Identificarea tuturor contributiilor fiscale catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) reprezinta in continuare o problema majora in randul companiilor, desi prevederile privind aceste taxe si contributii sunt in vigoare inca din anul 2005, conform unui sondaj EY Romania derulat in luna iunie 2019.
Sondajul a avut ca scop masurarea impactului ultimelor modificari legislative asupra mediului de afaceri romanesc, cu referire specifica la contributiile si taxele catre Fondul pentru Mediu si asteptarile contribuabililor in relatia cu autoritatile competente.
Un procent de 97% dintre respondenti considera ca actualul cadru legislativ privind contributiile catre Fondul pentru Mediu nu este clar si nici corelat cu realitatea economica. Intrebati care sunt principalele provocari pe care le intampina in indeplinirea obligatiilor legale privind taxele si contributiile catre AFM, participantii au mentionat cadrul legislativ lacunar, dar si relatia cu autoritatile competente, care nu ofera informatii concrete, iar raspunsurile transmise fac referire tot la articolele din legislatie.
In ceea ce priveste contributia de 2 lei/kg pentru ambalajele introduse pe piata nationala, 54% dintre respondenti au mentionat ca determinarea cantitatilor de ambalaje se realizeaza prin estimari din documente (prin calcularea diferentei intre valoarea bruta si valoarea neta, pe baza CMR-urilor etc.) . Doar 22% calculeaza aceasta contributie pe baza proceselor verbale de cantarire a... mai mult
Marti, 16 Iulie 2019, ora 11:43
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a initiat un proiect de ordin pentru modificarea regulamentelor platformelor centralizate de tranzactionare a gazelor naturale, astfel incat sa fie posibila incheierea de contracte cu perioade de livrare mai lungi de 367 de zile.
Astfel, noile prevederi arata ca "principiile/cerintele specifice pietei produselor flexibile pe termen lung sunt urmatoarele: initierea unei oferte de vanzare/cumparare, precum si introducerea ofertelor de raspuns pentru acest tip de produs sunt permise oricarui participant inregistrat la piata centralizata de gaze naturale, conform prevederilor regulamentului si procedurilor specifice ale acestui segment de piata si in conditiile stabilite prin conventia de participare semnata cu operatorul pietei centralizate, pe toata perioada valabilitatii acesteia".
De asemenea, ofertele de vanzare si cumparare trebuie sa contina cel putin urmatoarele elemente: pretul si formula de ajustare a acestuia, care nu poate fi modificata ulterior; cantitatea si intervalul in care poate varia aceasta, care nu poate fi modificat ulterior; profilul de livrare, precum si perioada de livrare, care nu poate fi mai mica de 367 de zile".
ANRE introduce si posibilitatea ca pretul sa fie exprimat in valute, precum euro/MWh si USD/MWh, aceasta "in principal pentru stimularea activitatii de tranzactionare a gazelor naturale din import pe termen mediu si lung, in conditiile in care pretul de achizitie de la... mai mult
Duminica, 26 Mai 2019, ora 14:59
Administratia presedintelui Donald Trump a prezentat, marti, o propunere care lasa statelor din componenta SUA decizia privind limitarea emisiilor de dioxid de carbon si inlocuieste legislatia privind mediul promovata de fostul presedinte Barack Obama,.
Obiectivul noilor norme sustinute de Casa Alba este reducerea costurilor energetice suportate de companii, ca urmare a Planului pentru Energie Curata implementat de administratia Obama si al carui obiectiv era diminuarea emisiilor de gaze cu efect de sera, transmite agentia EFE.
Noua reglementare, denumita Planul pentru Energie Curata Accesibila, prevede reducerea cu circa 400 de milioane de dolari pe an a costurilor pe care industria trebuie sa le suporte in urma aplicarii normelor adoptate de fosta administratie.
Aceste noi norme vor intra in vigoare in urma semnarii decretului de catre presedintele Donald Trump, dar, la fel cum s-a intamplat si cu cele promovate de Obama, ele risca sa fie blocate de Curtea Suprema, daca va fi formulata o plangere pertinenta.
Seful Agentiei de Protectie a Mediului din SUA, Andrew Wheeler, a apreciat ca noua reglementare va permite consumatorilor sa economiseasca bani si lucratorilor sa-si pastreze locurile de munca, fiind in acelasi timp protejat mediul inconjurator.
