Comisia Europeana solicita Estoniei si Romaniei sa transpuna integral legislatia UE care incrimineaza discursul de incitare la ura si infractiunile motivate de ura. De asemenea, Comisia solicita Bulgariei, Croatiei, Ciprului si Romaniei sa transpuna integral normele UE privind prezumtia de nevinovatie.
"Comisia Europeana a decis astazi, 30 octombrie, sa trimita scrisori de punere in intarziere Estoniei si Romaniei, intrucat legislatiile nationale ale acestor tari nu transpun integral si exact normele UE privind combaterea anumitor forme si expresii ale rasismului si xenofobiei prin intermediul dreptului penal. (...) Romania nu a definit in mod corect discursurile de incitare la ura, deoarece nu incrimineaza discursurile de ura care incita la violenta. In plus, Romania incrimineaza doar discursurile de ura care incita la ura atunci cand acest comportament este indreptat impotriva unui grup de persoane definit pe criterii de rasa, culoare, religie, descendenta sau origine nationala sau etnica, dar nu si atunci cand este indreptat impotriva unui membru al unui astfel de grup", a transmis, vineri, Comisia Europeana, printr-un comunicat de presa.
Sursa citata a precizat ca Estonia si Romania au la dispozitie doua luni pentru a raspunde la intrebarile adresate de Comisie, in caz contrar, Comisia poate decide sa trimita un aviz motivat.
"Decizia-cadru privind combaterea rasismului si xenofobiei prin intermediul dreptului penal (Decizia-cadru 2008/913/JAI) are drept scop... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2020, ora 22:07
Comisia Europeana a lansat luni platforma Fit for Future ("Pregatiti pentru viitor"), unde un grup de experti la nivel inalt o va ajuta in demersul de simplificare a legislatiei UE existente si de reducere a sarcinii administrative pentru cetateni si intreprinderi, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Platforma va contribui, de asemenea, la asigurarea faptului ca legislatia UE va fi adaptata exigentelor viitorului, avand in vedere necesitatea de a aborda noi provocari, ca de exemplu digitalizarea.
Platforma "Pregatiti pentru viitor" - care este compusa din Grupul guvernamental si Grupul partilor interesate - reuneste reprezentantii nationali, regionali si locali ai statelor membre, Comitetul Regiunilor, Comitetul Economic si Social European si grupurile partilor interesate cu experienta practica in diferite domenii de politica.
Odata ce platforma va fi operationala, publicul larg si partile interesate vor putea sa isi aduca contributia la activitatea platformei in materie de simplificare si reducere a sarcinii. De asemenea, cetatenii si partile interesate isi pot impartasi opiniile cu privire la legile existente, precum si cu privire la propunerile de noi politici ale UE prin intermediul portalului "Exprimati-va parerea!".
Tot luni, Comisia a publicat cererea de candidaturi pentru selectarea expertilor care vor face parte din Grupul partilor interesate al platformei "Pregatiti pentru viitor". Membrii acestui grup care vor fi selectati in urma... mai mult
Luni, 11 Mai 2020, ora 15:16
Transportul alternativ de persoane intermediat printr-o platforma digitala a fost supus, pe parcursul anului 2019, unui proces efervescent de reglementare, care, in final, a generat legislatia necesara desfasurarii activitatilor de acest tip in Romania.
Reglementarea domeniului, mult asteptata de catre jucatorii din industrie, era inevitabila, in contextul cererii in crestere din partea consumatorilor pentru servicii moderne si solutii digitale de intermediere a transportului de persoane.
Mai raman, insa, aspecte care trebuie lamurite, in special din punct de vedere fiscal.
Astfel, dupa dezbateri lungi si intense pe tema reglementarilor impuse actorilor din aceasta zona comparativ cu transportorii clasici in regim de taxi (de exemplu, reglementari aplicabile soferilor/transportatorilor, autoturismelor utilizate, impozitarea veniturilor obtinute de soferi/transportatori, utilizarea sau nu a caselor de marcat fiscale etc.), Guvernul a adoptat, la inceputul verii, Ordonanta de Urgenta nr. 49/2019, care traseaza primele reguli clare pentru transportul alternativ.
Printre acestea se numara obtinerea unui aviz tehnic, anual, de la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, pentru platformele digitale de intermediere utilizate intre transportatori si pasageri, obtinerea unei autorizatii pentru operatorii de transport alternativ, utilizarea caselor de marcat pentru plati in numerar, emiterea de facturi pentru platile cu cardul etc.
