Lehman Brothers a iesit marti din falimentul declarat pe 15 septembrie 2008, care a socat o lume intreaga, dupa 1.268 de zile, si va incepe sa ramburseze datoriile catre creditori pe 17 aprilie.
In momentul producerii falimentului, cel mai mare din istoria SUA si care a zguduit din temelii sistemul financiar mondial, Lehman Brothers avea active de 639 de miliarde de dolari, relateaza Reuters.
Dupa 1.268 de zile, incheierea procedurii de faliment permite Lehman Brothers sa distribuie circa 65 de miliarde de dolari creditorilor care au depus cereri pentru peste 300 de miliarde de dolari.
Planul Lehman de rambursare a datoriilor a fost aprobat in decembrie de un tribunal american pentru falimente.
Fosta banca de investitii are disponibile lichiditati de circa 18 miliarde de dolari si ar putea, potrivit Bloomberg, sa plateasca initial creditorilor 12-14 miliarde de dolari, in functie de cat capital are nevoie ca rezerva pentru litigii.
Dupa prabusirea grupului energetic american Enron, un alt faliment rasunator din Statele Unite, investitorii au primit 53 de centi pentru fiecare dolar.
Planul Lehman de 65 de miliarde de dolari prevede plata catre creditori a 18 centi pentru un dolar, in urmatorii cativa ani.
Compania, ale carei active principale au fost preluate de banci, printre care Barclays, nu va relua deocamdata activitatile si va continua sa isi lichideze detinerile sub conducerea unui nou consiliu de administratie, se arata intr-un comunicat al... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 21:02
Lehman Brothers Holdings, banca de investitii al carei faliment a marcat inceputul crizei financiare, va numi un nou consiliu de administratie pentru a ajuta la lichidarea institutiei bancare.
Noul consiliu va fi format din sapte experti in restructurare, imobiliare, de contracte derivative, potrivit Reuters.
Consiliul va supraveghea lichidarea unor active de zeci de miliarde de dolari in beneficiul creditorilor. Purtatorul de cuvant al Lehman Brothers a refuzat sa comenteze.
Lehman a raportat active in valoare de 639 de miliarde de dolari cand a cerut protectie fata de creditori pe 15 septembrie 2008, ziua care a ramas in memoria bancherilor mondiali.
Acesta a fost de departe cel mai mare faliment din istorie, declansand cea mai grea criza financiar- bancara de dupa 1933. Lehman Brothers a fost candva cea de-a patra mare banca de investitii din SUA.
Institutia financiara, cu o vechime de 158 de ani, a intrat in faliment in urma crizei de pe piata creditelor din SUA, dupa ce a rezistat celor doua razboaie mondiale si prabusirii fondului de hedging Long Term Capital Management. mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 19:48
Frica domina pietele financiare, frica se resimte si in sanul bancilor centrale la nivel global, dar si intre producatori si marii retalieri.In primavara acestui ani, putini si-ar fi imaginat ca vom “sarbatori” trei ani de la colapsul Lehman Brothers, pe 15 septembrie, intr-un astfel de asentiment. Se credea, in acea perioada, ca revenirea economica a fost suficient de bine asimilata de bancile centrale, incat sa inceapa sa creasca ratele de interes, dar si de ministerele de finante, incat sa reduca deficitele bugetare, scrie The Guardian.
Chiar daca se mai pastreaza o nota de optimism, starea pietelor din ziua de azi este total diferita.
Ben Bernanke, seful Federal Reserve, a declarat ca banca centrala a SUA va discuta despre posibile modalitati de a stimula cresterea economica, la intalnirea de saptamana viitoare.
Bank of England pare sa aiba si ea aceeasi abordare.
Fondul Monetar International se teme ca “patura” de austeritate se va intinde si peste economiile fragile din Vestul Europei si le va atrage inapoi in recesiune. In plus se nasc tot mai multe griji privind echilibrul bancilor, privind criza datoriilor in America si, cea mai mare grija este daca zona euro va supravietui intacta crizei actuale.
Standard Chartered si HSBC au fost doua banci britanice care au iesit relativ “Fara zgarietura” din prima criza financiara, in mare parte datorita extinderii lor globale care le-a permis sa beneficieze de revenirea rapida din... mai mult
Luni, 29 August 2011, ora 18:29
Banca de investitii Lehman Brothers, intrata in faliment in urma cu doi ani, a finalizat planurile de recapitalizare a doua banci subsidiare din SUA, din vanzarea carora ar putea obtine doua miliarde de dolari, transmite Financial Times, informeaza Mediafax.Reluarea activitatii bancilor si pregatirea acestora pentru vanzare ar putea dura mai multe luni.
