Daca iti place sa lucrezi cu lemnul si te descurci sa realizezi anumite piese sau obiecte de mobilier, poate ca e momentul sa incepi o afacere in acest domeniu. Te vei intreba, in mod firesc, daca este profitabil sa te lansezi in acest demers, insa asta depinde doar de tine. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta mai multe detalii care sa te ajute sa gasesti singur un raspuns.
Alegerea domeniului de activitate
Industria prelucrarii lemnului este un domeniu vast, care include mai multe sectoare de activitate. Daca nu ai aptitudini foarte bune de tamplar, dar totusi iti place sa lucrezi cu lemnul, poti sa iti deschizi o afacere in domeniul prelucrarii primare. Mai precis, sa iti deschizi un gater, unde sa preiei lemnul brut adus din exploatatii si sa in transformi in cherestea. Poti produce cherestea de diferite dimensiuni pe care sa o valorifici apoi ca materie prima pentru lucrari de constructii sau ateliere de tamplarie. Totodata, poti castiga si din vanzarea lemnelor pentru foc.
O alta afacere care se poate dovedi profitabila este un atelier de productie a mobilei, dat fiind faptul ca mobila executata la comanda este mai cautata decat cea cumparata de-a gata din magazin. Nu este neaparat necesar sa te limitezi doar la mobila de interior putand sa produci si mobilier pentru curte si gradina.
Daca nu te atrage domeniul productiei de mobila, poti deschide un atelier de tamplarie in care sa confectionezi diferite alte obiecte din lemn, dar si sa efectuezi lucrari de... mai mult
Vineri, 07 Mai 2021, ora 11:40
Tipuri de vopsea pentru lemn
Lemnul este un suport destul de versatil atunci cand vine vorba de vopsea, deoarece pe astfel de suprafete pot fi folosite atat vopseluri pe baza de apa, cat si pe baza de ulei sau vopseluri alchidice. Exista, totusi, o conditie: indiferent de vopseaua aleasa, pe suprafata din lemn trebuie sa se foloseasca in prealabil grund. Acesta are rolul de a asigura o acoperire uniforma cu vopsea lemn, un detaliu important atat din punct de vedere estetic, cat si practic.
Primul pas atunci cand se alege cea mai buna vopsea pentru lemn este stabilirea tipului acesteia. Dupa cum se va observa, vopseaua pe baza de apa este recomandata in anumite situatii, diferite de cele in care se recomanda vopsea pentru lemn pe baza de ulei. In ceea ce priveste vopseaua alchidica, aceasta este considerata cea mai buna cand vine vorba de tipuri de vopsea pentru lemn.
Vopseaua acrilica are o formula bazata pe apa si contine mai putine ingrediente toxice, comparativ cu alte tipuri de vopsea pentru lemn. Acest detaliu o face potrivita mai ales pentru proiectele de interior, cum ar fi vopsirea mobilei. In plus, vopseaua pe baza de apa nu are un miros puternic si se usuca rapid. Puterea de acoperire a vopselurilor pe baza de apa este destul de ridicata, mai ales daca se alege un produs calitativ. In cazul in care se doreste o nuanta mai intensa, se pot aplica mai multe straturi.
Vopseaua pentru lemn cu formula bazata pe ulei nu este recomandata in proiectele de... mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2021, ora 17:49
Un nou dosar penal "cade" in instanta ca urmare a eliminarii probelor administrate cu ajutorul Serviciului Roman de Informatii. Este vorba despre o ancheta instrumentata de catre DIICOT - Structura Centrala, cu trei inculpati din Alba, printre care si un inginer de la directia silvica.
Dosarul a fost trimis in judecata in octombrie 2018 si a fost precedat de o serie de perchezitii pe care le-au derulat procurori DIICOT, in noiembrie 2017, la Directia Silvica Alba si o societate de prelucrare a lemnului din Muntii Apuseni. Au fost deferiti justitiei inginerul Palamaru Mihai si doua persoane fizice, Ioanes Florina si Risteiu Traian Constantin. Ultimii doi sunt acuzati de participatie improprie la fals intelectual si uz de fals in forma continuata (5 acte materiale, respectiv 11 acte materiale).
Palamaru este judecat pentru complicitate la aceste infractiuni. Acesta avea atributii pe linia organizarii licitatiilor de atribuire masa lemnoasa si ar fi indicat mai multor persoane interesate sa obtina atestate pentru exploatare lemn, sa consemneze date necorespunzatoare adevarului in documentele necesare obtinerii atestatelor. Firmele pentru care acesta a oferit consultanta nu indeplineau conditiile legale pentru a beneficia de astfel de atestate. Procurorii ar fi obtinut, la perchezitie, mailuri cu sfaturile acestuia transmise catre reprezentanti ai unor societati comerciale.
