Lichiditatile pastrate in depozite overnight de catre bancile din zona euro la Banca Centrala Europeana (BCE) au atins un nou record, de 777 miliarde de euro, vineri, la numai doua zile dupa ce BCE a acordat imprumuturi de 530 de miliarde de euro.
Bancile au plasat overnight 776,9 miliarde de euro la BCE joi, cu aproximativ doua treimi mai mult fata de ziua anterioara, alegand siguranta de a-si tine banii la BCE in locul investirii imediate in piata, potrivit Financial Times.
Prin programul BCE de lichiditati nelimitate pe perioada de trei ani, 800 de banci au imprumutat saptamana aceasta 529,5 miliarde de euro la dobanda de 1%. Pentru pastrarea banilor in depozite overnight la BCE, bancile comerciale primesc doar o dobanda de 0,25%.
Reprezentantii bancilor centrale explica majorarea puternica a depozitelor ca o consecinta automata a lichiditatilor introduse de BCE in sistemul financiar.
In cazul in care situatia se mentine fara o crestere a creditarii catre economia reala, va sublinia una din frustrarile multor lideri europeni: ca bancile acumuleza lichiditatile sau le folosesc pentru investitii in instrumente financiare, precum obligatiunile guvernamentale.
Folosirea facilitatii de depozit overnight a BCE a crescut puternic dupa programul de imprumutrui pe trei ani derulat in decembrie. In ultima luna a anului trecut, nivelul depozitelor overnight a fost de circa 450 de miliarde de euro si s-a mentinut la acest nivel si ulterior.
Pastrarea banilor la... mai mult
Vineri, 02 Martie 2012, ora 16:40
Depozitele constituite de bancile comerciale la Banca Centrala Europenaa (BCE) au depasit pentru prima data pragul de 500 miliarde euro, pe fondul lichiditatii excesive din sistem, combinata cu temerile privind criza datoriilor de stat, care au inghetat piata de credit.
Depozitele overnight au atins aproape zilnic niveluri record dupa operatiunea de finantare pe trei ani derulata in premiera de BCE la mijlocul lunii decembrie. Bancile au absorbit atunci aproape 490 miliarde euro la dobanzi foarte mici, apropiate de 1%, transmite Reuters.
Datele BCE publicate marti arata ca depozitele au depasit pentru prima data 500 miliarde euro, urcand la 502 miliarde euro, de la 493 miliarde euro in raportul de luni.
Cifra ar putea fi insa un maxim temporar al depozitelor la BCE.
Miercuri intra in vigoare modificarile reglementarilor BCE privind rezervele, conform carora volumul de bani pe care bancile comerciale trebuie sa-i tina permanent la BCE va fi redus de la 2% la 1%, masura care ar putea da drumul in piata la inca 100 miliarde euro lichiditate.
Totusi, aceasta masura ar putea insemna doar ca institutiile financiare vor dispune de mai multa lichiditate, care s-ar putea intoarce la BCE sub forma de depozite din moment ce bancile se tem sa crediteze.
Soldul creditelor acordate de BCE in sistem se ridica la 664 miliarde euro, astfel ca raportul dintre depozite si credite a ajuns la peste 75%, fata de circa o treime inainte de prabusirea Lehman Brothers la finele... mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 14:15
Firme precum Johnson & Johnson, Pfizer si Peugeot se numara printre firmele care salveaza bancile europene aflate in dificultate, inversand rolul traditional dintre clienti si creditori.
In plus, doua mari companii farmaceutice americane si o companie de automobile din Franta au intrat recent pe piata "repo", potrivit unei surse anonime, citate de CNBC.
Bancile europene se lupta pentru a asigura finantarea lor de zi cu zi si in mare masura au incetat sa se crediteze reciproc de teama crizei datoriilor suverane.
Prin urmare, un grup de companii mari, cu fluxuri mari de lichiditati, a intrat pe piata "repo", piata unde pana in prezent tranzactiile esrau exclusiv bancare, oferind imprumuturi bancilor, spun sursele anonime.
Procentul tranzactiilor realizate de companii pe piata "repo", a crescut considerabil
Sursele afirma ca 25% dintre tranzactiile de pe aceasta piata sunt realizate de companii.
Piata repo ofera finantatorilor garantii stricte in legatura cu lichiditatile lor, raspunzand astfel ingrjorarilor privind posibilitatea ca sistemul bancar sa fie atat de slabit de criza incat sa nu poata da banii inapoi.
Frank Reiss, analist ce supravegheaza afacerile repo la Euroclear, a declarat in acest sens ca daca in trecut companiile faceau depozite in numerar, intr-un cont nesecurizat, in schimbul unei dovanzi, in prezent, firmele prefera imprumuturi de tip repo cu garantii pentru banii imprumutati.
Banca Centrala Europeana incearca sa sustina sistemul... mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2012, ora 11:42
Depozitele bancilor din zona euro la Banca Centrala Europeana au atins miercuri nivelul record de 452 de miliarde de euro, institutiile financiare asteptand anul viitor pentru utilizarea imprumuturilor uriase obtinute saptamana trecuta de la BCE.
In urma cu o zi, aceste depozite erau de 412 miliarde de euro, marimea acestei sume fiind interpretata de unii analisti drept un semn al agravarii reticentei bancilor de a se imprumuta reciproc.
"Unele persoane s-au declarat surprinse de marimea acestor depozite. Este insa normal, tinand cont de faptul ca saptamana trecuta BCE a oferit bancilor lichiditati de aproape 500 de miliarde de euro, iar acesti bani nu puteau sa dispara", a afirmat Luca Cazzulani, director adjunct pentru strategie la UniCredit.
Saptamana trecuta, BCE a acordat pentru 500 de banci europene imprumuturi pe trei ani in valoare de 490 de miliarde de euro.
Analistii se asteapta ca aceste fonduri sa alimenteze piata interbancara si sa permita achizitia de obligatiuni ale statelor din zona euro, dar nu imediat.
"Situatia va fi temporara. Bancile asteapta noul an pentru a aloca cele 500 de miliarde de euro primite de la BCE", a declarat Cyril Regnat, analist pentru piata de obligatiuni la banca Natixis.
Bancile trebuie sa efectueze rambursari importante in primul trimestru, de 230 de miliarde de euro potrivit datelor BCE, iar fondurile de la banca centrala vor fi folositi pentru achitarea datoriilor.
"Lichiditatile in exces vor fi utilizate... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 21:45