Banca Comerciala Carpatica (BCC) anunta ca a incheiat o conventie cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) in urma careia clientii bancii pot accesa linii de credit pentru finantarea activitatii curente, potrivit unui comunicat al bancii.
Astfel, acestia beneficiaza de o garantie de stat in proportie de 50%, conform OUG 92/ 2013 referitoare la Programul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Plafonul de garantare pus la dispozitia Bancii Comerciale Carpatica este de 236,6 milioane lei iar volumul de credite noi ce vor putea fi acordate este de 473 milioane lei.
Programul se va desfasura pe parcursul unei perioade de trei ani, pana in 2016, iar garantiile aferente imprumuturilor contractate de IMM-uri vor fi acordate prin intermediul FNGCIMM.
"Suntem bucurosi sa venim in intampinarea clientilor nostri cu un nou produs de creditare, care sa acopere lipsa temporara de lichiditati a acestora, beneficiind in acelasi timp de o garantie de stat de 50% din valoarea finantarii, precum si de o oferta de costuri avantajoase. Banca Comerciala Carpatica isi continua in acest fel demersul sau de a sprijini dezvoltarea IMM-urilor in Romania", a declarat Cosmin Bucur, Chief Comercial Oficer in cadrul BCC.
Clientii care vor avea solicitari in cadrul Programului vor putea obtine linii de credit de pana la 5 milioane lei, dobanda perceputa fiind ROBOR 3 luni + 3,5%, fara costuri de acordare, gestiune sau rambursare... mai mult
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 16:40
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a dispus suspendarea exercitarii drepturilor de vot aferente domnului Ilie Carabulea si domnului Corneliu Tanase pentru actiunile Bancii Comerciale Carpatica detinute direct si indirect prin intermediul S.C Atlassib S.R.L. si S.C. SAFA S.R.L. Aceste actiuni insumeaza aproximativ 57% din totalul drepturilor de vot.
Domnii Ilie Carabulea si Corneliu Tanase raman in continuare actionari ai Bancii Comerciale Carpatica (BCC), masura dispusa de BNR constand in suspendarea drepturilor de vot detinute direct sau indirect. Domnii Ilie Carabulea si Corneliu Tanase nu au nici o functie executiva sau non executiva in cadrul BCC.
Banca isi propune sa lucreze in stransa colaborare cu actionarii pentru a identifica cea mai buna cale de evolutie pentru institutia bancara. La Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA), planificata pe 10 aprilie 2014, conducerea isi va prezenta planurile pentru viitor si va solicita mandatele necesare de la actionari pentru a implementa solutiile de dezvoltare care vor fi sustinute de actionari.
"Cred cu maxima convigere ca avand sprijinul actionarilor, banca va reusi sa se plaseze intr-o pozitie mai buna pentru a-si atinge obiectivele de business: de a fi o banca de incredere, sigura si cu servicii orientate catre client", a declarat Johan Gabriels, CEO al BCC.
Anul 2013 a fost un an cu schimbari pozitive considerabile pentru BCC. In primavara anului 2013, BCC a numit pentru prima data un CEO strain... mai mult
Joi, 13 Martie 2014, ora 15:36
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va acorda luni bancilor sumele solicitate la licitatia repo, pentru a patra saptamana consecutiv, dupa 21 de saptamani in care a limitat suma disponibila pentru aceste operatiuni.
Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana.
Incepand din 4 martie BNR nu a mai limitat imprumuturile acordate bancilor comerciale prin licitatiile repo.
Suma imprumutata de la BNR prin licitatia repo a scazut semnificativ, pe fondul cresterii lichiditatii din piata. Astfel, saptamana trecuta doua banci cu 247 mil.lei, cea mai mica suma din ultimele 17 luni la licitatia repo.
Dobanzile practicate luni dimineata de bancile comerciale pentru depozitele in lei atrase pe termen de o zi au crescut la 4,9 - 5,4%, de 1,9% - 2,4% pe an vineri.
