Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale anunta ca inspectorii din cadrul Directiilor pentru Agricultura Judetene si a Municipiului Bucuresti continua verificarile in toate pietele agroalimentare din Bucuresti si din tara, in pietele si depozitele en-gros, precum si in hipermarket-uri, unde au aplicat deja amenzi de 141.000 de lei, potrivit unui comunicat al ministerului.
Inspectorii au pus accentul pe indicarea corecta a localitatii de productie, a datei recoltarii pentru toate produsele autohtone, a prospetimii acestora si a tarii de origine si categoriei de calitate pentru produsele provenite din import sau comert intracomunitar.
In aceasta perioada, producatorii autohtoni pun la dispozitia consumatorilor in cadrul pietelor agroalimentare ori volante, precum si la targurile ocazionale suficiente cantitati si o gama diversificata de legume si fructe de sezon din productia autohtona. Astfel in pietele agroalimentare, in pietele de gross sau in spatiile special amenajate se gasesc legume si fructe proaspete si la preturi accesibile, precum tomate, ardei gras, ardei gogosari si kapia, vinete, cartofi, varza, morcov, radacinoase, verdeturi, conopida, pepeni verzi si pepeni galbeni, etc.
In pietele agroalimentare din municipiul Bucuresti si din tara sunt prezenti zilnic intr-un numar din ce in ce mai mare producatori autohtoni beneficiari ai Programului de sprijin pentru tomate cultivate in spatii protejate - Ciclul II de productie cu cantitati in crestere,... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 14:17
Inspectorii din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) au sanctionat cu 63.500 de lei operatori economici care comercializau legume si fructe din import ca fiind produse de origine autohtona, se arata intr-un comunicat de presa al ministerului de resort.
Potrivit datelor oficiale, pana la aceasta data, in Municipiul Bucuresti si in toate judetele din tara, au fost verificate 294 de piete agroalimentare si 102 depozite en-gros de legume si fructe, transmis marti AGERPRES.
De asemenea, au fost verificati 3.410 operatori, dintre care 1.820 persoane fizice si 1.590 persoane juridice. In acelasi timp, au fost prelevate 52 de probe din urmatoarele specii: mere, cartofi, ardei, castraveti, rosii, patrunjel, dovlecei, lamai, salata verde, ridichi, capsuni, ciuperci, ceapa verde, usturoi verde, cartofi noi.
In urma controalelor efectuate si a abaterilor constatate, au fost aplicate amenzi contraventionale in valoare totala de 63.500 lei, precum si un numar de 239 avertismente cu planuri de remediere.
MADR precizeaza ca principalele obiective urmarite in cadrul acestor actiuni de monitorizare si inspectie sunt: asigurarea unui spatiu distinct si semnalizat corespunzator pentru minim 40% din numarul total de tarabe din piata pentru producatorii agricoli autohtoni, persoane fizice sau producatori agricoli, depistarea si sanctionarea fenomenului de substituire a legumelor si fructelor autohtone cu cele provenite din import sau comert intracomunitar,... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2019, ora 14:22
Peste 80 de tone de legume si fructe, intre care 23 de tone de ceapa uscata din Polonia si 200 de kilograme de usturoi din China, au fost confiscate in cadrul actiunii "Demetra", prin care se verifica circuitele de comercializare a legumelor si fructelor.
Potrivit unui comunicat transmis, duminica, de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, incepand de joi au avut loc mai multe controale la nivel national pentru depistarea reziduurilor de pesticide din legumele si fructele provenite atat din comertul intracomunitar, cat si din import.
Actiunea este parte a operatiunii de control "Demetra", aflata sub coordonarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Inspectorii sanitari-veterinari au verificat toate mijloacele de transport sigilate de catre inspectorii ANAF.
Dupa amenintarile lui Dragnea, institutiile au blocat zeci de mii de tone de legume si fructe la intrarea in tara
Pana acum au fost controlate 430 de mijloace auto destinate transportului de legume-fructe si 3 depozite.
Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicare 31 de sanctiuni in valoare totala de 602.200 de lei.
