Romania nu a transpus in 2016 in legislatia nationala 21 de directive UE, termenul fiind depasit, si risca sanctiuni financiare prin infringement, iar in 2017 trebuie sa transpuna alte 27 de norme europene, potrivit unui document intocmit de MAE si transmis Parlamentului. Unele legi menite sa rezolve problema au fost clasate dupa formarea noului Parlament pentru ca nu au fost discutate, nici ele, la timp.
Documentul transmis Parlamentului a fost intocmit de MAE, care asigura coordonarea interministeriala privind transpunerea directivelor. "In cursul anului 2016 au fost promovate de catre Guvern mai multe proiecte de acte normative primare (sub forma de legi, ordonante, ordonante de urgenta), care transpun directive UE.
Pentru unele dintre directive, termenul de transpunere a fost depasit, fiind declansate actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiei de comunicare a masurilor nationale de transpunere a acestora", informeaza MAE.
Ministerul, prin ministrul delegat pentru afaceri europene, avertizeaza ca Romania risca sanctiuni daca problemele nu sunt rezolvate.
"In scopul evitarii sanctiunilor pecuniare care ar putea fi impuse Romaniei ca urmare a necomunicarii acelor normative de transpunere pentru directivele restante, este absolut necesar ca respectivele proiecte sa fie adoptate, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei si notificate Comisiei cu maxima celeritate", se arata in document.
Comisia Europeana a decis ca, in cazul in care statul membru... mai mult
Duminica, 19 Februarie 2017, ora 12:56
Localizarea, filarea, interceptarea si prinderea urmaritilor international care se ascund in Romania, facute pana acum cu sprijinul SRI, ar putea fi ingreunate in urma deciziei Curtii Constitutionale.
Aceste atributii ar putea fi preluate de Directia Operatiuni Speciale, care insa se va ocupa si de supravegherea tehnica in dosarele penale, potrivit unor surse judiciare.
Sursele citate de News.ro declara ca jumatate din mandatele europene de arestare sau din cererile de extradare cu spatiu non-UE, precum Statele Unite ale Americii, China, tarile arabe, respectiv de ordinul zecilor, au fost puse in executare pana la decizia Curtii Constitutionale de catre Serviciul Roman de Informatii si Departamentul de Informatii si Protectie Interna.
"In lumina deciziei CCR, sprijinul tehnic va fi transferat catre Directia Operatiuni Speciale din IGPR, care urmeaza sa se ocupe de tot ceea ce inseamna mandate de supraveghere tehnica, precum interceptari, inregistrari in mediu ambiental, filaje ...citeste mai departe despre "Fara filaje SRI: Strainii fugari care se ascund in Romania vor fi mai greu de prins" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Martie 2016, ora 14:50
Romania trebuie sa lucreze la imbunatatirea claritatii legislatiei, intrucat investitorii au nevoie de perspective pe termen lung, a declarat John Rice, vicepresedinte al General Electric (GE), una dintre cele mai mari companii la nivel mondial.
"Trebuie imbunatatita claritatea legislatiei, investitorii vor perspective pe termen lung. Am incuraja Guvernul sa lucreze la asta. Sunt importante si calitatea angajatilor si a educatiei", a afirmat Rice, la Bucuresti, intr-o intalnire cu presa.
El s-a intalnit la Bucuresti cu oficiali din guvern si cu reprezentanti ai clientilor si partenerilor de afaceri ai GE in Romania.
GE detine doua fabrici in Romania, una de echipamente petroliere in Ploiesti, pe care a cumparat-o in 2013 de la compania americana Lufkin, si o unitate de productie de componente pentru motoare de avioane, in Bucuresti.
Anul trecut, GE a anuntat ca analizeaza posibilitatea extinderii capacitatii fabricii din Ploiesti cu echipamente pentru forajul off-shore.
Rice a spus ca fabricile GE din Romania activeaza pe segmente de afaceri care sunt in crestere pe termen lung, dar, din cauza scaderii pretului petrolului, divizia de petrol si gaze a grupului american estimeaza pentru acest an venituri in stagnare la nivel global, fiind posibila insa si o reducere de pana la 5%.
"Din cauza scaderii pretului barilului de petrol, unii dintre clientii nostri isi reduc bugetele de investitii, dar noi ne asteptam ca pretul barilului sa isi revina in timp.... mai mult
Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 13:14
Aproape o treime dintre actele legislative din sase state din zona Europei Centrale si de Est au fost adoptate in Romania, potrivit unui raport Grayling AcTrend. Totodata, Romania este in frunte si in privinta numarului de ordonante de urgenta emise de Guvern.
In perioada 1 august 2013 - 1 august 2014, au fost adoptate 891 de acte legislative in Romania, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia. Dintre acestea, 257 -- adica o treime din total -- au fost adoptate in Romania, care este statul cel mai activ in acest sens. Romania este urmata de Polonia (178) si Ungaria (153).
Citeste mai multe despre Raport Grayling: Romania, lidera in Europa Centrala si de Est la adoptarea de acte legislative pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 16:20
Managerii si investitorii straini care vor sa investeasca pentru prima oara in Romania sau sa isi extinda afacerile aici sau in alte piete din regiune, au ocazia sa afle care sunt avantajele unei astfel de investitii, dar si riscurile la care se supun, precum si care sunt cerintele specifice derularii unei afaceri la noi in tara.
Desi este o tara membra a Uniunii Europene, legislatia din Romania are anumite particularitati care, daca nu sunt pe deplin explicate si intelese, pot fi o piedica in calea investitorilor.
Aceste particularitati, ca si alte aspecte ale extinderii afacerilor pe pietele din Romania si Europa de Sud Est vor fi discutate de specialisti intr-un webinar organizat de catre TMF Group, companie ce ofera servicii profesionale de outsourcing, de la contabilitate si raportare pana la HR, payroll si servicii juridic-administrative.
