Intreprinderile mici si mijlocii vor intra in categoria consumatorilor-captivi, dupa liberalizarea pretului la gaze, incepand cu 1 ianuarie 2015, deoarece legislatia in vigoare nu prevede solutii alternative pentru nevoia de agent termic, a declarat, vineri, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), intr-o conferinta de presa.
'Consumatorii non-casnici, unde sunt incadrate si societatile de tip IMM, au beneficiat de avantajul tarifului reglementat pana in luna august 2014, luna la care a fost aplicata ultima etapa de reglare a pretului, in sensul cresterii. In momentul de fata, pretul suportat de sectorul IMM este un pret obtinut pe principiul cerere-oferta, respectiv aproximativ 96 lei/pe Megawatt ora. Piata centralizata a gazelor naturale este insa dominata de OMV Petrom Gaz, lucru care atrage dupa sine nasterea fenomenului de monopol. In plus, lipsa de experienta a autoritatilor de monitorizare si reglementare ar putea duce la reactii intarziate in cazul unor dezechilibre a pretului. Ca atare, in conditiile inexistentei unor masuri ce pot oferi solutii alternative pentru nevoia de agent termic, se va ajunge la incadrarea consumatorilor din sectorul IMM in categoria consumatorilor-captivi, chiar si in conditiile in care pot schimba furnizorul mult mai usor prin decizie unilaterala', a spus Ovidiu Nicolescu, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, singurul instrument de intervenire asupra... mai mult
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 15:32
Premierul Victor Ponta da asigurari ca populatia nu trebuie sa fie ingrijorata pentru ca in aceasta iarna nu va plati un pret mai mare la gaze.
"O spun cat se poate de clar: pretul gazelor naturale pentru populatie nu va creste in aceasta iarna! Va rog sa nu credeti manipularile care spun altceva. Guvernul isi respecta angajamentele!", a postat, vineri, pe Facebook Victor Ponta.
Joi, Victor Ponta a explicat ca va exista un calendar pentru liberalizare, in conditiile in care in mass-media aparusera speculatii cu privire la cresterea pretului la gaze.
"Este o decizie a Parlamentului Romaniei. Sigur, vom continua discutiile cu Comisia Europeana in asa fel incat calendarul de liberalizare sa tina cont si de realitati. Guvernul Romaniei respecta in primul rand legile adoptate de Parlamentul Romaniei si, in al doilea rand, avem o relatie de colaborare cu Comisia Europeana in asa fel incat Romania sa-si indeplineasca obligatiile, dar sa tina cont si de interesele consumatorilor ...citeste mai departe despre "Ponta, despre pretul gazelor la iarna: Va rog sa nu credeti manipularile!" pe Ziare.com.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Post by Victor Ponta. mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 12:28
Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea pretului gazelor naturale produse in Romania si destinate consumului populatiei si va prelungi cu cel putin doi ani si jumatate dereglementarea pietei gazelor pentru companii, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu,
"Problema suportabilitatii pretului gazelor de catre populatie devine ingrijoratoare. Pentru companii, liberalizarea este aproape de final conform calendarului, dar vrem sa prelungim termenul. Suntem in momentul in care trebuie sa incepem sa propunem masuri", a afirmat Nicolescu, intr-o conferinta, transmite Mediafax.
El a precizat ca sunt necesare astfel de masuri, avand in vedere ca in ultimii doi ani salariul mediu pe economie a scazut, in timp ce pretul final la gaze naturale a crescut cu 16%.
Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene sa accepte amanarea cu doi ani si jumatate a calendarului de liberalizare a pretului gazelor pentru populatie, precum si mentinerea, pana cel putin la 1 iulie 2016, a pretului actual al gazelor produse intern.
Potrivit unor declaratii anterioare ale ministrului pentru Energie, ultima discutie de la Comisia Europeana a avut un rezultat bun, chiar daca nu s-a ajuns inca la o concluzie, adaugand ca in cele din urma Romania ar putea ajunge la Curtea Europeana de Justitie pentru a-si apara pozitia.
Calendarul de liberalizare, ilegal?
