Avionul prezidential al lui Nicolae Ceausescu - Rombac "Super One-Eleven" - va fi scos la vanzare la pretul de pornire de 25.000 de euro, joi, la licitatia de eleganta "All star game" organizata de Artmark.
Potrivit Artmark, in august 1982 era prezentat public primul si singurul avion de pasageri construit in Romania - ROMBAC 1-11 sau Rombac One-Eleven, iar primul zbor oficial a fost executat in toamna aceluiasi an pe Aeroportul Baneasa, in fata intregii conduceri a statului roman. Zborul inaugural cu pasageri al avionului ROMBAC 1-11 avut loc un an mai tarziu, in ianuarie 1983, pe ruta Bucuresti - Timisoara, iar prima cursa externa a fost efectuata in martie acelasi an pe ruta Bucuresti - Londra. Astfel, Romania devenea primul stat comunist din lume, exceptand URSS, care producea un avion de pasageri cu reactie, motoarele fiind fabricate in tara noastra la uzinele Aerofina si Turbomecanica, sub licenta Rolls Royce.
Avionul "Super One-Eleven", scos la licitatie, a fost folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceausescu timp de 4 ani, intre 1986 si 1989.
La licitatie va fi scos si avionul prezidential "Negresti", folosit pentru zborurile prezidentiale din timpul primului mandat al presedintelui Ion Iliescu. Acest avion este ultimul Rombac 1-11 construit in Romania, efectuand primul zbor in 1989 si are pretul de pornire de 25.000 de euro.
Artmark arata ca cele doua avioane au fost clasate in patrimoniul cultural national mobil, categoria Tezaur, iar... mai mult
Joi, 27 Mai 2021, ora 07:37
Grupul Digi a anuntat, printr-un comunicat la Bursa de Valori Bucuresti, ca a ajuns la un acord preliminar pentru vanzarea operatiunilor sale din Ungaria catre grupul 4iG, unul dintre operatorii telecom de top din tara vecina.
"Societatea doreste sa informeze investitorii si piata ca, la data de 29 martie 2021, Filiala din Romania a Societatii si 4iG Plc., unul dintre operatorii de top de pe piata de IT si telecomunicatii din Ungaria, au incheiat unacord preliminar si neobligatoriu pentru achizitia DIGI Tavkozlesi Szolgaltato Ltd. (Digi Ungaria) si a filialelor Invitel Ltd. si I TV Ltd", se arata intr-un raport transmis de Digi catre BVB.
Grupul Digi s-a judecat cu autoritatile ungare, dupa ce a fost respins de la participarea la licitatia 5G din aceasta tara, dar a pierdut definitiv procesul in luna februarie din acest an. Compania are peste 1,1 milioane de abonati in Ungaria, o piata pe care activeaza de peste 23 de ani.
In baza intelegerii, 4iG ar urma sa achizitioneze integral participatia Digi in operatorul de pe piata de telecomunicatii din Ungaria. Achizitia ar urma sa fie finalizata pana in luna septembrie a anului 2021, dupa ce se va incheia procesul de due-diligence pentru Digi Ungaria si filialele sale. Contractul de vanzare-cumparare va fi semnat dupa obtinerea acordului autoritatii de concurenta.
Anul trecut, operatiunile din Ungaria ale Digi au inregistrat venituri consolidate de 70 miliarde de forinti (circa 200 de milioane de euro) si EBITDA... mai mult
Luni, 29 Martie 2021, ora 21:38
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat marti, 8 decembrie, in SEAP, licitatia restransa cu precalificare pentru proiectarea si executia lotului Boita-Cornetu din autostrada Sibiu-Pitesti.
Valoarea contractului estimata este de 4,6 miliarde de lei fara TVA, fiind finantat din fonduri europene nerambursabile.
Traseul are o lungime de 31,33 kilometri si cuprinde lucrari la 49 de poduri si viaducte, 7 tuneluri cu lungimi cuprinse intre 250 m si 1590 m si un ecoduct in zona localitatii Lazaret.
Termenul de finalizare prevazut este 18 luni proiectare si 50 de luni executie, conform factorilor de evaluare din documentatia de atribuire.
Data limita de depunere a ofertelor este 29 ianuarie 2021.
Autostrada Sibiu-Pitesti
Cei 37,4 km de la Tigveni la Cornetu, parte din Autostrada Sibiu-Pitesti, contin primul si cel mai lung tunel montan care va fi construit in Romania - tunelul cu galerie dubla de 1,7 km de la Poiana. Contractul, cu o durata de proiectare si executie de minim 57 de luni si maxim 77 de luni prevede, pe langa tunel, si realizarea a 48 de poduri si viaducte de autostrada, un ecoduct, doua noduri rutiere si numeroase alte lucrari.
