Salariul minim in Germania trebuie majorat gradual, la 10,45 euro (11,76 dolari) pe ora pana la mijlocul anului 2022, se arata in raportul publicat marti de comisia insarcinata sa evalueze aceasta problema, transmite DPA.
Votul in comisie privind necesitatea majorarii salariului minim a fost unanim. Din comisie fac parte reprezentanti ai sindicatelor, industriei si academicieni. Guvernul de la Berlin urmeaza sa includa in legislatie recomandarile comisiei.
Coalitia guvernamentala condusa de Angela Merkel a votat in 2014 o lege, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015, privind introducerea salariului minim de 8,50 euro pe ora si de care urmau sa beneficieze 15% din angajatii din Germania, care pana atunci primeau un salariu mai mic.
In 2017, salariul minim pe economie in Germania a fost majorat pana la 8,84 euro pe ora, iar in luna ianuarie 2019 a fost majorat din nou, la 9,19 euro pe ora. In prezent, salariul minim in cea mai mare economie europeana se situeaza la 9,35 euro pe ora.
Conform recomandarilor comisiei, salariul minim ar urma sa creasca in patru etape: la 9,50 euro pe ora de la 1 ianuarie 2021; la 9,60 euro pe ora de la 1 iulie 2021; la 9,82 euro pe ora de la 1 ianuarie 2022; si in final la 10,45 euro pe ora de la 1 iulie 2022.
Conform unui studiu publicat recent, introducerea salariului minim in Germania a condus la cresterea productivitatii muncii in aceasta tara, stimulandu-i pe salariati sa schimbe compania.
Dupa introducerea unui... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 21:09
Germania decide joi o redeschiderea a lacasurilor de cult in anumite conditii, in pofida epidemiei covid-19, a declarat joi, la o zi dupa o hotarare a justitiei care sanctioneaza inchiderea completa a acestora, o sursa pentru AFP.
Cu conditiile sa se respecte o distanta minima intre credinciosi si ca acestia sa poarte o masca, "adunarile religioase se vor putea tine din nou", se arata intr-un document pregatit de Guverul Angelei Merkel.
Instanta suprema a justitiei germane a autorizat miercuri seara, in anumite conditii, redeschiderea lacasurilor de cult, in pofida pandemiei noului coronavirus, punand astfel in discutie restrictii implementate de autoritati in vederea opririi raspandirii bolii.
Curtea Constitutionala federala a fost sesizata cu privire la acest caz de catre o asociatie musulmana din nordul Germaniei, care contesta interzicerea rugaciunii de vinerea intr-o moschee, in plin Ramadan, de catre autoritati locale din Saxonia Inferioara.
Instanta suprema a dat dreptate asociatiei si a infirmat o hotarare a unui tribunal administrativ, care avea la baza legislatia privind interzicerea adunarilor, inclusiv religioase, din cauza riscului contaminarii cu noul coronavirus.
Judecatorii arara ca "nu pot intelege ca nu este posibil sa se ajunga la o evaluare pozitiva cu privire la un caz particular" ca acesta.
Ei au retrimis dosarul la tribunalul competent si-i cer ca, intr-o noua hotarare, sa ia in calcul "amestecul in libertatea religioasa", inscrisa... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 17:19
Cancelarul Angela Merkel se intalneste luni cu o serie de importanti oameni de afaceri si lideri sindicali germani pentru a discuta cum sa atraga muncitori calificati din afara Uniunii Europene, in conditiile in care Germania vrea sa rezolve problema deficitului de mana de lucru calificata, transmite AP.
Legislatia care intra in vigoare la 1 martie 2020 va usura procedurile pentru ca cetatenii din afara UE sa obtina vize pentru a lucra si a cauta locuri de munca in Germania. Prevederile care in prezent se aplica absolventilor de facultate vor fi extinse si imigrantilor cu calificari profesionale si cunostinte de limba germana.
"Multe companii din Germania cauta in prezent muncitori calificati, chiar si intr-o perioada in care economia incetineste. Pentru mai mult de jumatate din companii, deficitul de muncitori calificati este in prezent principalul risc la adresa afacerilor", a declarat presedintele Asociatiei Camerelor de Comert si Industrie din Germania, Eric Schweitzer, care a facut un apel pentru implementarea "efectiva si nebirocratica a noii legislatii".
La reuniunea de luni se va discuta care sunt tarile pe care companiile germane vor sa se concentreze "si vom elimina obstacolele birocratice", a declarat la randul sau ministrul german al Muncii, Hubertus Heil. pentru postul RBB Inforadio. Acesta a dat drept exemple procedurile pentru recunoasterea calificarilor profesionale, cunostintele de limba germana si procedurile de obtinere a vizelor. Heil a... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 12:46
Guvernul de la Berlin si operatorul feroviar de stat Deutsche Bahn (DB) au ajuns la un acord privind un program de modernizare a retelei nationale de cai ferate in valoare de 86 de miliarde de euro, in urmatorii zece ani, a anuntat ministrul Transporturilor, Andreas Scheuer, transmite DPA.
