Comisia Europeana a cerut autoritatilor romane un calendar de dereglementare a pretului gazelor de productie interna, pentru a renunta la procedura de infringement impotriva Romaniei, au afirmat, joi, reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), intr-o intalnire cu presa.
In urma adoptarii OUG 114/ 2018, Executivul european a demarat o procedura de infringement impotriva Romaniei pentru faptul ca producatorii de gaze trebuie sa aloce cu prioritate gazele catre consumul casnic.
In iulie, Comisia a emis un aviz motivat, iar Romania are termen 26 septembrie pentru a modifica legislatia, altfel dosarul va merge la Curtea Europeana de Justitie, iar Romania risca sa plateasca amenzi incepand cu data de 27 septembrie.
"OUG 114 si OUG 19/ 2019, care o modifica, ar trebui discutate impreuna in Parlament, altfel se va crea confuzie. Comisia Europeana ne-a sugerat sa elaboram un calendar de dereglementare a preturilor pe 18 luni. Eu sper ca acest calendar sa fie cuprins in legile care vor iesi din Parlament in urma modificarii OUG 114 si OUG 19", a declarat Dumitru Chirita, presedintele ANRE.
Potrivit acestuia, in paralel, va trebui elaborata o metodologie de protectie a consumatorilor vulnerabili, respectiv statutul, modul de identificare si finantare.
Comisia de industrii din Camera Deputatilor a votat, marti, respingerea articolelor din OUG 114/2018 care reintroduceau preturile reglementate la energie si gaze.
OUG 114 figura... mai mult
Joi, 29 August 2019, ora 17:43
Sistemul national de transport (SNT) al gazelor s-a aflat, miercuri dimineata, la un pas de starea de risc, cantitatea de gaze din conductele magistrale fiind cu mult sub limita de functionare la parametri normali, ca urmare a consumului mare, potrivit datelor postate pe site-ul Transgaz, operatorul national de transport si sistem.
Astfel, indicatorul Line Pack, care arata volumul efectiv de gaze care se afla in sistem intr-un anumit moment, era, miercuri, la ora 9:00, la nivelul de 33,6 milioane de metri cubi, cu putin peste limita de 33 de miloane de metri cubi, care indica intrarea intr-o stare de risc.
Transgaz explica, la capitolul "Limite de functionare ale SNT", ca starea optima a SNT este la valoarea Line Pack de 41 milioane metri cubi plus/minus 1 milion de metri cubi, starea normala este intre 38 si 44 milioane de metri cubi, stari de dezechilibru exista intre 33 si 38 milioane de metri cubi, iar, daca valoarea indicatorului este de sub 33 milioane de metri cubi sau peste 46 de milioane de metri cubi, exista stari de risc.
Totusi, reprezentantii companiei precizeaza, tot acolo, ca "starea de dezechilibru pentru SNT, asa cum este mentionata mai sus (cand LP este cuprins intre 33 / 38 mil.Sm3 sau LP este cuprins intre 44 / 46 mil.Sm3), nu are ca si consecinta efectiva o stare de pericol cu privire la transportul gazelor in sistemul national de transport gaze, ci este o consecinta directa a unor stari si consumuri exceptionale".
O astfel de clasificare... mai mult
Miercuri, 28 Februarie 2018, ora 14:30
Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea pretului gazelor naturale produse in Romania si destinate consumului populatiei si va prelungi cu cel putin doi ani si jumatate dereglementarea pietei gazelor pentru companii, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu,
"Problema suportabilitatii pretului gazelor de catre populatie devine ingrijoratoare. Pentru companii, liberalizarea este aproape de final conform calendarului, dar vrem sa prelungim termenul. Suntem in momentul in care trebuie sa incepem sa propunem masuri", a afirmat Nicolescu, intr-o conferinta, transmite Mediafax.
El a precizat ca sunt necesare astfel de masuri, avand in vedere ca in ultimii doi ani salariul mediu pe economie a scazut, in timp ce pretul final la gaze naturale a crescut cu 16%.
Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene sa accepte amanarea cu doi ani si jumatate a calendarului de liberalizare a pretului gazelor pentru populatie, precum si mentinerea, pana cel putin la 1 iulie 2016, a pretului actual al gazelor produse intern.
Potrivit unor declaratii anterioare ale ministrului pentru Energie, ultima discutie de la Comisia Europeana a avut un rezultat bun, chiar daca nu s-a ajuns inca la o concluzie, adaugand ca in cele din urma Romania ar putea ajunge la Curtea Europeana de Justitie pentru a-si apara pozitia.
