Intrebarea din titlu mi-a fost inspirata de un joc de copii in care castiga cel care este atent si tine minte numerele care au fost eliminate pe parcurs. Sunt reguli clare a caror respectare, asociata cu putina atentie, te poate ajuta sa castigi.
In mod normal, asa ar trebui sa se intample si in cazul proiectelor finantate cu fonduri europene: ti se aduc la cunostinta regulile, le intelegi, le accepti si le respecti, iar in final "castigul" consta in initierea sau dezvoltarea unei afaceri, cu sprijin nerambursabil.
Problema apare atunci cand regulile fie nu sunt cunoscute intru totul nici macar de autoritatile implicate in accesarea fondurilor europene, fie sunt cunoscute dar nu sunt intelese corect pe deplin, fie nu sunt comunicate in mod clar si complet beneficiarilor, acestia din urma ramanand insa raspunzatori de cunoasterea intregii legislatii, nationale si comunitare, care guverneaza programul de finantare la care au aplicat.
In mod ironic, beneficiarii sunt mai raspunzatori pentru cunoasterea legislatiei chiar si decat functionarii din cadrul autoritatilor cu competente in gestionarea fondurilor europene, din moment ce acestia poarta intreaga raspundere pentru eventualele greseli legate de documentatia aferenta cererii de finantare, a dosarelor de achizitii, a dosarelor de plata si, in general, a tuturor actelor si operatiunilor aferente implementarii si derularii proiectelor.
Desigur ca exista si beneficiari care cunosc si inteleg perfect regulile... mai mult
Joi, 31 Mai 2018, ora 18:12
Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a declarat joi, in timpul unui dialog cu cetatenii, ca probabil Romania ar fi avut o rata de absorbtie a fondurilor europene apropiata de 100%, "daca nu am fi permis atatea fraude in sistem".
"Fenomenul coruptiei a afectat si fondurile europene. Romania a fost la primul exercitiu de accesare a fondurilor europene si, automat, neexistand aceste mecanisme de monitorizare si control (...), avand o legislatie dificila pe achizitii publice, a fost vulnerabila. (...)
Probabil daca nu am fi permis atatea fraude in sistem, Romania ar fi avut un procent apropiat de 100% absorbtie fonduri europene, pentru ca am avut foarte multi bani europeni pe care i-am cheltuit, pe care i-am trimis la Comisia Europeana ca sa-i rambursam, dar atunci cand o investigatie din partea structurilor DNA, DIICOT a fost prezenta, Romania nu a mai putut primi acesti bani din partea Comisiei Europene. A fost o realitate.
Intrebarea a fost cum putem, la nivel national, prin crearea acestor mecanisme de preventie si control, fie ca vorbim de un sistem electronic de depunere si evaluare a proiectelor, fie de reguli noi in ceea ce priveste procedurile de achizitie, fie ca vorbim de consultarea unor baze de date la nivel european - toate acestea reprezinta mecanisme prin care putem lupta impotriva coruptiei", a spus Nica.
Citeste si Romania, fruntasa la suspiciunile de fraude cu fonduri europeneSuma uriasa pe care o pierde Romania din fonduri... mai mult
Vineri, 20 Octombrie 2017, ora 08:41
Ministerul Fondurilor Europene are o misiune dificila in anul 2014: trebuie sa convinga Comisia Europeana ca Romania are un proiect viabil pentru urmatoare finantare bugetara si sa creasca rata de absorbtie.
La finalul anului 2013, rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la 33,47%, suma solicitata Comisiei Europene pentru a fi rambursata Romaniei ajungand la aproximativ 6,43 miliarde de euro.
Una dintre cele mai semnficative reusite ale Ministerului Fondurilor Europene a fost acceptul primit de la Parlamentul European pentru aplicarea regulii "n+3", ceea ce inseamna ca Romania mai are la dispozitie un an pentru a cheltui fondurile europene alocate pentru anii 2011 si 2012.
Aplicarea regulii "N+3" pentru anii 2011 si 2012 inseamna ca Romania va putea cheltui fondurile europene alocate pentru anul 2011 pana la data de 31 decembrie 2014, iar pe cele alocate pentru anul 2012 pana la data de 31 decembrie 2015. In acelasi timp, trebuie subliniat ca termenul final pentru cheltuirea fondurilor europene alocate in actuala perioada de programare ramane neschimbat: pana la data de 31 decembrie 2015.
La inceputul acestui an, in lunile februarie sau martie, Romania trebuie sa semneze Acordul de Partneriat cu UE in baza caruia tara noastra ar trebui sa primeasca cele 40 de miliarde de euro pentru urmatorii sapte ani.
