Lupta pentru pamanturile tarii se ascute. Piata este libera, orice cetatean al UE poate cumpara terenuri agricole fara restrictii in Romania. Ba mai mult, Ungaria vrea sa puna mana pe o suprafata importanta de teren agricol in Transilvania, oferindu-le proprietarilor o renta viagera.
Liberalizarea pietei funciare, masura prevazuta in Tratatul de Aderare a Romaniei la UE, deschide portile catre terenurile agricole si persoanelor fizice, care pot cumpara pamanturile tarii in aceleasi conditii ca romanii.
Totusi, aceasta masura se refera la persoanele fizice, in conditiile in care, strainii interesati de terenurile din Romania puteau achizitiona si pana acum pamant, prin intermediul unei societati comerciale cu sediul in tara noastra.
In aceste conditii, guvernul de Budapesta a anuntat ca are in vedere un proiect prin care sa intre in posesia unor terenuri agricole din Transilvania, oferindu-le proprietarilor o renta viagera. Intentiile au fost anuntate de Szabo Jozsef Andor, atasat pe probleme de agricultura la Ambasada Ungariei la Bucuresti. Practic, terenurile raman in proprietatea romanilor, insa ungurii le lucreaza.
La ei in tara, ungurii nu le-au deschis portile strainilor
Totusi, ungurii cauta solutii disperate de a impiedica vanzarea terenurilor catre straini. Desi sunt obligati sa aplice normele europene de vanzare fara restrictii incepand cu 15 iunie 2014, Guvernul ungar incearca, pana atunci, sa-si protejeze terenurile agricole prin cateva masuri... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 13:40
Liberalizarea pietei funciare din 2014 atrage o serie de "miscari" pe aceasta piata. Avocatii avertizeaza: se anunta o noua isterie a proceselor colective intentate de proprietarii care vor sa renunte la contractul de arenda pentru a-si vinde terenurile strainilor.
De la "avalansa" de investitori celebri, pana la "noi baroni" pe pamantul statului si procese colective "de-a valma", toate dovedesc faptul ca terenurile agricole la fel de valoroase precum aurul.
"Isteria" proceselor colective pe clauzele abuzive incluse de banci in contractele de credit ale clientilor ar putea fi depasita, din 2014, de procesele colective intentate de proprietarii de terenuri care vor sa renunte la arendarea lui.
Cresterea preturilor pentru terenurile agricole din 2014, odata cu liberalizarea pietei funciare, ii va determina pe proprietarii care isi arendau terenurile sa fie mult mai tentati sa le vanda. Prin urmare, se vor "isca" multe dispute intre proprietarii care vor sa renunte la arenda si persoanele carora le arendau terenul si care au un contract cu proprietarii.
Probleme la contractele de arenda se gasesc, sustin avocatii.
"Noi am avut procese legate de arenda atunci cand cantitatea pe care trebuia sa o primeasca un proprietar era mai mica si era stabilita sub forma de procent si intotdeauna etalonul din care se calcula procentul era mai mic decat in mod real. Este un caz de reziliere a contractului de arenda. Un pic mai greu este cand exista o cota fixa, deci cand... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 07:00
Liberalizarea pietei funciare din 2014 si anul agricol extrem de bun le-a "amintit" investitorilor romani valoarea terenurilor din tara noastra. Cu doar cateva luni inainte sa se "deschida portile" si pentru straini, se fac ultimele jocurile pe piata: samsarii cauta terenuri ieftine sa le vand scump in 2014, autoritatile lupta pentru controlul institutiilor cheie si strainii cumpara tot ce mai gasesc.
Nu este de mirare ca o ambasada dintr-o tara mica din Orientul Mijlociu a vrut sa cumpere la noi in tara doua milioane de hectare de teren, a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, seful celei mai importante asociatii de producatori din tara.
Romania are obligatia din 2014 sa liberalizeze piata funciara, ceea ce inseamna ca cetatenii altor state pot cumpara terenuri in Romania in aceleasi conditii ca si locuitorii tarii. Teama de a "ne vinde pamantul tarii", dar si siguranta ca fac o afacere profitabila i-a indemnat pe multi investori sa se reorienteze catre agricultura.
Tonul in acest tip de investitii a fost dat de la cel mai inalt nivel, cand fiica cea mare a presedintelui tarii, Ioana Basescu, a anuntat achizitia a 290 de hectare de teren in localitatea Nana din judetul Calarasi. Practic, familia Basescu a platit 4.500 de euro pe hectar intr-una din cele mai bune zone pentru agricultura.
"Exista cerere foarte mare pe piata terenurilor agricole din Romania, foarte multi investitori au venit la mine sa ii ajut sa gaseasca terenurile comasate pe care sa... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 07:02
Lege prin care autoritatilor vor sa "protejeze" terenurile tarii in fata strainilor dupa liberalizarea pietii funciare din 2014, prezentata in exclusivitate de Business24, este contestata atat de avocati, cat si reprezentanti ai patronatelor din domeniu. Ei spun ca legea are "conditii aberante" si "neconstitutionale".
Ministerul Agriculturii a lansat in dezbatere publica un proiect de lege prin care urmareste sa "limiteze" vanzarea terenurilor catre straini dupa liberalizarea pietii funciare.
