Guvernele Croatiei si Bulgariei au adoptat zilele trecute proiecte de bugete echilibrate pentru anul 2020, continuand eforturile destinate consolidarii finantelor publice in vederea adoptarii monedei euro, transmite Bloomberg.
Desi ambele tari indeplinesc criteriile necesare pentru a face trecerea la moneda euro, ele trebuie totusi sa depaseasca posibilele reticente ale tarilor din zona euro cu privire la adoptarea unor noi state in zona unica, dupa criza datoriilor Greciei si scandalul cu spalarea de bani din Letonia.
Guvernul de la Sofia a anuntat ca va rezolva deficientele identificate in randul bancilor bulgare de Banca Centrala Europeana si are intentia de a adera la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), anticamera zonei euro, in luna aprilie 2020. La randul sau, Croatia intentioneaza sa intre in ERM-2 pana la mijlocul anului urmator in ideea unei aderari la zona euro pana in 2023, dupa ce datoria publica a fost redusa cu 10 puncte procentuale in ultimii trei ani.
"Economia croata va continua sa creasca intr-un ritm solid. Guvernul va utiliza veniturile suplimentare pentru a reduce si mai mult nivelul datoriei publice si a relaxa fiscalitatea", a declarat ministrul croat de Finante, Zdravko Maric.
La randul sau, ministrul bulgar al Finantelor, Vladislav Goranov, a anuntat aprobarea bugetului pe 2020, care prevede ca tara vecina va reveni la o situatie fara deficit bugetar, dupa ce in acest an un contract important privind achizitia de avioane de... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2019, ora 14:29
Bulgaria va depune oficial miercuri cererea de aderare la uniunea bancara, ca parte a obiectivului sau de a deveni a 20-a tara membra a zonei euro, a anuntat ministrul de Finante, Vladislav Goranov.
Aderarea la uniunea bancara, un proces care va dura aproximativ un an, reprezinta primul pas. Tarile membre ale uniunii bancare trebuie sa transfere catre organismele UE puterea de a superviza bancile importante si aceea de a se ocupa de solutionarea bancilor cu probleme. Dupa ce procesul este finalizat sub supervizarea BCE, Bulgaria va putea depune cerere pentru aderarea la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), anticamera zonei euro, unde va ramane cel putin doi ani, transmite Reuters.
Ministrul bulgar de Finante, Vladislav Goranov, care a fost autorizat de Guvern sa trimita o solicitare pentru o stransa cooperare cu BCE, a afirmat ca scrisoarea oficiala va fi trimisa "in cateva ore".
Autoritatile de la Sofia si-au luat o serie de angajamente, inclusiv cooperarea cu BCE, astfel incat in iulie 2019 sa poata adera la uniunea bancara si apoi la euro.
Banca Centrala Europeana ar urma sa deruleze o revizuire a calitatii activelor si teste de stres in randul bancilor bulgare inainte de a-si da acordul pentru intrarea intr-un proces care ar putea dura un an sau ar putea fi si mai indelungat, in functie de progresele statului balcanic.
La intalnirea de saptamana trecuta a Eurogrupului, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana au anuntat ca evaluarea... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 17:46
Stacheta pentru statele membre ale Uniunii Europene din Europa de Est care vor sa adere la moneda euro a fost ridicata putin mai sus, observa publicatia Bloomberg.
Bulgaria este ultima tara din fostul bloc socialist care vrea sa adere la euro, dupa ce saptamana trecuta a primit aprobarea Uniunii Europene pentru candidatura sa.
Insa tara vecina a fost nevoita sa accepte conditii mai stricte decat statele care au trecut pana acum la euro.
In plus, ministrii de Finante din zona euro au sugerat ca noile conditii se vor aplica si altor state din regiune, precum Croatia si Romania, care vor sa urmeze Bulgariei in procesul de aderare la zona euro.
Bulgaria, cea mai saraca tara membra a Uniunii Europene, indeplineste toate criteriile nominale pentru aderare la ERM-2. Moneda nationala, leva, este deja legata de euro, datoria publica este sub media din zona euro si sub limita de 60% din PIB ceruta de UE si se inregistreaza un surplus bugetar.
Insa, dupa problemele provocate de datoriile Greciei si scandalurile cu privire la spalarea de bani din tarile care au aderat recent la euro, precum Letonia, Uniunea Europeana nu mai vrea sa isi asume riscuri.
In consecinta, spre nemultumirea autoritatilor bulgare, au fost incluse solicitari suplimentare, precum cooperarea cu uniunea bancara europeana si masuri pentru combaterea coruptiei.