Astfel, Aurora, banca ipotecara din statul Delaware si al optulea intermediar de servicii ipotecare ca marime din SUA, va primi lichiditati si active lichide de 871 milioane de dolari, iar Woodlands, banca axata pe creditarea pentru companii va primi 75 milioane de dolari.
Lehman va accepta sa plateasca si 200 de milioane de dolari pentru un proces in care este implicata institutia de credit Woodlands.
Autoritatile de reglementare ofera Lehman o perioada de 18 luni pentru a vinde cele doua banci.
Valoarea de piata a bancilor este estimata de Lehman la 1,5 miliarde de dolari. Banca aflata in faliment va redobandi si fonduri de 500 de milioane de dolari folosite drept garantii pentru cele doua institutii financiare.
Fondurile de doua miliarde de dolari care ar putea fi obtinute reprezinta o mica parte din pretentiile de 250 de miliarde de dolari ridicate impotriva Lehman, dar se adauga unor fonduri de 60 de miliarde de dolari recuperate pana in prezent. mai mult
Luni, 06 Decembrie 2010, ora 00:16
Economia Statelor Unite continua sa suporte efectul falimentului bancii Lehman Brothers, produs in urma cu doi ani, respectiv somajul in masa, explozia datoriei publice, dar si pierderi considerabile in sistemul financiar, potrivit Mediafax.Prabusirea reputatei banci de pe Wall Street, cu o istorie de 158 de ani, pe 15 septembrie 2008, in urma unor datorii de 613 miliarde de dolari, ar trebui sa ramana in cartile de istorie, ca si crahul bursier din 24 octombrie 1929, comenteaza agentia.
Wall Street Journal, publicatia cu cel mai mare tiraj din SUA, a facut luni referire la "o lume dupa Lehman" (pe pietele financiare).
Presedintele Barack Obama mentioneaza in fiecare discurs ca economia americana a revenit la crestere si crearea de locuri de munca, dar ultimii doi ani au fost marcati de aparitia unui imens decalaj intre elitele tarii si masele populare.
Potrivit Bloomberg, analistii se intreaba daca modelul de investment banking care a generat profituri record la jumatatea ultimului deceniu poate fi relansat.
Din zece banci cu divizii mari specializate in tranzactii pe pietele de capital, numai titlurile Goldman Sachs si JP Morgan Chase sunt cotate la un pret apropiat de cel din 12 septembrie 2008, ultima sedinta de tranzactionare care a avut loc inainte de anuntarea falimentului Lehman Brothers. Valoarea actiunilor Citigroup a pierdut 78%, iar Bank of America 59%.
Media pe sector este un declin de 28%, de aproape trei ori mai mare comparativ cu scaderea de 10%... mai mult
Marti, 14 Septembrie 2010, ora 23:16
JPMorgan Chase si Citigroup au contribuit la cauzarea prabusirii Lehman Brothers Holdings prin solicitarea de colateral supimentar si schimbarea acordurilor de garantie, potrivit unui raport solicitat de justitia americana cu privire la cel mai rasunator faliment din istorie, transmite Bloomberg.
"Solicitarile imperative pentru mai mult colateral realizate de creditorii Lehman au avut un impact direct asupra lichiditatii bancii. Lichiditatea disponibila Lehman este de importanta centrala pentru a determina de ce a esuat grupul", a declarat Anton Valukas, examinatorul desemnat al falimentului Lehman Brothers, intr-un raport de 2.200 de pagini depus joi la tribunalul federal din Manhattan, New York, precizeaza Mediafax.
Fostul director general executiv al Lehman Richard Fuld, fostul director financiar executiv Erin Callan, fostul vicepresedinte executiv Ian Lowitt si fostul director executiv Christopher O'Meara au avizat comunicari incorecte despre situatia financiara a bancii, menite sa induca in eroare, potrivit raportului.
Fuld a fost "cel putin grosolan de neglijent", a spus Valukas.
Banca de investitii Lehman Brothers, a patra institutie americana de profil, cu o traditie de aproape 150 de ani, a dat faliment in luna septembrie a anului 2008, propagand in intreaga lume criza financiara de pe piata americana.
Pe langa concluziile privind influenta JPMorgan Chase si Citigroup in acest caz, Valukas a mai afirmat in raport ca grupul financiar britanic... mai mult
Vineri, 12 Martie 2010, ora 10:50