Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) nu mai asteapta ca Parlamentul sa legifereze calendarul de liberalizare a pietei de energie electrica si va modifica legislatia secundara, astfel incat cantitatile alocate de producatori pietei reglementate sa scada treptat, iar, la 1 iulie 2021, piata sa fie complet liberalizata, a declarat, marti, Zoltan Nagy-Bege, vicepresedintele ANRE.
"Cu investitiile pe care le-am facut in regenerabile, vom atinge tintele pentru 2020, dar marele semn de intrebare este ce ne asteapta dupa. Planul National de Energie si Schimbari Climatice trebuie negociat pana in decembrie. Insa de doua luni nu mai avem un ministru cu care sa avem discutii constructive si nici Parlamentul nu raspunde la semnalele pe care le dam din iulie. In iulie s-au intamplat doua lucruri: avizul motivat de la Comisia Europeana pe gaze naturale si publicarea in Jurnalul Oficial al UE al Regulamentului 943 si Directivei 944", a spus Bege, in cadrul unei conferinte de profil.
El a subliniat ca ANRE a notificat comisiile de specialitate din Parlament ca trebuie adoptate de urgenta modificarile la OUG 114, astfel incat noile calendare de liberalizare sa fie legiferate.
"Am facut o analiza, am trimis informari in Senat, in Camera Deputatilor, in comisiile de specialitate, am atras atentia ca trebuie luate niste decizii urgente, pentru a evita anumite efecte ale acestor acte normative. Au trecut patru luni si lucrurile nu s-au schimbat cu absolut nimic.... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2019, ora 12:08
Investitia companiei Mercuria Energy Trading SA, una dintre cele mai mari companii integrate de energie si comert cu marfuri la nivel mondial, in Amromco arata ca traderii se asteapta la castiguri de pe urma pozitiei de exportator de gaze naturale a Romaniei la care se adauga asteptata liberalizare a pietei romanesti a energiei, transmite Bloomberg.
Investitia in valoare de 50 de milioane de dolari facuta de Mercuria in Amromco, cea mai mare companie independenta producatoare de gaze naturale din Romania, plaseaza Mercuria pe o piata unde preturile la gaze naturale sunt in crestere iar Guvernul trebuie sa reduca controalele pentru a indeplini cererile Uniunii Europene vizand liberalizarea pietei. Mercuria urmeaza exemplul dat de Vitol SA, una dintre cele mai mari firme de comert din lume, care anul acesta a anuntat ca va intra in afacerile cu energie pe piata romaneasca.
"Exista oportunitati semnificative in aceste piete energetice din Europa de Est care trec printr-o faza de liberalizare", a declarat Matthew Gray, analist la Jefferies LLC. Potrivit acestuia, Mercuria va fi bine pozitionata daca Romania va deveni un exportator de gaze naturale. "Este un caz tipic de avantaj al primului venit", considera Matthew Gray.
Incepand cu data de 1 iulie 2013, pretul final al gazelor naturale in Romania a crescut cu 8% pentru consumatorii casnici si cu 3% pentru cei industriali. Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), urmatorul pas din... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 09:05
Liberalizarea pietei energiei electrice inceputa in urma cu un an a avut loc fara efecte negative importante, iar influenta a fost de 1-2% in pretul final, a declarat, marti, la o conferinta pe tema efectelor liberalizarii pietei energiei asupra economiei presedintele Autoritatii Nationale de reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet.
In zona gazelor naturale, impactul a fost de 8% atat pentru consumatorii casnici cat si pentru cei industriali, a precizat presedintele ANRE.
"Speram sa avem si elemente pozitive, cum ar fi cresterea PIB si cresterea veniturilor la producatori care vor duce, prin suprataxarea prevazuta de lege la venituri bugetare suplimentare care vor fi directionate in zone de interes social, cum ar fi educatia si sanatatea. Intr-un an de zile se vor resimti si efectele benefice", a spus Havrilet.
