Romania trebuie sa intareasca legislatia comerciala, fiscala si contabila pentru a reduce evaziunea fiscala, in timp ce guvernanta economica urmareste sa limiteze fluctuatiile ciclului, potrivit prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu.
"Trebuie sa intarim legislatia comerciala, fiscala si contabila pentru a reduce substantial volumul foarte mare raportat la potentialul Romaniei, al evaziunii fiscale si al economiei formale.
Masura aceasta se incadreaza intr-o miscare mai generala pentru utilizarea pe plan intern a resurselor fiecarui stat si amintim efortul global lansat de tarile G20 pentru transparentizarea sectorului bancar si desfiintarea paradisurilor fiscale.
Astfel, banii care fug din statele nationale spre aceste paradisuri vor fi utilizati ca resurse proprii in statul de origine, vor crea locuri de munca, vor constitui resurse bugetare pentru dezvoltarea infrastructurii publice", a declarat sambata Georgescu, la Bucharest Forum.
In ceea ce priveste combinatia politicii monetare cu cea macroprudentiala, el a aratat ca guvernanta economica a statului este intarita printr-o serie de mecanisme, de instrumente de decizie care doresc sa limiteze fluctuatiile ciclului, pentru a nu inregistra "caderi" de la o crestere economica de 7% la o recesiune de 4%.
"Mai bine cresti cu 4% in perioada de boom si eviti declinul peste trei-patru ani cand ciclul economic are alta turnura. Astazi se vede cu pregnanta ca asigurarea convergentei nominale si reale a... mai mult
Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 10:38
Ministrul Justitiei, Robert Cazaciuc a anuntat ca Romania ar putea avea din toamna un tribunal comercial in Bucuresti. Specialistii contactati de Business24 creioneza noua instanta judecatoresca si sustin ca ea este bine venita prin prin specilizarea suplimentara a judecatorilor.
Ministrul Justitiei face demersurile pentru infiintarea unui tribunal comercial, el explicand ca este nevoie de o degrevare a Tribunalului Bucuresti, care in prezent solutioneaza o treime din litigiile comerciale din intreaga tara.
Potrivit lui Robert Cazanciuc, Tribunalul Bucuresti ar putea "pune umarul" la infiintarea noii institutii prin asigurarea necesarului pe partea administrativa: sali de judecata, infrastructura. In plus, se ia in calcul si delegarea unor judecatori de la alte instante cu mai putine dosare.
Cristian Dutescu, avocat partener la casa de avocatura Dutescu & Parteners sustine Romania a avut si inainte de aplicare noului cod civil sectii comerciale in cadrul tribunalelor care se ocupau doar de acesta ramura a dreptului. Potrivit avocatului, marele avantaj pe care il aduce noul tribunal comercial este legat de o specializare suplimentara a justitiarilor.
"Existau sectii comerciale la Tribunal pana cand a fost reforma adusa de noul cod civil care a condus la desfiintarea lor. Daca vor fi instante formate din judecatori care vor avea o specializare suplimentara in domeniul dreptului profesionistilor, asa cum este in noul Cod Civil, va avea un impact pozitiv pentru... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 00:02
Orice persoana fizica sau juridica poate fi executata silit prin poprire, atunci cand nu si-a achitat datoriile pe care le are fata de un creditor, fie el statul, o societate comerciala sau o alta persoana fizica.
O decizie recenta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a clarificat anumite elemente procedurale ale popririi, regulile stabilite de Instanta Suprema fiind obligatorii incepand din 10 mai.
Este important de precizat ca sumele sunt poprite in masura necesara pentru realizarea obligatiei ce se executa silit, astfel incat daca, spre exemplu, in cazul in care disponibilul din contul debitorului poprit este mai mare decat cuantumul obligatiei datorate creditorului urmaritor, excedentul din contul respectiv nu va fi afectat de poprire.
Potrivit art. 453 alin (1) din Codul de procedura civila, poprirea se infiinteaza la cererea creditorului de catre executorul judecatoresc de la domiciliul sau sediul debitorului ori de la domiciliul sau sediul tertului poprit, prin emiterea adresei de poprire, insotita de o copie certificata de pe titlul executoriu. Adresa de infiintare a popririi este comunicata tertului poprit, instiintandu-se totodata si debitorul despre masura luata.
Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_33140/Noi/reguli/privind/poprirea/datoriilor./Inalte/Curte/de/Casatie/si/Justitie/a/clarificat/a.html#ixzz2TN5wI1Rw
Follow us: Avocatnetro on Facebook
Cititi continuarea articolului pe Noi reguli privind poprirea... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 18:02
Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Grupului Erste, anunta, intr-un comunicat, ca va integra afacerile din Romania ale filialei sale, Anglo-Romanian Bank Ltd (ARBL) , decizia fiind luata din cauza "mediului economic dificil care a descurajat interesul investitorilor pentru nisa de piata a ARBL", relateaza NewsIn.Transferul de intreprinderi (pe baza continuitatii activitatii) de la ARBL catre BCR este de asteptat sa fie finalizat in prima jumatate a anului 2011.In conditiile de transfer, BCR va integra afacerile ARBL (active, pasive, clienti) desfasurate prin intermediul filialei din Bucuresti si agentiile din Constanta, Timisoara si Sibiu.
Proprietatile ARBL vor fi transferate direct catre BCR, care va prelua, de asemenea, si activele necorporale ale ARBL precum si infrastructura operationala, inclusiv software-ul.De-a lungul tranzactiei, servirea clientilor va fi pe deplin mentinuta, fara nici o intrerupere. In urma transferului de afaceri, clientii ARBL vor beneficia de o gama mai larga de servicii si produse oferite de catre BCR, mentioneaza comunicatul.Angajatii ARBL din Romania (96 salariati) vor fi transferati in BCR, in conformitate cu legislatia autohtona, care reglementeaza protectia salariatilor in cazul unui transfer de intreprinderi (regulamentul TUPE). BCR face toate eforturile pentru a gasi oportunitati potrivite de angajare in cadrul BCR pentru toti angajatii ARBL, se mai precizeaza in documentul transmis de BCR.Dispozitiile referitoare la ARBL Londra... mai mult
Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 17:51