Legislatia privind achizitiile publice va fi modificata, iar noul text va fi pus in acord cu Comisia Europeana, a declarat vineri, la Bruxelles, ministrul pentru fonduri europene, Eugen Teodorovici.
In cadrul unor intrevederi cu reprezentanti ai Comisiei Europene, oficialul roman a precizat ca unul dintre subiecte s-a referit la achizitiile publice, o noua lege avand in principal ca scop sa elimine posiblitatea ca orice firma de apartament sa conteste proiecte de sute de milioane de euro. "Am tinut in mod expres sa discutam de cel mai important subiect, cel legat de contestatii. In Romania toata lumea contesta, si aici am venit cu cateva exemple in fata Comisiei, luate din alte state membre, am dat cateva exemple din Germania, din Austria, iar Comisia Europeana a fost de acord chiar sa modificam Ordonanta 34 (n.r. - OUG 34/2006 actualizata privind atribuirea contractelor de achizitie publica). Si, daca daca vom face acest lucru, sa convenim un text de comun acord, as vrea chiar sa-l trecem prin Guvern, in luna iunie, pana la vacanta parlamentara. A ramas ca saptamana viitoare vom trimite propunerea de text Comisiei Europene si o vom discuta si cu Ministerul Justitiei, pentru a nu contravine Constitutiei, in primul rand", a explicat ministrul Teodorovici.
El a adaugat ca, potrivit Ordonantei 34, in Romania orice persoana are un interes legitim de a contesta ceva. "Asta inseamna ca oricine poate face o astfel de contestatie. O persoana sau o firma de apartament poate... mai mult
Sambata, 14 Iunie 2014, ora 09:00
Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) saluta adoptarea de catre Parlamentul European a noului pachet legislativ de modernizare a normelor privind achizitiile publice, care stabileste standarde comune pentru statele membre in ceea ce priveste contractele de concesiune.
Noul pachet legislativ, adoptat in data de 15 ianuarie la Strasbourg, cuprinde o directiva clasica privind achizitiile publice, o alta referitoare la achizitiile publice in sectorul utilitatilor si cea de-a treia legata de atribuirea contractelor de concesiune, potrivit unui comunicat al ANRMAP.
De asemenea, sunt revizuite actualele reguli privind achizitiile publice la nivel european. In acest sens, pentru a incuraja competitia si a asigura un raport echilibrat intre pret si calitate, au fost introduse dispozitii cu privire la criterii (factori) noi de atribuire, care pun mai mult accent pe inovatie, pe aspecte legate de mediu si pe consideratii de ordin social.
Noile reguli mai au in vedere facilitarea participarii IMM-urilor la procedurile de achizitii publice si vor include prevederi mai stricte privind subcontractarea in cadrul contractelor de achizitie publica.
Directivele vor fi publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
In perioada urmatoare, cele trei directive vor fi publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si, conform regulilor europene, vor intra in vigoare la 20 de zile de la publicare. Dupa intrarea in vigoare,... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 17:59
Romania va trebui sa pregateasca rapid transpunerea pachetul de reforma a legislatiei in materie de achizitii publice, iar apoi sa regandeasca arhitectura sistemului legislativ national si a celui institutional, a declarat, vineri, Daniel Chitoiu, viceprim-ministru si ministru al Finantelor Publice, in timpul convorbirilor pe care le-a avut cu comisarul european pentru Piata Interna si Servicii, Michel Barnier.
In cadrul discutiilor, ministrul Finantelor Publice a aratat ca Romania apreciaza activitatea Comisiei in directia integrarii sectorului de servicii din intreaga UE, accentuand ca este nevoie de o abordare integrata pentru ca sectorul serviciilor sa-si maximizeze potentialul, precizeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Romania are o abordare constructiva in privinta Uniunii Bancare
In privinta Uniunii Bancare, Daniel Chitoiu a evidentiat ca Romania are o abordare constructiva si ca este nevoie de deschidere si spre zona non-euro prin luarea unor decizii.
Oficialul romana a apreciat, in deschiderea discutiilor, sprijinul constant si implicat al Comisiei Europene in privinta indeplinirii angajamentelor care ii revin Romaniei in atingerea obiectivelor pietei unice. De asemenea, a subliniat faptul ca piata unica, unul dintre cele mai importante avantaje competitive de care Europa dispune in acest moment, necesita o consolidare accentuata si a salutat eforturile Comisiei in acest sens.