Operatorul feroviar de stat Deutsche Bahn este sub presiune din partea calatorilor pentru a-si imbunatati serviciile si a reduce intarzierile trenurilor. De asemenea, compania se confrunta cu probleme financiare, datoria sa ajungand la 20 de miliarde de euro iar deficitul de finantare ar urma sa atinga cinci de miliarde de euro pana in 2023.
Costurile suportate de Guvern se ridica la 62 de miliarde de euro, adica aproximativ 6,2 miliarde de euro anual. Deutsche Bahn va aloca proiectului de modernizare 24,2 miliarde de euro.
"Am ajuns la un acord Deutsche Bahn privind cel mai semnificativ program de modernizare care a existat vreodata in Germania. Modernizarea retelei nationale de cai ferate va construi fundatia pentru o protectie activa a mediului", a declarat Scheuer. Acesta a adaugat ca suma alocata de autoritati reprezinta o crestere de 59% fata de precedentele acorduri.
Coalitia aflata la guvernare in Germania vrea sa imbunatateasca serviciile de cale ferata si sa dubleze numarul trenurilor de pasageri pana in 2030.
Recent, un purtator de cuvant al Deutsche Bahn a confirmat ca nivelul compensatiilor platite clientilor pentru intarzierea trenurilor de catre principalii... mai mult
Luni, 29 Iulie 2019, ora 11:41
Germania intentioneaza sa adopte pana la sfarsitul anului legislatia prin care se va crea un fond detinut de stat ce va putea proteja companiile impotriva preluarilor ostile, au declarat, pentru Reuters, surse guvernamentale care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Ministrul Economiei, Peter Altmaier, a propus in februarie crearea fondului, ca parte a noii strategii industriale mai defensive, iar trei oficiali au declarat pentru Reuters ca Executivul lucreaza acum la proiectul de lege necesar pentru ca fondul sa fie operational din 2020.
Altmaier a precizat ca in Germania sectoarele industriale cheie sunt considerate a fi cele din domeniile auto, otelului si aluminiului, echipamentelor industriale si medicale, utilajelor de constructii, produselor chimice, opticii, tehnologiilor verzi, apararii si printarii 3D. Printre companiile a caror supravietuire a fost descrisa de Altmaier ca fiind esentiala pentru economia germana sunt nume importante, ca Deutsche Bank, Thyssenkrupp, Siemens, dar si cei mai mari producatori auto: Volkswagen, Daimler si BMW.
Ministrul Economiei a cautat sa-i reasigure pe cei care i-au criticat masurile ca Germania ramane deschisa investitiilor straine directe, iar Guvernul va interveni cat mai putin posibil.
Inasprirea regulilor privind investitiile straine in companiile de importanta strategica din cea mai mare economie europeana vine pe fondul apetitului Chinei pentru companiile germane, apreciaza analistii. Acestia adauga ca ar putea... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 13:49
Berlinul vrea sa adopte reglementari mai dure privind achizitiile de catre firmele din afara UE in sectoarele de importanta strategica. Decizia este determinata de temerile ca gigantii chinezi vor prelua conglomeratele industriale germane, se arata intr-o analiza realizata de Deutsche Welle.
Publicatia Handelsblatt sustine ca Executivul german va adopta miercuri legislatia privind regulile mai stricte in privinta investitiilor straine, care va fi apoi trimisa spre aprobare in Parlament.
Noile reglementari se vor aplica "companiilor importante din punct de vedere al securitatii", care sunt esentiale pentru apararea Germaniei, sau celor din domeniul infrastructurii, inclusiv firme energetice si de inalta tehnologie.
Masura va permite Guvernului de la Berlin sa blocheze preluarea unor companii daca exista riscul ca expertiza (know-how) sa ajunga peste hotare si sa intervina in cazul in care un cumparator acumuleaza o participatie de 10%, fata de 25% in prezent.
Inasprirea regulilor privind investitiile straine in companiile de importanta strategica vine pe fondul apetitului Chinei pentru companiile germane, apreciaza analistii. Acestia adauga ca ar putea fi modificate reglementarile privind comertul extern pentru ca statul sa se asigure ca tehnologiile cheie raman in posesia germanilor.
In schimb Thilo Brodtmann, seful Asociatiei inginerilor germani, crede ca ca decizia Guvernului "este motivata politic" si provoaca "incertitudini suplimentare" in randul... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 10:30
Politia din Germania ancheteaza mai multi romani, care veneau sa isi ridice ajutorul social cu automobile de lux.
