Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank) a finalizat vanzarea activelor pe care le-a mostenit dupa colapsul bancii americane Lehman Brothers si spera sa evite pierderile la finalizarea procedurilor de insolventa, transmite AP.
Din cele 8,5 miliarde de euro pe care subsidiara din Germania a Lehman Brothers le datora Bundesbank, Banca Centrala a Germaniei a recuperat aproximativ 7,4 miliarde de euro din vanzarea garantiilor, a declarat miercuri Joachim Nagel, membru in consiliul de administratie al Bundesbank.
Nagel s-a declarat optimist ca va fi recuperata intreaga suma prin procedurile de insolventa din Germania si SUA.
Lehman Brothers a depus cererea de intrare sub protectia legii falimentului pe data de 15 septembrie 2008, cand avea active de 639 miliarde de dolari. Falimentul Lehman Brothers a fost considerat elementul care a declansat criza financiara globala. mai mult
Joi, 21 Februarie 2013, ora 09:20
Firma Nanette City Gate Timisoara, controlata de grupul israelian Nanette Real Estate si de Lehman Brothers, prin care urma sa fie construit un proiect rezidential in Timisoara, a intrat in insolventa, Tribunalul Bucuresti admitand recent cererea dezvoltatorului.
Cererea a fost inregistrata la Tribunalul Bucuresti pe 23 noiembrie, iar termenul de judecata a fost stabilit initial pentru 28 noiembrie 2012. Pronuntarea a fost amanata de doua ori, iar pe 12 decembrie instanta a admis cererea firmei, iar administratorul judiciar a fost desemnata Alina Moldovan, arata Mediafax.
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, firma Nanette City Gate Timisoara este controlata in proportie de 50% de catre Nanette Real Estate Group NV si LBREP III TIM SARL, parte a Lehman Brothers Real Estate Partners. Proiectul City Gate din Timisoara urma sa fie construi pe un teren de 17.800 metri patrati si sa cuprinda circa 500 de apartamente.
Nanette Real Estate Group a achizitionat in 2007 doua terenuri totalizand 23.000 metri patrati in Timisoara, unde avea in plan constructia a doua proiecte rezidentiale cu un total de 670 de locuinte, a caror investitie se ridica la 48 milioane euro.
Compania mai detine in Bucuresti terenuri de peste 40.000 de metri patrati, cumparate tot in 2007, unde intentiona sa dezvolte proiecte rezidentiale totalizand circa 1.600 de locuinte. Niciunul dintre aceste proiecte nu a fost inceput insa.
Lehman Brothers a intrat in faliment in septembrie 2008,... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 14:36
Bancherii de la Lehman Brothers, cei care au declansat criza financiara dupa falimentul din 2008, au cerut falimentul unui proiect de locuinte din Timisoara la care erau actionari.
Lehman Brothers isi incheie ultimele socoteli si cu Romania, ei fiind implicati alaturi de israelienii de la Nanette Real Estate Group in trei proiecte imobiliare pe piata locala.
Americanii au cerut insolventa in cazul proiectului City Gate, care trebuia sa cuprinda 475 de apartamente. Investitia ar fi trebui sa le aduca actionarilor, dupa vanzarea apartamentelor circa 54 milioane de euro. Compania prin intermediul careia Nanette si Lehman Brothers au facut investitiile este Nanette City Gate Timisoara, scrie Capital.
Pe langa acest proiect, Lehman Brothers Real Estate Partners era partener alaturi de Nanette in cele doua proiecte din Timisoara si in ansamblul Lake Towers din Bucuresti. Niciunul dintre proiectele planificate nu a mai fost finalizat. mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 18:31
Lehman Brothers, fosta divizie de brokeraj SUA a Lehman Brothers Holdings, si Lehman Brothers International Europe, fosta divizie europeana a aceleiasi companii, au semnat o intelegere privind active de 38 de miliarde de dolari ale firmei mama.
Pentru a deveni valid, acest acord trebuie sa fie aprobat de judecatorul James Peck, care supervizeaza falimentul Lehman Brothers Holdings, scrie Reuters.