Totodata, ordonanta... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2019, ora 11:12
Vaporul incarcat cu 14.600 de oi, care s-a scufundat partial pe bordul drept, duminica dimineata, in bazinul Portului Midia, a fost autorizat sanitar-veterinar in luna martie a anului 2019, in conformitate cu legislatia europeana, iar medicii veterinari oficiali au confirmat ca animalele erau clinic sanatoase si apte pentru transport, informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
"In data 23.11.2019, sub supravegherea medicilor veterinari oficiali, a inceput imbarcarea ovinelor pe vaporul Queen Hind, cu destinatia Arabia Saudita, imbarcarea finalizandu-se in data 24.11.2019. Vaporul a fost autorizat sanitar-veterinar pentru transportul de animale vii de catre DSVSA Constanta, in luna martie a anului 2019, pe baza evaluarii realizate in conformitate cu prevederile legislatiei UE si nationale in vigoare: Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1/2005, respectiv Ordinul presedintelui ANSVSA nr. 16/2010, cu modificarile si completarile ulterioare. In conformitate cu procedura specifica privind controlul la frontiera al bunastarii animalelor vii destinate exportului, medicii veterinari oficiali au verificat animalele, vaporul si documentele. S-a constatat ca animalele erau clinic sanatoase si apte pentru transport, iar densitatea prevazuta de legislatie era respectata", precizeaza reprezentantii Autoritatii intr-un comunicat remis luni AGERPRES.
Potrivit sursei citate, incarcarea cu animale a navei s-a facut cu respectarea... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2019, ora 14:17
Peste jumatate dintre soferii parteneri Uber din Romania ar avea conturile blocate, daca noua legislatie privind platformele de ridesharing ar fi valabila de acum, in conditiile in care noua lege intra in vigoare de la 1 noiembrie, iar procesul de licentiere dureaza 4-8 saptamani, a declarat Nicoleta Schroeder, manager general Uber Romania, in cadrul unei intalniri cu presa.
"Daca noua legislatie ar intra in vigoare maine, peste jumatate dintre soferii parteneri din Romania ar avea conturile blocate. O scadere drastica a numarului de masini disponibile inseamna un timp mai mare de asteptare pentru utilizatori", a spus Schroeder.
Schroeder a subliniat ca Uber sustine financiar procesul de licentiere a soferilor parteneri, iar soferii licentiati beneficiaza de un comision de 0% pentru cursele desfasurate pana la 1 noiembrie.
"Suntem obligati sa punem in asteptare conturile soferilor care nu vor avea toata documentatia necesara pana la 1 noiembrie. Si noi, ca platforma, suntem in proces de autorizare, asteptam autorizatia sa iasa", a spus sefa Uber Romania.
Noua legislatie va aduce mai multa claritate pe intreaga piata de ridesharing, potrivit lui Schroeder.
"Pentru noi, e un lucru bun. Pana acum, fiecare aplicatie avea regulile ei. Noi intotdeauna am avut cele mai stricte cerinte, iar legislatia va fi aceeasi pentru toata lumea. Sper ca diferentele sa nu mai existe, toata lumea sa respecte aceleasi reguli. Sa nu mai existe diferente decat in afara aspectelor... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2019, ora 14:28
Doar Parlamentul mai poate modifica Ordonanta de Urgenta 114/2018 si Legea offshore si nu exista niciun fel de intentie la nivelul Guvernului de a face acest lucru, a declarat, joi, ministrul Energiei, Anton Anton, in cadrul unei conferinte.
" (OUG - n.r.) 114 este in Parlament, in comisie si toate amendamentele pe care si noi, si altii, am fi dorit sa le aducem la 114, respectiv OUG 19, sunt acolo. Deci este in puterea Parlamentului sa o modifice", a spus Anton, prezent la conferinta Focus Energetic.
Lucrurile stau la fel si in ceea ce priveste o eventuala modificare a Legii operatiunilor petroliere offshore, a continuat el.
"Pe partea de legislatie offshore nu pot sa va spun, pentru ca legislatia... nu Guvernul modifica legislatia offshore, ci Parlamentul. Dar, ceea ce va pot spune este ca Exxon a venit la Ministerul Energiei acum o luna de zile si a cerut aprobare pentru a incepe sa construiasca o statie de comprimare a gazului imediat onshore, care nu foloseste decat la comprimarea gazului pe care il scoate din Marea Neagra", a sustinut ministrul.
Ulterior, intrebat daca Guvernul nu are niciun fel de intentie de a modifica OUG 114 si Legea offshore, Anton a raspuns: "Da, asta am spus".
Legea operatiunilor petroliere offshore a fost aprobata de Parlament in toamna anului trecut, insa investitorii din Marea Neagra au cerut modificarea ei.