Acest Parteneriat traseaza directiile generale pentru modul in care ar trebui sa fie cheltuiti banii europeni in perioada... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 15:40
Autoritatile incearca sa simplifice procedurile de achizitie pentru beneficiaii fondurilor europene astfel incat sa "convinga" mediul privat sa "apeleze" la fondurile europene disponibile. Ministerul Fondurilor Europene se va transforma intr-un portal de oferte, insa masura nu o sa aduca o dublare a absorbtie asa cum isi doreste ministrul Teodorovici pentru ca, efectele se vor vedea mai mult in urmatorul exercitiu bugetar, sustin consultantii din domeniu contactati de Business24.
Ministerul Fondurilor Europene a adoptat, prin ordinul de ministru 1.050/2012 o procedura simplificata de achizitii pentru beneficiarii fondurilor europene. Practic, sunt vizate:
- achizitiile de servicii cu o valoare cuprinsa in intervalul 30.000 - 200.000 de euro;
- achizitiile de bunuri de peste 30.000 de euro;
- achizitiilor de lucrari 100.000 - 5.000.000 de euro.
Pentru aceste proceduri, beneficiarii trebuie sa publice anuntul de cerere de oferta pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene fara a suporta niciun cost.
Apoi, din toate ofertele primite o vor alege pe cea pe care o considera cea mai buna, argumentand optiunea facuta prin intocmirea unei note justificative.
Cosmin Dragoi, consultant pe fonduri europene M27, subliniaza ca si pana acum, pragurile de achizitii obligau beneficiarii sa publice intr-un ziar local sau regional anuntul de cerere de oferta.
"Este o obligatie in plus care, teoretic, ar putea sa transparentizeze procesul de achizitii. Ramane sa... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 12:50
Cererile de aprobare a proiectelor pentru fonduri europene si solicitarile de rambursare a banilor vor fi verificate de catre experti privati pe care Guvernul ii va plati timp de doi ani cu 280 euro pe zi, atat din surse UE, dar si de la buget, motivand numarul mic de personal de care dispune statul.
Expertii, care vor incasa peste 6.000 de euro pe luna, vor fi selectati in baza unor contracte incheiate de Ministerul Fondurilor Europene cu aproape 40 de firme de consultanta si resurse umane, in majoritate cu sediul inregistrat in apartamente din Bucuresti, Timisoara, Baia Mare, Deva, Buzau, Alba Iulia, Ploiesti, Cluj-Napoca, Petrosani, Braila, satul Ostratu din comuna Corbeanca si Bragadiru, care trebuie sa propuna astfel de persoane.
Durata contractului de "inchiriere" a expertilor va fi de 24 luni, iar banii acordati acestora vor fi asigurati atat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, cat si de la bugetul de stat.
Valoarea totala a serviciilor va depasi 7,7 milioane euro, fara TVA, iar ministerul are dreptul sa majoreze bugetul in functie de fondurile suplimentare care pot fi asigurate.
Statul asteapta de la acesti experti sa verifice o cerere de rambursare in cel mult 5 zile lucratoare si o cerere de finantare in maximum 15 zile lucratoare, prelungirea fiind posibila doar in cazuri exceptionale si temeinic justificate. Este luat insa in calcul riscul ca un grad ridicat de "incarcare" a personalului poate conduce la "disponibilitatea redusa" a acestuia... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 15:10
Ministrul Dezvoltarii Elena Udrea a afirmat ca, dupa discutii avute la Bruxelles, controlul fondurilor europene trebuie sa revina autoritatilor de management din ministere, iar ANRMAP-ul nu trebuie sa mai aiba rol in controlul de dupa derularea procedurilor de achizitii.
Udrea s-a referit la discutia tehnica avuta luni de reprezentantii MDRT cu oficiali europeni, la Bruxelles, in legatura cu deblocarea fondurilor europene.
"A fost o discutie tehnica, la nivel de specialisti, si s-a stabilit ca, de acum incolo, controlul in cazul fondurilor gestionate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, controlul de dupa licitatie se face numai de catre minister. In legislatia noastra de pana acum existau o multime de institutii, ANRMAP (Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice), UCEVAP (Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice), Auditul de la Ministerul Finantelor, care toate aveau pe anumite segmente atribut ii de control", a anuntat ea, spunand ca CE are incredere doar in Agentia de Management Programul Operational Regional.
"Concluzia Bruxelles-ului este ca ANRMAP-ul nu trebuie sa mai intervina in controlul de dupa derularea procedurilor de achizitii", a afirmat Udrea, precizand ca aceasta a fost propunerea Comisiei Europene.