Vineri, Daniel Chitoiu, viceprim-ministru,... mai mult
Sambata, 05 Octombrie 2013, ora 12:36
Amenzile pentru nerespectarea regulilor de achizitii publice la cererea de oferta ar urma sa fie injumatatite, printr-o modificare legislativa care urmeaza sa fie adoptata in Parlament, iar autoritatea de reglementare nu va mai aplica amenzi pentru proiecte UE, ci doar va indica eventuale nereguli.
Viitoarele modificari au fost anuntate, joi, de catre vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Mircea Fechet, la o conferinta privind achiztiile publice, cu explicatia ca amenzile acordate de ANRMAP pentru nerespectarea procedurilor de achizitii sunt adesea disproportionate in raport cu valoarea contractului atribuit.
Fechet a aratat ca ANRMAP sustine reducerea la jumatate a acestor sanctiuni in cazul procedurii cu cerere de oferta.
"Din punctul meu de vedere, sistemul amenzilor ar trebui sa fie asemanator cu sistemul corectiilor financiare (din domeniul fondurilor europene - n.r.), amenda pe care ANRMAP o aplica autoritatii contractante sa fie proportionala cu gravitatea faptei si cu valoarea contractului de achizitii publice atribuit.
Legea de aprobare a Ordonantei 77, care modifica Ordonanta 34, la acest articol 294, are doua modificari pe care ANRMAP le sustine: prima modificare este aceea de a reduce pentru cererea de oferta, adica ceea ce se intampla sub pragul de 5 milioane euro pentru lucrari si 125.000 euro pentru bunuri si servicii, de a reduce la 50% valoarea amenzilor. Consideram ca la... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 14:35
Privatizarea sectorului de stat este de preferat incercarii de perfectionare a legislatiei achizitiilor publice, a declarat, joi, ministrul Economiei, Varujan Vosganian.
In opinia acestuia, pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta sistemul achizitiilor publice, solutia cea mai buna este imbunatatirea managementului si a naturii proprietatii.
Ministrul Economiei a explicat ca problemele din acest sistem au aparut din doua motive. In primul rand, pentru ca la nivelul bugetului consolidat al statului nu au existat instrumente de masurare a eficientei cheltuirii banului public si adesea nu s-a facut o evaluare a cheltuielilor pentru a se vedea daca au avut un efect real.
In acest sens, el a dat drept exemplu cheltuielile efectuate de stat in domeniile educatiei, sanatatii, infrastructurii. Desi acestea, la nivel nominal, s-au triplat uneori, iar in termeni reali s-au dublat, efectele asupra societatii romanesti nu s-au vazut, a aratat Vosganian.
Un al doilea motiv este existenta sistemului economic privat al statului.
"Pe de o parte, pastram un sector economic de stat, iar pe de alta parte nu stim cum sa facem sa ne batem joc de el, sa ii cream tot felul de obstacole, astfel incat sa fim siguri ca in piata nu se va putea descurca. De exemplu, doua fabrici de produse chimice. Una privata isi realizeaza toate procedurile interne, realizeaza bugetul de venituri si cheltuieli si da drumul la treaba. Cealalta, trebuie sa prezinte datele ministerului,... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 14:10
Ministrul Afacerilor Europene Eugen Teodorovici vrea sa implementeze o Directiva Europeana in materie de achizitii publice aflata doar in faza de proiect. Desi este graba mare pentru schimbarea legislatiei, Autoritatea pentru Reglementarea Achizitiilor nu a mai asteaptat noua norma europeana si tocmai a platit zeci de mii de euro pentru un Ghid de achizitii publice de "rit vechi".
Urmatoarea dezbatere in plenul Parlamentului European, privind proiectul Directivei Europene pentru achizitii publice, va avea loc in 10 septembrie 2013, insa adoptarea documentului nu este garantata. Negocierile se pot prelungi, iar documentul initiat inca din 2010, ar putea suferi modificari.
"Intentionam sa transpunem in legislatie pana cel tarziu in luna septembrie prevederile viitoarei Directive Europene in materie de achizitii publice, urmand ca in paralel sa dezvoltam un sistem institutional mai eficient si performant, dupa modelul si cu sprijinul altor state membre, astfel incat sa reducem riscurile de corectii financiare, sa fim mai bine organizati in pregatirea, derularea si verificarea procedurilor, cu rezultate concrete in gradul de absorbtie a banilor europeni", a declarat ministrul Eugen Teodorovici, miercuri, in cadrul unei vizite la Bruxelles, la care a participat si presedintele ANRMAP, Lucian Vladescu.
