Executivul comunitar asteapta cat de curand informatiile solicitate de la autoritatile romane in cadrul procedurii deschise prin sistemul EU Pilot privind proiectul minier de la Rosia Montana, a declarat luni reprezentantul Comisiei Europene (CE), cu prilejul dezbaterii, in comisia de specialitate a Parlamentului European, a petitiei unei asociatii formate din oameni de stiinta romani. Romania a depasit cu zece zile termenul pentru transmiterea informatiilor, desi a beneficiat de o prelungire a acestuia cu doua saptamani.
Dezbaterea din Comisia PETI a petitiei depuse de Asociatia AD Astra a oamenilor de stiinta romani din tara si strainatate a prilejuit puncte de vedere contradictorii, desi majoritatea eurodeputatilor, inclusiv Victor Bostinaru, au sustinut ca petitia trebuie sa ramana deschisa, aceasta fiind cea mai buna garantie ca la momentul implementarii unui astfel de proiect minier vor fi respectate cele mai sigure standarde de mediu si se vor utiliza cele mai moderne tehnologii. Ca si la precedenta dezbatere din PE si la fel ca in urma cu doi ani, CE a refuzat sa se pronunte asupra unei eventuale incalcari a legislatiei UE de catre proiectul Rosia Montana, atata timp cat nu s-a obtinut acordul de mediu din partea autoritatilor, iar procesul este inca in desfasurare in Romania.
"Astazi (luni - n.r.) am prezentat datele noi ale petitiei noastre pe care am inaintat-o in 2010 privind proiectul Rosia Montana. Ne-am aratat foarte surprinsi si ingrijorati de faptul... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2013, ora 07:45
RMGC considera ca raportul Comisiei parlamentare privind proiectul minier de la Rosia Montana este profesionist, cuprinzator si apreciaza concluzia acesteia, aratand ca asteapta adoptarea rapida a cadrului legislativ general pentru ca dezvoltarea proiectului sa poata incepe in prima parte din 2014.
"Raportul Comisiei parlamentare a venit la capatul unor dezbateri transparente, in care opinia publica a avut ocazia sa fie informata cu privire la proiectul Rosia Montana. Raportul comisiei este profesionist si cuprinzator si ne bucuram ca, dupa multi ani de asteptare, s-a desfasurat o analiza serioasa a acestui proiect minier, in toate aspectele sale.
Apreciem concluzia Comisiei, care recomanda completarea cadrului legislativ actual din Romania cu masuri care sa stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare", arata marti compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), intr-un comunicat de presa.
RMGC spera ca noul cadru legislativ sa permite dezvoltarea industriei miniere din Romania si atragerea de investitori.
"Asteptam adoptarea rapida a cadrului legislativ general, pentru ca dezvoltarea proiectului minier Rosia Montana sa poata demara in prima parte a anului 2014, iar impactul economic pozitiv al repornirii mineritului in Romania sa se faca simtit in intreaga economie", se mai arata in comunicat.
"Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) actioneaza si a actionat intotdeauna cu buna credinta si deplina respectare a cadrului legal. RMGC isi... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 10:15
Sindicatul "Viitorul Mineritului" (SVM) a solicitat, miercuri, Curtii de Apel Bucuresti suspendarea si anularea deciziei Consiliului National al Audiovizualului (CNA) de marti, de oprire de la difuzare a spoturilor de promovare a proiectului minier de la Rosia Montana.
"Oamenii din Rosia Montana au dreptul sa-si faca vocea auzita si, doar pentru ca unora nu le place ce aud, nu inseamna ca nu putem sa ne aparam dreptul la opinie si la munca", se arata intr-un comunicat al sindicatului.
SVM mai spune ca, "in calitate de titular al spoturilor publicitare suspendate", ataca aceasta decizie in instanta "pe baza a cinci argumente esentiale: nu exista o motivare a acestei decizii, in afara enumerarii generale a unor articole de lege pe care este evident ca nu le-am incalcat, luarea unei decizii cu privire la spoturile publicitare in cauza nu era inclusa pe ordinea de zi a sedintei CNA din 15.10.2013, luarea unei decizii cu privire la spoturile publicitare s-a facut cu incalcarea unui elementar drept la aparare al nostru, neavand in niciun fel posibilitatea sa ne exprimam punctul de vedere in respectiva sedinta care a precedat decizia, decizia atacata a fost adoptata cu incalcarea normelor de ordine publica privitoare la procedura de vot, nefiind intrunit un cvorum valabil, si decizia contestata a fost luata in absenta punctului de vedere al Consiliului Roman pentru Publicitate".
CNA a analizat, marti, 11 spoturi de promovare a proiectului de exploatare miniera de la... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 11:09
Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a afirmat, marti, in cadrul Comisiei Speciale dedicate exploatarii miniere de la Rosia Montana, ca ministerul de resort nu a dat acordul de mediu si nicio derogare de la legislatia in vigoare pentru acest proiect.
