Consilierul prezidential Leonard Orban a declarat, duminica, la Digi 24, ca adoptarea OUG 13 a fost un "deserviciu" major pentru Romania, consolidandu-se in UE neincrederea in tara noastra si in ireversibilitatea reformelor din ultimii ani, ceea ce se traduce prin masuri politice luate impotriva noastra, inclusiv prin intermediul MCV, dar si prin proceduri suplimentare pe care trebuie sa le indeplinim in unele dosare.
Leonard Orban a afirmat ca MCV trebuie sa se finalizeze "mai devreme sau mai tarziu", pentru ca nu este benefic Romaniei in acest moment.
"El este tratat intr-o cheie politica, nu numai la Bucuresti, si de catre state membre si institutii europene. Pot sa va dau exemple foarte clare cand existenta MCV a fost utilizata de anumite state membre sau de anumiti actori contra unor interese pe care le-am avut. Cel mai simplu exemplu e aderarea la Spatiul Schengen", a spus el.
Orban a dat si ca exemplu temerea ca in Romania se fraudeaza fonduri europene, ceea ce duce la situatia ca, uneori, Romaniei sa i se solicite proceduri suplimentare fata de alte state privind procesele pe care trebuie sa le indeplineasca.
Consilierul prezidential a afirmat ca adoptarea OUG 13 a alimentat acest climat de neincredere.
"Nu cred ca putem sa ne facem un deserviciu mai mare decat cel pe care l-am facut cu adoptarea OUG 13. Practic, am dat argumente celor care au spus si care ne-au blocat in ceea ce priveste spatiul Schengen ca nu suntem convinsi ca progresele, care... mai mult
Duminica, 12 Martie 2017, ora 15:21
Presedintele Romaniei nu are nevoie de mandat in momentul cand participa la reuniunile Consiliului European, declara consilierul prezidential pentru Afaceri Europene, Leonard Orban. Reactia sa vine dupa ce PSD si ALDE au cerut dezbateri in Parlament privind viitorul UE dupa Brexit. Pozitia Romaniei este deja formata, a mai precizat consilierul prezidential.
Leonard Orban a declarat pentru RFI Romania ca "opinia Romaniei este ca ar trebui sa se mearga cu totii inainte, sa se avanseze cu totii, pentru ca pana la urma, numai astfel se poate asigura coeziunea proiectului european, numai astfel se poate asigura prosperitatea si pacea pentru cetatenii Uniunii Europene".
Intrebat daca asta inseamna ca Romania respinge scenariul unei Europe diferentiate, consilierul prezidential a raspuns: "Da, si nu de ieri de azi, ci aceasta pozitie este o pozitie principiala, care a fost exprimata in repetate randuri de catre presedintele Romaniei in cadrul reuniunilor Consiliului European, dar si cu alte ocazii".
Consecintele unei Europe cu mai multe viteze
Ce consecinte ar avea o Uniune Europeana cu viteze diferite? "Noi credem ca nu s-ar ajunge decat la o autonomizare, daca vreti, crearea unor cercuri care vor avansa mult mai repede decat restul statelor membre, care nu fac parte din aceste cercuri.
Asta va crea dificultati inclusiv in procesul decizional, iar pana la urma, in loc sa fie o solutie de avansare in integrare, ar putea sa fie o solutie pentru dezintegrare", crede... mai mult
Luni, 06 Martie 2017, ora 11:03
Leonard Orban, fostul ministru al Afacerilor Europene, sustine ca este adeptul sarbatorilor traditionale, acasa, si ca i-a cerut Mosului ca "pe plan profesional lucrurile sa evolueze cat mai bine", fara sa "forteze lucruruile".
Daca ar fi sa-i ceara Mosului o masura economica pentru Romania, aceasta ar fi o "anumita scadere pe zona CAS", dar si stabilitatea si predictibilitatea ...citeste mai departe despre "Leonard Orban: O anumita scadere a impozitarii pe zona CAS ar fi binevenita" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 20:16
Leonard Orban, fostul ministru al Afacerilor Europene, crede ca fiecare Craciun are o semnificatie aparte si spune ca este Mos Craciun foarte atent cu dorintele celor dragi.
