Asociatia Marilor Consumatori de Energie din Romania (ABIEC) atrage atentia ca pretul mare al energiei afecteaza competitivitatea industriei romanesti, iar unele companii ar putea fi nevoite sa-si mute capacitatile de productie in afara tarii, potrivit unui comunicat remis, marti, AGERPRES.
ABIEC isi manifesta ingrijorarea profunda privitor la demersurile Guvernului/autoritatilor, anuntate in presa, in legatura cu mecanismul de sprijin pentru Complexul Energetic Oltenia (CEO) prin care, timp de 10 ani, toti consumatorii finali de energie electrica ar urma sa plateasca pana la 10,5 miliarde de lei pentru a sustine costurile cu certificatele de emisii pe care CEO trebuie sa le cumpere pentru a produce energie electrica.
"Industria se afla in mari dificultati din cauza pretului energiei electrice si al gazelor, a tuturor taxelor si schemelor de sprijin pe care este obligata sa le sustina", a declarat Marian Nastase, presedintele ABIEC, citat in comunicat.
"Asistam neputinciosi la distrugerea competitivitatii companiilor din Romania chiar de propriii alesi, intr-o realitate in care industria este ignorata atunci cand se elaboreaza nenumarate strategii, programe, politici si scheme de sustinere. Reprezentam industrii care realizeaza produse cu valoare adaugata mare, angajam sute de mii de oameni direct si indirect si, in ciuda rolului important pe care il jucam in economia Romaniei, constatam ca masurile Guvernului duc la pierderea avantajelor competitive pe pietele... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 15:10
Romania are un potential enorm pentru dezvoltarea de afaceri in domeniul energiei si exista aici un potential major de dezvoltare a eficientei energetice, a declarat, marti, in cadrul unui simpozion pe tema eficientei energetice in industrie, Sebastian Metz, director general Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania).
"Exista un potential enorm de a face aici, in Romania, afaceri in domeniul energiei. Noi vedem aici o colaborare "win-win" cu companiile din Romania. In zona industriala s-a ajuns la 30% economisire. Am ajuns, astfel, sa mergem pe un drum bun de eficienta energetica in Romania, iar acest lucru a fost subventionat si prin programe de sprijin din partea Uniunii Europene. Totusi, in Romania se consuma de 1,8 ori mai mult in industria energetica pentru a produce ceva, fata de celelalte tari ale Uniunii Europene. Componenta consumatorilor mari din domeniul energiei reprezinta 90% si, totusi, Romania se gaseste pe drumul cel bun. Vedem ca exista un potential major de dezvoltare pentru a produce si mai eficient din punct de vedere energetic", a spus Metz.
Acesta a adaugat ca legislatia din Romania pe domeniul energetic pune accent din ce in ce mai mult pe eficienta energetica.
"De asemenea, doresc sa amintesc faptul ca, in privinta cadrului legislativ din Romania, acesta conduce la punerea si mai mult a accentului pe eficienta energetica. Trebuie derulate audituri energetice si, de asemenea, un management mai bun din punct de vedere... mai mult
Marti, 04 Iunie 2019, ora 10:22
Legislatia din sectorul energetic prevede ca orice taxa pentru companiile energetice va fi transferata integral in factura finala, a declarat, marti, Ioan Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), in cadrul unei conferinte pe tema fiscalitatii in sectorul energetic.
'Taxele intra la capitolul costuri incontrolabile, din acest motiv metodologiile spun ca ele se transfera integral in pretul final al consumatorilor, astfel ca aceasta componenta a pretului trebuie mai bine gestionata', a precizat Lungu.
El a aratat ca, in acest moment, taxele inseamna circa 20% din pretul final al energiei electrice.
Pretul efectiv de producere a energiei inseamna 49% din pretul final, 26% sunt costurile de retea, adica distributie si transport, iar 5% reprezinta tariful de furnizare.Spre comparatie, in Germania, 20% este pretul energiei, 25% - costurile de retea, 5% - furnizarea si 50% sunt taxele.
"Sper sa nu ajungem si noi la 50%", a mai spus Lungu.
Guvernul vrea sa introduca, de la 1 ianuarie 2014, o taxa de 1,5% pentru constructiile speciale.
La finele lunii noiembrie, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, declara ca, in cazul in care transportatorii si distribuitorii din energie si gaze vor cere recunoasterea acestei taxe in tarifele finale, ANRE va fi nevoita sa accepte.