Divizia de brokeraj a anuntat joi si o intelegere cu fosta divizie de derivate din Elvetia, Lehman Brothers Finance.
Acestea erau cele mai importante procese ale Lehman Brothers.
Prin aceasta intelegere, diviza europeana primeste opt miliarde de dolari despagubiri pentru clientii sai, dar si patru miliarde de dolari despagubiri pentru drepturile de proprietate si 600 de milioane de dolari pentru venituri "ulterioare" intentarii procesului.
Falimentul Lehman Brothers Holdings este cel mai mare din istoria Americii, iar declararea lui a fost unul din factorii declansatori ai crizei financiare globale.
Lehman Brothers a iesit din faliment in martie si a platit 33 de miliarde de dolari din cele 65 de miliarde pentru creditori, recuperand 21 de centi per dolar. mai mult
Sambata, 06 Octombrie 2012, ora 12:48
In 2008, Lehman Brothers se prabusea din cauza achizitiilor prost facute de catre divizia de investitii financiare a grupului bancar american. In prezent, JP Morgan Chase, cea mai mare banca de investitii din lume, "calca" pe urmele Lehman.
Dupa ce banca anuntase o "gaura" de doua miliarde de dolari, se pare ca pierderile din tranzactionare ar putea ajunge la noua miliarde de dolari.
Actiunile JP Morgan Chase & Co, cea mai mare banca din SUA, au scazut puternic joi, in predeschiderea sedintei de tranzactionare a bursei de la New York, dupa publicarea unui raport in care se arata ca pierderile din tranzactionare ar putea ajunge la noua miliarde de dolari, mult peste estimarea anuntata luna trecuta, de doua miliarde de dolari, scrie Bloomberg.
Tranzactiile cu derivate, o afacere paguboasa
In mai, JP Morgan anuntase pierderi de peste doua miliarde de dolari de pe urma unor tranzactii cu derivate. Publicatia New York Times sustine, citand traderi si directori, ca pierderile au crescut recent dupa ce banca si-a dezvaluit pozitiile. Mai multe date privind tranzactii cu derivate ale JP Morgan vor fi publicate in raportul privind castigurile financiare din trimestrul doi, ce va fi prezenta in 13 iulie.
In predeschiderea sedintei de tranzactionare a bursei de la New York din 28 iunie, actiunile bancii au scazut cu 4,9%, la 34,99 dolari.
JP Morgan Chase & Co a acceptat recent demisia seful departamentului de investitii, Ina Drew, dupa ce banca a raportat ca a... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 19:39
Lehman Brothers a acordat, cu mai putin de un an inaintea falimentului rasunator din septembrie 2008, compensatii financiare intre 8 si 51 milioane de dolari pentru 50 dintre cei mai bine platiti angajati, totalizand peste 700 milioane de dolari.
Los Angeles Times citeaza documente depuse la tribunal in timpul falimentului Lehman, pierdute printre cele cateva milioane de pagini care descriu in detaliu cel mai zguduitor faliment din istorie, catalizatorul crizei financiare mondiale din 2008 - 2009.
Documentele arata lista celor mai bine platiti angajati ai bancii, care au primit intre 8 si 51 milioane de dolari in bani, actiuni si alte forme de remunerare.
Nu se stie insa daca angajatii au apucat sa vanda actiunile inainte de falimentul bancii.
Pachetele financiare generoase acordate cu numai cateva luni inainte de colapsul Lehman au provocat uimire in randul expertilor in compensarea angajatilor de top, evidentiind inca o data cultura banilor de pe Wall Street, care a avut o contibutie decisiva la declansarea crizei financiare.
"Multa lume o sa fie uimita de cat de bine erau platiti unii. Nu este o situatie in care doar cinci sau sase oameni primesc mult", observa un expert american in compensatii financiare.
Lehman Brothers a intrat in faliment in septembrie 2008, dupa pariuri masive pe credite ipotecare subprime care s-au dovedit fara valoare dupa caderea pietei imobiliare.
