Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, luni, dupa intalnirea cu membrii delegatiilor Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene, ca sunt sanse de reluare a platilor pentru programele operationale pe transporturi si resurse umane, precum si cel regional, pana la sfarsitul acestui an.
"Programul operational regional are cele mai bune sanse. Daca, la auditul pentru POSDRU, rezultatele vor fi bune, se vor putea relua platile in decembrie. Avem sanse si pentru Transporturi, iar, la Mediu, probabil se vor debloca in cursul acestei luni", a declarat Orban.
Potrivit spuselor sale, probleme legate de fondurile europene sunt si mai dificile din cauza restrictiilor bugetare, ce creeaza dificultati in platile catre beneficiari.
Citeste mai multe despre Leonard Orban: Este posibila reluarea platilor pentru trei programe operationala in 2012 pe Ziare.com. mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 12:30
Riscul Romaniei de dezangajare se ridica la un miliard de euro, la care se adauga corectiile financiare pana la finalul anului 2012, a declarat, marti, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, care a participat la o conferinta privind Piata Unica.
Leonard Orban a precizat ca s-au gasit solutii pentru programe si s-au facut plati, ceea ce va ajuta Romania sa evite dezangajarile de la finalul acestui an, conform Agerpres.
"Chiar daca, sa presupunem ca ar exista unul sau mai multe programe suspendate, la sfarsitul anului, dar nu este cazul, tot se pot transmite cereri de rambursare pentru a evita riscul de dezangajare, care este, in continuare, destul de mare, se ridica la un miliard de euro. Poate prin aplicarea corectiilor financiare suma ar putea sa creasca. Ca sa transmiti cereri de rambursare este normal ca trebuie facute platile interne catre beneficiari", a afirmat Leonard Orban.
Oficialul a adaugat ca nu toate cererile de rambursare vor putea fi onorate pana la finalul anului 2012.
"Nu toate cererile de rambursare vor putea fi onorate pana la finalul acestui an. Raman optimist in privinta transmiterii cererilor de rambursare. Vom fi la 20%. De la bugetul UE catre Romania, nu pot spune eu, va fi in functie de decizii", a spus Orban.
Platile pentru proiectele derulate prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CEE), cofinantate din Fondul European de Dezvoltare Regionala, au fost deblocate luni, 15 octombrie.... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 12:41
Candidatura lui Leonard Orban la Curtea Europeana de Conturi va fi supusa la vot in plenul Parlamentului European, desi Comisia de Control Bugetar a dat aviz negativ.
"Propunerea Romaniei ca Leonard Orban sa se alaturi Curtii Europene de Audit a fost respinsa miercuri (26 septembrie) de Comisia de Control Bugetar a Parlamentului. 12 voturi au fost pentru si 14 impotriva, iar votul a fost secret. Cu toate acestea, domnul Orban a fost nominalizat dupa ce autoritatile romane au retras candidatura domnului Mircea Vasile Popescu", se arata pe pagina web a Comisiei de Control Bugetar.
Leonard Orban, respins de Comisia de control bugetar din Parlamentul European
Leonard Orban a fost intrebat de ce nu a demisionat din functia de ministru al Fondurilor Europene, in contextul in care stia de toate problemele din cadrul POSDRU.
Acesta este un program de finantare cu bani europeni, in valoare de 4,2 miliarde de euro, cu ajutorul carora sunt derulate proiecte de pregatire a resurselor umane din Romania.
Leonard Orban a promis, la preluarea functie de ministru al Afacerilor Europene, ca, in timpul mandatului sau, va aduce trei miliarde euro din fonduri europene in Romania. La finalul mandatului sau, Orban a reusit sa aduca doar 600 de milioane de euro. mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 13:45
Romania nu va returna bani Comisiei Europene. Corectiile aplicate programelor operationale vor fi oprite din cererile de rambursare trimise ulterior, iar CE va stabili daca banii vor fi recuperati de la stat sau de la beneficiari, a declarat Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, intr-un interviu pentru Business24.
