Uniunea Europeana pare divizata in privinta acordurilor de liber schimb aflate in negociere cu Statele Unite si Canada. Daca acordul TTIP, negociat cu Washingtonul, pare sa nu aiba sansa de a fi incheiat in forma actuala, cel aflat in discutii cu partea canadiana si-a gasit rapid adepti.
Desi la fel de discutabil ca si TTIP, acordul CETA beneficiaza de sustinerea ministrilor europeni, chiar daca activistii de mediu si din domeniul social avertizeaza asupra efectelor nefaste pe care un astfel de pact le-ar avea asupra pietei muncii, a mediului de afaceri si a mediului inconjurator din Europa, relateaza Reuters.
Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) a intrat pe masa negocierilor dintre Europa si Canada in urma cu doi ani, dar abia acum partile au convenit sa faca publice limitele acordului economic si comercial largit in scopul de a domoli reactiile publicului.
Ministrii Economiei din intreaga uniune au termen pana pe 18 octombrie sa dea un raspuns unanim in privinta semnarii acordului CETA, pentru ca semnaturile finale sa fie puse pe acesta in data de 27 octombrie, odata cu vizita premierului Justin Trudeau la Bruxelles.
O voce importanta, cea a Berlinului, si-a manifestat deja pozitia, ministrul Economiei din Germania, Sigmar Gabriel afirmand: "Se remarca o dorinta destul de mare pentru a semna acest acord in octombrie. Mai sunt chestiuni de pus la punct, dar a fost o dezbatere cu rezultate pozitive", a apreciat oficialul german dupa intalnirea... mai mult
Sambata, 24 Septembrie 2016, ora 21:34
Negocierile pentru incheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Investitii si Comert (TTIP) dau semne ca au ajuns intr-un punct mort. Reprezentantii Germaniei au blamat deja intentia SUA de a obtine avantaje maxime din acest acord, iar acum o alta tara europeana anunta ca este gata sa iasa de la masa negocierilor.
Franta a anuntat prin vocea ministrului Matthias Fekl ca intentioneaza sa "inghete negocierile", considerand ca Europa primeste prea putine avantaje in schimbul deschiderii pietei pentru marfurile din Statele Unite, relateaza BBC.
Afacere dubioasa
Reactia lui Fekl nu este fara precedent, ministrul Comertului din Franta amenintand si in cursul anului trecut ca va iesi de la negocieri daca negociatorii SUA nu reduc din pretentii.
Acum insa, anuntul facut de oficialul francez vine dupa ce Greenpeace a dat publicitatii un dosar privind clauzele trecute in acord, in opinia grupului de militanti pentru mediu afacerea UE-SUA subminand sanatatea publica a europenilor.
"Este un acord care, in forma actuala, ar reprezenta o afacere proasta", a admis ministrul Comertului din Franta.
TTIP ar putea afecta pana si acordul de mediu semnat de statele ONU in cadrul summitului de la Paris, a mai avertizat Fekl.
In favoarea corporatiilor
Politicienii francezi sunt ingrijorati ca semnarea acordului TTIP ar putea reduce gradul de protectie pentru produsele agroalimentare din tara lor, dar si de faptul ca firmele mici si medii din Franta vor ajunge cu greu... mai mult
Marti, 03 Mai 2016, ora 16:05
O clauza obscura introdusa in acordul de liber schimb comercial privind solutionarea litigiilor dintre investitori si stat, negociat recent de reprezentantii Uniunii Europene cu America, agita apele in interiorul Uniunii. Criticii acestei masuri sustin ca pericliteaza masurile de protectie a mediului la nivelul UE, serviciile de asigurari sociale de sanatate din Marea Britanie, ba chiar si libertatile civile ale cetatenilor.
In mare parte, samburele de adevar al acestor afirmatii se regaseste in solutiile date de curtile de arbitraj international in ultima perioada. Solutionarea litigiilor dintre investitori si stat a fost gandita ca o masura de a proteja firmele straine de politicile abuzive adoptate de catre guvernele unor tari.