"Aspectele ce tin de supervizarea bancara, convergenta institutionala si cea reala au dobandita o pondere mai importanta cand vine vorba... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 12:49
Bulgaria, tara care spera sa demareze in acest an procedura care sa ii permita aderarea la zona euro, nu intentioneaza sa se alature uniunii bancare inainte de a face trecerea la moneda unica.
Bulgaria, tara care in prezent detine presedintia rotativa a UE, spera sa adere la ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.) pana la mijlocul anului. Desi calitatea de tara membra a uniunii bancare inainte de aderarea la zona euro ar risipi o parte din ingrijorarile cu privire la transparenta bancara, un astfel de pas nu este avut in vedere de autoritatile de la Sofia, transmite Bloomberg.
"Bulgaria lucreaza activ pentru aderarea la ERM-2, care este primul pas spre dobandirea simultana a calitatii de tara membra a zonei euro si a uniunii bancare", a informat Ministerul bulgar de Finante.
Desi cererea Bulgariei de a deveni a 20-a tara membra a zonei euro a primit sprijinul liderilor din Germania si Franta, Banca Centrala Europeana este ingrijorata de situatia bancilor din Bulgaria, au declarat surse din apropierea discutiilor. In plus, scandalul de spalare a banilor de catre bancile din Letonia a determinat BCE sa fie si mai prudenta, ceea ce a complicat planurile Bulgariei.
Testele de stres din 2016 au aratat ca sistemul financiar din Bulgaria este unul stabil. Cu toate acestea, existau "zone de slabiciune", potrivit Comisiei Europene, in conditiile in care doua din cele 22 de banci bulgare, inclusiv First Investment Bank, cea de-a treia mare banca, trebuie sa isi... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 15:56
Letonia va deveni la inceputul anului viitor cel de-al 18-lea stat membru al zonei euro, dupa ce a primit avizul Comisiei Europene (CE), indeplinind toate criteriile pentru adoptarea monedei unice.
Comisia a confirmat ca statul baltic a indeplinit toate criteriile de aderare la zona euro, potrivit unui raport citat de BBC.
Liderii UE spera ca decizia va demonstra ca zona euro poate creste in pofida crizei din ultimii trei ani.
Letonia vrea relatii mai stranse cu Europa de Vest si indepartarea de Rusia.
Statul baltic va incepe sa utilizeze moneda euro de la 1 ianuarie 2014, dupa ce s-a incadrat in conditiile mecanismului de preaderare, cele mai importante dintre acestea fiind inflatia scazuta, dobanzi mici pe termen lung si o datorie publica redusa.
Guvernul leton a aplicat unul dintre cele mai dure programe de austeritate din Europa dupa criza financiara din 2008-2009, care a redus cu 20% PIB-ul tarii.
Avizul sefilor de stat UE si al Parlamentului European, ultima formalitate de indeplinit pana la aderare
Aderarea Letoniei la zona euro mai trebuie avizata de liderii UE si de Parlamentul European, insa aceste aprobari sunt considerare formalitati. Ministrii Finantelor din zona euro vor vota probabil in luna iulie.
Banca Centrala Europeana (BCE) a aprobat de asemenea intrarea Letoniei in zona euro miercuri, inainte de raportul CE, dar a avertizat ca nivelul ridicat al depozitelor bancare detinute de straini reprezinta un risc pentru stabilitatea... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 16:28
Letonia va solicita in mod oficial Comisiei Europene in luna martie sa intocmeasca un raport care sa confirme ca mica tara baltica indeplineste conditiile de aderare la moneda unica si poate deveni a 18-a tara a zonei euro de la 1 ianuarie 2014.
"In luna martie Letonia va cere Comisiei Europene sa pregateasca un raport de convergenta in care sa constate ca respectam criteriile de la Maastricht", a declarat premierul Valdis Dombrovskis in fata parlamentului, conform Agerpres.
"Respectam in totalitate criteriile de la Maastricht, ceea ce ne permite sa facem aceasta cerere", a subliniat Dombrovskis, care se asteapta ca executivul comunitar sa supuna candidatura Letoniei la reuniunea ministrilor de Finante si la cea a sefilor de stat din UE in luna iunie, inainte de aprobarea finala a Bancii Centrale Europene in luna iulie.
Agentia de evaluare Fitch Ratings estimeaza ca Letonia va avea succes cu trecerea la euro in 2014 si este probabil ca Lituania sa faca trecerea la moneda unica in 2015.
Letonia este in prezent una din economiile cu cel mai puternic ritm de crestere din Uniunea Europeana, revenindu-si dupa mai multi ani de austeritate in urma contractiei cu 20% a Produsului Intern Brut in 2009 din cauza crizei financiare globale.
