Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a scos la licitatie doua licente nationale de TV digitala ramase nealocate in procedura precedenta, precum si 40 de licente de TV digitala regionale si 19 locale, preturile variind intre 1.000 si 300.000 euro, a anuntat institutia.
Termenul pentru depunerea ofertelor va expira la 13 ianuarie 2015, ora 17.00.
Prin intermediul fiecarei licente (multiplex national) se vor putea furniza servicii de televiziune digitala terestra la nivelul intregii tari, in timp ce multiplexurile regionale si locale vor acoperi fiecare cate o anumita zona de alocare ce poate fi echivalenta cu un judet, respectiv o localitate, informeaza Mediafax.
Alocarea multiplexurilor se va face prin procedura de selectie competitiva care presupune ca fiecare ofertant sa depuna o oferta initiala prin care sa indice categoriile si numarul de multiplexuri pe care doreste sa le achizitioneze.
In functie de existenta sau nu a unei cereri mai mari decat oferta, licitatia poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depaseste oferta, pentru celelalte categorii desemnarea castigatorilor facandu-se pe baza ofertei initiale.
Dupa ce se stabilesc castigatorii si preturile pentru fiecare multiplex solicitat, licitatia va continua cu o runda de alocare in care multiplexurile vor fi repartizate ofertantilor castigatori pe baza sumelor suplimentare pe care acestia vor fi dispusi sa le plateasca pentru a obtine o anumita alocare a... mai mult
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 17:30
RCS&RDS si Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) vor licita, la 5 iunie, pentru una din cele cinci licente de televiziune digitala, unde cererea a depasit oferta, a declarat directorul executiv al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Eduard Lovin
"In cazul uneia din cele cinci licente de televiziune digitala cererea a depasit oferta. Astfel, in data de 5 iunie, va fi organizata o licitatie pentru aceasta licenta", a spus Lovin, prezent la un eveniment de specialitate.
ANCOM a anuntat, saptamana trecuta, ca RCS&RDS si Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) s-au calificat in a doua etapa a licitatiei pentru cumpararea celor cinci licente de TV digitala terestra, dupa ce comisia de licitatie a constatat ca ofertele depuse indeplinesc criteriile din caietul de sarcini, a anuntat ANCOM.
"Pana la data de 19 mai pot fi depuse contestatii la decizia comisiei de calificare a candidaturilor, iar pana la data de 22 mai comisia va anunta organizarea rundelor de licitatie, in cazul in care cererea va depasi oferta", se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) remis MEDIAFAX.
RCS&RDS si SNR au depus ofertele in urma cu o saptamana
ANCOM a scos la licitatie cinci licente de TV digitala (multiplexuri), patru in UHF si unul in VHF, in standard DVB-T2.
Prin intermediul primului multiplex in UHF (MUX 1) se vor transmite "free to air", in conditii... mai mult
Marti, 20 Mai 2014, ora 10:27
ANCOM va achizitiona calculatoare portabile deoarece acestea sunt "necesare pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu ale personalului autoritatii cu activitati care se desfasoara ocazional, sau preponderent in afara biroului, si atributii ce presupun administrarea sau lucrul cu sisteme tehnice sau sisteme digitale complexe".
Reactia ANCOM vine dupa ce Business24 a publicat un articol despre licitatia organizata de autoritate pentru achizitionarea a 450 de calculatoare portabile, valoarea estimata fiind de aproape 2,58 milioane de lei (circa 580.000 euro) fara TVA.
"Dat fiind rolul Autoritatii, angajatii sai exercita atributii de control sau inspectie in teren, pe intreg teritoriul tarii, atributii de verificare a echipamentelor radio la locul de instalare si constatare a cazurilor de incalcare a normelor privind utilizarea spectrului radio, precum si atributii legate de coordonarea politicilor care se aplica in Romania cu cele aplicate in alte tari, in cadrul organismelor si grupurilor de lucru internationale", a declarat presedintele ANCOM, Marius Catalin Marinescu.
Costuri de reparatie mai mari decat pretul de achizitie
Conform ANCOM, ultimele calculatoare portabile, respectiv 78 de unitati, au fost achizitionate de in anul 2009.
