Intreprinderile mici si mijlocii vor intra in categoria consumatorilor-captivi, dupa liberalizarea pretului la gaze, incepand cu 1 ianuarie 2015, deoarece legislatia in vigoare nu prevede solutii alternative pentru nevoia de agent termic, a declarat, vineri, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), intr-o conferinta de presa.
'Consumatorii non-casnici, unde sunt incadrate si societatile de tip IMM, au beneficiat de avantajul tarifului reglementat pana in luna august 2014, luna la care a fost aplicata ultima etapa de reglare a pretului, in sensul cresterii. In momentul de fata, pretul suportat de sectorul IMM este un pret obtinut pe principiul cerere-oferta, respectiv aproximativ 96 lei/pe Megawatt ora. Piata centralizata a gazelor naturale este insa dominata de OMV Petrom Gaz, lucru care atrage dupa sine nasterea fenomenului de monopol. In plus, lipsa de experienta a autoritatilor de monitorizare si reglementare ar putea duce la reactii intarziate in cazul unor dezechilibre a pretului. Ca atare, in conditiile inexistentei unor masuri ce pot oferi solutii alternative pentru nevoia de agent termic, se va ajunge la incadrarea consumatorilor din sectorul IMM in categoria consumatorilor-captivi, chiar si in conditiile in care pot schimba furnizorul mult mai usor prin decizie unilaterala', a spus Ovidiu Nicolescu, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, singurul instrument de intervenire asupra... mai mult
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 15:32
Premierul Victor Ponta da asigurari ca populatia nu trebuie sa fie ingrijorata pentru ca in aceasta iarna nu va plati un pret mai mare la gaze.
"O spun cat se poate de clar: pretul gazelor naturale pentru populatie nu va creste in aceasta iarna! Va rog sa nu credeti manipularile care spun altceva. Guvernul isi respecta angajamentele!", a postat, vineri, pe Facebook Victor Ponta.
Joi, Victor Ponta a explicat ca va exista un calendar pentru liberalizare, in conditiile in care in mass-media aparusera speculatii cu privire la cresterea pretului la gaze.
"Este o decizie a Parlamentului Romaniei. Sigur, vom continua discutiile cu Comisia Europeana in asa fel incat calendarul de liberalizare sa tina cont si de realitati. Guvernul Romaniei respecta in primul rand legile adoptate de Parlamentul Romaniei si, in al doilea rand, avem o relatie de colaborare cu Comisia Europeana in asa fel incat Romania sa-si indeplineasca obligatiile, dar sa tina cont si de interesele consumatorilor ...citeste mai departe despre "Ponta, despre pretul gazelor la iarna: Va rog sa nu credeti manipularile!" pe Ziare.com.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Post by Victor Ponta. mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 12:28
Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea pretului gazelor naturale produse in Romania si destinate consumului populatiei si va prelungi cu cel putin doi ani si jumatate dereglementarea pietei gazelor pentru companii, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu,
"Problema suportabilitatii pretului gazelor de catre populatie devine ingrijoratoare. Pentru companii, liberalizarea este aproape de final conform calendarului, dar vrem sa prelungim termenul. Suntem in momentul in care trebuie sa incepem sa propunem masuri", a afirmat Nicolescu, intr-o conferinta, transmite Mediafax.
El a precizat ca sunt necesare astfel de masuri, avand in vedere ca in ultimii doi ani salariul mediu pe economie a scazut, in timp ce pretul final la gaze naturale a crescut cu 16%.
Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene sa accepte amanarea cu doi ani si jumatate a calendarului de liberalizare a pretului gazelor pentru populatie, precum si mentinerea, pana cel putin la 1 iulie 2016, a pretului actual al gazelor produse intern.
Potrivit unor declaratii anterioare ale ministrului pentru Energie, ultima discutie de la Comisia Europeana a avut un rezultat bun, chiar daca nu s-a ajuns inca la o concluzie, adaugand ca in cele din urma Romania ar putea ajunge la Curtea Europeana de Justitie pentru a-si apara pozitia.
Calendarul de liberalizare, ilegal?
"O directie generala a Comisiei Europene a luat o decizie, care spune ca acest... mai mult
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 12:49
Pretul gazelor va creste cu 150% pana in 2019, cand piata va fi complet liberalizata, iar populatia ar putea suferi un soc al preturilor daca nu se vor lua masuri de eficienta si economisire, a declarat, joi, Aureliu Leca, expert in domeniul energetic si presedinte executiv al Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice.