"Ministerul Mediului a actionat ca reprezentant al statului roman si s-a asigurat ca, indiferent de operatorul care va actiona in Romania, mediul sa fie respectat in Romania. Ministerul a respins proiectul vechi si a impus standarde cerute de legislatia europeana. Ministerul Mediului nu a dat acord de mediu si nicio derogare de la legislatia in vigoare, a cerut si a impus conditii si standarde de mediu, astfel incat sa nu existe niciun fel de prejudiciu la nivelul cetatenilor.
Ne-am consultat cu Finlanda si Suedia pe teme similare, cu Comisia Europeana, sa preluam cele mai bune practici. Din punct de vedere tehnic, ministerul a reusit sa impuna garantii de mediu si standarde de mediu la nivel international, iar pozitia noastra este de aparator al statului, al legilor in vigoare si al cetatenilor", a declarat ministrul Mediului.
Potrivit oficialului MMSC, concentratia de cianura a fost redusa pentru proiectul de la Rosia Montana.
"In actuala varianta a proiectului, statul a impus o garantie de mediu dubla fata de ceea ce prevedea vechiul proiect, de la 76 milioane dolari la 146 milioane dolari. De asemenea, am redus concentratia de cianura la o treime din media europeana, care este de 10... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 11:00
Pentru a patra duminica la rand, protestatarii au iesit in strada la Bucuresti si in tara contra proiectului de exploatare miniera cu cianuri de la Rosia Montana.
Manifestantii s-au reunit initial in numar de cateva mii in Piata Universitatii si au pornit in mars catre Bulevardul Pache Protopopescu, Soseaua Iancului, Soseaua Pantelimon, intorcandu-se la Universitate pe Bulevardul Ferdinand.
De partea cealalta, 33 de mineri au coborat din nou duminica seara in subteran la Rosia Montana, ei revenind la suprafata dupa cateva ore. Impreuna cu alte cateva sute de persoane, ei au sustinut inceperea proiectului.
Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea a vizitat localitatea duminica, sfatuindu-i pe ceilalti parlamentari sa se deplaseze la Rosia Montana si sa asculte argumentele localnicilor si le-a transmis celor care se opun proiectului ca trebuie sa propuna solutii pentru locuri de munca, el adaugand: "Nu poti sa fi numai asa, Gica Contra".
Sambata, peste 5.000 de persoane au iesit in strada si au facut un lant uman in jurul Palatului Parlamentului. Pentru prima data in istorie, Parlamentul a fost inconjurat de un lant uman. Ulterior, protestararii s-au regrupat in Piata Constitutiei, unde pret de cateva zeci de minute au cerut demisia tuturor celor implicati in proiectul Rosia Montana. S-a scandat "Nu corporatia face legislatia" si "Noi nu vrem cianura" pe ritm de "We will rock you". mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 09:05
Protestatarii au aniversat sambata seara printr-o noua actiune incheierea cu bine a primei saptamani de manifestari publice impotriva proiectului de lege emis de Guvernul Ponta care permite exploatarea aurului la Rosia Montana.
Pentru a saptea zi consecutiv, protestatarii fata de proiectul de la Rosia Montana s-au adunat la Universitate, de unde au pornit initial spre Piata Victoriei, la Guvern, insa la Piata Romana au luat-o spre Dorobanti. Peste 2.000 de oameni au protestat in fata la TVR, scrie Ziare.com.
Manifestantii au mers la TVR pentru ca doar televiziunile comerciale au stiri despre acest protest, in timp ce televiziunea publica nu a mediatizat manifestatiile.
Participantii la protest, multi dintre ei veniti cu bicicletele, au scandat mesaje de protest, au fluierat, au agitat pancarte si au lovit de asfalt pet-uri umplute cu pietricele, scrie Mediafax.
Protestatarii au scandat, printre altele, "Uniti, salvam Rosia Montana", "Refuz, rezist, nu vrem gaze de sist", "Noi suntem poporul, jos cu vanzatorul", "Solidaritate" si "Fara violenta".
Printre mesajele afisate la protest au putu fi vazute: "Cu gaze si cianura ne dati o mare lovitura", "Cianura si cu sistul, 'cadouri' de la prim-ministru", "Mai, mai, draga Rovana/ Ia mana de pe Rosia Montana", "Basescu, Iuda romanilor", "Anulati Legea distrugerii Rosiei Montane acum", "Nu corporatia face legislatia", "Rosia Montana in UNESCO" si "Vizitati Rosia Montana".
