Italia a luat decizia de a imprumuta Frantei una dintre cele mai cunoscute opere de arta ce-i apartine lui Leonardo Da Vinci, "Omul Vitruvian".
Gestul este menit sa dezamorseze conflictul dintre cele doua tari care il revendica in egala masura pe acest mare geniu al Renasterii, care s-a nascut in Italia, dar a murit in Franta, informeaza DPA.
Desenul "Omul Vitruvian" va fi prezentat la Muzeul Luvru, din Paris, in cadrul unei expozitii dedicate implinirii a 500 de ani de la moartea marelui artist si inventator.
O sursa din Ministerul italian al Culturii a confirmat, marti, decizia de a imprumuta aceasta lucrare. Imprumutul, timp de 8 saptamani, a fost aprobat de directorul Galleria dell'Accademia din Venetia, muzeul care detine acest exponat deosebit de important.
In schimb, Franta va imprumuta Italiei anul viitor cateva lucrari de arta semnate de Raphael, ce vor fi expuse la Muzeul Scuderie del Quirinale din Roma, pentru a marca implinirea a 500 de ani de la moartea celebrului pictor renascentist. ...citeste mai departe despre "Italia va imprumuta Frantei "Omul Vitruvian" de Da Vinci, pentru a ingropa un conflict vechi" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 08:53
Printul saudit Bader bin Abdullah bin Mohammad Farhan al-Saud este cel care a platit aproape jumatate de miliard de dolari pentru tabloul care urmeaza sa fie expus la Muzeul Luvru din Abu Dhabi.
Noul proprietar al Salvador Mundi este ruda indepartata cu familia printului Mohamad bin Salman, mostenitorul tronului Arabiei Saudite, potrivit The Guardian.
A fost o surpriza pentru multi faptul ca Bander a indraznit sa isi etaleze puterea financiara platind cea mai mare suma cu care a fost vreodata cumparata o opera de arta. Motivul: autoritatile saudite ii urmaresc cu atentie, de ceva vreme, pe marii oameni de afaceri din regat, in incercarea de a-i identifica si pedepsi pe corupti. De curand, 159 de bogatasi, printre care si membri ai familiei regale, au fost retinuti intr-un hotel de cinci stele din Riyadh, acuzati fiind de coruptie. Actiunea a fost instrumentata de Mohamad bin Salman.
Bander nu a fost, pana acum, vizat de nicio ancheta privind coruptia din Arabia Saudita. Dimpotriva, incepand cu luna iulie a acestui an, el este trezorierul unei comisii prestigioase din regat al carei scop este reabilitarea mai multor situri istorice importante, care ar amplifica potentialul turistic al zonei.
Mai exact, comisia propune, inainte de toate, modernizarea regiunii al-Ola, unde se afla un sit cu vestigii din vremea regatului nabatean, unde ar fi trait un profet cunoscut din Coran.
Citeste si: Cel mai scump tablou din lume: Un miliardar rus a vandut un da Vinci cu... mai mult
Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 10:02
Un tablou al pictorului italian Leonardo da Vinci a fost adjudecat cu suma de 450,3 milioane de dolari la o licitatie organizata de casa Christie's la New York, pulverizand precedentul record de pret pentru cea mai scumpa opera de arta din lume.
La finalul unei licitatii care a durat 19 minute, "Salvator Mundi" (foto), ultimul tablou al maestrului renascentist aflat inca intr-o colectie privata, a depasit cu mult precedentul record mondial de pret, detinut de tabloul "Les Femmes d'Alger (version 0) ", de Pablo Picasso, ce a fost vandut cu 179,4 milioane de dolari la o licitatie organizata in 2015.
Intr-o conferinta de presa organizata dupa licitatia de miercuri seara, reprezentantii casei Christie's au refuzat sa ofere informatii despre identitatea cumparatorului si despre ceilalti participanti la licitatie, limitandu-se sa precizeze doar faptul ca acestia proveneau din lumea intreaga.
Casa organizatoare estimase la 100 de milioane de dolari valoarea acestei panze cu dimensiunile de 65 centimetri x 45 centimetri, ce a fost vanduta cu doar 45 de lire sterline in 1958, cu mult timp inainte ca ea sa fie autentificata si atribuita lui Leonardo da Vinci, in 2005.
Desi este imposibil de stabilit cu certitudine, se pare ca "Salvator Mundi" a devenit cel mai scump tablou din istoria tuturor vanzarilor de arta, inclusiv in cadrul tranzactiilor private.
Doua tablouri, unul pictat de Willem de Kooning si altul de Paul Gauguin, vandute in cadrul unor licitatii private... mai mult
Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 08:38
Adevarat simbol al Renasterii, Leonardo da Vinci era in acelasi timp artist, om de stiinta, muzician, poet, inventator, filozof, inginer.