Calendarul de liberalizare, ilegal?
"O directie generala a Comisiei Europene a luat o decizie, care spune ca acest... mai mult
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 12:49
Directia Generala Intreprinderi a Comisiei Europene doreste ca Guvernul sa elimine obligativitatea producatorilor de gaze din Romania de a livra cu prioritate gaze din productia interna catre populatie, iar autoritatile de la Bucuresti nu vor aplica cresterea pretului programata pentru 1 octombrie.
Potrivit calendarului de liberalizare a pietei gazelor asumat de Guvern prin acordurile cu FMI si Comisia Europeana, pretul gazelor livrate populatiei urma sa creasca cu 3% de la 1 octombrie, relateaza Mediafax.
"Legislatia romaneasca actuala prevede obligativitatea ca producatorii de gaze naturale sa livreze cu prioritate gaze produse intern pentru populatie si noi consideram ca acest lucru este perfect legal din punct de vedere al legislatiei comunitare. Directia Generala Intreprinderi (DG Enterprise) doreste sa eliminam aceasta prevedere, dar noi nu vrem", a declarat marti agentiei MEDIAFAX ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
O delegatie guvernamentala condusa de Nicolescu a avut luni consultari, la Bruxelles, cu reprezentantii Directiei Generale Energie din CE in legatura cu aspecte nationale si regionale din domeniul gazelor naturale, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie.
Guvernul asteapta acordul cu DG Enterprise
Nicolescu a adaugat ca, pana la ajungerea la un acord cu DG Enterprise, Romania nu va mai pune in aplicare calendarul de dereglementare a pretului gazelor pentru populatie.
"Exista insa si o divergenta majora... mai mult
Marti, 26 August 2014, ora 15:00
Consumul de gaze trebuie mentinut la nivelul actual, iar producatorii trebuie sa inteleaga "corect" mesajul transmis de Guvern prin schimbarea formulei de calcul a veniturilor suplimentare supuse impozitarii, in caz contrar Executivul luand in calcul posibilitatea suprataxarii cu pana la 97%.
"Speram ca mesajul transmis saptamana trecuta de Guvern, prin decizia de revizuire a OUG nr. 7/2013 si eliminarea interferentelor intre piata reglementata si piata concurentiala de gaze naturale, sa fie corect inteles de toti participantii la piata. Ne dorim incheierea unor contracte corecte, care sa reflecte principiile cererii si ofertei. Nu vom interveni in niciun fel in procesul de negociere. Este insa nevoie sa pastram consumul de gaze naturale la nivelul actual si locurile de munca. Daca producatorii nu vor intelege corect mesajul transmis de Executiv si decizia luata saptamana trecuta, Guvernul nu exclude ideea de a suprataxa veniturile suplimentare intr-o proportie de 95-96 sau chiar 97%", se arata intr-o declaratie de presa transmisa luni de ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
La inceputul anului trecut, Guvernul a decis ca, in intervalul 1 februarie 2013-31 decembrie 2014, va suprataxa cu 60% companiile care deruleaza activitati de extractie si vanzare a gazelor naturale din Romania, inclusiv din perimetrele din Marea Neagra, taxa aplicata la veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sector.
Taxa reprezinta 60% din... mai mult
Luni, 31 Martie 2014, ora 17:30
Comisia Europeana solicita Romaniei sa modifice legislatia privind exporturile de gaze naturale si sa permita libera circulatie, fara a conditiona schimburile comerciale.
O astfel de solicitare vine dupa ce, cu cateva saptamani in urma, OMV Petrom anunta descoperirea unui zacamant de o "importanta mondiala" in Marea Neagra.
La inceputul lunii octombrie, in perimetrul romanesc al Marii Negre, Petrom si ExxonMobil au anuntat descoperirea unei acumulare de gaze in valoare de 17 miliarde de euro. Rezerva de gaze din Marea Neagra, "o descoperire de importanta mondiala", asa cum o descrie seful OMV, Gerhard Roiss, ar putea conduce, dupa 2020, la o schimbare radicala pe piata energetica locala: preturi mai mici la gaze, reducerea dependentei fata de importuri si castiguri anuale estimate de un miliard de euro pentru stat.
O luna mai tarziu, Romania este somata de catre Comisia Europeana sa schimbe legislatia gazelor, anuntand initiera procedurii de infringement impotriva tarii noastre. Statul roman are la dispozitie doua luni pentru a schimba legislatia. Autoritatile romane conditioneaza modul in care producatorii locali de gaze pot exporta. Practic, legislatia in vigoare incalca libera circulatie a marfurilor in spatiul comunitar.