'Romania trebuie sa-si liberalizeze preturile la energie, iar socul va fi la gazele naturale, unde pretul va creste cu 150% in cinci ani, cand se va finaliza procesul de liberalizare, fata de preturile de la inceputul acestui proces (anul 2012 - n.r.)', a spus Leca, prezent la conferinta organizata cu ocazia lansarii Cartii Albe a Eficientei Energetice de catre Asociatia Romana pentru Promovarea Eficientei Energetice si Camera de Comert si Industrie Bucuresti.
Majorarea va mari numarul celor care nu-si vor putea plati facturile
Potrivit acestuia, majorarea pretului va mari grupul consumatorilor care nu-si vor putea plati facturile, iar ajutoarele sociale nu vor fi suficiente.
'Consider ca eficienta energetica si economisirea consumului sunt principalele solutii pentru aceasta problema. Romania are un potential urias de economisire de energie. Noi nu am avut pana acum aceasta mentalitate, intrucat am fost o tara bogata in astfel de resurse. Directivele europene ne obliga sa reducem cu 20% consumul de energie pana in 2020, iar daca nu luam in serios aceasta problema, riscul de a nu realiza aceasta obligatie este destul de mare', a... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 14:52
Piata gazelor pentru clientii noncasnici va fi liberalizata pana la 31 decembrie 2015, masura fiind agreata de reprezentantii Fondului Monetar International, a declarat, miercuri, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"Masura este in acord cu Legea 123 (Legea 123/2012 a energiei electrice si a gazelor naturale - n.r.), care prevede ca liberalizarea pentru noncasnici se va face pana in 2014, cu posibilitate de prelungire daca exista diferente semnificative intre pretul gazelor de import si cele de productie interna. Aceasta pentru a nu avea salturi nesustenabile de pret la finalul perioadei. S-a pus problema: daca la 1 octombrie 2014 se constata ca diferenta este prea mare? Asa ca am cazut de acord sa continuam sa mergem pe tabelele existente, dar sa precizam ca liberalizarea poate fi facuta pana la 31 decembrie 2015", a afirmat Havrilet pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, o decizie finala privind extinderea in 2015 a termenelor de liberalizare a pietei se va lua in cursul anului 2014, in functie de preturile care vor fi la acea vreme pe pietele internationale.
"In prezent, pretul de import este in jur de 390 de dolari pe mia de metri cubi, iar cel al gazelor de productie interna este de 196 de dolari pe mia de metri cubi, deci diferenta este de la simplu la dublu", a adaugat presedintele ANRE.
El a mai spus ca, pentru clientii casnici, termenele din calendarul privind liberalizarea pietei gazelor nu... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 15:38
Pretul la gaze creste din nou cu 5% pentru consumatorii industriali si cu 8% pentru populatie, de azi, 1 iulie. Este o masura asumata de Bucuresti in Acordul cu FMI.
Chiar daca, teoretic, pentru consumatori, liberalizarea inseamna, in mare, posibilitatea de a-si alege furnizorul, in Romania ea este asociata cu scumpiri. Ceea ce s-a si intamplat, inca din prima zi.
Gazprom va dicta regulile jocului?
Pretul gazului in Romania va fi dictat, din 2014, in totalitate de Gazprom, ca efect al liberalizarii preturilor la gaze, crede Ionel Bors, country manager al ArcelorMittal Galati.
"Ordonanta de liberalizare (a pretului la gaze - n.r.) nu a tinut cont de un lucru esential: Romania are doua surse de interconectare a gazelor: 70% avem productie proprie, iar 30% depindem de import. Cam 32-33 de MW noi importam, din 104-105 consum total in Romania. Ce se intampla dupa 2014 cu gazul din Romania? Pretul va fi dictat totalmente de Gazprom, iar Romania importa doar 2% din totalul importat de Europa, deci o cantitate foarte mica, si devine neinteresant pentru Gazprom sa dea vreo facilitate. La asta se adauga situatiile politice de la noi. Dupa 2014 vom depinde totalmente de Gazprom'', a reiterat Ionel Bors.