Cresterea a fost determinata de faptul ca duminica a inceput o noua perioada in care bancile trebuie sa constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR.
Banca centrala a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo saptamanale au variat in perioda octombrie - febuarie intre 4 miliarde lei si 11 miliarde lei.
In acelasi timp, sumele licitate de banci in cadrul... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 12:08
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat 16 banci cu suma de 6 miliarde lei oferita la operatiunea repo de luni, iar cererea a fost de peste patru ori mai mare, respectiv 27,98 miliarde lei.
Banca centrala a majorat luni suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo la 6 miliarde lei, dupa ce in precedentele sapte saptamani a mentinut limita la 4 miliarde lei.
Lunea trecuta 17 banci au atras cele 4 miliarde lei oferite la repo, iar sumele licitate de institutiile de credit au totalizat 24,9 miliarde lei.
Unii dealeri se asteptau ca suma injectata prin operatiunea repo sa creasca luni, dupa ce BNR a anuntat cu o saptamana in urma intoarcerea la o gestionare "adecvata" a lichiditatii.
Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana.
Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate. mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 16:23
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat 17 banci cu suma de patru miliarde de lei (904 milioane euro) oferita la operatiunea repo de luni, iar cererea a fost de peste sase ori mai mare, totalizand 25,82 miliarde lei.
Aceasta este a cincea saptamana consecutiva in care banca centrala a mentinut patru miliarde lei suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo si, totodata, a 12-a saptamana la rand in care BNR limiteaza suma disponibila.
Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana. Scadenta imprumuturilor de luni va fi pe 31 decembrie.
Saptamana trecuta, 12 banci au apelat la acest tip de imprumuturi, cererea fiind de aproape cinci ori mai mare, totalizand 18,94 miliarde lei.
Cresterea numarului de banci care au participat la licitatia repo de luni, 24 decembrie, poate fi explicata prin faptul ca pe piata dobanzile pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana sunt peste rata dobanzii la care bancile se pot imprumuta de la BNR prin licitatia repo.
Totodata, este foarte probabil ca unele banci sa fi accesat imprumuturi de la BNR si pentru a plasa ulterior banii catre alte institutii de credit, dar la dobanzi mai ridicate.
Bancile comerciale au afisat luni dimineata dobanzi de 6,01% - 6,51% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, foarte aproape de nivelurile de vineri, de... mai mult
Luni, 24 Decembrie 2012, ora 14:58
BNR a limitat pentru a noua saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo si a pastrat la 4 miliarde lei suma disponibila, desi pe piata dobanzile practicate de banci au atins saptamana trecuta cele mai ridicate niveluri din acest an, pe fondul scaderii plafonului.
Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana.
Dupa ce BNR a scazut saptamana trecuta plafonul de la sase la patru miliarde de lei, unele banci au inceput sa ridice dobanzile. Astfel, dobanzile pentru sumele atrase pe termen de pana la o saptamana au urcat peste 6% inca de miercuri, atingand cele mai ridicate niveluri din acest an.
Pe de alta parte, cursul de schimb a coborat joi la cel mai redus nivel pentru ultimele doua luni si jumatate, respectiv la 4,5059 lei/euro.
Cresterea dobanzilor este determinata in principal de un deficit de lei din piata, dupa reducerea plafonului la 4 miliarde lei.
Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.
BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 14:12
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat luni 10 banci cu suma de 4 miliarde lei (circa 876 milioane de euro), pusa la dispozitie pentru operatiunile repo, iar cererea institutiilor a fost de patru ori mai mare, totalizand 15,9 miliarde lei.
Banca centrala a plafonat pentru a patra saptamana consecutiv suma cu care imprumuta bancile prin operatiuni repo, la 4 miliarde lei, dupa ce in ultimele trei saptamani a coborat pragul de la 6 miliarde lei la 5 miliarde lei.