Desi respecta traditia, nu a fost niciodata la colindat, reunoaste acesta, intr-un interviu acordat Business24.
Daca ar fi sa-i ceara o masura economica Mosului, aceasta ar fi stabilitatea si "o anumita scadere a impozitarii pe zona CAS".
Ce inseamna pentru dumneavoastra Craciunul?
Un moment deosebit in care intreaga familie este in jurul mesei si rememoram lucrurile cele mai bune din cursul anului.
Cum si unde obisnuiti sa sarbatoriti Craciunul? Sunteti adeptul Sarbatorilor traditionale sau preferati ceva mai nonconformist?
Fara exceptie acasa. Sunt adeptul sarbatorilor traditionale.
Care va este cea mai draga amintire de Craciun? Dar cadou?
Este greu de spus. Fiecare Craciun are o semnificatie aparte si nu cred ca se pune problema sa fie unul mai deosebit decat altul.
Va amintiti de vreo investitie facuta cu banii stransi "la colindat"?
Nu am mers niciodata la colindat.
Ce i-ati cerut lui Mos Craciun anul acesta atat pe plan personal cat si pe plan profesional?
Sanatate atat pentru mine cat si pentru intreaga familie. Si pe plan profesional lucrurile sa evolueze cat mai bine, nu fortez in nici un caz eu lucrurile. Activitatea mea devine din ce in ce mai interesanta si tocmai de aceea nu este bine sa le fortam.
Ce va place sa daruiti de Craciun familiei,... mai mult
Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 00:00
Leonard Orban si-a deschis firma de consultanta pe fonduri europene, bazandu-se pe exeperienta acumulata ca ministru al Afacerilor Europene. Intr-un interviu acordat Business24, Orban vorbeste despre strategiile firmei sale si despre perspectivele Romaniei de a absorbi fonduri europene.
Orban spune ca a investit "cateva zeci de mii de euro", iar obiectul de activitate a companiei este, pe de o parte, consultanta pentru acordarea fondurilor europene, iar pe de alta parte, sustinerea afacerilor europene.
"In principal, ne dorim, pe zona afacerilor europene sa reprezentam mai bine interesele companiilor care opereaza in Romania in procesul decizional atat la nivel national cat si la nivel european (...) Este vorba si de lobby in sensul in care prezentam, atat institutiilor nationale, cat si celor europene, punctele de vedere legate de diferite dosare", a declarat Leonard Orban.
Fostul ministru mizeaza pe acest segment afacerilor europene, spunand ca noua companie va fi un promotor al acestei nise.
Ati pus bazele unei firme de consultanta in domeniul fondurilor europene. Asta dovedeste ca aveti semnale ca lucrurile vor functiona. Ce asteptari aveti de la aceasta companie?
Avem doua dimensiuni ale activitatii: afaceri si fonduri europene. Am deschis aceasta companie impreuna cu avocatul Gabriel Biris, deci suntem doi parteneri in ideea de a raspunde, pe de o parte, unei nevoi reale existente in domeniul fondurilor europene si, pe de alta parte, sa dezvoltam... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 16:43
Evitarea unei noi crize politice in Romania este cel mai important lucru pentru Comisia Europeana cu privire la tara noastra, iar problema cea mai mare a Romaniei in absorbtia fondurilor este capacitatea administrativa, a declarat Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene, aflat la final de mandat.
Fost comisar european pentru multilingvism, Orban a vorbit despre procesul de absorbtie a fondurilor europene si dificultatile din acest domeniu, despre sugestiile pe care i le-a facut premierului desemnat, Victor Ponta, pentru viitoarea structura de atragere a banilor comunitari, dar si despre modul in care CE vede Romania, intr-un interviu acordat Agerpres.
Ministrul Afacerilor Europene a atras atentia ca deciziile pe care noul Parlament le va lua privind incuviintarea urmaririi penale a unor parlamentari - fosti ministri sau in cazul numirii Avocatului Poporului vor cantari greu asupra raportului suplimentar al Comisiei Europene din Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie, asteptat in ianuarie 2013, si implicit asupra deciziei Consiliului JAI privind eventuala aderare a Romaniei la spatiul Schengen.