Multi si-au pus intrebarea cum a putut lucra asa de eficient in atat de multe domenii diferite. A fost fara indoiala un geniu, dar avea si o metoda deosebita de odihna, un program special de somn, relateaza 7sur7.be.
Gioconda ar fi un portret al mamei chineze a lui Leonardo da Vinci - studiu
Creatorul "Giocondei" era adept al somnului "polifazic", adica nu isi impartea zilele in doua perioade, veghe si somn, ci in mai multe compartimente. Foarte ...citeste mai departe despre "Programul inedit de somn al lui Leonardo da Vinci - ii asigura o eficienta maxima la lucru" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Martie 2016, ora 11:59
O expozitie dedicata personalitatii de geniu si operei lui Leonardo da Vinci, care cuprinde 30 de picturi reproduse la dimensiunile originale si peste 40 de masinarii, va putea fi vizitata, in perioada 19 august - 29 septembrie, la Centrul Comercial Sun Plaza din Capitala.
Expozitia exploreaza legendele si miturile care invaluie viata artistului si subliniaza influenta considerabila pe care mostenirea lui Leonardo da Vinci o are asupra omului modern si a felului in care acesta isi desfasoara viata, potrivit unui comunicat citat de Mediafax.
Expozitia prezinta aproape 30 de picturi, reproduse la dimensiunile originale, realizate de faimosul pictor, arhitect, sculptor, muzician, poet, chimist, anatomist, fizician, literat si inginer renascentist si peste 40 de masinarii care au deschis noi orizonturi in domenii cheie precum mecanica, hidraulica, zbor si arta razboiului.
Printre reproducerile expuse se regasesc "Cina cea de Taina" (1495-1498) si "Mona Lisa" (cca. 1503-1506), doua dintre tablourile reprezentative pentru perioada Renasterii si cele mai controversate lucrari ale lui Leonardo, "Adoratia Magilor" (1481), tablou ramas neterminat din cauza unor conditii financiare impuse lui Leonardo de calugarii de la manastirea San Donato a Scopeto, acestia fiind cei care au comandat lucrarea, "Fecioara intre stanci" (1483-1486), prima versiune si cea de-a doua, vehiculandu-se ca exista si o a treia, si "Madona cu garoafa" (1478-1480), opera creata de Leonardo inainte de... mai mult
Marti, 20 August 2013, ora 09:56
Investigatiile si desenele medicale ale unuia dintre cei mai mari artisti ai Renasterii, Leonardo Da Vinci, realizate in anul 1511, sunt revolutionare chiar si pentru aceste timpuri. Din acest motiv ele vor fi prezentate in premiera in cadrul unei expozitii, in august, la Festivalul International de la Edinburgh.
Savantii sustin ca desenele sale anatomice sunt asemanatoare cu imaginile medicale actuale, realizate cu mijloacele tehnologice de ultima generatie, relateaza Business Insider.
Comparatia este destinata a arata acuratetea de care a dat dovada Da Vinci, in ciuda tehnologiei limitate de care dispunea si de lipsa cunostintelor medicale din acea epoca.
Citeste mai multe despre Expozitie inedita cu lucrari medicale ale lui Da Vinci (Video) pe Ziare.com. mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 13:59
In noaptea zilei de 15 aprilie 1452, la ora 22:00, intr-o casa, nu departe de Florenta, se nastea Leonardo da Vinci, unul dintre geniile pe care le-a dat omenirea.
Leonardo da Vinci, omul universal, a excelat in toate domeniile care in care a lucrat, in mod special in pictura si stiinta, cu numeroase inventii atribuite.
In perioada 1495-1498, Leonardo da Vinci a realizat "Cina cea de taina". Opera maestrului prezinta momentele dramatice ce urmeaza cuvintelor lui Iisus: "Unul dintre voi ma va vinde". Apostolii sunt redati cu zbuciumul sufletesc intiparit pe chipuri, iar Iuda, cuprins de panica, schiteaza un gest de aparare.
Opera masoara 460 x 880 cm si a fost executata in tempera si ulei, aplicate pe un strat dublu de ipsos.
Tehnica folosita de Leonardo, lucrand pe tencuiala uscata cu materiale asemanatoare picturilor pe lemn, s-a dovedit neadecvata, rezultatul fiind ca, dupa putin timp, vopseaua a inceput sa se desprinda.
In cursul secolelor, pictura a fost de mai multe ori restaurata, rezultatele fiind mai degraba negative, intunecandu-se suprafata pictata.
Calugarii dominicani au distrus peretele inferior, deschizand o usa chiar la mijloc, eliminand astfel picioarele lui Iisus.
Ultima restaurare, inceputa in 1948 si terminata la 28 mai 1999, a reinoit pigmentul colorant milimetru cu milimetru, restituind si consolidand astfel ceea ce mai ramasese din pictura si readucand la vedere aspecte dotate de o luminozitate si prospetime neasteptate.
In... mai mult
Duminica, 15 Aprilie 2012, ora 15:12