Procurorii DIICOT sustin in rechizitoriu ca angajatul Directiei Silvice a furnizat informatii... mai mult
Joi, 21 Ianuarie 2021, ora 02:09
Patru afaceristi au fost trimisi in judecata de DIICOT pentru constituirea unui grup infractional organizat, spalarea banilor si evaziune fiscala, intr-un dosar legat de functionarea mafiei lemnului in muntii Apuseni.
Patru afaceristi din Apuseni, patroni ai unor firme avand ca obiect de activitate prelucrarea lemnului si fabricarea mobilei, au fost trimisi in judecata de DIICOT pentru constituirea unui grup infractional organizat, spalarea banilor si evaziune fiscala. Un al cincilea membru al gruparii a recunoscut faptele si a fost condamnat in 2019 la 3 ani de inchisoare cu suspendare, sub supraveghere, pe o perioada de 7 ani.
Cei patru inculpati care vor fi judecati la Tribunalul Alba sunt Oprea Ioan Valentin, Morar Marius, Florea Nicolae si Stan Sorin. Dosarul a primit numar la instanta de judecata pe data de 25 noiembrie 2020. Barbatul care a recunoscut faptele se numeste Stan Valentin. Activitatea infractionala invstigata de DIICOT s-a desfasurat in orasul Campeni din Muntii Apuseni, iar principala firma implicata este Transilvania Production SRL, una dintre cele mai mari din tara in domeniul productiei de mobila.
Cercetarile au demarat in 2017, iar faptele care fac obiectul dosarului au avut loc in perioada 2008 - 2014. Gruparea ar fi provocat un prejudiciu la bugetul de stat in valoare de peste 700.000 de euro. In noiembrie 2017 au fost efectuate 25 de perchezitii la domiciliile unor persoane fizice si la sediile unor firme, precum si la Directia Silvica... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 00:01
Valoarea prejudiciilor rezultate din taierile ilegale de paduri doar pe raza catorva ocoale silvice din Muntii Apuseni, pe raza judetelor Alba si Cluj, este de peste 100 milioane de lei.
Dimensiunea oficiala a dezastrului din padurile Apusenilor este precizata intr-un document transmis de Garda Forestiera Cluj la solicitarea senatorului USR Mihai Gotiu. Documentul arata prejudiciul stabilit in cazul padurii taiate ilegal descoperite in urma controalelor, in perioada 2013 - 2019.
Controalele efectuate de ITRSV si, ulterior, de Garda Forestiera in padurile gestionate de ocoale private si de stat in localitati din judetele Alba si Cluj au constatat disparitia ilegala a unui volum de 570.000 de mc de lemn. Adica, aproximativ 95.000 de mc in fiecare an.
"Pentru a intelege mai exact dimensiunea hotiei, la un volum de 30 mc/transport (adica un TIR foarte bine incarcat), asta se traduce printr-o medie de aproximativ 3.100 de transporturi ilegale pe an. Altfel spus, in fiecare zi lucratoare, inclusiv sambata, timp de sase ani (!), din padurile din zona au plecat cel putin cate 10 TIR-uri pline cu lemne taiate ilegal!
Cum credeti ca ar fi putut fi posibila o activitate infractionala atat de ampla fara complicitatea unor autoritati locale, pornind de la primari pana la politisti, mai mici ori mai mari in grad? Cum sa-ti treaca pe ulita, zi dupa zi, in fiecare zi, cel putin zece TIR-uri cu lemne taiate ilegal, vreme de 6 (sase) ani si sa nu fie oprit fenomenul?", a... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 09:34
Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a anuntat marti, 8 august 2020, ca vinde prin licitatie publica de 331,14 metri cubi material lemnos esenta rasinoasa molid (lemn rotund si cherestea) la pretul global de 60.521 lei.
Valoarea lemnului a fost stabilita conform raportului de evaluare intocmit de un evaluator autorizat ANEVAR, iar licitatia va avea loc online
" Masura de valorificare a bunurilor indisponibilizate a fost dispusa de Parchetul de pe langa Judecatoria Alba Iulia intr-un dosar in cadrul caruia se desfasoara cercetari cu privire la savarsirea infractiunilor de taiere fara drept de arbori si furt de arbori prevazute de Legea nr. 46/2008 privind Codul Silvic, precum si cercetari cu privire la savarsirea infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata si uzul de fals prevazute de Codul Penal.