"In ceea ce priveste distributia si transportul de gaz, conductele din domeniul public nu se taxeaza.... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 12:45
Comisia Europeana a fost, "in mare", de acord cu propunerile Romaniei privind modificarea legislatiei in sectorul productiei energiei regenerabile, care insa nu presupun injumatatirea numarului de certificate verzi, ci doar "o amanare", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, adaugand ca Guvernul va sprijini marii consumatori de energie, pentru a evita relocarea activitatii acestora.
"Comisia Europeana a apreciat ca legea a fost in dezbatere, ca ne-am consultat cu ei, in mare a fost de acord cu propunerile noastre", a afirmat Nita la un seminar pe teme energetice.
Guvernul intentioneaza sa suspende de la tranzactionare o parte a certificatelor verzi primite de producatorii de energie regenerabila, cu scopul reducerii facturilor platite de consumatori. Astfel, producatorii de energie din surse regenerabile vor putea utiliza, in intervalul 1 iulie - 1 ianuarie 2017, doar jumatate din certificatele verzi atribuite, potrivit propunerii Guvernului.
Pe de alta parte, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei apreciaza ca numarul certificatelor verzi acordate producatorilor de energie din surse regenerabile ar trebui redus, in unele cazuri chiar si la jumatate.
"Nu va fi nicio reducere, nicio injumatatire a numarului de certificate verzi. Doar a amanare", a adaugat Nita.
Marii consumatori vs. industria de energie regenerabila
Industria de profil este nemultumita de aceste propuneri, in timp ce consumatorii mari de energie... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 11:55
Comisia Europeana (CE) a trimis Romania la Curtea de Justitie a UE pentru transpunerea incompleta in legislatia nationala doua directive in domeniul energiei, privind protectia consumatorilor si indatoririle autoritatilor de reglementare, cu propunerea unor penalizari de circa 60.000 euro pe zi.
Astfel, CE propune sanctionarea Romaniei cu o penalizare zilnica de 30.228,48 euro de la data unei eventuale decizii a Curtii in acest sens pana la transpunerea directivelor in legislatia nationala, se spune intr-un comunicat al Executivului european.
"Nivelul acestei penalitati este stabilit tinand cont de durata si de gravitatea incalcarii (...) Curtea va decide valoarea finala a penalitatilor zilnice", se arata in comunicat.
Directivele in cauza ar fi trebuit implementate integral pana la 3 martie 2011, fiind preluate numai partial de Romania in legislatia nationala.
Dintre elementele care nu au fost transpuse, CE mentioneaza drept prioritati prevederi privind protectia consumatorilor si definirea clara a sarcinilor autoritatilor de reglementare in domeniul energiei.
"Romania a adoptat deja o parte substan?iala din actele legislative necesare pentru implementarea directivelor privind energia electrica si gazele naturale, insa au ramas dispozitii care nu au fost inca transpuse in legislatia nationala. Mai concret, este vorba despre unele dispozitii care se refera la protectia consumatorilor si la anumite indatoriri ale autoritatilor de reglementare in domeniul... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 14:15
Romania va pierde patru miliarde de euro daca autoritatile modifica schema de sprijin pentru productia energiei regenerabile, sustin reprezentantii Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice (RPIA).
"Sunt patru miliarde de euro care asteapta la granite sa intre in proiecte in Romania. Probabil ca nu vor mai intra. (...) Orice fel de schimbare va aduce instabilitate si lipsa de competitivitate", a declarat joi presedintele Consiliului de Administratie al RPIA, Doru Voicu.
El a adaugat ca in industria energiei regenerabile din Romania lucreaza aproximativ 4.000 de oameni, din care circa 1.000 doar in sectorul fotovoltaic.
Potrivit lui Voicu, anul trecut statul a incasat 500 milioane euro de pe urma regenerabilelor.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat recent ca Guvernul va modifica legea privind acordarea de certificate verzi, motivand ca nu poate fi distrusa industria romaneasca de dragul celei regenerabile.
Investitorii in productia de energie regenerabila sunt atrasi tocmai de schema de sprijin, una dintre cele mai generoase din Europa. Astfel, companiile care produc energie din surese alternative primesc gratuit de la stat certificate verzi, al caror numar variaza in functie de tehnologie.
"Nu avem nimic impotriva reducerii numarului de certificate verzi, daca se face in cadrul legii", a mai spus Voicu.