O firma de apartament, platita pentru un ghid de bune practici pe legea veche
Pentru acest "sistem institutional mai eficient si performant" ANRMAP doreste un "Ghid... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 00:05
Autoritatea care reglementeaza achizitiile publice (ANRMAP) vrea modificarea legislatiei. Printre masurile propuse se numara conditii suplimentare pentru participantii la licitatie sau modificari ale cotei de la care pretul ofertat poate fi considerat un pret neobisnuit de scazut. Cum comenteaza avocatii?
ANRMAP(Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice) propune retinerea unei sume din garantia de participare si in cazul in care contestatia este admisa doar in parte. In prezent, aceasta posibilitate exista doar in cazul in care contestatia este admisa.
"Apreciem ca o astfel de modificare nu ar fi insa corecta, intrucat atat timp cat contestatia a fost considerata intemeiata, chiar in parte, aceasta sanctiune nu se justifica", a comentat avocatul Laura Iarca, senior Associate si coordonator al practicii de Achizitii Publice la casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP).
O alta propunere vizeaza modificarea cotei de la care pretul ofertat poate fi considerat un pret neobisnuit de scazut, intrucat s-a observat ca, in practica, cand stabilesc valoarea estimata, autoritatile au in vedere preturile maximale practicate pe piata.
"Apreciem ca este o modificare utila, intrucat la momentul actual sunt situatii in care valoarea estimata este mai mare decat valoarea medie corecta", a explicat Iarca.
De asemenea, ANRMAP a propus obligarea autoritatilor contractante la publicarea, odata cu documentatia de atribuire, a unei... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 16:19
Oficialii Comisiei Europene verifica, prin Directoratul General pentru Piata si Servicii Interne (DG Markt ), un potential caz de incalcare de catre o institutie din Romania a regulilor de confidentialitate a ofertei la o licitatie publica dupa ce date din oferta au fost divulgate contracandidatilor.
Informatiile din oferta au fost divulgate dupa ce autoritatea contractanta a cerut ofertantului care a prezentat pretul cel mai mic sa explice cum a calculat acest pret, considerand ca totalul costului este suspect de scazut, se arata intr-un document confidential.
Documentul prezinta concluziile discutiilor avute, la jumatatea lunii septembrie, de catre oficialii DG Markt si autoritatile romane pe tema achizitiilor publice.
Reprezentantii CE au atentionat asupra acestui caz dupa ce partea romana a propus, prin modificarea legislatiei, ca dosarul achizitiei publice sa aiba "un caracter de document public in forma in care se afla la momentul solicitarii accesului la informatiile din cuprinsul acestuia".
Astfel, dosarul achizitiei publice nu va mai deveni document public doar la finalizarea sa, ci inca din forma in care se afla la data solicitarii accesului, modificarea fiind justificata de Guvern prin "claritatea textului".
Oficialii europeni cer "atentie la exprimare"
Oficialii europeni au intervenit insa si au cerut "atentie la exprimare" in ceea ce priveste caracterul public al documentelor si problemele de confidentialitate, precizand ca in Romania a fost... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 16:11
Dublarea plafonului de la 15.000 de euro, la 30.000 de euro, pana la care autoritatile pot face achiztii publice, fara sa fie obligate sa organizeze licitatii, conduce, pe de o parte, la reducerea birocratiei si pe de alta parte, la posibile abuzuri.
Avantaj: Reducerea birocratiei
Masura ar putea constitui un avantaj pentru mediul de afaceri, intrucat ar putea reduce din birocratie si, implicit, din timpul pentru finalizarea unei astfel de tranzactii, a precizat Gabriel Biris, avocat specializat in drept fiscal.
"Creste insa si riscul de frauda. Am vazut ca banul public este cheltuit cu destul de multa larghete de autoritati. Ce costa astazi 15.000 euro, de maine va costa 30.000 de euro".
Pe de alta parte, masura este o actiune normala intr-o tara europeana si poate conduce la fluidizarea mediului de achizitii publice, crede analistul financiar Constantin Rudnitchi.
"Sincer, intr-o tara normala, ar fi o actiune normala. Sa fim realisti, o achizitie de 30.000 prin increditare directa, pare a fi in regula. Dar, nu stiu cat este de normal in Romania.
Daca facem 100 de incredintari directe la 30.000 inseamna 3.000.000 de euro. Momentul nu e cel mai bun sa facem acest lucru. Nu cred o astfel de masura este pentru Romania", a declarat Costantin Rudnitchi pentru Business24.
Dezavantajul masurii: Semne de intrebare privind cheltuirea banilor publici
De cealalta parte, o astfel de masura ar putea ridica si mai multe semne de intrebare, legat de... mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 08:15