In conformitate cu dispozitiile art. 5 din Legea nr. 318/2015, principiile dupa care se desfasoara activitatea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate sunt legalitatea, confidentialitatea, integritatea, autonomia operationala, celeritatea, eficienta si respectarea drepturilor si intereselor legitime ale proprietarilor, ale titularilor altor drepturi asupra bunurilor si ale tertilor", transmite Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
Informatii suplimentare privind bunurile valorificate de ANABI pot fi obtinute pe portalul anabi.just.ro (sectiunea licitatii publice:... mai mult
Marti, 08 Septembrie 2020, ora 14:14
Cantitatea de masa lemnoasa vanduta anul trecut a totalizat 12,07 milioane de metri cubi, valoarea acesteia fiind de 2,203 miliarde lei, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica.
In 2019, din volumul de masa lemnoasa vanduta (in volum brut), 69,6% a fost masa lemnoasa pe picior, 30% masa lemnoasa fasonata si numai 0,4% cherestea si alte semifabricate.
Cantitatile vandute au inregistrat, fata de anul 2018, cresteri la masa lemnoasa pe picior cu 6,1% si la total masa lemnoasa cu 0,9%.
Volumul de masa lemnoasa pe picior vanduta a fost in 2019 de 8,404 milioane mc, iar cel de masa lemnoasa fasonata de 3,623 milioane mc. Pretul mediu al masei lemnoase pe picior vandute a fost de 168,7 lei/mc si cel de masa lemnoasa fasonata de 210,6 lei/mc.
De asemenea, anul trecut au fost vanduti 8,948 milioane puieti forestieri si ornamentali din pepiniere silvice, in valoare de 9,622 milioane lei. ...citeste mai departe despre "Romania a vandut in 2019 lemn in valoare de peste doua miliarde de lei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 18 August 2020, ora 10:30
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anuntat, marti, mai multe modificari la Codul Silvic, urmand sa fie considerata infractiune orice taiere de lemn, indiferent de cantitate.
In plus, urmeaza sa fie schimbat modul in care este comercializat materialul lemnos si sa fie luata in paza o suprafata de 200.000 de hectare de padure.
Costel Alexe a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca a depus la Camera Deputatilor un proiect de lege pentru modificarea Codului Silvic, care isi propune masuri mai ferme pentru combaterea taierilor ilegale de paduri, precizand ca aceasta initiativa este sustinuta de parlamentari USR, PSD, PMP si PNL.
Astfel, potrivit unei prevederi, va fi infractiune orice taiere de lemn, indiferent de cantitate, in prezent fiind contraventie daca sunt taiati cel mult cinci metri cubi.
"Daca pana astazi in Romania puteau fi taiati cinci metri cubi si nu putea constitui infractiune si doar contraventie, astazi, cu implementarea acestui act normativ, indiferent de valoarea prejudiciului produs, va fi infractiune si evident va fi pedepsit ca atare.
Imi doresc inca o data sa inteleaga toata lumea ca legea este lege pentru toti si trebuie respectata si sper ca toti cei care vor mai avea de gand sa taie ilegal sau sa fure din padurile Romaniei sa-i vedem, asa cum am declarat, cu catusele pe maini", a spus ministrul Mediului marti.
El a mentionat ca o alta masura se refera la modul de comercializare a materialului lemnos.
"Astazi, dupa cum bine... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 13:56
Industria lemnului si industria mobilei sunt intr-o stare de criza, care se afla in plina evolutie, a atentionat, joi, in cadrul Forumului Padurilor, Industriei Lemnului si Economiei Verzi, Catalin Tobescu, presedintele Comunitatii Forestierilor - Fordaq.
"Foarte multi antreprenori vor sa iasa din business-ul din industria lemnului si din industria mobilei. Este un lucru care ar trebui sa dea din ce in ce mai mult de gandit. Pe baza informatiilor date de INS (Institutul National de Statistica, n.r.), pe indicii productiei industriale, inregistram o scadere de 8% anul acesta, in industria mobilei, si de 5% in industria de prelucrare primara a lemnului. Avem un trend de crestere a importurilor de mobila, o crestere a importurilor de cherestea, o crestere foarte mare a importurilor de lemn rotund... Dincolo de discutiile oarecum artificiale din spatiul public, in sector s-a instalat o stare pe care nu as evita sa o numesc de criza, care este in plina evolutie", a mentionat Tobescu.
Conform datelor Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), publicate in luna noiembrie, productia de mobila autohtona este de 2,5 miliarde de euro pe an, fiind orientata cu precadere la export, in conditiile in care 86% din ceea ce se produce se comercializeaza peste hotare.
In ceea ce priveste exportul, industria romaneasca de mobilier se afla pe locul 11 in lume si pe locul 5 in Uniunea Europeana (UE), iar principalele tari destinatare ale exportului romanesc de mobila sunt,... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 11:36