Nu mai putin de 15 companii si asocieri de firme din Europa, China si Turcia au depus oferte la cea mai mare licitatie de autostrada din Romania de pana acum: peste 1 miliard de euro pentru lotul 3 din A1 Sibiu - Pitesti.
In mai 2020 a fost semnat contractul pentru proiectarea si... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2020, ora 17:25
Noul primar al Timisoarei, Dominic Fritz, a oprit doua licitatii aflate in derulare pentru ca nu sunt bani, situatia financiara a Primariei Timisoara fiind una "provocatoare".
UPDATE 17:00:
Fostul primar al orasului Timisoara, Nicolae Robu, a raspuns acuzatiilor lui Dominic Fritz, sustinand ca situatia financiara a institutiei pe care a condus-o este una buna.
"IN CAMPANIA ELECTORALA N-AU VORBIT DESPRE NICIUN OBIECTIV PE CARE VOR SA-L FACA IN ORAS, IAR ACUM, S-AU APUCAT SA OPREASCA SI INVESTITIILE PORNITE DE MINE! Eu ii mai las d-lui Primar Fritz timp sa inteleaga ce inseamna sa fii Primar al Timisoarei. Nu l-am criticat cu nimic pana acum, desi as fi avut cu ce. Dar, daca devine incorect la adresa mea, acreditand ideea ca eu am lasat dezastru in urma, cand de fapt SITUATIA FINANCIARA A PRIMARIEI ESTE MAI BUNA CA IN ORICE AN PE VREMEA ASTA, nu voi ramane fara replica", a scris Robu pe Facebook.
Robu mai scrie ca este "o mare eroare" anularea licitatiei pentru realizarea unei parcari multinivel in complexul Multiplexity.
"Inteleg ca se anuleaza licitatia privind realizarea unei parcari multinivel pe Take Ionescu, in complexul Multiplexity, angajat prin dosarul de candidatura la titlul de capitala culturala europeana. E o mare eroare, iar a pretinde ca nu exista bani pt asa ceva arata o neintelegere a functionarii unei institutii! Acei bani nu trebuie platiti imediat, ci esalonat in timp, pe parcursul catorva ani, in ritmul avansarii lucrarilor. Dar, cine sa... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 17:02
Premierul Ludovic Orban a declarat ca licitatia de la Ministerul Sanatatii care viza achizitionarea de masti pentru persoanele defavorizate a fost contestata si apoi atacata la Curtea de Apel de catre o firma "abonata a Primariei Capitalei", iar modul in care a depus aceste contestatii indica faptul ca "incearca sa impiedice finalizarea contractului".
"Am alocat din fondul de rezerva al Guvernului, peste bugetul Ministerului Sanatatii, suma necesara pentru a putea achizitiona aceste masti. S-a derulat o procedura de achizitie, s-a declarat castigatoare o firma care a venit cu masti cu 0,68 de lei, cu termen de livrare stabilit. A existat o firma, careia am sa ii dau numele, Best Achizitii SRL, un abonat al retelei Primariei Capitalei, care a contestat. Felul in care contesta mie imi arata ca, de fapt, incearca sa impiedice finalizarea contractului, astfel incat sa nu se distribuie mastile. Nu poti sa imi ataci in ultima zi a termenului legal in care se stabileste castigatorul contractului. Dupa aceea, la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor da solutie, respinge contestatia si mai asteapta pana la capatul celor 10 zile, parca sunt, termenul limita in care urma sa se incheie contractul si imi ataca in instanta, la Curtea de Apel", a spus Orban, duminica, pe B1 Tv, intrebat daca licitatia pentru mastile pentru persoanele defavorizate s-a incheiat.
El a adaugat ca este convins ca la Curtea de Apel se va judeca cu celeritate si se va lua o decizie imediat.... mai mult
Luni, 03 August 2020, ora 10:30
Poate nu esti un obisnuit al pietei de arta ori al caselor de licitatie, dar esti probabil ingrijorat, in actualul context economic, cu privire la suficienta, dar mai ales la valoarea depozitelor tale banesti, multe sau putine.
Ce se va intampla in lunile ce vin cu valoarea banilor tai, in conditiile in care bancile au inceput sa anunte dobanzi negative, iar experienta crizelor trecute ne invata ca banii isi pot deprecia accelerat, in contextul unei crize economice si a unui blocaj financiar, valoarea de circulatie si puterea de cumparare.
Clasic in asemenea contexte de criza este ca investitorii sa caute in piete alternative substituenti, alte "recipiente" pentru valoarea banilor lor, sa isi diversifice activele in care isi pastreaza valoarea banilor.
Printre aceste piete alternative a fost in 2008-2010 si piata romaneasca de arta, indeobste in sectiunea sa de arta de patrimoniu, a artistilor consacrati, muzeal recunoscuti, precum 'triunghiurile valorice' Grigorescu-Andreescu-Luchian ori Tonitza-Petrascu-Pallady.