A fost retinuta oficial si dirijata catre neutralizare o cantitate de 81,35 tone de legume si fructe, intre care 23 de tone de ceapa uscata din Polonia, 10 tone de morcovi din Ungaria si Serbia, 23,04 tone de mere din Polonia, 200 de kg de usturoi din China, - 6,45 tone de cartofi din Polonia, 1,82 tone de ciuperci din Polonia, 6,78 tone... mai mult
Duminica, 14 Aprilie 2019, ora 13:53
Romania a importat legume si fructe in valoare de 1,14 miliarde euro in primele 10 luni din 2018, in timp ce valoarea exporturilor a fost de 192,6 milioane euro, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica.
Valoarea exporturilor a scazut in perioada mentionata la 7,3%, in timp ce, in cazul importurilor, s-a inregistrat o crestere ce 4,1%, comparativ cu perioada ianuarie-octombrie 2017.
In aceste conditii, deficitul Romaniei in comertul international cu legume si fructe se ridica la 946,4 milioane euro.
In primele 10 luni din 2018, exporturile FOB au totalizat 57,19 miliarde euro, in crestere cu 9,2% comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar importurile CIF au insumat 69,03 miliarde euro (plus 10,3%) . mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 10:03
Romania a importat legume si fructe in valoare de 783,1 milioane de euro in primul semestru din acest, in timp ce valoarea exporturilor a fost de aproape zece ori mai mica, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica.
Valoarea exporturilor de legume si fructe s-a cifrat la numai 78,6 milioane euro in primul semestru din acest an.
In aceste conditii, deficitul Romaniei in comertul international cu legume si fructe se ridica la 704,5 milioane euro.
Statistica arata ca importurile de legume si fructe au crescut cu 4,8% in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2018, comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce exporturile au consemnat un avans cu 9,6% fata de primele sase luni din 2017.
In primul semestru din 2018, exporturile FOB au depasit 33,977 miliarde euro, in crestere cu 10% comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar importurile CIF au insumat circa 40,282 miliarde euro (plus 9,7%) . mai mult
Luni, 15 Octombrie 2018, ora 10:25
Anul viitor va exista spatiul fiscal necesar pentru reducerea TVA la 9% la legume-fructe si apoi la carne, a declarat, duminica, premierul Victor Ponta, in cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune.
'Am avut succes cu reducerea TVA la produse de panificatie. Asta inseamna ca anul viitor putem incepe, eu sau cei care vor fi la Guvern, proiectul pentru legume-fructe unde avem o mare evaziune fiscala si concurenta neloiala la legume si fructe venite din strainatate, si dupa aceea la carne. Cel mai mare impact pe buget este la carne, dar si efectul cel mai bun este la carne, deci putem reduce la 9%. (...) Sunt foarte convins ca in 2015 avem spatiul fiscal necesar ca sa mergem mai departe la legume-fructe si carne. Eu precizez de fiecare data si produsele bio, pentru ca acolo impactul este foarte mic', a subliniat premierul, informeaza Agerpres.
Acesta a mentionat ca masura de reducere a TVA s-a luat mai intai in domeniul produselor de panificatie, pentru ca acolo era evaziunea cea mai mare. De asemenea, Ponta considera ca evaziunea este foarte mare in domeniile legume-fructe, unde este si o concurenta neloiala din partea produselor din import, dar si in domeniul carnii.
Referitor la taxa pe constructiile speciale, premierul Victor Ponta a amintit ca aceasta va fi redusa de la 1,5% la 1% si exista discutii cu privire la acele constructii speciale din agricultura care vor fi exceptate de la plata taxei. mai mult
Duminica, 26 Octombrie 2014, ora 17:13
Ministerul Agriculturii, Daniel Constantin, ia in calcul introducerea unui card de acces in piata pentru a "impiedica" fructele si legumele de import sau cele vandute de samsari sa ajunga pe tarabele din pietele din Romania. Cardul functioneaza ca un "contabil" pentru fermier: centralizeaza productia pe an si vanzarile din fiecare zi de la piata.
