O noua directiva europeana, care trebuie transpusa in legislatia nationala, prevede ca agentii economici care isi recunosc vina in fata Consiliului Concurentei si sunt iertati de amenda sa poata beneficia de imunitate si in fata Parchetului, a declarat, joi, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, in cadrul conferintei PRIA Competition.
"Anul acesta prioritatea legislativa este transpunerea unei noi directive adoptate la inceputul acestui an, care nu schimba pe fond nimic in legatura cu legislatia de concurenta, insa ce incearca aceasta directiva este sa armonizeze procedurile intre statele membre, sa putem colabora mai usor. Totodata, mecanismele de concurenta sa fie mai clare, la fel si obiectivele la numire si mai ales la schimbarea din functiile de conducere", a spus Chiritoiu.
El a sustinut ca o modificare esentiala se refera la faptul ca, odata ce primeste imunitate la amenda Consiliului Concurentei, o companie poate fi exonerata si de raspunderea penala.
"Nu ma astept la schimbari mari, intrucat legislatia romana este deja destul de bine armonizata cu aceasta directiva. Unde vad o schimbare este legatura dintre clementa si imunitate. Directiva spune ca acolo unde compania apeleaza la clementa si primeste imunitate la amenda, sa primeasca imunitate si in fata Parchetului. Ma astept ca acest lucru sa genereze discutii interesante cu Parchetul", a spus Chiritoiu.
Potrivit acestuia, 40% dintru companiile sanctionate anul trecut si-au... mai mult
Joi, 21 Februarie 2019, ora 14:09
Comisia Europeana a deschis marti o ancheta pentru a determina daca MasterCard obstructioneaza concurenta pe piata platilor prin card bancar sub forma unor comisioane interbancare sau practici comerciale contrare regulilor europene privind abuzul de pozitie dominanta.
Comisia a desfasurat deja o ancheta asupra MasterCard si i-a interzis in 2007 sa practice comisioane interbancare in cadrul Spatiului Economic European (cele 27 de state ale Uniunii Europene, precum si Islanda, Liechtenstein si Norvegia), relateaza AFP.
Noua ancheta se refera, de aceasta data, la comisioanele bancare aferente platilor efectuate de titularii cardurilor in tari din afara Spatiului Economic European (SEE). Aceste comisioane se aplica, de exemplu, atunci cand un turist american isi utilizeaza cardul sau MasterCard pentru a efectua o achizitie de la un comerciant din SEE.
Ancheta se refera, de asemenea, la reguli sau practici comerciale care ar fi contrare legislatiei europene privind concurenta, ca, de exemplu, faptul de a obliga un comerciant sa accepte toate tipurile de carduri MasterCard.
Visa este deja investigata intr-o ancheta similara
CE se teme ca aceste practici restrang concurenta. "Comisioanele interbancare se rasfrang in general asupra comerciantilor, ceea ce duce la o crestere globala a costurilor pentru acestia', iar 'acest comportament ar putea limita schimburile transfrontaliere si aduce prejudicii consumatorilor din UE", aminteste Comisia intr-un comunicat.
O... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 14:44
Autoritatea antitrust italiana Autorita Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM) a amendat compania Apple cu 900.000 de euro (1,2 milioane de dolari) pentru ca a indus in eroare consumatorii cu privire la serviciile de asistenta tehnica si garantie, potrivit AFP.
Autoritatea italiana a emis o declaratie oficiala in care a transmis sanctiuni impuse in valoare totala de 900.000 de euro, potrivit TheNextWeb.
Compania Apple a fost gasita vinovata de furnizarea de informatii incomplete privind serviciul de plati oferit consumatorilor. In plus, Apple nu a respectat garantia oferita pentru o perioada de doi ani, au declarat reprezentantii autoritatii italiene.
Apple era sub investigatie inca din luna mai. Compania, care isi vinde produsele cu o garantie de un an de zile, obligata sa respecte legislatia Uniunii Europene si sa ofere consumatorilor o garantie de minim de doi an.
In loc sa respecte aceasta legislatie, Apple a oferit un serviciu de garantie platit prin intermediul service-urile saloe AppleCare.
Apple este sub investigatie si de catre institutiile Uniunii Europene, care cerceteaza faptul ca Apple si cinci mari publisheri au incalcat legislatia UE, ingradind libera concurenta in ceea ce priveste preturile cartilor electronice. mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 18:51