Calculatoarele portabile si in general sistemele de calcul existente la acest moment in Autoritate sunt, pe de o parte, insuficiente si, pe de alta parte, uzate fizic si moral, generand costuri de reparatie mai mari decat... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 12:58
Autoritatea pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), "institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania" face din nou achizitii de lux. Dupa delegatii "de vacanta" in Guadalajara si investitii in masini scumpe si sedii de lux, ANCOM cumpara acum laptopuri pentru aproape toti angajatii. Asa se face ca din cei 610 angajati, 450 se vor bucura de laptopuri performante si, evident, foarte scumpe, cu valoare estimata la 7.100 de lei pe bucata.
ANCOM a anuntat, in luna septembrie, ca organizeaza o licitatie pentru achizitionarea a 450 de calculatoare portabile, valoarea estimata fiind de aproape 2,58 milioane de lei (circa 573.000 euro) fara TVA. Dintr-un calcul simplu, reiese ca ANCOM intentioneaza sa cumpere laptopuri cu un pret maxim de circa 7100 lei.
Intr-un raport de audit al Curtii de Conturi se arata ca ANCOM a fundamentat in mod nerealist cheltuieli anuale foarte mari, datorita confortului financiar datorat resurselor foarte mari de care dispune, dar si din cauza faptului ca se finanteaza din venituri proprii si nu se supune rigorilor institutiilor bugetare.
Conform raportului de audit al CC, ANCOM avea, la finalul anului 2011, 610 angajati, dintre care 131 aveau functii de conducere.
150 de autovehicule pentru 131 de persoane cu functii de conducere
ANCOM este o institutie foarte cheltuitoare, fapt dovedint in raportul de audit al Curtii de Conturi. Astfel, ANCOM are in patrimoniu 150 de autoturisme de... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 12:10
Cosmote Romania, Orange Romania, RCS&RDS, Vodafone Romania si 2K Telecom au primit, luni, de la autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM), licentele de utilizare a frecventelor radio pentru perioada 6 aprilie 2014-5 aprilie 2029, adjudecate in urma licitatiei organizate in septembrie 2012.
"Cei 5 operatori au primit licente de utilizare a spectrului in benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1.800 MHz si 2.600 MHz, frecvente radio destinate comunicatiilor mobile de voce si date de banda larga, pentru perioada 6 aprilie 2014 - 5 aprilie 2029", se arata intr-un comunicat al ANCOM.
In urma unei licitatii ANCOM desfasurata in septembrie 2012, Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone si 2K Telecom si-au adjudecat mai multe licente in benzile de frecvente de 800, 900, 1.800 si 2.600 MHz pentru au platit, in doua transe, suma totale de 682,14 milioane de euro.
Defalcat, Vodafone Romania a platit 228,52 milioane euro, Orange Romania 227,14 milioane euro, Cosmote Romania 179,88 milioane euro, RCS&RDS 40 milioane euro, iar 2K Telecom 6,6 milioane de euro.
O parte din spectrul achizitionat vizeaza furnizarea de servicii telecom 4G (generatia a patra).
Obligatiilor operatorilor de telecomunicatii
Licentele alocate operatorilor reflecta obligatiile prevazute in caietul de sarcini cu privire la acoperirea cu servicii de comunicatii si calitatea serviciilor furnizate, precum aceea de a asigura, pana la anumite termene, acoperirea cu servicii de voce a unor zone locuite de cel... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 13:05
Directorii executivi ai celor mari trei operatori de telefonie mobila din Romania, Orange, Vodafone si Cosmote, au afirmat ca pretul pe care-l vor plati statului pentru licentele 4G, in total peste 680 de miloane de euro, este exagerat de mare.
"Vom plati peste 680 de milioane de euro, intr-o industrie care face in jur de 200 de milioane de euro profit pe an", a declarat directorul executiv al Vodafone Romania, Inaki Berroeta, in cadrul ZF Digital.
Oficialul companiei a spus ca licitatia organizata de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) pentru achizitia frecventelor care vor permite operatorilor lansarea de servicii 4G, care vor aduce o viteza marita de date, s-a desfasurat in conditii normale, fara surprize neplacute.
Directorul executiv al Cosmote si Romtelecom, Stefanos Theocharopoulos, a declarat ca pretul cerut de ANCOM nu se justifica si este "exagerat de mare".
El a spus ca operatorul este gata sa lanseze serviciile de tip 4G, fara prea mari investitii in retea.
"Avem planul, avem investitiile, suntem gata sa lansam serviciile", a spus Theocharopoulos.
Jean-Francois Fallacher, directorul executiv al Orange Romania, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, a spus ca miza licentelor 4G a fost foarte mare si ca "a existat ceva tensiune inainte de inceperea licitatiei".