Presedintele ANRE a mentionat etapele liberalizarii pietei energiei electrice si gazelor naturale si a apreciat ca noua etapa de dereglementare pe piata gazelor naturale de la 1 octombrie nu va avea un impact mai mare de 2% pentru consumatorii industriali si 1% pentru consumatorii casnici in pretul final, astfel ca impactul pe intregul an 2013 va fi de 10% la consumatorii industriali si de 9% la consumatorii casnici.
La gazele naturale procedura este cea a convergentei preturilor gazelor naturale din productia interna si gazelor naturale din import la acest moment raportul fiind de 1 la 2. Calendarul de liberalizare ar trebui sa se... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 15:20
Liberalizarea pietei energiei reprezinta unul din punctele nevralgice ale economiei romanesti, cu consecinte uriase atat asupra mediului de afaceri, cat si asupra populatiei.
Reprezentantii companiilor din Romania vor putea analiza schimbarile care vor aparea pe piata, impreuna cu autoritatile de reglementare, in cadrul conferintei "ENERGIA IN PRIZA: Liberalizarea pietei energiei - efecte asupra economiei", in data de 24 septembrie 2013, incepand cu orele 9:30, la Hotel Pullman, World Trade Center Bucharest, sala Beijing & Vienna.
Printre temele principale care vor fi discutate se vor regasi pretul energiei la un an de la inceperea liberalizarii, pretul gazelor incotro, independenta energetica a Romaniei, listarea companiilor energetice, dezvoltarea regionala a OPCOM si programul de interconectari pe gaze si electricitate sau energie regenerabila versus energie conventionala.
Vor sustine prezentari pe baza subiectelor enumerate mai sus urmatorii invitati: Maricel Popa - Secretar de stat in cadrul Ministerului Economiei, Departamentul pentru Energie (confirmat); Gabriel Dumitrascu - Sef Departament privatizare energie; Niculae Havrilet - Presedinte, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) (confirmat); Ioan Niculae - Presedinte Interagro (confirmat); Remus Vulpescu - Director de Cabinet al Ministrului Finantelor Publice, Ministerul Finantelor Publice (confirmat); Av. Dr. Remus Borza - Presedinte al Consiliului de Administratie,... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 09:36
Populatia va primi 20% din energia electrica la pretul pietei libere iar 80% din consum va fi facturat la pret reglementat, incepand cu 1 ianuarie 2014, a declarat, pentru AGERPRES, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
De la 1 iulie 2013, populatia primeste 10% din energie la pretul pietei libere, iar pe factura a aparut o noua categorie de consum, respectiv consumul de energie activa concurentiala, care arata cantitatea de energie luata de pe piata libera si pretul acesteia.
Masura face parte din procesul de liberalizare totala a pietei de energie, care prevede cresterea graduala, pana la 31 decembrie 2017, a cantitatii de energie la pretul pietei. Incepand cu aceasta data, doar consumatorii vulnerabili vor mai plati tarife reglementate, iar restul vor negocia direct cu furnizorii preturile pe care le vor achita.
Potrivit lui Havrilet, pe parcursul anului viitor vor fi bifate doua etape din acest calendar.
"La 1 ianuarie 2014, consumatorii casnici vor primi 20% din consum la pretul de pe piata libera, iar la 1 iulie 2014 ponderea va creste la 30%. Acest lucru nu inseamna neaparat si o majorare a tarifului final. Acesta depinde de evolutia pretului pe piata libera. De exemplu, acum, pretul pe piata libera este doar un pic mai mare decat cel reglementat", a explicat presedintele ANRE.
Urmatoarea etapa incepe la 1 ianuarie 2015
Calendarul va continua cu pragul de 1 ianuarie 2015, cand 40% din... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 12:58
Romania se afla in centrul unui alt dosar de infringement al Comisiei Europene, in legatura cu interdictiile statului roman la exporturile de gaze.
CE inca nu a facut un anunt oficial in aceasta privinta, informatia provenind de la surse guvernamentale si de pe piata pentru Hotnews.
Tara noastra a impus reglementari prin care producatorii de gaze sunt obligati, in primul rand, sa asigure necesarul de pe piata interna.