Presedintele Trump a retras in iunie anul trecut SUA din Acordul de la Paris privind schimbarile climatice si a anuntat apoi in octombrie intentia sa de a revizui legislatia corespunzatoare, declaratie care a... mai mult
Miercuri, 22 August 2018, ora 09:16
Timbrul de mediu a fost declarat ilegal de Curtea Europeana de Justitie, ceea ce inseamna ca putem sa inmatriculam un autovehicul fara a mai achita aceasta taxa.
Este si cazul unei femei din judetul Salaj, care a dat in judecata Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV).
Ea a solicitat inmatricularea unui autoturism, fara plata timbrului de mediu. In urma cu cateva zile, Tribunalul Salaj s-a pronuntat in favoarea ei si i-a obligat pe cei de la SPCRPCIV sa puna masina in circulatie, cu toate ca nu a fost achitata taxa.
"In urma deciziei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, prin care s-a declarat ca timbrul de mediu incalca legislatia europeana, actiunea pe care am formulat-o a fost admisa. Astfel, se evita achitarea timbrului de mediu, cei care l-au achitat putand recupera suma tot printr-un proces in instanta, de data aceasta impotriva ANAF, pentru aceleasi motive", a explicat avocatul Iulia Costina, care a reprezentat ...citeste mai departe despre "Putem inmatricula masina fara sa platim timbrul de mediu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 23 Septembrie 2016, ora 17:16
Ministerul Mediului a constituit un grup de lucru care analizeaza modificarea legislatiei privind timbrul de mediu, dupa ce Curtea de Justitie a UE a decis saptamana trecuta ca aceasta taxa este neconforma cu legislatia europeana.
"Grupul de lucru va analiza inclusiv variantele de modificare a legislatiei, propuse si aflate in dezbatere in Parlamentul Romaniei. Dupa identificarea si implementarea solutiei optime, care sa respecte principiul 'poluatorul plateste', MMAP impreuna cu partenerii guvernamentali (MFP, ANAF, MDRAP etc.) va stabili modalitatea prin care cetatenii isi vor putea recupera sumele platite in baza OUG 9/2013", anunta ministerul.
Iata decizia CJUE:
"articolul 110 TFUE trebuie interpretat in sensul ca: nu se opune ca un stat membru sa instituie o taxa pe autovehicule care se aplica autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor inmatriculari in acest stat membru si autovehiculelor deja ...citeste mai departe despre "Timbrul de mediu nu respecta legislatia UE: Ministerul Mediului va stabili cum sa dea banii romanilor inapoi" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Iunie 2016, ora 11:49
S-a terminat cu huzurul pentru producatorii auto prezenti pe piata din Europa! Dupa scandalul Volkswagen, liderii Uniunii Europene vor un nou set de reguli pentru testarea noxelor emise de autoturisme.
Reprezentantii Bruxellesului insista ca noile verificari sa fie efectuate de evaluatori independenti, care sa nu aiba legatura cu producatorii auto, iar verificarile ar putea fi facute direct pe sosele, dupa cum anunta BBC.
Schimbari majore
In acest moment, testele de poluare ale masinilor sunt efectuate la nivel national si validate apoi ca medie pe intreaga Uniune.
Noua legislatie pe care o propune Bruxellesul ar urma sa schimbe acest lucru, nivelul emisiilor de oxizi de azot admis prin lege urmand sa fie unul singur pentru toate statele membre.
De asemenea, laboratoarele acreditate pentru efectuarea acestor teste vor trebui sa demonstreze ca nu sunt afiliate sau platite direct de catre vreun producator auto, pentru a se evita conflictul de interese.
Comisia Europeana vrea sa-si reserve si dreptul de a rechema in service orice lot de masini neconforme.
In momentul de fata, organismele UE nu au nici cea mai mica posibilitate de a lua masuri impotriva unui stat membru care raporteaza date false in cadrul testelor de poluare efectuate pe masini.
Proces de durata
Oficialii de la Bruxelles considera ca scandalul Volkswagen, in care compania germana a fost prinsa trisand la testele de poluare pentru milioane de masini, arata vulnerabilitati majore in... mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 16:30
Producatorul auto german BMW face un pas inainte pentru a indeplini noile cerinte de mediu care vor fi impuse marilor consumatori de energie in curand. In fabrica deschisa in Africa de Sud, firma acceptat sa foloseasca energie produsa din balegar de vaca.
O fabrica de biogaz din apropiere va livra in urmatorii 10 ani o cantiate de energie echivalenta cu 25-30 de procente din consumul uzinei BMW de langa Pretoria, anunta Bloomberg.