Insa, valul de litigii comerciale duse in fata curtilor internationale de arbitraj inregistrat in ultimii patru ani arata ca masura deserveste mai mult interesele firmelor straine , decat pe cel al autoritatilor, observa redactorii revistei The Economist.
Europenii, campioni ai protectionismului
Masura de protectie stipulata in tratatele comerciale a fost considerata atat de buna de oficialii europeni, incat acestia s-au ingramadit sa incheie nu mai putin de 1400 de astfel de contracte cu clauze de protectie a intereselor investitorilor straini in regiune. Ca grad de comparatie, statele nord-americane au semnat doar 50 de contracte similare. Deschiderea manifestata de statele membre ale Uniunii Europene se poate transforma rapid... mai mult
Joi, 16 Octombrie 2014, ora 13:03
Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, a declarat joi ca Uniunea Europeana (UE) ar trebui sa suspende negocierile pentru incheierea unui Acord de liber-schimb cu Statele Unite din cauza faptului ca increderea Europei a fost subminata.
Americanii trebuie sa ne dovedeasca ca putem avea incredere in ei, a declarat Schulz in cadrul unei conferinte de presa desfasurate in marja summitului UE.
"Sa fim sinceri. Daca mergem la negocieri si avem sentimentul ca acei oameni cu care negociem stiu tot ce vrem sa discutam in avans, atunci cum putem avea incredere unii in altii?", a intrebat presedintele PE.
Ce reactii au avut ceilalti lideri europeni
Potrivit informatiilor furnizate inainte de summit de presa europeana, in draftul de concluzii nu figurau referiri la protectia datelor, insa chestiunea a fost abordata de mai multi lideri europeni inainte de deschiderea lucrarilor, dar si de presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso.
"Nu putem accepta acest spionaj sistematic si va trebui sa luam masuri", a declarat premierul belgian Elio Di Rupo la sosirea la lucrari, pledand ca summitul sa examineze "masurile europene" care trebuie luate.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat la sosirea la Consiliul European ca "spionajul intre prieteni este un lucru care nu se face". Sefa guvernului federal a precizat ca le-a spus asta in nenumarate randuri "prietenilor americani" si ca a facut-o si miercuri seara, in cadrul unei conversatii... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 10:38
Negocierile dintre Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana asupra unui acord de liber-schimb vor incepe saptamana viitoare, dar, in paralel, grupuri de lucru urmeaza sa clarifice amploarea spionajului practicat de americani, a anuntat miercuri presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso.
"Am convenit astazi asupra urmatorului lucru: noi credem in relatia transatlantica (...) dar noi vrem in acelasi timp grupuri de lucru", care sa analizeze impactul practicilor de spionaj americane, a declarat Barroso la Berlin la capatul unei intrevederi cu 18 sefi de stat si de guvern din UE si dupa un diferend intre Paris si Berlin cu privire la calea de urmat, citat de France Presse.
Potrivit lui Barroso, SUA si-ar fi exprimat deja acordul pentru implementarea unor astfel de grupuri de lucru. "Este bine sa spunem ca aceste grupuri isi vor incepe activitatea in paralel cu negocierile", a adaugat cancelarul german Angela Merkel intr-o conferinta de presa. "Timpul ne preseaza", a afirmat ea, declarandu-se "foarte multumita" de faptul ca Uniunea Europeana "este pe aceeasi lungime de unda politica" in acest caz.
In aceasta dimineata insa punctele de vedere erau inca impartite. Berlinul se pronuntase in favoarea unui debut rapid al negocierilor, in timp ce Parisul pleda pentru o "suspendare temporara" a procesului, pe fondul dezvaluirilor ingrijoratoare cu privire la spionajul practicat de serviciile de informatii americane in Europa.
La Berlin, presedintele francez... mai mult
Joi, 04 Iulie 2013, ora 19:10
Presedintele american Barack Obama a anuntat marti lansarea negocierilor intre Statele Unite si Uniunea Europeana privind instaurarea uneia dintre cele mai importante zone de liber-schimb din lume, relateaza AFP.