La inceputul mandatului, in septembrie 2011, v-ati fixat ca obiectiv cresterea ratei reale de absorbtie a fondurilor structurale de la 3,7%, cat era atunci, la 20% pana la finalul mandatului. La finele lunii noiembrie 2012, rambursarile de la Comisia Europeana se ridica undeva la 9,72%. Au mai crescut intre timp?
Rambursarile nu au crescut, dar cererile... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 09:49
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, luni, dupa intalnirea cu membrii delegatiilor Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene, ca sunt sanse de reluare a platilor pentru programele operationale pe transporturi si resurse umane, precum si cel regional, pana la sfarsitul acestui an.
"Programul operational regional are cele mai bune sanse. Daca, la auditul pentru POSDRU, rezultatele vor fi bune, se vor putea relua platile in decembrie. Avem sanse si pentru Transporturi, iar, la Mediu, probabil se vor debloca in cursul acestei luni", a declarat Orban.
Potrivit spuselor sale, probleme legate de fondurile europene sunt si mai dificile din cauza restrictiilor bugetare, ce creeaza dificultati in platile catre beneficiari.
Citeste mai multe despre Leonard Orban: Este posibila reluarea platilor pentru trei programe operationala in 2012 pe Ziare.com. mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 12:30
Candidatura lui Leonard Orban la Curtea Europeana de Conturi a fost respinsa. Ministrul Afacerilor Europene nu a primit numarul necesar de voturi in plenul Parlamentului European pentru ocuparea postului in cadrul institutiei europene.
Votul a avut loc marti seara la Strasbourg, fiind secret, scrie Mediafax.
Au fost inregistrate 294 de voturi "impotriva" si 269 de voturi "pentru". De asemenea, au fost exprimate si 80 de abtineri din totalul de 643 de voturi inregistrate.
Orban primise aviz negativ si din partea Comisiei de Control Bugetar a PE pe 26 septembrie.
Leonard Orban afla marti daca pleaca la Curtea Europeana de Conturi
Votul PE, desi consultativ, este decisiv in privinta ocuparii de catre Orban a postului de la Curtea Europeana de Conturi din Luxemburg. Consiliul European, caruia ii apartine decizia finala, nu trece de obicei peste votul PE.
Orban: imi voi retrage candidatura
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca renunta la candidatura pentru postul de membru al Curtii Europene de Conturi in urma votului negativ primit, marti seara, la Strasbourg, in plenul Parlamentului European.
"Am hotarat sa imi retrag candidatura, desi votul PE are un caracter consultativ", a afirmat Orban.
De altfel, acesta precizase si inainte de audierea in Comisia de Control Bugetar a PE, pe 26 septembrie, ca in cazul unui vot negativ al Parlamentului European va renunta la candidatura, desi decizia finala apartine Consiliului European.... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 10:47
Membrii Parlamentului European vor vota, marti, in sesiune de la Strasbourg, in legatura cu candidatura ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru un post de membru al Curtii Europene de Conturi.
Leonard Orban a primit aviz negativ din partea Comisiei de Control Bugetar a PE pe 26 septembrie.
Leonard Orban, respins de Comisia de control bugetar din Parlamentul European
Potrivit agendei de lucru a Parlamentului European, votul in privinta lui Orban, candidat al Romaniei, propus de premierul Victor Ponta pentru postul respectiv, va avea loc marti seara, intr-o sedinta care va incepe la 18.00, ora locala (19.00 ora Romaniei).
Votul din plenul PE este decisiv in privinta ocuparii de catre Orban a postului de la Curtea Europeana de Conturi din Luxemburg, in conditiile in care avizul Comisiei de Control Bugetar este consultativ.
Votului din plenul PE ii urmeaza si o validare de catre Consiliul European, insa aceasta reprezinta doar o formalitate. Consiliul European nu trece de obicei peste votul din plenul PE.
Orban a confirmat saptamana trecuta ca nu a renuntat la candidatura pentru functia de la Curtea Europeana de Conturi, aratand ca poarta in continuare consultari cu "foarte multi actori" privind votul din plenul Parlamentului European.
Premierul Victor Ponta a declarat, pe 28 septembrie la Bruxelles, dupa intalnirea cu presedintele PE, Martin Schulz, raspunzand unei intrebari, ca decizia finala in cazul candidaturii lui Leonar Orban pentru... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 12:30