Dupa realizarea acestor livrari, producatorii de gaz (Romgaz si Petrom) nu ar mai ramane insa cu stocuri disponibile pentru export, chiar daca din punct de vedere tehnic, li s-ar permite sa vanda in afara Romaniei, dupa ce necesarul autohton a fost acoperit.
Astfel, tara noastra incarca legislatia europeana care prevede ca trebuie permis atat importul, cat si exportul.
Exportul ar putea sa fie din nou posibil din punct de vedere real dupa liberalizarea pietei energiei, pana in 2014 pentru consumatorii industriali si pana in 2018 pentru cei casnici. mai mult
Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 14:31
Guvernul isi va exprima punctul de vedere in privinta liberalizarii preturilor la gaze si energie electrica pana la 21 martie, cand este programata urmatoarea reuniune a board-ului Fondului Monetar International, a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.
"Exista un program convenit cu Fondul Monetar International, care prevede termeni clari in ceea ce priveste toata legislatia pe energie, si gaze, si energie electrica, care trebuie indepliniti pana la urmatoarea intalnire a board-ului Fondului, care este pe 21 martie".
"Cred ca este cel mai bun reper, in acel moment va exista un punct de vedere al Guvernului clar exprimat, intr-o formula acceptabila si pentru Fond, si pentru Comisia Europeana, care stie de aceasta chestiune", a spus Suciu.
Preturile platite de populatie sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, din considerente de protectie sociala. Comisia Europeana si Fondul Monetar International au cerut Guvernului sa liberalizeze preturile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.
Comisia Europeana a trimis luni Romaniei avize motivate privind incalcarea directivelor Uniunii Europene referitoare la liberalizarea pietelor energiei eletrice si gazelor naturale, si ar putea transmite cauzele Curtii de Justitie a Uniunii Europene daca nu primeste un raspuns in termen de doua luni.
Directivele privind energia electrica si gazele trebuiau transpuse in legislatia nationala de catre... mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 19:32
Romania are nevoie de liberalizarea pietei energetice, deoarece trebuie sa realizeze investitii de 35 miliarde euro in sectorul energetic, iar companiile au nevoie de predictibilitate pentru a investi, a declarat, joi, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu, inainte de intalnirea dintre reprezentantii FMI si cei ai Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.
"Exista deja un calendar bine stabilit privind liberalizarea pentru 2013 si 2015. Sectorul energetic are nevoie de investitii de 35 miliarde euro, ceea ce inseamna ca acestea trebuie sustinute de sectorul privat. Pentru acest lucru, este nevoie de predictibilitate", a afirmat Tanasescu. mai mult
Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 16:48
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a spus joi ca guvernul roman trebuie sa-si respecte angajamentul de a liberaliza piata energiei si ca nu mai este acceptabil ca pretul la energie sa fie mentinut artificial la un nivel scazut pentru toti consumatorii, potrivit NewsIn."Pentru ca Romania sa-si poata valorifica deplin resursele energetice, guvernul trebuie de asemenea sa-si respecte angajamentul de a liberaliza piata energiei.
Inteleg ingrijorarea cu privire la impactul asupra consumatorilor individuali, mai ales asupra celor aflati sub pragul saraciei. Insa puteti aborda acest aspect apeland la o reglementare eficienta, asa cum facem noi in SUA, si acordand subventii categoriilor sociale cele mai sarace, asa cum se intampla in SUA si in Ungaria, tara vecina Romaniei. Nu mai este acceptabil ca pretul la energie sa fie mentinut artificial la un nivel scazut pentru toti consumatorii, chiar si pentru cei care isi pot permite sa plateasca", a spus Mark Gitenstein.De asemenea, el a aratat ca atat timp cat Romania alege sa refuze aplicarea preturilor de piata pentru gaze si electricitate, nu se vor face noi investitii in prospectiuni de noi zacaminte si productia de energie."O asemenea situatie ar insemna pentru Romania alegerea acordarii de subventii unei categorii nejustificat de largi de consumatori in locul crearii de noi locuri de munca, si importul de resurse in locul dezvoltarii resurselor proprii si asigurarii unor posibile exporturi", a declarat Gitenstein... mai mult
Joi, 31 Martie 2011, ora 14:29