"Am lansat discutiile cu privire la un acord transatlantic global asupra comertului si investitiilor cu Uniunea Europeana deoarece un comerti liber si echitabil de o parte si de alta a Atlanticului va sustine milioane de locuri de munca americane bine platite", a declarat Obama in cadrul discursului sau privind starea natiunii, de la Washington.
Considerat de cativa ani, un acord de liber-schimb americano-european a capatat un nou avant de la sfarsitului lui 2011, dupa un nou esec al negocierilor internationale realizate sub egida Organizatiei mondiale a Comertului (OMC).
Procesul trebuie totusi lansat formal la nivel politic pentru ca discutiile sa intre in miezul problemei.
"Chiar daca ne protejam populatia, trebuie sa ne amintim ca lumea de azi prezinta anumite pericole dar si anumite oportunitati", a subliniat presedintele american.
In discursul sau, Obama nu a dat alte detalii cu privire la spatiul economic care ar grupa doi giganti economici si peste 800 de milioane de consumatori.
Schimburile comerciale dintre cei doi parteneri au progresat usor in 2012 pentru a atinge 645,9 miliarde de dolari.
Taxele vamale intre cele doua blocuri sunt in prezent relativ scazute insa exista in continuare, mai ales de partea americana, sectoare protejate... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 08:30
Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana nu au depasit inca criza, dar pot realiza acest lucru prin crearea unei zone de liber schimb transatlantice, a declarat intr-un interviu acordat redactiei Deutsche Welle din Berlin fostul presedinte al Bancii Mondiale, Robert Zoellick.
Masurile intreprinse de Banca Centrala Europeana (BCE) au permis imbunatatirea conditiilor economice in zona euro, dar mai este necesar de pus in aplicare cu succes reformele structurale si fiscale, a afirmat el.
"Desigur, situatia s-a stabilizat si aceasta este o veste buna. Vedem acest lucru dupa ratele dobanzilor scazute pentru unele tari mediteraneene, dar sunt total de acord cu seful BCE, Mario Draghi, care considera ca nu a venit inca momentul pentru relaxare", a spus Zoellick, care a parasit postul de presedinte al BM la 1 iulie 2012.
Atentia zonei euro ar trebui sa fie in prezent focalizata pe Italia, Spania si Grecia si, deocamdata, nu exista motive sa se considere ca aceasta criza s-a incheiat.
In opinia sa, economia SUA nu va creste mai mult cu 2% in 2013 datorita majorarii impozitelor. "Dar, chiar si o crestere de 2% nu este suficienta pentru redresarea economica a Statelor Unite. SUA se vor mai confrunta cu o serie intreaga de provocari", a apreciat el.
Referindu-se la zona de comert liber transatlantic, Zoellick a estimat ca mai trebuie rezolvate o multime de probleme si de stabilit capacitatea fiecarei parti de a merge la diferite concesii, insa crearea acestei... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 11:27
Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, aflat in vizita la Washington, a facut un apel marti pentru incheierea unui acord de liber schimb intre Uniunea Europeana si Statele Unite care ar putea revigora economiile vulnerabile de pe cele doua maluri ale Atlanticului, informeaza AFP.
"Parlamentul European sprijina ideea unei zone de liber schimb intre Stele Unite si Uniunea Europeana ce ar putea fi instituita cu incepere din 2015", a declarat Schulz, mentionand ca un astfel de acord ar fi "un excelent accelerator pentru cresterea economica".
Presedintele Parlamentului European a recunoscut, totusi, ca exista o "anumita rezistenta" la aceasta idee, mai ales pe Vechiul Continent. "Pe cele doua maluri ale Atlanticului avem pozitii diferite in ce priveste securitatea alimentara, protectia consumatorilor si normele de mediu, ancorate profund in culturile noastre", a subliniat Schulz.
"Daca vom reusi, ar fi benefic pentru 800 de milioane de persoane", adaugat presedintele PE.
In urma cu un an a fost creat un grup de lucru intre europeni si americani, insa negocierile nu au demarat pana in prezent. Fiecare parte solicita reducerea taxelor vamale si a piedicilor legislative. mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 08:56