Valoarea pretului la gaze in Europa. Sursa foto: ProTV
Pro si contra liberalizarea pretului la gaze
Liberalizarea - o masura europeana, la care statul roman trebuie sa se alinieze, este privita cu mult scepticism de specialisti, in ciuda avantajelor promise... mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 13:50
Liberalizarea pretului la gaze, ceruta de FMI si Comisia Europeana, nu ar avea ca efect cresterea puternica a tarifelor, la nivelul celor de import, intrucat in Romania puterea de cumparare este redusa, a declarat miercuri Dumitru Chisalita, consilier in Ministerul Economiei.
"Daca maine vom liberaliza pretul gazelor, nu va ajunge la nivelul pretului de import pentru ca puterea de cumparare este mica", a afirmat Chisalita, fost director general al Romgaz, prezent la seminarul ZF Power Summit, organizat de Ziarul Financiar.
Preturile platite de populatie sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, din considerente de protectie sociala. Comisia Europeana si Fondul Monetar International au cerut Guvernului sa liberalizeze preturile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.
Chisalita a adaugat ca pretul trebuie determinat de cerere si oferta, nu sa fie fixat, cu protejarea categoriilor vulnerabile de consumatori.
"Pozitia mea este sa dezvoltam un mecanism pentru a ajunge la un pret real al pietei, care sa fie subventionat pentru anumite categorii sociale sau sa se gaseasca alte metode. Pretul trebuie sa fie dat de piata. De asemenea, nu cred ca treuie sprijinit niciun consumator prin subventionare a produsului ca atare", a adaugat el. mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 17:07
Directorul general al companiei E.ON Romania, unul din principalii distribuitori si furnizori de gaze si electricitate din tara, Frank Hajdinjak, spune ca a solicitat ANRE majorarea pretului gazelor in acest an si considera ca liberalizarea pretului gazelor ar fi un lucru bun pentru populatie, informeaza NewsIn."Liberalizarea va fi buna si pentru populatie, acest lucru va genera o competitie si va conduce poate la o scadere a costurilor pentru consumatori. Intregul proces este de lunga durata, iar preturile nu pot fi liberalizate peste noapte", a declarat miercuri Frank Hajdinjak, in cadrul unei conferinte de presa.
Acesta spune totodata ca nu poate stii cu cat va creste pretul gazelor in 2013, odata cu liberalizarea anuntata.
"De un an si jumatate, in toate intalnirile cu autoritatile romane, am incercat sa gasim o solutie echilibrata. Va trebui sa avem o crestere a preturilor, dar nu pentru consumatorii casnici, ci pentru consumatorii industriali, care sa reflecte situatia reala, pentru ca activitatea noastra in domeniul gazelor este sub presiune foarte mare si nu este acceptabila pe termen lung", a adaugat Hajdinjak.
De asemenea, oficialul E.ON Romania a precizat ca pretul gazelor ar trebui sa creasca cu doua cifre in acest an, pentru ca societatea sa-si acopere costurile.
"Am solicitat cresterea preturilor. Trebuie sa avem o crestere graduala, rezonabila. Trebuie sa gasim un echilibru intre protectia sociala, industrie si noi, jucatorii din sectorul energetic.... mai mult
Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 14:02
Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu, a declarat joi ca pretul gazelor nu va fi liberalizat anul acesta, propunerile de liberalizare urmand sa vina doar dupa ce ANRE va finaliza studiul de impact, iar toti actorii de pe piata le vor aproba, transmite NewsIn."La nivelul ANRE se deruleaza o evaluare asupra impactului si, pe baza acestui studiu de impact, vom face o propunere pe care o vom agrea cu toti actorii din piata. Am prezentat disponibilitatea de a gasi momentul optim intr-un calendar pe care sa il discutam.
Eu cred ca se si creeaza premisele, o data cu inaugurarea interconectarii Szeged-Arad, unei piete concurentiale din punct de vedere a gazului", a precizat Videanu.Acesta a mai mentionat ca liberalizarea pretului gazelor nu inseamna neaparat si majorari de preturi pentru populatie."Liberalizarea pretului nu trebuie sa conduca neaparat la ideea majoraraii pretului, pentru ca, daca Romania isi deschide interconectarea, exista sursa alternativa la nivelul pietei spot din tarile membre ale UE.
Liberalizarea pretului in conditiile unei alternative va crea parghiile de reglare a pretului de catre piata", a mai mentionat ministrul. mai mult
Joi, 29 Iulie 2010, ora 15:09