"Eu am dorit foarte mult sa existe acel card. Inca nu s-a luat o decizie si, probabil, se va lua la anul daca se va lua, daca nu mai tarziu. In momentul cand producatorul intra in piata si are un certificat de producator, atestat eliberat de primarie si asociatia de producatori, care spune eu am cinci hectare, sa spunem, de cartofi, nu poate vinde in piata mai mult decat atat", a explicat ministrul Agriculturii in cadrul unei vizite la Voinesti.
El a adaugat ca, pe baza cardului, producatorii vor cantari marfa, la intrarea si iesirea din piata si nu vor putea vinde mai mult decat produc. Astfel, speculantii din piete vor fi impiedicati sa mai vanda tone de marfa, desi in acte au foarte putin teren.
Pasii pe care va trebui sa ii faca un producator
Daca va reusi sa aplice aceasta masura, legumicultorii care vor sa isi vanda productia in piata trebuie sa aiba in vedere urmatorii pasi:
Obtinerea certificatului de producator.Acest document este eliberat de primarie, insa este necesar si avizul asociatiei de producatori din regiune. Pe acest certificat este trecut terenul pe care fermierul il lucreaza si productia... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 13:30
Aproape jumatate din cantitatea de fructe si legume vanduta in marile magazine de desfacere din Romania este de provenienta romaneasca, dar cu toate acestea avem nevoie de promovarea conceptului de conditionare, de marire a duratei de viata a productiei, a declarat, marti, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
"Am avut discutii si avem in continuare cu marile magazine de desfacere, cu producatorii si incercam sa acomodam un pic relatia dintre cele doua componente importante. Astazi, aproape 50% din productia vanduta in hypermarketuri este de provenienta romaneasca. Importam mai mult pentru inca avem o problema de organizare. Pe sectorul de legume-fructe, Romania produce mai mult decat nevoile de consum pe care le are. Cu toate acestea, mai avem inca o zona de import de 10%", a explicat Constantin.
Potrivit oficialului, Romania are o productie buna de fructe, insa fara o promovare a conceptului de conditionare a produselor, lucrurile vor ramane la fel ca si pana in prezent.
"Avem o productie buna de fructe, s-au depus proiecte pana in luna februarie si suntem inca in faza de evaluare a acestora. Dupa acest moment, vor incepe investitiile si sper sa avem cat mai repede in functiune locurile pentru depozitare.
Cu toate acestea, cele 35 de depozite nu va rezolva problema pe care o are Romania, dar sper in continuare ca, pe masura ce productia creste, cei care inteleg ca pe viitoarele fonduri vom finanta proiectele integrate sa fie... mai mult
Marti, 15 Octombrie 2013, ora 12:55
Importurile de legume au crescut ultimii ani cu 30%, in conditiile in care, agricultura este un domeniu "rasfatat" de autoritatile nationale, care primeste un sprijin substantial de la UE.
Totusi, nici banii europeni, nici masurile nationale nu ne ajuta sa ne debarasam de legume si fructe din import si sa valorificam mai mult productia nationala.
Daca pentru anumite legume nivelul atat de ridicat al importurilor este explicat prin seceta din 2011 si productia foarte proasta raportata de fermierii romani, totusi la nivel general situatia ramane alarmanta. Romania, importa, pe an ce trece mai multe legume, in timp ce, productia nationala fie ajunge la export (o mica parte), fie este vanduta la preturi foarte mici samsarilor agricoli.
Anul trecut, Romania a importat legume si fructe in valoare de peste 542 de milioane de euro si a exportat fructe si legume in valoare de 167,5 milioane de euro. Principalele tari din care am importat legume au fost: Turcia, Egipt, China si Italia.
In 2012, Romania a importat 431.424 tone de legume, fata de 330.481 tone cat a importat in 2010. De cealalta parte, exporturile au scazut de la 88.759 tone in 2010 la 63.150 de tone anul trecut.
In ultimii doi ani, cel mai mult au crescut importurile de cartofi. Daca in 2010, Romania vindea 64.000 de tone de cartofi din import, doi ani mai tarziu in tara ajungeau 160.000 de tone de cartofi. Dar, am importat si masiv si alte legume: 33.000 tone de morcovi, peste 5.500 tone de... mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 14:32