Printre masurile incluse in proiect se numara:
- persoanele fizice nu pot avea mai mult de 100 de hectare de teren agricol in proprietate;
- sa faca dovada ca are cunostinte in domeniul agricol, potrivit normelor metodologice la prezenta lege;
- a desfasurat activitati agricole pentru o perioada de cel putin 5 ani.
Avocatul Radu Ionescu, managing partner al Casei de Avocatura Ionescu si Sava crede ca legea vine cu cateva aspecte neclare si conditii aberante pentru dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole.
"De exemplu, potrivit noului proiect de lege, in Romania nu vei mai putea cumpara teren agricol daca nu demonstrezi studii agricole sau un minimum de 5 ani de exeperienta in domeniul agricol. De asemenea, proiectul reglementeaza foarte strict vanzarea terenurilor catre persoane fizice, fara ca prevederi similare sa fie aplicabile si intreprinderilor. Nu in ultimul rand, prin formula in care este redactat in prezent, proiectul stimuleaza... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 20:03
Romania se pregateste pentru liberalizarea pietei funciare din 2014, iar autoritatile promit ca vor folosi toate mijloacele pentru a limita vanzarea terenurilor catre straini. Chiar in aceste zile, la Ministerul Agriculturii, se "negociaza" un proiect de lege prin care statul vrea sa "conditioneze" cumpararea de catre straini a terenurilor statului.
Romanii se "pregatesc" de o invazie a fermierilor straini incepand cu 2014 in conditiile in care se liberalizeaza piata functiara. In plus, strainii vor fi atrasi si de pretul terenurilor agricole din Romania, mult mai mic fata de alte tari din Europa.
Reprezentantii Ministerului Agriculturii admit ca in prezent se lucreaza la un proiect de lege prin care sa fie introduse o serie de "restrictii" pentru fermierii straini. Pentru a putea fi acceptat de Comisia Europeana, si fermierii romani trebuie sa respecte aceleasi reguli, a declarat pentru Business24 Achim Irimescu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.
Printre masurile restrictive incluse in noul proiect de lege se numara:
- o persoana nu poate achizitiona mai mult de 100 de hectare de teren agricol (masura valabila atat pentru romani cat si pentru straini) dupa intrarea in vigoare a legii;
- strainii care cumpara terenuri agricole in Romania trebuie sa dovedeasca faptul ca au cunostinte in domeniu sau ca lucreaza in agricultura de mai bine de cinci ani de zile;
- doi agricultori straini veni nu pot detine impreuna mai mult de 200 de hectare de... mai mult
Luni, 26 August 2013, ora 18:02
Legea de functionare a Agentiei Domeniilor Statului (ADS) va fi modificata in urmatoarele saptamani, astfel incat aceasta sa poata interveni pe piata funciara si sa poata vinde sau cumpara terenuri, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Avem deja un draft de modificare a legii Agentiei Domeniilor Statului, astfel incat sa putem sa dam posibilitatea sa reanalizam toate contractele pe care le avem, pe de o parte, si pe de alta parte sa dam posibilitatea ADS sa se transforme intr-o agentie care sa intervina pe piata funciara", a spus ministrul.
Astfel, ADS va putea sa vanda sau sa cumpere suprafete de teren, ceea ce va ajuta foarte mult agricultura Romaniei, crede Constantin, atat pentru comasare, dar si pentru momentul in care se va liberaliza piata funciara.
El a adaugat ca in urmatoarele saptamani va fi aprobata o ordonanta de urgenta privind modificarea legii de functionare a ADS.
"Am verificat o mare parte dintre contractele de la ADS, trebuie sa mai verifica, pentru ca, din pacate, capacitatea ministerului sau a ADS-ului nu este atat de mare incat sa faca o analiza economica si juridica bine fundamentata", a adaugat ministrul Agriculturii. mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 16:45
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara ca strainii nu vor putea cumpara terenuri agricole in Romania decat in anumite limite. Pentru ca si fermierii romani sa poata cumpara terenuri, ministrul a negociat cu bancile sa accepte drept gaj chiar terenurile care vor fi cumparate.
Daniel Constantin a anuntat, intr-un interviu acordat Business24, mai multe initiative de impact pentru agricultura: modificarea redeventelor platite de "baietii destepti" pentru terenurile concesionate de la Agentia Domeniilor Statului, modificarea legislatiei, astfel incat sa nu se mai poata obtine fonduri europene pentru proiecte fantoma, dar si sprijinirea agricultorilor sa-si transforme gospodariile din asa-zisele ferme de subzistenta in ferme de familie. Potrivit ministrului, anul acesta, pariul cu agricultura va fi castigat de cei care au investit in legumicultura si in zootehnie.
In agricultura s-au dezvoltat tot felul de mecanisme care macina din interior, tot felul de strategii de obtinerere nelegala a fondurilor europene, ba infiintand tot felul de asociatii fictive, ba devenind peste noapte ciobani pentru subventiile pe islazuri...
Stiu ca sunt foarte multe situatii si intr-adevar au existat abuzuri pentru ca legea a fost permisiva. Exista o lege a pajistilor de doi ani de zile pentru care normele de aplicare nu au aparut nici pana astazi si nu vor aparea pentru ca legea respectiva nu este functionala. Ea permite in continuare consiliului local sau primarului sa-si... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 00:01