"In cazul celorlalte ministere, celorlalte programe operationale, controlul se va face de catre autoritatile lor de management", a adaugat ea.
Procedura stabilitata cu... mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 09:40
Ministrul dezvoltarii regionale si turismului (MDRT), Elena Udrea, a discutat luni cu ministrul bulgar pentru gestionarea fondurilor europene, Tomislav Donchev, despre situatia absorbtiei fondurilor europene si perspectivele financiare in perioada 2014-2020, in contextul viitoarei programari financiare europene.
Cei doi ministri au facut o scurta trecere in revista a situatiei existente la nivelul fiecarei tari in domeniu si au convenit ca principalele probleme cu care s-au confruntat beneficiarii de fonduri europene sunt legate in primul rand de legislatia privind achizitiile publice. Ministrul bulgar a apreciat ca este necesara o adaptare a cadrului legislativ si trebuie analizata simplificarea procedurilor existente, pentru a veni in sprijinul potentialilor beneficiari, informeaza MDRT.
Cu privire la viitoarea programare financiara a Uniunii Europene, ministrul Elena Udrea a subliniat importanta mentinerii unor alocari cel putin similare pentru Programul Operational Regional, avand in vedere importanta domeniilor pe care programul le acopera, pentru o dezvoltare unitara.
"Alocarea unor resurse financiare adecvate in raport cu anvergura obiectivelor definite prin Politica de Coeziune este necesara pentru o dezvoltare durabila la nivel european, national, regional si local", a declarat Elena Udrea.
In finalul intrevederii a fost exprimata dorinta ambelor parti de a colabora si de a face schimb de experienta in vederea imbunatatirii ratei de absorbtie a... mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 10:24
Ministerul Finantelor Publice va verifica,cu prioritate,procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica finantate din fonduri europene,in vederea diminuarii riscului de corectii financiare ce ar putea fi aplicate Romaniei de catre Comisia Europeana, potrivit unui proiect de act normativ, informeaza NewsIn.In contextul crizei economice pe care Romania o traverseaza, caracterul preventiv al acestei verificari este de natura sa contribuie la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, potrivit proiectului.Ministerul va verifica aspectele procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor care intra sub incidenta Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii a caror finantare este asigurata din bugetul fondurilor europene nerambursabile, se arata in proiect.Verificarea priveste etapele procesului de achizitie publica, dupa publicarea anuntului/invitatiei de participare si pana la semnarea contractului.
In situatiile exceptionale reglementate de lege, in care este permisa incheierea contractului fara publicarea prealabila a anuntului de participare, verificarea priveste etapele procesului de achizitie incepand cu transmiterea invitatiei de participare la negociere si pana la semnarea contractului.Astfel, atributiile Ministerului Finantelor Publice sunt de urmarire a derularii principalelor etape ale... mai mult
Vineri, 20 August 2010, ora 12:28
Numarul proiectelor din fonduri UE aprobate in cele sase luni de mandat este de cinci ori mai mare raportat la intervalul 2007-2008, a declarat marti premierul Emil Boc, prezentand un bilant al absorbtiei banilor europeni de la preluarea guvernarii, precizeaza NewsIn.Boc a spus ca, in intervalul 2007 - 30 iunie 2009 au fost aprobate 2.154 de proiecte cu o valoare totala de 3,7 miliarde de euro.
Dintre acestea, 420 de proiecte erau aprobate la momentul preluarii guvernarii, iar diferenta pana la 2.154 - in cele sase luni de guvernare PDL-PSD. In ceea ce priveste valoarea proiectelor aprobate, aceasta a crescut de la 2,1 miliarde de euro la 3,7 miliarde de euro in sase luni.In perioada 2007 - 30 iunie 2009 au fost semnate 1.429 de contracte de finantare cu beneficiarii, in valoare de 2,37 de miliarde de euro, din care 1.261 au fost semnate in ultimele sase luni.
Valoarea contractelor semnate s-a dublat fata de luna decembrie 2008, de la 1,21 miliarde de euro la 2,37 miliarde de euro.Referitor la platile catre beneficiari, Boc a declarat ca in sase luni s-au facut plati in valoare de aproximativ 290 de milioane de euro - dublul valorii platite in perioada 2007 - 2008, cand au fost facute plati de 145 de milioane de euro."Infiintarea Comitetului interministerial pentru absorbtia fondurilor europene sub coordonarea directa a premierului si a vice-premierului a fost eficienta si si-a aratat roadele", a declarat Boc.
Premierul a mai declarat ca, de la preluarea guvernarii,... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 09:16