Comisia Europeana a decis sa aplice corectii financiare definitive pentru cinci programe operationale "din cauza prolemelor majore identificate in efectuarea achizitiilor publice" in perioada 1 ianuarie 2007 - octombrie 2011.
In cazul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), CE a propus o corectie definitiva de 25% pentru sumele decontate in perioada 1 ianuarie 2007-aprilie 2012.
Comisia Europeana propune o corectie de 25% pentru POSDRU. Care este stadiul celorlalte patru programe?
Este sigur ca vor fi aplicate corectii financiare pentru celelalte programe operationale. Va fi negociat nivelul acestor corectii aplicate celor patru programe: transporturi, mediu, regional si competitivitate economica si vizeaza probleme existente in domeniul achizitiilor publice in perioada ianuarie 2007- octombrie 2011.
Sunt aceste corectii suficiente pentru ca Romania sa primeasca in continuare bani de la Uniunea Europeana?
Aceasta este o corectie pentru ceea ce s-a absorbit pana in momentul de fata. Au existat probleme majore in domeniul achizitiilor publice si, mai devreme sau mai tarziu, chestiunea trebuie reglata.... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 15:02
Romania nu mai trimite catre Comisia Europeana cereri de rambursare pentru patru programe operationale incepand cu 1 iulie si pana la o data care urmeaza sa fie decisa. Totusi, jucatorii din piata sustin ca nu sunt motive de ingrijorare fiindca in cazul in care se sisteaza finantarea, partea de bani care venea de la UE trebuie asigurata de la bugetul de stat al Romaniei.
In decembrie 2011, Comisia Europeana (CE) a permis reluarea platilor catre Romania pentru aceste patru programe, dar cu conditia ca autoritatile de la Bucuresti sa indeplineasca pana la sfarsitul lunii iunie 2012 o serie de cerinte legate de organizarea interna a autoritatilor de management si de achizitiile publice. Evident, autoritatile de la noi s-au miscat precum melcul, iar Comisia Europeana va veni sa ne traga de urechi. In acest sens, oficialii CE vor initia, in perioada 5-17 iulie, misiuni de audit pentru cele patru programe.
Auditul CE nu va influenta gardul de cerere pentru fonduri europene
Chiar si asa, firmele de consultanta pe probleme de fonduri europene nu se tem de un eventual efect de domino cauzat de aceste probleme. Cristoiu Emanuela, general manager la Magna Business Solutions, a declarat pentru Business24 ca Romania nu se afla la prima abatere la capitolul fonduri europene si ca actualele probleme nu vor avea capacitatea sa influenteze prea mult mersul acestui business, chiar daca aceste inadvertente transmit un mesaj negativ catre cei care viseaza la accesarea de fonduri... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 09:01
Romania "are foarte putine instrumente sau motoare de crestere in cursul acestui an si in anii care vor veni", a declarat vineri ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.
In acest context, ministrul a punctat "involutia investitiilor straine in Romania".
"Acum cativa ani, probabil in 2008, aveam in jur de 16 miliarde de euro, anul trecut am avut investitii directe de aproximativ doua miliarde de euro", a spus Leonard Orban, adaugand ca, "din fericire" Romania poate accesa fonduri europene.
"Principalul motor de dezvoltare este cel al cresterii semnificative a ratei de absorbtie a fondurilor. E un proces extrem de complicat si de dificil".
"Deficiente structurale, deficiente sistemice se reflecta in continuare in modul in care functioneaza acest proces",a precizat Orban, in cadrul mesei rotunde "Perspectivele economice si financiare ale Romaniei in contextul evolutiilor din Uniunea Europeana", organizata de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti.
Orban: Lucrurile in zona euro nu stau bine si masurile luate pana acum nu sunt suficiente
"In ceea ce priveste obiectivul de coeziune, pana la sfarsitul lui 2011 am atras aproximativ un miliard de euro. In aceeasi perioada, Polonia a reusit sa atraga efectiv, deci sume platite de CE, 18 miliarde de euro. Ne-am propus pentru acest an un obiectiv extrem de ambitios, in special in ceea ce priveste obiectivul de coeziune".
