Leonard Orban, fostul ministru al Afacerilor Europene, sustine ca este adeptul sarbatorilor traditionale, acasa, si ca i-a cerut Mosului ca "pe plan profesional lucrurile sa evolueze cat mai bine", fara sa "forteze lucruruile".
Daca ar fi sa-i ceara Mosului o masura economica pentru Romania, aceasta ar fi o "anumita scadere pe zona CAS", dar si stabilitatea si predictibilitatea ...citeste mai departe despre "Leonard Orban: O anumita scadere a impozitarii pe zona CAS ar fi binevenita" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 20:16
Leonard Orban, fostul ministru al Afacerilor Europene, crede ca fiecare Craciun are o semnificatie aparte si spune ca este Mos Craciun foarte atent cu dorintele celor dragi.
Desi respecta traditia, nu a fost niciodata la colindat, reunoaste acesta, intr-un interviu acordat Business24.
Daca ar fi sa-i ceara o masura economica Mosului, aceasta ar fi stabilitatea si "o anumita scadere a impozitarii pe zona CAS".
Ce inseamna pentru dumneavoastra Craciunul?
Un moment deosebit in care intreaga familie este in jurul mesei si rememoram lucrurile cele mai bune din cursul anului.
Cum si unde obisnuiti sa sarbatoriti Craciunul? Sunteti adeptul Sarbatorilor traditionale sau preferati ceva mai nonconformist?
Fara exceptie acasa. Sunt adeptul sarbatorilor traditionale.
Care va este cea mai draga amintire de Craciun? Dar cadou?
Este greu de spus. Fiecare Craciun are o semnificatie aparte si nu cred ca se pune problema sa fie unul mai deosebit decat altul.
Va amintiti de vreo investitie facuta cu banii stransi "la colindat"?
Nu am mers niciodata la colindat.
Ce i-ati cerut lui Mos Craciun anul acesta atat pe plan personal cat si pe plan profesional?
Sanatate atat pentru mine cat si pentru intreaga familie. Si pe plan profesional lucrurile sa evolueze cat mai bine, nu fortez in nici un caz eu lucrurile. Activitatea mea devine din ce in ce mai interesanta si tocmai de aceea nu este bine sa le fortam.
Ce va place sa daruiti de Craciun familiei,... mai mult
Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 00:00
Leonard Orban si-a deschis firma de consultanta pe fonduri europene, bazandu-se pe exeperienta acumulata ca ministru al Afacerilor Europene. Intr-un interviu acordat Business24, Orban vorbeste despre strategiile firmei sale si despre perspectivele Romaniei de a absorbi fonduri europene.
Orban spune ca a investit "cateva zeci de mii de euro", iar obiectul de activitate a companiei este, pe de o parte, consultanta pentru acordarea fondurilor europene, iar pe de alta parte, sustinerea afacerilor europene.
"In principal, ne dorim, pe zona afacerilor europene sa reprezentam mai bine interesele companiilor care opereaza in Romania in procesul decizional atat la nivel national cat si la nivel european (...) Este vorba si de lobby in sensul in care prezentam, atat institutiilor nationale, cat si celor europene, punctele de vedere legate de diferite dosare", a declarat Leonard Orban.
Fostul ministru mizeaza pe acest segment afacerilor europene, spunand ca noua companie va fi un promotor al acestei nise.
Ati pus bazele unei firme de consultanta in domeniul fondurilor europene. Asta dovedeste ca aveti semnale ca lucrurile vor functiona. Ce asteptari aveti de la aceasta companie?
Avem doua dimensiuni ale activitatii: afaceri si fonduri europene. Am deschis aceasta companie impreuna cu avocatul Gabriel Biris, deci suntem doi parteneri in ideea de a raspunde, pe de o parte, unei nevoi reale existente in domeniul fondurilor europene si, pe de alta parte, sa dezvoltam... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 16:43
Evitarea unei noi crize politice in Romania este cel mai important lucru pentru Comisia Europeana cu privire la tara noastra, iar problema cea mai mare a Romaniei in absorbtia fondurilor este capacitatea administrativa, a declarat Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene, aflat la final de mandat.