Prin licitatiile repo, BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Sumele sunt imprumutate pe o perioada de o saptamana, anunta Mediafax.
BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, cand cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie, BNR a imprumutat bancile cu sumele solicitate.
Sumele imprumutate au coborat de la 6 miliarde lei la 4 miliarde lei in ultimele patru saptamani, de la reluarea plafonarii.
Cand suma de la licitatia repo este limitata banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, cand BNR a anuntat un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 16:32
Banca Comerciala Carpatica a inregistrat pierderi de 24,97 milioane lei dupa primele noua luni din acest an, mai mici de 4,6 ori fata de cele din aceeasi perioada din 2010, de 115,40 milioane lei, datorita reducerii costului net al riscului la 33,84 milioane lei, a anuntat joi banca.
Activele Bancii Comerciale Carpatica la 30 septembrie 2011 se situeaza la un nivel de 2,92 miliarde lei, inregistrand o scadere cu 2,38% fata de perioada similara a anului precedent, dar in crestere cu 5,5% fata de 30 iunie 2011.
Creantele asupra clientelei si efectele publice si valorile asimilate detin ponderea cea mai importanta, de 31,72%, respectiv 29%. O crestere importanta, cu 15,66%, se consemneaza in cadrul pozitiei bilantiere "Efecte publice si valori asimilate", de la 732,79 milioane lei la 847,2 milioane lei.
In ceea ce priveste elementele de pasiv, datoriile privind institutiile de credit au avut o scadere cu 53,92% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Datoriile privind clientela au crescut cu 7,02% la sfarsitul trimestrului III al anului 2011, pe fondul cresterii depozitelor la termen, de la 1,96 miliarde lei la 30 septembrie 2010 la 2,14 miliarde lei.
Profitul operational al Bancii Comerciale Carpatica la 30 septembrie 2011 s-a situat la un nivel de 9,84 milioane lei.
Indicatorul de lichiditate la 30 septembrie 2011, calculat conform normelor aplicabile institutiilor financiar-bancare, este de 2,2. Solvabilitatea bancii a inregistrat valoarea de 11,35%, fata... mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 11:54
Bursele din intreaga lume au crescut brusc dupa ce cinci banci centrale, inclusiv Rezerva Federala si Banca Centrala Europeana, au anuntat ca vor sprijini lichiditatea bancilor comerciale, relateaza NewsIn.Rezerva Federala a Statelor Unite, Banca Centrala Europeana, Banca Angliei, Banca Japoniei si Banca Nationala a Elvetiei vor oferi bancilor comerciale trei transe suplimentare de imprumuturi in dolari pentru a atenua presiunile asupra finantarii.In urma anuntului, actiunile BNP Paribas au urcat cu 22%, in timp ce indicele francez CAC 40 a castigat 4,4%, iar indicele britanic FTSE 100 a sporit cu 2,1%. Totodata, indicele german DAX a inregistrat un avans de 3,5% iar indicele american Dow Jones a urcat cu 1% in debutul sedintei de tranzactionare.Cele trei imprumuturi suplimentare in dolari vor fi oferite in octombrie, noiembrie si decembrie.Bancile franceze au beneficiat de cele mai mari cresteri ale actiunilor in urma anuntului, fiind cele mai expuse la datoria publica a Greciei si a altor tari puternic indatorate din zona euro. Titlurile Credit Agricole si Societe Generale au urcat cu 11%, in timp ce actiunile Natixis au castigat 7,8%.Miercuri, ratingurile Credit Agricole si Societe Generale au fost retrogradate de agentia Moody's, in urma revizuirii expunerii lor la datoria Greciei. Moody's a anuntat, de asemenea, ca va monitoriza BNP Paribas in vederea unei posibile retrogradari.in Marea Britanie, actiunile Lloyds Banking Group au crescut cu 6%, iar titlurile... mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 18:16