"Obiectul este de 3,5 miliarde de euro, este extrem de mult, extrem de ambitios,... mai mult
Vineri, 10 Februarie 2012, ora 15:23
Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban a anuntat miercuri ca UE ar putea aplica unele corectii suplimentare la sumele pe care trebuie sa le ramburseze Romaniei, un fel de "suma de protectie" care sa acopere eventuale nereguli descoperite ulterior.
"S-au reluat platile pe Axa prioritara 2. Speram ca in scurt timp se vor relua pe toate programele. Suntem in discutii cu CE, discutii foarte serioase si foarte dure. (...) In momentul de fata, exista intentia UE de a aplica o corectie suplimentara la suma pe care o avem pregatita.
Repet, suntem chiar acum in discutie, in negocieri, exista aceasta intentie de a ne aplica unele corectii suplimentare - sa existe un fel de suma de protectie initiala, care sa acopere eventuale probleme existente si care ulterior, daca nu se constata neregularitati, sa fie si ea rambursata", a explicat ministrul Orban.
El a precizat ca suma care ar urma sa fie rambursata "se situeaza undeva intre 400 si 500 milioane de euro", insa cifra exacta va fi anuntata la finalul negocierilor, pe care spera sa le incheie saptamana aceasta. mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 19:36
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a afirmat miercuri, la o conferinta legata de fondurile pe care Romania urmeaza sa le primeasca de la Uniunea Europeana pentru perioada 2014-2020, ca la nivelul institutiilor statului trebuie simplificate procedurile pentru a se putea atrage mai multi bani europeni.
"Birocratia la noi e mai stufoasa si cerintele sunt mai mari decat prevederile legislatiei comunitare. Transparentizarea procesului trebuie sa se faca, dar am constatat ca demersul nu este foarte simplu. (...) Sunt decis sa continui acest proces si sa spun ca vrem ca de anul viitor fiecare autoritate de management sa-si puna pe site informatii complete despre modul cum se proceseaza cererile de finantare", a spus Orban.
Ministrul a aratat ca se impune o crestere a rigurozitatii la fiecare nivel din institutiile statului, pentru ca in prezent sunt situatii cand banii europeni sunt blocati la beneficiari si ei practic "nu circula".
"Avem sume blocate la beneficiari si sunt blocati bani pentru un numar de persoane. Scopul nu se atinge. Am stabilit reguli foarte clare in ce priveste refinantarea si retragerea banilor si daca ele nu se respecta trebuie sa decidem pana unde se continua proiectul", a explicat ministrul Afacerilor Europene, care a tinut sa sublinieze ca in aceste conditii de neconcordanta va putea veni un moment in care trebuie ca statul sa decida retragerea refinantarii.
El a spus ca exista riscul retragerii unor bani daca nu se iau decizii... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 13:31
Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban s-a intalnit marti cu reprezentanti ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), cu care a discutat in principal despre modalitati concrete de accelerare a absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune in Romania, potrivit unui comunicat.
In cursul reuniunii, parte a dialogului permanent al ministrului afacerilor europene cu mediul de afaceri din tara, membrii AOAR au formulat o serie de propuneri vizand cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene alocate pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU).
"Apreciez interesul deosebit al oamenilor de afaceri pentru folosirea fondurilor europene in scopul sporirii competitivitatii economiei romanesti, pentru a asigura o crestere durabila. Consider ca un dialog structurat cu reprezentantii mediului de afaceri ne permite sa luam pulsul beneficiarilor privati privind relatia cu structurile responsabile de gestionarea programelor operationale.
In acest fel, vom putea sa identificam masuri cu caracter orizontal, care sa vina in sprijinul beneficiarilor, facilitandu-le activitatea la nivel de proiect. Prin urmare, sunt convins ca astfel de discutii sunt reciproc avantajoase", a afirmat ministrul Leonard Orban.
"AOAR sustine consecvent ideea adoptarii de catre guvern a unor masuri menite sa duca la cresterea competitivitatii firmelor cu... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 21:06