Din cele 10 tari care au aderat la Uniunea Europeana dupa 2004, Slovenia a fost prima care a adoptat euro in 2007, urmata de Cipru si Malta in 2008, Slovacia in 2009 si Estonia in 2011. mai mult
Vineri, 22 Februarie 2013, ora 17:50
Letonia, una dintre primele tari europene care au avut nevoie de un plan de salvare in 2008, isi revine treptat si vizeaza sa adere la Zona euro in 1 ianuarie 2014, in pofida problemelor, a declarat noul presedinte al statului baltic. "Personal, sunt foarte optimist ca vom adera la zona euro in 1 ianuarie 2014. Este obiectivul nostru si depunem eforturi pentru a implementa acest proces", a spus Andris Berzins intr-un interviu acordat EUobserver.El a admis ca trecerea tarii sale la moneda unica va depinde de stabilitatea acestui spatiu si si-a exprimat speranta ca aceasta stabilitate va fi atinsa pana la sfarsitul anului.Recuperarea economica remarcabila a Letoniei, care inregistreaza in prezent o crestere de 5%, fata de o contractie de 18% in 2009, se datoreaza in special programului dur de austeritate care a insotit pachetul de salvare in valoare de 7,5 miliarde de euro acordat de UE si FMI in decembrie 2008.Pretul il constituie, insa, rata mare a somajului - 16,2% in primul trimestru au anului 2011 - a doua ca marime din UE dupa Spania. Statisticile Uniunii arata, cu toate acestea, ca somajul inregistreaza o scadere rapida fata de anul trecut, cand a fost de 20%.Berzins, un membru al Uniunii Verzilor si Partidului Fermierilor, a subliniat ca oamenii din zonele rurale sunt cel mai grav afectati si de aceea cere UE sa nu reduca subventiile agricole in bugetul pe urmatorii sapte ani.
"Pentru Letonia, Politica Agricola Comuna este foarte importanta. In special... mai mult
Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 11:33
Agentia de evaluare financiara Fitch considera ca Romania ar putea adera la zona euro in 2015, alaturi de Bulgaria, Ungaria, Letonia si Polonia, potrivit unui raport, publicat joi de Fitch, ce prezinta previziuni despre adoptarea monedei unice europene de tarile est-europene, informeaza NewsIn.Astfel, Fitch estimeaza ca moneda unica europeana va fi adoptata in 2011 de Estonia, in 2014 de Lituania, in 2015 de Romania, Bulgaria, Ungaria, Letonia si Polonia, iar in 2016 de Cehia.
Cu toate acestea, agentia de rating atrage atentia ca instabilitatea financiara si riscurile pot duce la o prelungire a acestor date.
Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia si Romania nu au intrat inca in anticamera zonei euro (ERM II).
Deorece nu indeplinesc cerinta minima de apartenenta de doi ani si nici nu se incadreaza in perioada de evaluare (primavara, pentru adoptarea monedei unice in ianuarie anul urmator), respectivele tari nu vor putea adera la Uniunea Economica si Monetara (EMU) pana cel putin in 2014.
"Criza economica a determinat o adancire a deficitului bugetar mediu al celor opt tari pana la 6,1% din PIB in 2009, de la doar 1,1% in 2007 si multe tari se confrunta cu probleme in incercarea de a revigora fiscalitatea pentru corectarea 'deficitelor excesive' pana la nivelul de referinta de 3% din PIB', a declarat Ed Parker, analist sef pentru Europa Emergenta din cadrul Fitch. mai mult
Joi, 06 Mai 2010, ora 17:23
Letonia, tara puternic lovita de criza economica mondiala, si-a fixat ca obiectiv sa adopte euro in 2014, a anuntat marti ministerul de finante, citat de AFP."Guvernul a decis sa stabileasca data de 1 ianuarie 2014 ca obiectiv pentru aderarea la zona euro", se arata intr-un comunicat oficial.
Trecerea la moneda unica face parte dintre masurile adoptate de micul stat baltic in cadrul acordului de finantare semnat in 2008 cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana, in valoare de 7,5 miliarde euro.
Anul trecut, economia letona a cazut cu 18%, cea mai severa contractie inregistrata de un stat membru al Uniunii Europene.
In noiembrie 2009, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, declara ca urmatorul stat care va adopta euro va fi Estonia, in 2011, daca totul decurge bine, statul baltic urmand sa primeasca acordul in acest sens la jumatatea acestui an. mai mult
Marti, 16 Martie 2010, ora 23:17