Intr-un document de pozitie publica, Asociatia Romana a Concesionarilor Offshore din Marea Neagra (ARCOMN),... mai mult
Joi, 22 August 2019, ora 13:11
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita suportul eurodeputatilor romani pentru desecretizarea scrisorii primite de la Comisia Europeana (CE), din data de 19 iulie 2018, de punere in intarziere cu privire la normele referitoare la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), precum si interventia urgenta a autoritatilor astfel incat legislatia RCA sa nu fie modificata.
Potrivit unui comunicat al UNTRR remis miercuri AGERPRES, transportatorii afirma ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) sustine modificarea legislatiei RCA, desi legea actuala a avut efecte pozitive determinante in piata, iar tarifele RCA practicate in prezent de asiguratori se situeaza sub tariful de referinta.
Totodata, UNTRR a initiat o actiune juridica la Curtea Europeana de Justitie impotriva Comisiei Europene, dupa ce institutia europeana a refuzat sa desecretizeze scrisoarea transmisa autoritatilor romane, desi modificarea legislatiei RCA are un impact financiar urias pentru posesorii celor 8 milioane de vehicule inmatriculate in Romania.
"UNTRR se opune ferm modificarii Legii 132/2017 in sensul eliminarii tarifului de referinta cat si a limitei de 25% a cheltuielilor administrative si de vanzare ale politei de asigurare, incluse in tariful de prima", mentioneaza reprezentantii organizatiei.
Acestia spun ca inainte de plafonarea tarifelor RCA si de intrarea in vigoare a legii 132/2017, unii asiguratori aveau cheltuieli administrative... mai mult
Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 10:50
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a initiat un proiect de ordin pentru modificarea regulamentelor platformelor centralizate de tranzactionare a gazelor naturale, astfel incat sa fie posibila incheierea de contracte cu perioade de livrare mai lungi de 367 de zile.
Astfel, noile prevederi arata ca "principiile/cerintele specifice pietei produselor flexibile pe termen lung sunt urmatoarele: initierea unei oferte de vanzare/cumparare, precum si introducerea ofertelor de raspuns pentru acest tip de produs sunt permise oricarui participant inregistrat la piata centralizata de gaze naturale, conform prevederilor regulamentului si procedurilor specifice ale acestui segment de piata si in conditiile stabilite prin conventia de participare semnata cu operatorul pietei centralizate, pe toata perioada valabilitatii acesteia".
De asemenea, ofertele de vanzare si cumparare trebuie sa contina cel putin urmatoarele elemente: pretul si formula de ajustare a acestuia, care nu poate fi modificata ulterior; cantitatea si intervalul in care poate varia aceasta, care nu poate fi modificat ulterior; profilul de livrare, precum si perioada de livrare, care nu poate fi mai mica de 367 de zile".
ANRE introduce si posibilitatea ca pretul sa fie exprimat in valute, precum euro/MWh si USD/MWh, aceasta "in principal pentru stimularea activitatii de tranzactionare a gazelor naturale din import pe termen mediu si lung, in conditiile in care pretul de achizitie de la... mai mult
Duminica, 26 Mai 2019, ora 14:59
Berlinul vrea sa adopte reglementari mai dure privind achizitiile de catre firmele din afara UE in sectoarele de importanta strategica. Decizia este determinata de temerile ca gigantii chinezi vor prelua conglomeratele industriale germane, se arata intr-o analiza realizata de Deutsche Welle.
Publicatia Handelsblatt sustine ca Executivul german va adopta miercuri legislatia privind regulile mai stricte in privinta investitiilor straine, care va fi apoi trimisa spre aprobare in Parlament.
Noile reglementari se vor aplica "companiilor importante din punct de vedere al securitatii", care sunt esentiale pentru apararea Germaniei, sau celor din domeniul infrastructurii, inclusiv firme energetice si de inalta tehnologie.
Masura va permite Guvernului de la Berlin sa blocheze preluarea unor companii daca exista riscul ca expertiza (know-how) sa ajunga peste hotare si sa intervina in cazul in care un cumparator acumuleaza o participatie de 10%, fata de 25% in prezent.
Inasprirea regulilor privind investitiile straine in companiile de importanta strategica vine pe fondul apetitului Chinei pentru companiile germane, apreciaza analistii. Acestia adauga ca ar putea fi modificate reglementarile privind comertul extern pentru ca statul sa se asigure ca tehnologiile cheie raman in posesia germanilor.
In schimb Thilo Brodtmann, seful Asociatiei inginerilor germani, crede ca ca decizia Guvernului "este motivata politic" si provoaca "incertitudini suplimentare" in randul... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 10:30