Companiile din industria farma si din domeniul transporturilor, dar si cele din constructii si imobiliare sunt cele mai expuse la insolventa in acest an, peste 3.000 de companii din aceste sectoare fiind in dificultate sau in stare de insolventa iminenta, potrivit CITR.
CITR a analizat situatia economica actuala, precum si indicatorii de impact pentru anul in curs, urmarind dinamica fiecarui sector de activitate, modalitatea de finantare, legislatia specifica, aspecte legate de consum si consumatori. Pe baza lor au fost identificate domeniile care au cel mai mare risc de insolventa in anul 2015.
Conform datelor relevante cu privire la segmentul companiilor de impact din economia romaneasca, cu active de peste 1,5 milioane euro, CITR a identificat un total de aproximativ 9.000 de companii aflate in dificultate sau stare de insolventa iminenta. Dintre acestea, 3.158 activeaza in domeniile real estate, constructii, farma sau transporturi.
"Practic, 35% din totalul companiilor de impact din Romania care au o situatie financiara delicata opereaza intr-unul dintre aceste sectoare de activitate", se arata intr-un comunicat al CITR.
Companiile din imobiliare genereaza pierderi de peste 945 milioane de euro, cele de constructii de peste 200 milioane de euro, cele din transporturi, de peste 65 milioane de euro si farma, de 53,3 milioane de euro.
Daca domeniul farmaceutic si cel al transporturilor sunt o tendinta noua in categoria companiilor cu risc de insolventa,... mai mult
Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 14:50
Intrarea in vigoare pe 25 octombrie 2013 a Noului Cod al Insolventei a produs nelamuriri in randul cititorilor nostri, care ne-au intrebat cum se pot aplica noile reglementari, in conditiile in care acestea au fost atacate la Curtea Constitutionala (CCR).
OUG nr. 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa se aplica din 25 octombrie 2013, desi doua dintre prevederile ordonantei au fost contestate de Avocatul Poporului la Curtea Constitutionala.
Avand in vedere ca Noul Cod al Insolventei a fost aprobat sub forma de ordonanta de urgenta, in acest caz nu se suspenda in niciun fel intrarea in vigoare, chiar daca unele prevederi au fost contestate la Curtea Constitutionala, a declarat pentru AvocatNet.ro avocatul Radu Ionescu, managing partner, Casa de Avocatura Ionescu si Sava.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 17:33
Proiectul noii legi a insolventei lansate, recent, in dezbatere publica nu modifica substantial principiile procedurii, insa detaliaza si completeaza masurile de aplicare a prevederilor, care pana in prezent erau dificil de pus in practica sau se dovedisera a fi ineficiente, sustin specialistii.
Proiectul noii legi a insolventei a fost lansat, recent, in dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Justitiei, dispozitiile propuse asigurand, conform initiatorilor, echilibrul intereselor creditorilor si debitorului in procedura. In acest sens, principala noutate se refera la faptul ca debitorii ar putea cere intrarea in insolventa doar daca au o datorie mai mare de 40.000 de lei.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 09:45
Comisia Europeana a lansat o consultare publica privind abordarea europeana
in materie de esec in afaceri si insolventa, care pune accentul pe sprijinirea intreprinderilor viabile sa supravietuiasca si pe acordarea intreprinzatorilor cinstiti a unei a doua sanse, protejand in acelasi timp dreptul creditorilor de a-si
recupera banii, informeaza executivul european intr-un comunicat difuzat vineri.
Procedurile ar trebui sa fie rapide si eficiente, atat in interesul debitorilor, cat si al creditorilor, si ar trebui sa contribuie la mentinerea locurilor de munca, sa ii ajute pe furnizori sa isi pastreze clientii, iar pe proprietarii intreprinderilor sa pastreze valoarea investitiilor facute in intreprinderi viabile.
Disparitatile dintre legislatiile nationale privind insolventa pot crea incertitudine juridica si un mediu de afaceri ostil. Problemele principale sunt perioada necesara descarcarii de obligatii, conditiile pentru deschiderea procedurii, depunerea creantelor si normele privind planurile de restructurare.
Acestea pot avea un efect negativ asupra investitiilor transfrontaliere. Consultarea va solicita punctele de vedere ale partilor interesate cu privire la cele mai bune modalitati de a raspunde acestor provocari.
"Europa are nevoie de o cultura a 'salvarii si redresarii' pentru intreprinderile si persoanele viabile care se confrunta cu dificultati financiare", a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie.... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 14:55
Legislatia in domeniul insolventei este unul dintre motivele principale pentru care investitorii belgieni ezita sa investeasca in Romania, potrivit ambasadorului Belgiei in Romania, Philippe Beke.
Diplomatul belgian si-a exprimat preocuparea in legatura cu cadrul legislativ din Romania, si in special in ceea ce priveste legislatia in domeniul insolventei, in cadrul unei intalniri pe care a avut-o, saptamana trecuta, cu ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, care l-a asigurat ca au fost luate deja masuri in acest sens, legea insolventei urmand sa fie modificata anul acesta, se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
2013, anul insolventelor pentru IMM-uri
Ingrijorarile investitorilor straini sunt confirmate si de jucatorii de pe piata locala. Intr-un interviu acordat Business24, directorul general Coface Romania, Constantin Coman a declarat ca 20% din IMM-urile din Romania vor intra in insolventa in 2013.
"Trendul din 2012 arata clar o crestere a insolventelor. In 2013 estimam o crestere de 14-15%, insa zona de IMM-uri arata clar o accelerare. Anul trecut numarul insolventelor a crescut cu 14%, comparativ cu 2011, iar in 2013 procentul va ajunge la 20%, mai ales din perspectiva fiscalitatii.
Masura pe care statul a luat-o (IMM-urile nu mai pot alege intre impozit pe profit si impozit pe venit, n.red) este putin impovoratoare, tinand cont ca microindreprinderile sunt oricum la pragul de rezistenta si... mai mult
Duminica, 24 Martie 2013, ora 16:03
Dreptul firmelor de a intra in insolventa va fi conditionat, platile in numerar intre operatorii economici vor fi restrictionate, societatile vor fi obligate sa majoreze capitalul social daca raporteaza capitaluri negative, iar actionarii vor raspunde pentru cesionarea firmelor datornice.
Toate aceste masuri vor fi promovate de Guvern printr-un pachet legislativ avand ca scop imbunatatirea colectarii veniturilor bugetare si combaterea evaziunii fiscale.
Conform unui document oficial, intarirea disciplinei financiare va fi asigurata prin restrictionarea platilor si incasarilor in numerar intre agentii economici, si anume reducerea semnificativa a limitei maxime a platilor in numerar admise de lege si sanctiuni drastice pentru nerespectarea acestei limite, inclusiv restrictionarea platilor in numerar realizate de operatorii economici catre persoane fizice.
Guvernul va modifica din nou si Legea 31/1990 privind societatile comerciale, prin instituirea obligativitatii majorarii capitalului social in conditiile inregistrarii de capitaluri negative, precum si introducerea raspunderii solidare a asociatilor/actionarilor/administratorilor care cesioneaza societatile comerciale cu datorii catre bugetul de stat si/sau partenerii comerciali.
Legea 85/2006 privind insolventa va fi de asemenea modificata, in sensul introducerii posibilitatii de a fi efectuate inspectii fiscale si dupa data deschiderii procedurii insolventei si conditionarea intrarii in insolventa voluntara... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 11:01