Certificatele verzi se acorda pentru cantitatea de energie produsa. Legislatia obliga furnizorii sa cumpere aceste... mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 11:47
O procedura de infringement a fost declansata impotriva Romaniei din cauza legii gazelor. Statul roman are la dispozitie doua luni pentru a schimba legislatia. Autoritatile romane conditioneaza modul in care producatorii locali de gaze pot exporta.
In prezent, companiile care furnizeaza gaze naturale sunt obligate sa asigure in primul rand necesarul de pe piata interna si apoi au voie sa vanda gaze in afara tarii. In aceste conditii, insa, producatorii de gaze nu ar mai ramane cu stocuri disponibile pentru export.
Astfel, tara noastra incalca legislatia europeana care prevede ca trebuie permis atat importul, cat si exportul.
Conform legislatiei europene, statele membre sunt obligate sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii aprovizionarii.
Exportul de gaze din Romania a fost interzis pana cand vor fi diversificate sursele de import, potrivit unei legi care a fost adoptata, in luna decembrie a anului trecut, la Camera Deputatilor, care a fost for decizional.
Romania in centrul inca unei proceduri de infringement din domeniul energiei
Procedura de infringement se refera la o serie de pasi care trebuie parcursi in cazul in care Comisia Europeana constanta ca un stat membru incalca legea.
Daca autoritatile remediaza situatia, procedura de infringement se inchide. In caz contrar, juristii CE dau statul in judecata la Curtea Europeana de... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 14:39
Noua Lege a energiei electrice si gazelor naturale contine premisele instituirii unui monopol legal in domeniul operarii pietelor centralizate de energie electrica, eliminandu-se astfel concurenta din acest domeniu, au declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si ai Bursei Romane de Marfuri (BRM).
Cristian Parvan, secretar general al AOAR, propune revizuirea noii legi a energiei pentru ca tranzactionarea acestei resurse sa se faca de catre toti cei care doresc sa activeze in acest domeniu.
Efectele noii legi a energiei pentru mediul de afaceri
Potrivit lui Constantin Bostina, vicepresedintele AOAR, mediul de afaceri simte deja, prin instituirea monopolului in piata engros a energiei, ca urmeaza o perioada de reintoarcere la ceea ce nu a functionat si nu va functiona bine in Romania.
O lege a energiei trebuie sa stabileasca coordonatele pe o piata libera concurentiala.
"Exista in mod clar posibilitatea sa fie mai multi operatori in piata engros de energie si, printre acesti operatori, Bursa Romana de Marfuri ca principalul operator in piata de marfuri din Romania este si trebuie sa fie o prezenta activa in piata de energie. Nu ne putem intoarce cu fata la trecut, nu putem sa instituim prin lege un monopol intr-un domeniu in care cu adevarat piata concurentiala, libera concurenta, prezenta mai multor jucatori in piata si, evident, lasarea, mai ales la nivelul furnizorilor, a unei piete... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 16:10
Legislatia din domeniul energiei va fi adoptata in procedura de urgenta saptamana viitoare de Camera Deputatilor, a anuntat, marti, secretarul acestui for legislativ, Georgian Pop.
"Toti liderii grupurilor parlamentare au fost de acord ca legislatia din domeniul energiei sa fie adoptata in procedura de urgenta. Acest lucru a fost cerut si de FMI. Trebuie sa urgentam procedura pentru a le trimite Senatului, care e Camera decizionala in acest domeniu", a spus Georgian Pop, dupa sedinta Biroului Permanent al Camerei, precizand ca proiectele vizeaza legea energiei electrice si activitatea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.
FMI: Daca agitatia politica va continua, reducem perspectivele economice
El a precizat ca saptamana viitoare, luni si marti, Camera Deputatilor se va reuni in plen.
Comisia de industrii si servicii din Camera Deputatilor a solicitat, marti, Biroului Permanent sa-i fie repartizata cu "mentiunea in procedura de urgenta" cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.33/2007 privind modificarea si completarea Legii energiei electrice nr.13/2007 si Legii gazelor nr. 351/ 2004.
Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a precizat ca autoritatile romane si-au asumat fata de FMI si UE angajamentul de a adopta o legislatie care "sa confere independenta si sa stabileasca atributiile ANRE".
Pretul energiei electrice va creste cu 2-3% de la 1 septembrie 2012, pentru consumatorii non-casnici,... mai mult
Marti, 04 Septembrie 2012, ora 15:46