"O directie generala a Comisiei Europene a luat o decizie, care spune ca acest... mai mult
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 12:49
Piata gazelor pentru clientii noncasnici va fi liberalizata pana la 31 decembrie 2015, masura fiind agreata de reprezentantii Fondului Monetar International, a declarat, miercuri, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
"Masura este in acord cu Legea 123 (Legea 123/2012 a energiei electrice si a gazelor naturale - n.r.), care prevede ca liberalizarea pentru noncasnici se va face pana in 2014, cu posibilitate de prelungire daca exista diferente semnificative intre pretul gazelor de import si cele de productie interna. Aceasta pentru a nu avea salturi nesustenabile de pret la finalul perioadei. S-a pus problema: daca la 1 octombrie 2014 se constata ca diferenta este prea mare? Asa ca am cazut de acord sa continuam sa mergem pe tabelele existente, dar sa precizam ca liberalizarea poate fi facuta pana la 31 decembrie 2015", a afirmat Havrilet pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, o decizie finala privind extinderea in 2015 a termenelor de liberalizare a pietei se va lua in cursul anului 2014, in functie de preturile care vor fi la acea vreme pe pietele internationale.
"In prezent, pretul de import este in jur de 390 de dolari pe mia de metri cubi, iar cel al gazelor de productie interna este de 196 de dolari pe mia de metri cubi, deci diferenta este de la simplu la dublu", a adaugat presedintele ANRE.
El a mai spus ca, pentru clientii casnici, termenele din calendarul privind liberalizarea pietei gazelor nu... mai mult
Miercuri, 07 August 2013, ora 15:38
Gazele naturale produse in Romania ar putea sa fie vandute pe bursa, a anuntat miercuri ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, in urma unei discutii cu sindicatele din industria petrochimica.
"Am avut azi discutii cu sindicatele din industria petrochimica. Sigur, exista nemultumiri referitoare la cresterea pretului la gaze naturale. Ne-am inteles cu ei ca saptamana viitoare, impreuna cu patronatele, la departamentul pentru energie sa avem inca o discutie. Propunerea noastra va fi, probabil, ca intreaga cantitate de gaze naturale produsa in Romania sa fie vanduta pe bursa.
In acest sens, maine o sa am o discutie cu cei de la ANRE pentru punerea in practica a platformei de gaze naturale, in asa fel incat pretul sa se creeze pe bursa si sa nu mai avem probleme legate de reglementare, de cantitate vanduta de catre producatorii nationali. Sigur, ramane reglementat pretul pentru consumatorii casnici si, respectiv, pentru crese, gradinite, scoli, institutii publice", a afirmat Nita, in cadrul unei declaratii de presa sustinuta la Palatul Victoria.
El a adaugat ca pretul gazelor naturale din Romania este cel mai mic din UE si ca s-a incercat prin discutii cu comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, o prelungire a duratei de liberalizare, dar Comisia Europeana nu a fost de acord cu aceasta solicitare.
"Incercam o asemenea varianta sperand ca pretul la bursa sa fie cat mai mic. De asemenea, speram ca impreuna cu patronatele si sindicatele sa... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 16:07
Pretul gazelor a fost majorat cu 5%, in luna septembrie, pentru a acoperi costul ridicat cu care au importat unii furnizori iarna trecuta, a declarat marti Rodin Traicu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
"Am avut doua runde de intalniri pregatitoare a comandamentului de iarna in care am analizat incidentul, situatia care a fost creata atunci cand consumul de gaze a expandat ca urmare a temperaturilor scazute, faptul ca o parte din furnizorii de gaze nu si-au indeplinit obligatiile pe care le aveau vis-a-vis de stocarea de stocuri de gaze si analizele referitoare la preturile deosebit de ridicate cu care au facut importurile. (...)
Ei au venit dupa aceea sa li se recunoasca preturile mari la care au importat gazele respective, iar acum noi toti suportam acest lucru. Nu li s-au recunoscut costurile atunci, si le-am recunoscut acum, cu o crestere de 5% a gazelor in luna septembrie", a declarat Traicu, raspunzand unei intrebari legate de verificarile autoritatilor privind furnizorii care nu si-au facut stocul de gaze iarna trecuta.
El a adaugat ca nu stie daca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aplicat sanctiuni respectivilor furnizori.