Fost comisar european pentru multilingvism, Orban a vorbit despre procesul de absorbtie a fondurilor europene si dificultatile din acest domeniu, despre sugestiile pe care i le-a facut premierului desemnat, Victor Ponta, pentru viitoarea structura de atragere a banilor comunitari, dar si despre modul in care CE vede Romania, intr-un interviu acordat Agerpres.
Ministrul Afacerilor Europene a atras atentia ca deciziile pe care noul Parlament le va lua privind incuviintarea urmaririi penale a unor parlamentari - fosti ministri sau in cazul numirii Avocatului Poporului vor cantari greu asupra raportului suplimentar al Comisiei Europene din Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie, asteptat in ianuarie 2013, si implicit asupra deciziei Consiliului JAI privind eventuala aderare a Romaniei la spatiul Schengen.
La inceputul mandatului, in septembrie 2011, v-ati fixat ca obiectiv cresterea ratei reale de absorbtie a fondurilor structurale de la 3,7%, cat era atunci, la 20% pana la finalul mandatului. La finele lunii noiembrie 2012, rambursarile de la Comisia Europeana se ridica undeva la 9,72%. Au mai crescut intre timp?
Rambursarile nu au crescut, dar cererile... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 09:49
Romania nu va returna bani Comisiei Europene. Corectiile aplicate programelor operationale vor fi oprite din cererile de rambursare trimise ulterior, iar CE va stabili daca banii vor fi recuperati de la stat sau de la beneficiari, a declarat Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, intr-un interviu pentru Business24.
Comisia Europeana a decis sa aplice corectii financiare definitive pentru cinci programe operationale "din cauza prolemelor majore identificate in efectuarea achizitiilor publice" in perioada 1 ianuarie 2007 - octombrie 2011.
In cazul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), CE a propus o corectie definitiva de 25% pentru sumele decontate in perioada 1 ianuarie 2007-aprilie 2012.
Comisia Europeana propune o corectie de 25% pentru POSDRU. Care este stadiul celorlalte patru programe?
Este sigur ca vor fi aplicate corectii financiare pentru celelalte programe operationale. Va fi negociat nivelul acestor corectii aplicate celor patru programe: transporturi, mediu, regional si competitivitate economica si vizeaza probleme existente in domeniul achizitiilor publice in perioada ianuarie 2007- octombrie 2011.
Sunt aceste corectii suficiente pentru ca Romania sa primeasca in continuare bani de la Uniunea Europeana?
Aceasta este o corectie pentru ceea ce s-a absorbit pana in momentul de fata. Au existat probleme majore in domeniul achizitiilor publice si, mai devreme sau mai tarziu, chestiunea trebuie reglata.... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 15:02
Romania "are foarte putine instrumente sau motoare de crestere in cursul acestui an si in anii care vor veni", a declarat vineri ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.
In acest context, ministrul a punctat "involutia investitiilor straine in Romania".
"Acum cativa ani, probabil in 2008, aveam in jur de 16 miliarde de euro, anul trecut am avut investitii directe de aproximativ doua miliarde de euro", a spus Leonard Orban, adaugand ca, "din fericire" Romania poate accesa fonduri europene.
"Principalul motor de dezvoltare este cel al cresterii semnificative a ratei de absorbtie a fondurilor. E un proces extrem de complicat si de dificil".
"Deficiente structurale, deficiente sistemice se reflecta in continuare in modul in care functioneaza acest proces",a precizat Orban, in cadrul mesei rotunde "Perspectivele economice si financiare ale Romaniei in contextul evolutiilor din Uniunea Europeana", organizata de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti.