Webinar-ul va urmari oportunitatile si provocarile mediului de afaceri din Europa de Sud-Est, cu o atentie deosebita acordata pietelor din Romania, Bulgaria, Serbia, Croatia si Slovenia.
"Intrarea pe noi piete internationale poate fi o adevarata aventura pentru orice companie, deoarece fiecare zona are un alt sistem de reglementari si raportari. Romania este o piata atractiva, dar are un sistem legislativ si de taxe complex, cu cerinte de raportare stricte si reglementari in continua schimbare. Pentru companiile internationale, obisnuite cu sistemele de reglementare ale altor tari, intelegerea acestuia este mai... mai mult
Marti, 10 Iunie 2014, ora 14:52
Cinci grupe de baza in domeniul educatiei au fost introduse in 22 februarie 2014 in Clasificarea ocupatiilor din Romania. In consecinta, pentru a armoniza legislatia in materie, autoritatile au completat din nou COR cu descrierile si ocupatiile aferente noilor grupe de baza, un act normativ in acest sens fiind publicat astazi in Monitorul Oficial.
Clasificarea ocupatiilor din Romania a suferit mai multe modificari substantiale pe parcursul anului 2013, cea mai recenta dintre acestea fiind cea operata de HG nr. 1116/2013 ce a intrat in vigoare in 22 februarie 2014.
Practic, prin actul normativ citat se actualizeaza legislatia romaneasca in conformitate cu clasificarea internationala ISCO 08, in sensul ca se introduc reglementari prin care se expliciteaza structura COR si, de asemenea, se introduc grupe de baza noi in domeniul educatiei.
Citeste mai multe despre Modificari la clasificarea ocupatiilor din Romania. Cinci grupe de baza au fost actualizate pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 11:27
Legislatia rutiera s-ar putea modifica, astfel incat dispozitivele anti-radar sa fie interzise prin lege, iar permisul de conducere al soferilor care nu isi achita amenzile de circulatie la timp sa poata fi suspendat pana la plata acestora.
In plus, carnetul auto va putea fi obtinut numai de cei care au absolvit minimum zece clase, in timp ce termenul de valabilitate al permisului ar putea fi redus gradual, dupa ce soferul atinge o anumita varsta.
Pentru a imbunatati colectarea banilor din amenzi, Guvernul propune introducerea unui tichet de contraventie, care sa insoteasca permisul de conducere. Acest tichet este destinat evidentierii sanctiunilor contraventionale la regimul rutier achitate.
Acestea sunt doar cateva dintre modificarile pe care Guvernul le propune in Strategia Nationala privind Siguranta Rutiera, document lansat recent in dezbatere publica, care mai prevede inasprirea amenzilor rutiere si interzicerea circulatiei ATV-urilor pe drumurile publice.
Citeste articolul in intregime pe Legislatia rutiera ar putea fi modificata substantial. Ce ne asteapta? mai mult
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 11:53
Investitorii straini solicita informatii despre regulile comerciale si coruptie cand se gandesc sa-si aduca afacerile in Romania, fiind mai interesati de stabilitatea legislatiei si de neutralitatea taxarii decat de costuri, a declarat Dan Schwartz, managing partner al firmei de consultanta RSM Scot.
"Investitorii interesati de Romania cer informatii despre regulile comerciale si despre coruptie in primul rand. Despre reguli le spun ca sunt primitive, dar acceptabile, iar despre coruptie ca inca mai exista, dar este in scadere. Nu pot nici sa mint, dar nu vreau nici sa-i sperii", a afirmat Schwartz la o intalnire cu jurnalistii.
El a precizat ca intrebarea legata de coruptie are si o nuanta indirecta, privind evaziunea fiscala, reiterand ideea ca evaziunea reprezinta o problema majora pentru investitorii corecti, intrucat generaza competitie neloiala.
Investitorii mai sunt interesati de modalitatile de raportare contabila si de costurile muncii din Romania atunci cand studiaza oportunitatile. Acestia sunt atrasi de Romania datorita dimensiunii tarii si pozitiei geografice.
Compania RSM Scot este membra din 2011 a RSM International, o organizatie globala de firme de consultanta si audit care aplica aceleasi principii si standarde profesionale.
Firma a atras, in ultimele sase-opt luni, trei companii americane partenere ale RSM in SUA, care au subsidiare in Romania, activand in domeniul productiei (constructii de echipamente industriale, masini grele,... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 17:59
Peste 40% dintre romanii care lucreaza in strainatate sunt inregistrati cu carti de munca si contribuie la sistemele de asigurari sociale din tarile de resedinta, reiese din datele furnizate Ministerului Muncii de birourile din Italia si Spania, a declarat marti secretarul de stat Valentin Mocanu, citat de NewsIn."Drepturile romanilor care lucreaza in strainatate vor fi transferate in tara daca acestia hotarasc sa se intoarca in Romania. Totodata, persoanele care nu au contracte de munca legale in stranatate pot sa participe voluntar la sistemul public de pensii din Romania", a afirmat Mocanu.
Secretarul de stat nu a putut da mai multe date referitoare la numarul romanilor care lucreaza in strainatate, inca a explicat pentru NewsIn ca datele citate sunt bazate pe cifrele trimise oficial partii romane de ministerele muncii dintr-o serie de tari europene, in special Italia si Spania.
Valentin Mocanu a tinut sa precizeze ca, "in cazul in care va fi modificata legislatia, romanii care lucreaza in afara tarii pot contribui la sistemul public de pensii din Romania cu echivalentul a cinci salarii medii pe economie, pentru a putea beneficia si de pensia din tara". mai mult
Marti, 09 Martie 2010, ora 17:56