"Pretul este mare (n.r. pentru licentele 4G). Orange va demara un proces de intensificare a retelei", a spus... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 10:25
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a inceput luni dimineata analiza ofertelor initiale depuse de cei cinci operatori, in cadrul celei mai mari licitati telecom din Romania, care va regla piata pana in anul 2029.
ANCOM a scos la licitatie drepturile de utilizare a frecventelor in benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile - voce si date - pe o perioada de 15 ani. Este prima oara cand in Romania licentele de spectru se acorda printr-o procedura de selectie competitiva.
ANCOM a fragmentat licitatia, intrucat toate cele cinci companii doresc achizititia unui numar mai mare de blocuri in cel putin o banda. Rezultatele licitatiei vor fi anuntate in cursul lunii octombrie.
Operatorii care participa la licitatie sunt 2K Telecom, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange Romania, RCS & RDS si Vodafone Romania.
Statul roman ar putea obtine, in urma acestor licitatii, venituri de peste 726 de milioane de euro, pe care ii va folosi pentru subventionarea agriculturii, potrivit declaratiilor premierului Victor Ponta.
In cadrul procedurii, operatorii pot licita pentru doua tipuri de licente: pe termen lung (15 ani, valabile pana in aprilie 2029) si pe termen scurt (1 an si trei luni, valabile pana in aprilie 2014).
Pentru licentele pe termen lung, ANCOM scoate la licitatie 42 de blocuri pereche de cate 5 MHz, dintre care 6 sunt in banda de 800 MHz, 7 in banda de 900... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 14:23
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a anuntat ca au fost primite toate candidaturile depuse in cadrul procedurii de licitatie pentru alocarea benzilor de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile in perioada 2013-2029.
Operatorii care s-au calificat pentru etapa urmatoare sunt 2K Telecom, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange Romania, RCS & RDS si Vodafone Romania.
Statul roman vinde licente care permit, printre altele, lansarea de servicii de Internet mobil 4G. In urma vanzarii tuturor licentelor, statul se asteapta sa incaseze peste 700 milioane de euro.
In luna martie, secretarul de stat la Ministerul Comunicatiilor, Marius Fecioru, declarase pentru Stirile Pro TV ca grupuri mari din industria telecom cu care a avut discutii ar fi interesate sa participe la licitatia din Romania.
"China Mobile, AT&T, M3 Group si Telenor si-au manifestat interesul de a intra pe piata", a declarat atunci Fecioru.
Oficialul roman a sugerat ca intrarea pe piata locala a unor noi operatori ar fi binevenita, in conditiile in care "jucatorii mari" s-au "obisnuit parca" intre ei, iar tarifele practicate nu atat de mici pe cat ar putea fi.
In cadrul licitatiei vor fi acordate doua tipuri de licente: pe termen lung (15 ani, valabile pana in aprilie 2029) si pe termen scurt (1 an si trei luni, valabile pana in aprilie 2014).
Pentru licentele pe termen lung, ANCOM scoate... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 14:54
ANCOM a publicat anuntul oficial privind organizarea si punerea in vanzare a caietului de sarcini pentru procedura de selectie competitiva in vederea acordarii drepturilor de utilizare a frecventelor radio in benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile in perioada 2013-2029.
Persoanele interesate sa participe la licitatie isi pot depune candidatura si garantia de participare pana la 13 august 2012. Comisia de licitatie va analiza documentele de calificare depuse si va anunta pana la data de 20 august 2012 care dintre candidati se califica in etapa urmatoare, pentru ca licitatia propriu-zisa sa inceapa la data de 10 septembrie 2012. Procedura de licitatie va fi deschisa, ascendenta, multi-benzi si multi-runde, iar durata sa depinde de numarul de runde de licitare. ANCOM estimeaza ca rezultatele finale vor fi anuntate in cursul lunii octombrie.
Dosarul de candidatura trebuie sa contina documente de prezentare a situatiei candidatului, din care sa rezulte, printre altele, indeplinirea obligatiilor fata de bugetul de stat, bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale, dar si faptul ca respectivul candidat intruneste conditiile de participare: sa poata dovedi o cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani de minimum 10 milioane de euro, sa nu fie in stare de insolventa ori lichidare, afacerile sa nu ii fie administrate de un judecator-sindic, activitatile sale comerciale sa nu fie suspendate, sa nu faca parte... mai mult
Luni, 02 Iulie 2012, ora 17:16