Licitatia de Primavara, cea mai mare vanzare de arta de patrimoniu din primul trimestru, programata sa aiba loc pe 24 martie, initial la Athenee Palace Hilton Bucuresti, actualmente transferata doar online, cuprinde aproximativ 200 de lucrari de referinta, semnate de mari maestri ai artei romanesti, si va reprezenta, probabil, din nou, pe timp de criza, cel mai utilizat mijloc de tezaurizare al elitelor (alaturi de tezaurizarea in aur si diamante).... mai mult
Marti, 17 Martie 2020, ora 16:03
Bucurestenii mai au de asteptat pana sa poata circula, prin Capitala, cu cele 100 de tramvaie noi pe care Primaria Generala vrea sa le cumpere. Motivul: municipalitatea are nevoie de mai mult timp pentru a stabili de la cine sa le ia.
Potrivit celui mai recent raport de activitate al Societatii de Transport Bucuresti
(STB), in Capitala circula doar 486 de tramvaie. Cele mai multe dintre ele sunt prea vechi pentru a le mai asigura oamenilor conditii confortabile de calatorie. De la an la an, tramvaiele au inceput sa inregistreze din ce in ce mai multe defecte grave, dupa cum arata chiar statisticile societatii de transport.
Anul trecut a crescut numarul de tramvaie care s-au defectat si au produs blocaje in trafic, potrivit STB. Foto: Raport de activitate al STB
Problema s-a acutizat in ani, tocmai din cauza ca primarilor Capitalei putin le-a pasat de transportul in comun si n-au innoit parcul de tramvaie.
Potrivit raportului de activitate al STB, anul trecut nu s-au cumparat tramvaie in Capitala.
Potrivit raportului STB, nu s-au cumparat tramvaie, anul trecut. Foto: Raport de activitate STB
In luna decembrie, Primaria Capitalei a lansat o licitatie prin intermediul careia si-a prospus sa cumpere 100 de tramvaie noi, la standarde europene, cu suma de 856 milioane de lei (adica circa 181 de milioane de euro).
La licitatie s-au inscris turcii de la Durmazlar Makina San. VE tic. A.S. si o asociere formata din Astra Vagoane Calatori si chinezii de la... mai mult
Vineri, 09 August 2019, ora 13:43
ANAF amana cu patru luni organizarea unei noi licitatii pentru vanzarea masinii ARO folosita de Nicolae Ceausescu.
Motivul? Fiscul este nevoit sa verifice daca acest automobil face parte din patrimoniul cultural national, dupa ce un expert autorizat de Ministerul Justitiei a transmis o sesizare in acest sens, transmite Profit.ro.
De culoare gri si fabricat in 1977, autoturismul ARO 304 pe benzina are o capacitate de 2.495 cmc, iar bordul arata ca a parcurs 72.453 de kilomentri.
Amintim ca la inceputul lunii februarie, ANAF a incercat sa vanda acesta masina la un pret de 137.500 de lei (29.000 de euro), dar nu a gasit niciun cumparator interesat.
Pe 7 martie era programata a doua runda de licitatii, la care pretul ar fi trebuit sa scada cu 25%.
In prezent, autoturismul se afla in proprietatea lui Ovidiu Tender, de la care statul incearca sa recupereze bani, in urma unor inselatorii si cazuri de spalare de bani dovedite. ...citeste mai departe despre "ANAF amana licitatia pentru vanzarea masinii ARO a lui Nicolae Ceausescu" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Aprilie 2019, ora 21:01
Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind o posibila trucare a unor licitatii organizate de Complexul Energetic Oltenia pentru achizitionarea de role si ghirlande de role pentru benzi transportoare de carbune, potrivit unui comunicat al institutiei de concurenta.
Autoritatea de Concurenta suspecteaza ca firmele Upipsa, Axa Company, Uzina Rominex, Uzitmet Industry, Prelmet si Grupul Reparatii Industriale si Montaj Excavatoare X s-au inteles sa-si imparta contractele atribuite cu ocazia participarii in asociere la procedurile de achizitie publica, cu scopul de a elimina concurenta dintre ele.
Consiliul Concurentei a demarat aceasta investigatie in urma unei sesizari facute de Complexul Energetic Oltenia. Autoritatea de concurenta a efectuat inspectii inopinate la sediul companiilor, iar documentele colectate sunt in analiza, in cadrul procedurii specifice de investigatie.
Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilei practici anticoncurentiale analizate. Inspectiile inopinate reprezinta o etapa importanta in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential, nereprezentand o antepronuntare in ceea ce priveste vinovatia societatilor, au subliniat oficialii institutiei.
Legea Concurentei interzice asocierea companiilor in scopul restrangerii concurentei la procedurile de achizitie... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 22:47