In urma unor sesizari ale functionarilor, Parchetul a confiscat recent mai multe automobile de lux din parcarile a doua Jobcenter, centre de acordare a ajutorului social, din orasul renan Duisburg. Bolizii, printre care se numara Mercedesuri din clasa E, BMW-uri de mare putere sau Porsche, erau conduse de cetateni romani, asistati social in Germania.
Potrivit procurorului general din Duisburg, Stefan Muller, autoritatile au decis sa supravegheze parcarile a doua Jobcenter, unde sunt arondati majoritatea asistatilor sociali originari din Romania si Bulgaria.
Intr-un interviu acordat saptamanalului "Der Spiegel", procurorul sef mentioneaza ca una dintre masinile confiscate este un Mercedes AMG cu nu mai putin de 500 de cai putere.
Cei mai multi dintre romanii chestionati de politia germana sustin ca nu sunt proprietarii automobilelor de lux, ele fiind doar imprumutate de la cunoscuti.
Intr-un alt caz, automobilul confiscat era inregistrat pe numele unui tanar de 19 ani, care mai detinea alte opt automobile de lux.
In conditiile in care asistatii social din Germania nu au dreptul sa detina un automobil mai scump de 7.500 de euro, autoritatile au demarat mai multe anchete pentru a stabili daca persoanele in cauza au fraudat sistemul social din Germania.
Saracii cu Porsche
Stefan Muller pledeaza insa pentru prezumtia de nevinovatie si declara... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2018, ora 15:45
Ryanair va anula miercuri 150 dintre cele 400 de curse aeriene din si spre Germania, din cauza grevei comune a pilotilor si insotitorilor de bord, a anuntat directorul de marketing al companiei aeriene low-cost, Kenny Jacobs.
Miscarea de proteste este organizata de sindicatul pilotilor germani Vereinigung Cockpit (VC) si de sindicatul german Verdi, transmit DPA si Reuters.
Majoritatea celor 400 de piloti si 1.000 de insotitori de bord care lucreaza pentru Ryanair in Germania s-ar putea alatura grevei, a afirmat marti Markus Wahl, purtator de cuvant al VC.
Reprezentantii Ryanair sustin ca actiunea sindicala este nejustificata, citand imbunatatirea conditiilor de salarizare si de lucru care au fost deja oferite.
"Deoarece am oferit deja contracte locale si oferte de salarizare mai bune, nu exista nicio justificare pentru noi intreruperi", a afirmat un purtator de cuvant al Ryanair, Robin Kiely.
In schimb, Christine Behle, membru al board-ului Verdi, a declarat: "Acesta este primul avertisment de greva. Ceea ce se va intampla in continuare va depinde de procesul negocierilor".
Avioanele Ryanair din Germania reprezinta aproximativ o zecime din flota sa globala.
Luni, sindicatul pilotilor germani Vereinigung Cockpit a cerut declansarea unei greve de 24 de ore in data de 12 septembrie pentru a forta negocieri cu operatorul aerian irlandez in privinta conditiilor de munca si de salarizare.
Miscarea de protest ar urma sa inceapa miercuri dimineata, la 01:01... mai mult
Marti, 11 Septembrie 2018, ora 18:29
Fara vreo sansa de a stopa invazia imigrantilor in tara, germanii sunt decisi sa speculeze momentul pentru a-si completa forta de munca in domenii unde numarul personalului s-a subtiat constant in ultimii ani.
Eric Schweitzer, presedintele Camerei de Comert si Industrie din Germania, a propus ca modelul chestionarului completat de solicitantii de azil sa includa si rubrici in care acestia sa isi treaca pregatirea si experienta profesionala, arata revista Newsweek.
Un val implacabil
Intr-un articol publicat de revista americana, Schweitzer arata ca mareea de refugiati care a luat cu asalt tara nu va putea fi oprita, indiferent de numarul de proteste organizate de extremisti.
Anul trecut, 200.000 de imigranti africani si arabi au intrat in Germania, iar anul acesta numarul lor se asteapta sa creasca la 800.000.
"Este o provocare pe care va trebui sa o infruntam, iar cel mai bun mod de a o face este sa oferim optiuni pe termen lung pentru populatia care decida sa ramana in aceasta tara.
Integrarea prin educatie vocationala si angajarea acestor persoane sunt principalele masuri care sa asigure succesul unui asemenea program", sustine presedintele Camerei de Comert si Industrie din Germania.
In ultimii ani, Berlinul a modificat o parte din legislatia privind absorbtia imigrantilor pe piata muncii, scazand perioada de asteptare de la 9 la 3 luni pentru acestia.
Adolescentii si tinerii beneficiaza de cursuri de instruire si burse care sa ii sustina in... mai mult
Vineri, 28 August 2015, ora 12:38