Romania se afla in randul tarilor din Uniunea Europeana cu cea mai lunga si dificila perioada de insolventa pentru firme, iar unul dintre motivele principale este legat de faptul ca multi investitori au lacune serioase in domeniul strategiilor de prevenire a riscului, conform unui studiu de specialitate remis marti AGERPRES.
"Prinsi in mirajul profitului pe termen scurt, creduli si prea putini interesati de riscurile business-ului, multi oameni de afaceri se trezesc, peste noapte, ca trebuie sa apeleze la insolventa, ca ultim colac de salvare", spune Ovidiu Neacsu, asociat coordonator al Sierra Quadrant, unul dintre principalii jucatori din piata insolventei din Romania, cu un portofoliu de peste 100 milioane de euro.
Studiul Sierra Quadrant, realizat pe baza datelor KeysFin, releva ca numarul firmelor care intra anual in insolventa s-a mentinut constant, in jurul a 7.000 de firme, in perioada 2010-2017, cu mici fluctuatii, de la an la an.
Astfel, daca in 2010 erau inregistrate 7.052 de firme in insolventa, cu o cifra de afaceri totala de 51,1 miliarde lei, in 2016 s-a ajuns la 6.901 companii, cu afaceri totale de 21,4 miliarde de lei.
Pentru 2017, dincolo de cifra legata de numarul total al firmelor, nu sunt inca disponibile toate datele financiare.
In statistica generala, ONRC a anuntat un numar de 9.102 firme si PFA intrate in insolventa in 2017, in crestere cu 8,73% fata de anul anterior.
Iar primele trei luni din 2018 au adus o crestere cu 19,31% a... mai mult
Marti, 24 Aprilie 2018, ora 10:45
Noul Cod al insolventei, in vigoare din 28 iunie, cuprinde prevederi care asigura fluenta procedurii insolventei, sustin specialistii. Astfel, a fost creat cadrul pentru acordarea de finantari firmelor aflate in insolventa si au fost clarificate unele aspecte privind contractele aflate in derulare ale unei companii in insolventa.
De asemenea, noile reglementari au schimbat si modul de votare a planului de reorganizare.
Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 466 din 25 iunie 2014 si a intrat in vigoare pe 28 iunie 2014.
Citeste mai multe despre Noul Cod al insolventei: Care sunt aspectele esentiale de care sa tineti cont pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 17:07
Legislatia in domeniul insolventei este unul dintre motivele principale pentru care investitorii belgieni ezita sa investeasca in Romania, potrivit ambasadorului Belgiei in Romania, Philippe Beke.
Diplomatul belgian si-a exprimat preocuparea in legatura cu cadrul legislativ din Romania, si in special in ceea ce priveste legislatia in domeniul insolventei, in cadrul unei intalniri pe care a avut-o, saptamana trecuta, cu ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, care l-a asigurat ca au fost luate deja masuri in acest sens, legea insolventei urmand sa fie modificata anul acesta, se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
2013, anul insolventelor pentru IMM-uri
Ingrijorarile investitorilor straini sunt confirmate si de jucatorii de pe piata locala. Intr-un interviu acordat Business24, directorul general Coface Romania, Constantin Coman a declarat ca 20% din IMM-urile din Romania vor intra in insolventa in 2013.
"Trendul din 2012 arata clar o crestere a insolventelor. In 2013 estimam o crestere de 14-15%, insa zona de IMM-uri arata clar o accelerare. Anul trecut numarul insolventelor a crescut cu 14%, comparativ cu 2011, iar in 2013 procentul va ajunge la 20%, mai ales din perspectiva fiscalitatii.
Masura pe care statul a luat-o (IMM-urile nu mai pot alege intre impozit pe profit si impozit pe venit, n.red) este putin impovoratoare, tinand cont ca microindreprinderile sunt oricum la pragul de rezistenta si... mai mult
Duminica, 24 Martie 2013, ora 16:03
Serviciile medicale private, sectorul moraritului si al panificatiei si retailerii din segmentul bricolaj sunt domeniile ce se vor confrunta cu dificultati financiare in perioada urmatoare si ar putea genera mai multe insolvente in 2013, se arata intr-un studiu publicat de Casa de Insolventa Transilvania.
Au fost luate in calcul aspectele financiare ale fiecarui sector de activitate, modalitatea de finantare, legislatia specifica, aspecte legate de consum si consumatori precum si tendintele in economie si, pe baza lor, au identificat domeniile ce ar putea fi supuse riscului in 2013.
"In mod evident, nu exista o solutie general valabila pentru reechilibrarea acestor companii", a declarat Rudolf Vizental, Managing Partner al Casei de Insolventa Transilvania.
Clinicile medicale private
Modul in care s-a finantat investitia precum si motivele ce au dus la imposibilitatea de a respecta business planul initial au dus la un grad de indatorare acum neconfortabil pentru clinicile medicale private.
Acestea s-au bucurat, intr-o perioada in care cele mai multe sectoare nu aveau acces la finantare (2008-2010), de un interes crescut, atat din partea investitorilor cat si din partea finantatorilor. In doi ani s-au dezvoltat peste 100 de clinici private, cu o contributie proprie de 10-15%.
In cele mai multe cazuri bugetele au fost depasite, iar perioada de gratie a fost corelata cu finalizarea investitiei, nu cu atingerea punctului de echilibru.
Capacitatea... mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 14:00