Protestele de la Bucuresti, alaturi de... mai mult
Duminica, 08 Septembrie 2013, ora 10:58
Ministerul Mediului se va pronunta in cazul exploatarii de la Rosia Montana in ceea ce priveste acordul de mediu in functie de decizia luata de Parlament, in urma dezbaterilor, a anuntat ministrul Rovana Plumb, sambata, la Oradea.
Potrivit ministrului, prin noile conditii impuse, acest proiect ar putea deveni "cel mai sigur din Europa", fiind raportat la tehnologiile si standardele aplicate in Italia, Spania, Finlanda si Suedia, astfel incat procedurile existente acolo sa fie aplicate si in Romania.
"Sunt convinsa ca in urma dezbaterilor din Parlament se va contura si punctul de vedere privind aceasta investitie. Am avut curajul de a aduce in dezbaterea Parlamentului acest proiect deosebit de important, ca si cel privind gazele de sist, care concura la independenta energetica a Romaniei", a precizat, intr-o conferinta de presa, Rovana Plumb.
Ea a mentionat ca ministerul a lucrat, de la inceputul anului, la acest nou proiect privind Rosia Montana, alaturi de echipa guvernamentala, deoarece proiectul prezentat in anii anteriori nu corespundea din punct de vedere al standardelor de mediu si al interesului national.
"Am gandit un nou proiect, am negociat astfel incat sa obtinem un acord care, din punctul meu de vedere, al ministrului Mediului, sa poata sa raspunda tuturor cerintelor prin standardele de mediu europene si nu numai, internationale. Practic, am preluat toate standardele europene de mediu si am respectat toate conditiile impuse prin legislatia... mai mult
Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 16:55
In fata unei crize economice care nu se mai incheie, guvernele europene cauta noi modalitati de a aduce bani in vistieriile goale si proiectele miniere candva neatractive au devenit acum tentante. Un amplu proiect de exploatare a aurului pe baza de cariera deschisa a divizat Romania, scrie Der Spiegel.
Sefii celor mai mari o suta de exploatari aurifere din intreaga lume s-au reunit saptamana trecuta la Zurich la Forumul European al Aurului (European Gold Forum). O idee enuntata la aceasta reuniune a fost inflatia care devalorizeaza monedele, ceea ce face ca investitorii sa fie tot mai atrasi de plasamentele in aur, care le ofera un anumit grad de siguranta.
Marile companii miniere incearca sa profite de acesta situatie, in ciuda faptului ca si valoarea aurului a scazut considerabil in ultima vreme, evolutie care, in opinia lor, este doar temporara. "Ne asteptam ca aurul sa-si reia cresterea si sa atinga noi maxime istorice pe masura ce politicile monetare nationale vor esua", crede Tim Wood, directorul executiv la Denver Gold Group, gazda Forumului.
Dar pe strazile din jurul cladirii unde s-a desfasurat reuniunea, manifestanti din mai multe tari, printre care si Romania, alaturi de altii veniti din Bulgaria, Grecia sau Portugalia, au protestat impotriva exploatarii acestor resurse. "Rosia Montana nu va fi distrusa pentru aur. Stati departe de Romania!", scria pe o pancarta a protestatarilor.
Reglementarile europene in minerit devin tot mai permisive
Desi... mai mult
Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 10:45
Dupa indelungi amanari si un lobby virulent, proiectul Rosia Montana are sansele sa devina realitate. Ministrul Eonomiei, Daniel Chitoiu, a declarat ca este ferm convins ca proiectul de la Rosia Montana va incepe in acest an.
Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a tinut sa precizeze ca mineritul va continua in toata tara, dar intentia este ca resursa sa fie exploatata eficient. Chitoiu a fost intrebat ce se intampla cu proiectul de la Rosia Montana, in timpul unei vizite in localitate.
Exploatare eficienta a mineritului
El a afirmat ca impreuna cu Rovana Plumb, la ministerul careia se afla decizia privind acordarea avizului de mediu si de a stabili garantii pentru investitori, urmeaza sa ia o hotarare.
"Mineritul va continua in toata tara, dar vrem sa il exploatam eficient, nu sa vindem resursa pe bani putini si sa pagubim statul roman, populatia Romaniei", a spus Chitoiu.
Ministrul Economiei a intarit afirmatia facuta in fata presei si in cadrul unei intalniri cu localnicii din Rosia Montana, carora le-a spus ca prezenta sa in localitate este "o garantie ca mineritul in aceasta zona se va dezvolta". "Noi ne-am propus ca pana la sfarsitul acestui an sa luam o decizie politica, atat in ceea ce priveste inceperea mineritului la Rosia Montana, cat si la Cuprumin Abrud", a spus Chitoiu.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara, recent, ca este nevoita sa amane convocarea Comitetului de Analiza Tehnica (CAT) pentru proiectul de la Rosia Montana, pe motiv ca... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 18:11