Combustibil organic
Conform purtatorului de cuvant al fabricii BMW din Africa de Sud, Diederik Reitsma, acesta reprezinta un pas important facut de companie in vederea indeplinirii normelor de mediu.
"Suntem un consumator mare de energie, iar acest procent (30%) reprezinta destul de mult. Mai ales ca gunoiul nu mai este risipit", explica Reitsma.
BMW a apelat la fabrica Bio2Watt din apropierea Pretoriei pentru a-si asigura alimentarea cu energie din surse regenerabile.
Fabrica de biogaz foloseste pe post de combustibil gunoiul de grajd strans de la fermele de vaci din apropiere, iaurtul stricat colectat de la populatie sau de la producatori, precum si excrementele de animale de companie colectate din parcurile si de pe strazile capitalei sud-africane.
Incarcata la maxim, fabrica de biogaz poate acoperi echivalentul a 30% din consumul de energie al fabricii BMW de langa Pretoria.
Conform companiei germane, fabricile BMW din lumea intreaga folosesc deja 51% din energia consumata din surse regenerabile.
In Africa de Sud,... mai mult
Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 15:55
Tariful mediu pentru asigurarile de raspundere civila auto RCA ar putea sa creasca marginal, cu numai 3%, in 2015, potrivit prognozei Autoritatii de Supraveghere Financiara /ASF/, insa presedintele ASF, Misu Negritoiu, se asteapta la o scadere, pe fondul optimizarii costurilor cu reparatiile auto si costurilor de intermediere.
'Prima de RCA nu este tarif de gaze, nu este o prima unica, o prima controlata, nu este o prima pe care noi o manipulam in sus sau in jos. Este un rezultat al preturilor de piata. Vom avea grija sa ne uitam la anumite categorii si sa ne implicam in ponderarea acestor preturi, mai ales prin eliminarea exceselor sau a abuzurilor', a declarat marti presedintele ASF, intr-o conferinta de bilant, potrivit Agerpres.
Raportarile ASF arata ca, in prima parte a anului 2014, tariful mediu RCA a crescut cu 3%, la 515 lei. Pe segmentul RCA, pe ansamblul pietei romanesti, costurile societatilor de asigurare reprezinta 117% din totalul primelor de asigurare incasate, un dezechilibru ce pune in pericol despagubirea adecvata a asiguratilor.
'Noi nu indemnam la cresterea primelor RCA, ci la asigurarea resurselor necesare acoperirii pagubelor', a spus Negritoiu, care a adaugat ca ASF are in vedere reducerea costurilor, dar si o recalibrare pe segmentul RCA, in conditiile in care primele pentru persoanele tinere sunt mult mai mari decat media.
Negritoiu a adaugat ca ASF, chiar daca interventia sa este limitata la persuasiune si analize, trebuie sa faca un... mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 15:19
Comisia Europeana (CE) solicita Romaniei sa indeplineasca cerintele legislatiei privind mediul, in domeniul calitatii aerului, intrucat aceasta nu a comunicat Comisiei transpunerea la nivel national a legislatiei respective, informeaza NewsIn.CE a facut aceeasi solicitare si pentru alte opt state membre: Cehia, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Luxemburg, Slovenia si Spania.
Potrivit Comisiei, celor noua state li s-a adresat un aviz motivat, la recomandarea comisarului pentru mediu, Janez Poto?nik.
Acestea au la dispozitie doua luni pentru a se conforma avizului.
Daca masurile necesare nu sunt adoptate, CE poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
In conformitate cu Directiva ce revizuieste legislatia europeana referitoare la calitatea aerului inconjurator, statele membre ar fi trebuit sa transpuna legislatia in dreptul national inainte de 11 iunie 2010 si sa informeze Comisia imediat dupa adoptarea masurilor de punere in aplicare necesare.
Pentru ca cele noua state nu au comunicat Comisiei masurile relevante in acest sens, aceasta le-a adresat, la 16 iulie 2010, o scrisoare de punere in intarziere.
Directiva 2008/50/EC revizuieste legislatia europeana referitoare la calitatea aerului inconjurator in scopul reducerii poluarii la niveluri care sa reduca la minimum efectele nocive asupra sanatatii umane si asupra mediului si in scopul ameliorarii informatiilor furnizate publicului in legatura cu riscurile pe care le implica poluarea.
Aceasta directiva... mai mult
Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 16:40