Specialistul in Energie Ionut Purica este de parere ca Uniunea Europeana este direct interesata ca Romania sa poata exporta, tinand cont de rezervele de gaze descoperite pe teritoriul tarii noastre. Specialistul crede ca autoritatile... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 07:00
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca solutia actuala de a exporta gazul romanesc si de a importa gaz rusesc reprezinta "o catastrofa pentru Romania", nu doar pentru populatie, ci si pentru industrie.
"Ideea e ca exportam gaze romanesti, importam gaze rusesti la un pret triplu. Sigur ca avem o problema cu legislatia europeana care spune ca sa lasam, sa exportam. Pe de alta parte, am si o raspundere politica si Chitoiu (ministrul Economiei - n.r.) are sprijinul meu. O sa gasim o solutie.
Altfel, insa, pe romaneste, asta inseamna sa exportam gazele romanesti, alea ieftine, si sa importam de-alea scumpe. Insa, sigur, tine si de o strategie pe termen lung", a afirmat premierul la finalul reuniunii conducerii USL, scrie Agerpres.
El s-a referit in context la ceea ce a numit in mod ironic "egalitatea" tarilor in ceea ce priveste pretul de achizitie la gaze:
"Noi importam cu 450 mia de mc de la Gazprom, Germania importa cu 180, tot de la Gazprom. Vedeti cum e cu egalitatea? Dar dna Merkel merge foarte des la Moscova, eu, si daca trec prin fata ambasadei in drum spre Guvern, aud ca sunt vandut Moscovei". mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 14:59
O procedura de infringement a fost declansata impotriva Romaniei din cauza legii gazelor. Statul roman are la dispozitie doua luni pentru a schimba legislatia. Autoritatile romane conditioneaza modul in care producatorii locali de gaze pot exporta.
In prezent, companiile care furnizeaza gaze naturale sunt obligate sa asigure in primul rand necesarul de pe piata interna si apoi au voie sa vanda gaze in afara tarii. In aceste conditii, insa, producatorii de gaze nu ar mai ramane cu stocuri disponibile pentru export.
Astfel, tara noastra incalca legislatia europeana care prevede ca trebuie permis atat importul, cat si exportul.
Conform legislatiei europene, statele membre sunt obligate sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii aprovizionarii.
Exportul de gaze din Romania a fost interzis pana cand vor fi diversificate sursele de import, potrivit unei legi care a fost adoptata, in luna decembrie a anului trecut, la Camera Deputatilor, care a fost for decizional.
Romania in centrul inca unei proceduri de infringement din domeniul energiei
Procedura de infringement se refera la o serie de pasi care trebuie parcursi in cazul in care Comisia Europeana constanta ca un stat membru incalca legea.
Daca autoritatile remediaza situatia, procedura de infringement se inchide. In caz contrar, juristii CE dau statul in judecata la Curtea Europeana de... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 14:39
Legislatia din domeniul energiei va fi adoptata in procedura de urgenta saptamana viitoare de Camera Deputatilor, a anuntat, marti, secretarul acestui for legislativ, Georgian Pop.
"Toti liderii grupurilor parlamentare au fost de acord ca legislatia din domeniul energiei sa fie adoptata in procedura de urgenta. Acest lucru a fost cerut si de FMI. Trebuie sa urgentam procedura pentru a le trimite Senatului, care e Camera decizionala in acest domeniu", a spus Georgian Pop, dupa sedinta Biroului Permanent al Camerei, precizand ca proiectele vizeaza legea energiei electrice si activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.
FMI: Daca agitatia politica va continua, reducem perspectivele economice
El a precizat ca saptamana viitoare, luni si marti, Camera Deputatilor se va reuni in plen.
Comisia de industrii si servicii din Camera Deputatilor a solicitat, marti, Biroului Permanent sa-i fie repartizata cu "mentiunea in procedura de urgenta" cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.33/2007 privind modificarea si completarea Legii energiei electrice nr.13/2007 si Legii gazelor nr. 351/ 2004.
Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a precizat ca autoritatile romane si-au asumat fata de FMI si UE angajamentul de a adopta o legislatie care "sa confere independenta si sa stabileasca atributiile ANRE".
Pretul energiei electrice va creste cu 2-3% de la 1 septembrie 2012, pentru consumatorii non-casnici,... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 15:46