La 12 martie, este marcata Ziua mondiala impotriva cenzurii pe Internet, prin care se urmareste mobilizarea pentru a asigura un internet liber si accesibil tuturor.
Aceasta zi a fost lansata in anul 2008 de organizatia Reporteri Fara Frontiere (RFF), ce are ca obiectiv apararea drepturilor si libertatii presei. Reporteri Fara Frontiere a fost fondata in 1985 de catre patru jurnalisti, Robert Menard, Remy Loury, Jacques Molenat si Emilien Jubineau. Are statut de consultant in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite si al UNESCO.
Ziua mondiala impotriva cenzurii pe Internet este marcata prin atribuirea unui premiu (Premiul Netizen).
In 2010, Google a incheiat un parteneriat cu Reporteri Fara Frontiere pentru a acorda anual un premiu (2.500 de euro) unui utilizator de internet sau blogger care a adus o contributie notabila la apararea libertatii de exprimare online.
In 2010, a fost acordat sitului iranian www.we-change.org, care lupta pentru drepturile femeilor; in 2011, blogului ...citeste mai departe despre "Ziua mondiala impotriva cenzurii pe Internet" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Martie 2015, ora 07:58
Diferentele uriase dintre progresele tehnologice inregistrate in doua mari piete globale, Uniunea Europeana si China, ridica semne de intrebare asupra perspectivei de dezvoltare din zona euro.
Problema este pusa pe tapet de Robert D. Atkinson, presedintele Fundatiei pentru Tehnologie Informatica si Inovatie, si Paul Hofheinz, presedinte Consiliului Lisabona, un grup de cercetare din Bruxelles.
Analizand Indexul Evolutiei Digitale, un grafic realizat de Fletcher Scool din cadrul Universitatii Tufts, cei doi afirma intr-un articol pentru Project Syndicate ca viitoarea mare provocare a Europei va veni in urma revolutiei digitale declansate de China.
Start ratat
Pana si simplul eveniment de listare publica a gigantului Alibaba, care a transformat compania chineza in a 17-a mare firma la nivel mondial, cu o valoare de piata de 23 de miliarde de dolari, pare sa fi fost ratat de catre europeni.
Bruxelles-ul si Beijingul par sa opereze cu unitati de masura diferite in ceea ce priveste evaluarea importantei evolutei digitale.
In timp ce China isi intensifica eforturile in acest sens, Europa ramane influentata de succesul obtinut de platformele americane Amazon, Google sau Facebook, ba chiar initiaza masuri de represalii impotriva acestora.
La doar cateva luni dupa succesul obtinut de Alibaba pe piata americana, Parlamentul European emitea o rezolutie cu caracter neobligatoriu prin care se dorea oprirea unor posibile abuzuri ale unor companii precum Google, a... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 14:50
Google a creat un site special si o comisie de experti in internet pentru a ajuta compania sa decida asupra cererilor cetatenilor europeni care vor ca Google sa stearga din rezultatele cautarilor online linkuri catre pagini care contin informatii sensibile.
Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a decis la mijlocul lunii mai ca utilizatorii pot cere Google si altor motoare de cautare pe internet sa stearga din rezultatele cautarilor online unele link-uri catre stiri, decizii judecatoresti si alte documente care contin informatii inadecvate, irelevante sau care incalca dreptul la viata privata, scrie cotidianul Wall Street Journal.
Decizia CEJ a trimis o unda de soc in industria IT si a lovit deosebit de puternic Google, operatorul celui mai mare motor de cautare online.
Persoanele trebuie sa aiba dreptul sa ceara stergerea unor informatii, intrucat impactul asupra lor a ceea ce apare in cautarile online este imens, a afirmat CEJ, adaugand insa ca trebuie gasit un echilibru in privinta interesului public, mai ales in cazul unor indivizi cu rol proeminent in societate.
Ambiguitatea limbajului CEJ ar putea reprezenta cea mai mare problema pentru companii, care trebuie acum sa interpreteze decizia. Dezactivarea link-urilor poate fi impusa si atunci cand informatiile au fost publicate respectand legea.
Noul site al Google, prezentat vineri, permite unei persoane rezidente in Europa sa transmita adrese web pe care le vrea eliminate din cautarile online dupa numele... mai mult
Vineri, 30 Mai 2014, ora 11:11
Guvernul american a anuntat luni ca le va permite celor mai mari companii in domeniul Internetului si telecomunicatiilor sa publice mai multe informatii despre clientii lor supravegheati de Agentia Nationala americana de Securitate (NSA).
Secretarul american al Justitiei Eric Holder si directorul serviciilor americane de informatii (DNI) James Clapper au precizat ca marile companii in domeniul Internetului vor fi autorizate sa divulge "mai multe informatii ca niciodata" cu privire la clientii lor. In special, vor putea fi publicate detalii despre numarul de conturi ale clientilor supravegheate la cererea agentiilor de informatii.