Orban: Lucrurile in zona euro nu stau bine si masurile luate pana acum nu sunt suficiente
"In ceea ce priveste obiectivul de coeziune, pana la sfarsitul lui 2011 am atras aproximativ un miliard de euro. In aceeasi perioada, Polonia a reusit sa atraga efectiv, deci sume platite de CE, 18 miliarde de euro. Ne-am propus pentru acest an un obiectiv extrem de ambitios, in special in ceea ce priveste obiectivul de coeziune".
"Obiectul este de 3,5 miliarde de euro, este extrem de mult, extrem de ambitios,... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 15:23
Actualul proiect al Acordului interguvernamental privind uniunea economica consolidata permite statelor care nu au adoptat inca moneda unica sa aplice prevederile documentului cand adera la zona euro, a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, dupa sedinta de guvern.
"In momentul de fata, Acordul interguvernamental privind uniunea economica consolidata (...) este in curs de negociere. Textul, astazi, dupa ce ieri a avut loc prima runda de negociere, prevede ca pentru statele din afara zonei euro sa existe posibilitatea sa se aplice prevederile acestui acord interguvernamental la momentul pe care il considera fiecare stat in parte.
Vor putea statele din afara zonei euro sa aplice imediat prevederile acordului sa aplice partial doar anumite prevederi ale acordului sau sa aplice aceste prevederi ale acordului numai de la momentul in care statul respectiv va deveni stat membru al FMI", a explicat Orban.
El a subliniat ca decizia apartine fiecarui stat membru in parte. "Este vorba de o decizie pe care trebuie sa o ia fiecare stat membru in parte. Desigur, va trebui discutata si va trebui finalmente sa se ia o hotarare in ce moment vom aplica diferitele masuri care vor fi prevazute in Acordul interguvernamental", a mai spus Orban. mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 20:42
Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban s-a intalnit marti cu reprezentanti ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), cu care a discutat in principal despre modalitati concrete de accelerare a absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune in Romania, potrivit unui comunicat.
In cursul reuniunii, parte a dialogului permanent al ministrului afacerilor europene cu mediul de afaceri din tara, membrii AOAR au formulat o serie de propuneri vizand cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene alocate pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU).
"Apreciez interesul deosebit al oamenilor de afaceri pentru folosirea fondurilor europene in scopul sporirii competitivitatii economiei romanesti, pentru a asigura o crestere durabila. Consider ca un dialog structurat cu reprezentantii mediului de afaceri ne permite sa luam pulsul beneficiarilor privati privind relatia cu structurile responsabile de gestionarea programelor operationale.
In acest fel, vom putea sa identificam masuri cu caracter orizontal, care sa vina in sprijinul beneficiarilor, facilitandu-le activitatea la nivel de proiect. Prin urmare, sunt convins ca astfel de discutii sunt reciproc avantajoase", a afirmat ministrul Leonard Orban.
"AOAR sustine consecvent ideea adoptarii de catre guvern a unor masuri menite sa duca la cresterea competitivitatii firmelor cu... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 21:06
Premierul Emil Boc a transmis celor doua Camere ale Parlamentului propunerile de completare a structurii Guvernului, prin infiintarea Ministerului pentru Afaceri Europene si numirea lui Leonard Orban la conducerea noului minister, potrivit Mediafax.In scrisoarea transmisa Parlamentului, seful Guvernului invoca alineatele 2 si 3 din articolul 85 al Constitutiei pentru completarea structurii Executivului.Alineatele respective stabilesc ca, in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului si ca, daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta anterior numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru."Ministerele si membrii Guvernului prevazuti in Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 39 din 23 decembrie 2009 pentru acordarea increderii Guvernului, cu modificarile rezultate din aplicarea art. 85 alin. 2 din Constitutia Romaniei, nu fac obiectul modificarii structurii si componentei Guvernului", se arata intr-un comunicat transmis de Executiv.Potrivit sursei citate, premierul solicita presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor sa dispuna masurile necesare in vederea organizarii unei sedinte comune a celor doua Camere pentru obtinerea aprobarii Parlamentului in ceea ce priveste infiintarea Ministerului Afacerilor Europene.Noul ministru... mai mult
Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 15:21