Firma Green Vision Seven, controlata indirect de furnizorul chinez de panouri fotovoltaice Hareon, va pune in functiune in judetul Brasov, pana la sfarsitul acestui an, un parc solar de 82 MW, care ar urma sa fie cea mai mare unitate de acest tip din Romania in functie de capacitatea instalata.
"Prima parte a acestui proiect, de 55 MW, este deja in teste, si restul de 27 MW sunt in constructie. Pana la sfarsitul acestui an parcul va fi functional", a declarat joi pentru Mediafax administratorul Green Vision Seven, Jurgen Andreas Faff.
Constructia parcului, amplasat in localitatea Ucea de Sus, judetul Brasov, a inceput in luna aprilie si a durat patru luni. Statia de tranformare este construita de firma EnergoBit din Cluj, a precizat Faff.
Potrivit datelor disponibile, cel mai mare parc fotovoltaic functional din Romania apartine unei firme din grupul are sud-coreean Samsung, si are o capacitate instalata de 45 MW.
Faff este si actionar al firmei Green Vision Seven, cu un pachet de 4,5%. Pachetul majoritar de actiuni este detinut de firma elvetiana H1 Ventures Swiss Holding, controlata, la randul sau, de Hareon.
Investitia totala in cei 82 MW depaseste 100 milioane de euro, din care 83 milioane de euro sunt imprumutati de catre Hareon de la China Development Bank, prin doua credite, de 50 milioane de euro, respectiv 33 milioane de euro.
Hareon crediteaza cu cei 83 milioane de euro firma H1 Ventures Swiss Holding, care, la randul sau, imprumuta firma Freen... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 15:53
Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei a transmis pe 2 august Comisiei Europene (CE) o prenotificare privind modificarile aduse legislatiei din domeniul energiei regenerabile, dar nu a primit nicio solicitare de la Bruxelles cu privire la vreo plangere a investitorilor, au informat reprezentantii departamentului.
"In data de 2 august, s-a transmis CE notificarea prealabila simplificata (prenotificare) a Legii nr. 220/2008 cu modificarile si completarile ulterioare, republicata", au declarat reprezentantii Departamentului pentru Energie pentru Agerpres.
Prin OUG 57/2013, Guvernul a decis sa amane acordarea unui certificat verde pentru energia eoliana si microhidrocentrale si a doua certificate pentru energia fotovoltaica. Recuperarea certificatelor verzi se va face din 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv din 2018 pentru cele eoliene. O alta prevedere importanta se refera la limitarea acreditarii producatorilor de energie verde pana la atingerea tintelor anuale stabilite in Planul National de Actiune in Domeniul Energiei Regenerabile.
Reprezentantii Departamentul pentru Energie au adaugat ca nu s-a inregistrat pana acum vreo solicitare de la Comisia Europeana legata de vreo plangere depusa la Bruxelles de catre investitorii din domeniul energiei regenerabile.
Grupul ceh CEZ a anuntat miercuri ca a depus o plangere la Comisia Europeana cu privire la decizia Romaniei de a amana acordarea unor certificate verzi, masura care... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 11:16
Grupul de inginerie energetica EnergoBit din Cluj-Napoca a sistat investitiile in constructia de parcuri de productie a energiei fotovoltaice, din cauza modificarii legislatiei in domeniu, a declarat marti Stefan Gadola, unul dintre fondatorii grupului.
"Perceptia noastra este ca prin noua legislatie se doreste stoparea unor astfel de investitii. Noi nu ne putem opune. Sunt riscuri prea mari", a afirmat Gadola pentru Mediafax.
El a mai spus ca EnergoBit intentiona sa dezvolte mai multe parcuri fotovoltaice, puse acum "pe hold, dar fara mari sperante", si ca va cauta alte oportunitati in Romania.
Guvernul acorda producatorilor de energie regenerabila un ajutor sub forma certificatelor verzi. In luna iunie Executivul a aprobat o ordonanta de urgenta care prevede, printre altele, amanarea, in perioada 1 iulie 2013-1 ianuarie 2018, a unui numar de certificate verzi, in functie de tehnologia folosita la producerea electricitatii.
Potrivit ordonantei de urgenta, energia eoliana va primi, in perioada respectiva, un certificat verde, in loc de doua, iar energia fotovoltaica va primi patru in loc de sase. Totodata, energia produsa in centrale fotovoltaice situate pe terenuri agricole nu mai primesc certificate verzi.
Asociatiile companiilor din domeniu au avertizat de mai multe ori ca modificarea legislatiei va determina oprirea unor investitii in productia de energie regenerabila, estimate la peste 3 miliarde de euro.
EnergoBit a fost infiintat in 1990, fiind... mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 15:28
Proiectul de act normativ care va permite aplicarea schemei de sprijin pentru investitiile in productia de energie din surse regenerabile (prin acordarea de certificate verzi) a fost aprobat miercuri de Guvern, astfel incat Legea 220/2008 va fi in sfarsit aplicabila, informeaza NewsIn."Ordonanta de astazi (miercuri, 12 octombrie, n.r.) ajusteaza cadrul legal de aplicare a legislatiei in domeniul promovarii energiilor regenerabile.
Modificarile au fost solicitate si sunt aprobate de catre Comisia Europeana prin decizia din august. Pentru anumite tipuri de tehnologii, precum biomasa sau biogazul, se reduce numarul de certificate cu unul, respectiv doua certificate verzi.
In cazul supracompensarii, CE a solicitat si acum se introduce un mecanism de monitorizare, inclusiv posibilitatea de ajustare fie a valorii, fie a numarului de certificate verzi pentru a evita supracompensarea la nivel de tehnologie, in cazul in care aceasta apare", a declarat presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Dan Iulius Plaveti.Potrivit acestuia, un lucru foarte important pe care-l stabileste ordonanta este faptul ca ea confera dreptul producatorilor de energie din surse regenerabile de a intra in piata pe baza de contract ce-i va face sa fie actori si in piata de echilibrare."Un alt punct este legat de notificarea individuala pentru cei care vor instala capacitati de peste 125 MW si cel de certificarea biomasei pentru producatorii din surse regenerabile de... mai mult
Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 22:45