Intr-o scrisoare adresata reprezentantilor Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft si Yahoo!, Holder a detaliat "mijloacele suplimentare puse la dispozitia" acestor companii, cu scopul de a informa si de a raspune solicitarilor clientilor.
"Desi aceste metadate erau clasate pana in ziua de astazi, Biroul Directorului serviciilor Nationale de Informatii (ODNI), consultandu-se cu alte ministere si agentii, a decis ca interesul public de a vedea aceste informatii publicate prevaleaza asupra preocuparilor securitatii nationale care necesitau aceasta clasificare", potrivit comunicatului.
"Conform directivelor presedintelui (Obama), enuntate in discursul sau, la 17 ianuarie", noile metode aplicate de Guvern vor permite companiilor americane de Internet sa faca public numarul de solicitari primite de la serviciul american de informatii,... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 14:58
Luni se da startul Conferintei Mondiale a Industriei de Telecomunicatii (WCIT 2012), eveniment organizat in Dubai, care isi propune sa reglementeze functionarea Internetului.
WCIT a starnit multe controverse, mai ales ca statele participante vor sa controleze cat mai mult Internetul pe plan national, relateaza Politico.
Intalnirea de la Dubai, care tine 11 zile, este organizata de Uniunea Internationala de Telecomunicatii (ITU), agentie a Organizatiei Natiunilor Unite.
Evenimentul doreste sa aduca pe agenda schimbarea tratatului din 1988, care reglementeaza sectorul telecomunicatiilor. Acesta a fost realizat la Conferinta Administrativa pentru Telecomunicatii si Telefonie si, intr-o lume fara Internet, au fost luati in calcul doar operatorii de telefonie mobila.
ITU a luat mai multe masuri la acea vreme, pentru a se asigura ca retelele se pot conecta intre ele, dar si ca pretul serviciilor internationale este unul corect.
Acum, Uniunea Internationala de Telecomunicatii intentioneaza sa renegocieze aceste principii, alaturi de cele 193 de state membre.
Citeste mai multe despre Conferinta mondiala pentru controlul Internetului - Google protesteaza pe Ziare.com mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 10:52
Un summit important cu privire la guvernanta Internetului va avea loc in decembrie, actori precum Rusia, China, Statele Unite ale Americii, dar si Google incercand sa isi impuna propriile puncte de vedere.
Evenimentul va fi organizat de Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (UTI), un organism al ONU, in perioada 3-14 decembrie, la Dubai, Emiratele Arabe Unite, scrie Le Monde.
Scopul summit-ului este revizuirea regulamentului UTI, care stabileste principiile generale pentru garantarea liberei circulatii a informatiilor in lume. Ultima revizuire a regulamentului a avut loc in 1988, cu mult inainte de extinderea la nivel mondial a Internetului.
Cu cateva zile inainte de aceasta intrunire, mai multe tari incearca sa-si impuna propriile viziuni cu privire la guvernanta mondiala a Internetului. Potrivit unor informatii publicate de presa de specialitate, Rusia a cerut ca "statele membre sa aiba dreptul suveran de a gestiona Internetul pe teritoriul lor national, precum si de a gestiona numele de domenii nationale", prin centralizarea controlului la nivelul ONU potrivit unui document obtinut de CNET.
Citeste mai multe despre Intalnire importanta pentru viitorul Internetului. Se legitimeaza cenzura? pe Ziare.com. mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 11:33
Sergey Brin, cofondatorul Google avertizeaza ca principiile de deschidere si acces universal care stau la baza internetului sunt amenintate.
Brin considera ca amenintarea libertatii internetului se datoreaza unei serii de factori, ce include eforturile in crestere ale guvernelor de a controla accesul la internet si comunicarea intre cetateni, potrivit Reuters.com.
Brin a explicat ca incercarile industriei de divertisment de a eradica pirateria si cresterea "gradinilor cu ziduri" cum sunt Facebook sau Apple, care controleaza cu strictete ce software-uri pot fi lansate pe platformele lor, au condus de asemenea, la limitarea libertatii internetului.
"Exista forte foarte puternice care s-au aliat impotriva principiilor care stau la baza internetului. Sunt mult mai ingrijorat acum, decat eram in trecut. Este infricosator", recunoaste Brin.
El a mai precizat ca este ingrijorat de actiunile pe care le intreprind tari precum China, Arabia Saudita sau Iranul pentru a cenzura continutul de pe internet si accesul.
De asemenea, Brin spune ca aceasta crestere a fortei companiilor Facebook si Apple, care detin propriile lor platforme, controland astfel accesul utilizatorilor, ar putea sa descurajeze inovatia si sa balcanizeze webul.
China aplica internetului propriile reguli
In toamna anului trecut, capii celor mai importante firme IT din China au cazut de acord sa cenzureze mult mai strict continutul internetului, din cauza partidului Comunist, care vrea sa stranga... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2012, ora 14:00