Pretul gazelor naturale livrate populatiei va urca in septembrie cu 5%, iar cel destinat firmelor cu 10%, intrucat cresterea costurilor nu a fost transferata in preturile finale in ultimii ani, anunta la jumatatea lunii august seful misiunii FMI de... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 17:40
Liberalizarea pretului la gaze, ceruta de FMI si Comisia Europeana, nu ar avea ca efect cresterea puternica a tarifelor, la nivelul celor de import, intrucat in Romania puterea de cumparare este redusa, a declarat miercuri Dumitru Chisalita, consilier in Ministerul Economiei.
"Daca maine vom liberaliza pretul gazelor, nu va ajunge la nivelul pretului de import pentru ca puterea de cumparare este mica", a afirmat Chisalita, fost director general al Romgaz, prezent la seminarul ZF Power Summit, organizat de Ziarul Financiar.
Preturile platite de populatie sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, din considerente de protectie sociala. Comisia Europeana si Fondul Monetar International au cerut Guvernului sa liberalizeze preturile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.
Chisalita a adaugat ca pretul trebuie determinat de cerere si oferta, nu sa fie fixat, cu protejarea categoriilor vulnerabile de consumatori.
"Pozitia mea este sa dezvoltam un mecanism pentru a ajunge la un pret real al pietei, care sa fie subventionat pentru anumite categorii sociale sau sa se gaseasca alte metode. Pretul trebuie sa fie dat de piata. De asemenea, nu cred ca treuie sprijinit niciun consumator prin subventionare a produsului ca atare", a adaugat el. mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 17:07
Federatia Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie acuza FMI, intr-un comunicat de presa, ca prin cererea de liberalizare a pretului gazelor naturale pe piata interna doreste distrugerea industriei chimice din Romania, precizeaza NewsIn."In acest context (al liberalizarii -n.r), intreprinderile din industria chimica se vor gasi in situatia sa-si opreasca productia, iar prima consecinta va fi disponibilizarea a mii de lucratori, lasand agricultura din Romania in situatia sa importe in intregime cantitatile necesare de ingrasaminte chimice si implicit creand o presiune suplimentara asupra nevoilor valutare, cu implicatii importante asupra cursului valutar", se arata in comunicatul de presa.
Sindicatele mai spun ca adoptarea masurilor solicitate de FMI "este de natura sa nasca reactii sociale", iar federatia va apara prin toate mijloacele legale interesele lucratorilor pe care ii reprezinta.
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a facut, marti, precizarea, prin intermediul unui comunicat, ca nu exista nicio discutie oficiala in Guvern cu privire la liberalizarea preturilor la gaze naturale, propunerea apartinand doar Fondului Monetar International (FMI).Potrivit documentului citat, in urmatoarele luni, ANRE va face o analiza a propunerii FMI si o va prezenta Guvernului, pentru a vedea in ce masura liberalizarea preturilor la gaze naturale este viabila. mai mult
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 11:46
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) face precizarea, prin intermediul unui comunicat, ca nu exista nicio discutie oficiala in Guvern cu privire la liberalizarea preturilor la gaze naturale, propunerea apartinand doar Fondului Monetar International (FMI), informeaza NewsIn."Reprezentantii FMI au ridicat, in cadrul discutiilor de astazi (marti, n.r.) cu reprezentantii MECMA, posibilitatea liberalizarii preturilor la gaze naturale, cu exceptia consumatorilor casnici si captivi (spitale, scoli, gradinite, unitati de asistenta sociala, institutii de interes public etc.).
Tema a fost analizata, dar nu s-a luat nicio decizie in acest sens. Precizam ca, in prezent, nu exista nicio discutie oficiala in Guvern cu privire la liberalizarea preturilor la gaze naturale, propunerea apartinand doar FMI-ului", se spune in comunicat.
Potrivit documentului citat, in urmatoarele luni, ANRE va face o analiza a propunerii FMI si o va prezenta Guvernului, pentru a vedea in ce masura liberalizarea preturilor la gaze naturale este viabila sau nu.
Ministrul economiei, Ion Ariton, a declarat ca reprezentantii FMI au cerut, in cadrul discutiilor de marti de la minister, liberalizarea pretului gazelor.
"In ceea ce priveste pretul gazelor, dansii (cei de la FMI, n.r.) ne solicita, si nu numai la gaze, ci la intregul proces de energie, ca preturile sa fie liberalizate, si noi, in cursul acestui an, probabil undeva la jumatatea anului, trebuie sa ne prezentam cu o noua... mai mult
Marti, 01 Februarie 2011, ora 15:48