Documentele Lehman obtinute de Los Angeles Times ofera o perspectiva inedita... mai mult
Luni, 30 Aprilie 2012, ora 09:40
Lehman Brothers a iesit marti din falimentul declarat pe 15 septembrie 2008, care a socat o lume intreaga, dupa 1.268 de zile, si va incepe sa ramburseze datoriile catre creditori pe 17 aprilie.
In momentul producerii falimentului, cel mai mare din istoria SUA si care a zguduit din temelii sistemul financiar mondial, Lehman Brothers avea active de 639 de miliarde de dolari, relateaza Reuters.
Dupa 1.268 de zile, incheierea procedurii de faliment permite Lehman Brothers sa distribuie circa 65 de miliarde de dolari creditorilor care au depus cereri pentru peste 300 de miliarde de dolari.
Planul Lehman de rambursare a datoriilor a fost aprobat in decembrie de un tribunal american pentru falimente.
Fosta banca de investitii are disponibile lichiditati de circa 18 miliarde de dolari si ar putea, potrivit Bloomberg, sa plateasca initial creditorilor 12-14 miliarde de dolari, in functie de cat capital are nevoie ca rezerva pentru litigii.
Dupa prabusirea grupului energetic american Enron, un alt faliment rasunator din Statele Unite, investitorii au primit 53 de centi pentru fiecare dolar.
Planul Lehman de 65 de miliarde de dolari prevede plata catre creditori a 18 centi pentru un dolar, in urmatorii cativa ani.
Compania, ale carei active principale au fost preluate de banci, printre care Barclays, nu va relua deocamdata activitatile si va continua sa isi lichideze detinerile sub conducerea unui nou consiliu de administratie, se arata intr-un comunicat al... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 21:02
Lehman Brothers, una dintre bancile americane care a dat faliment, intentioneaza sa isi plateasca datoriile. Reprezentantii institutiei bancare au anuntat ca vor face acest lucru in rate, iar prima transa de bani se ridica la aproximativ 18 miliarde de dolari.
Lehman Brothers, fosta banca de investiti, a anuntat ca trebuie sa achite creditorilor creante de aproximativ 284 miliarde de dolari. Reprezentantii bancii au declarat ca ar putea distribui intre 12 si 14,7 miliarde de dolari, numerar, creditorilor, informeazaBloomberg.
Creditorii Lehman Brothers variaza de la Goldman Sachs, pana la detinatorii particulari de obligatiuni. Luna trecuta, oficialii bancii au declarat ca ar putea distribui o transa cuprinsa intre 8,1 miliarde de dolari si 10,7 miliarde de dolari.
Lehman a raportat active in valoare de 639 de miliarde de dolari cand a cerut protectie fata de creditori pe 15 septembrie 2008, ziua care a ramas in memoria bancherilor mondiali. Acesta a fost de departe cel mai mare faliment din istorie, declansand cea mai grea criza financiar- bancara de dupa 1933. mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 20:28
Lehman Brothers Holdings, banca de investitii al carei faliment a marcat inceputul crizei financiare, va numi un nou consiliu de administratie pentru a ajuta la lichidarea institutiei bancare.
Noul consiliu va fi format din sapte experti in restructurare, imobiliare, de contracte derivative, potrivit Reuters.
Consiliul va supraveghea lichidarea unor active de zeci de miliarde de dolari in beneficiul creditorilor. Purtatorul de cuvant al Lehman Brothers a refuzat sa comenteze.
Lehman a raportat active in valoare de 639 de miliarde de dolari cand a cerut protectie fata de creditori pe 15 septembrie 2008, ziua care a ramas in memoria bancherilor mondiali.
Acesta a fost de departe cel mai mare faliment din istorie, declansand cea mai grea criza financiar- bancara de dupa 1933. Lehman Brothers a fost candva cea de-a patra mare banca de investitii din SUA.
Institutia financiara, cu o vechime de 158 de ani, a intrat in faliment in urma crizei de pe piata creditelor din SUA, dupa ce a rezistat celor doua razboaie mondiale si prabusirii fondului de hedging Long Term Capital Management. mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 19:48