Comisia Europeana a indemnat, joi, "insistent" Romania sa transpuna pe deplin in legislatia sa interna legislatia UE privind limitarea emisiilor in atmosfera ale anumitor poluanti provenind de la instalatii medii de ardere, Directiva (UE) 2015/2193, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Directiva UE 2015/2193 reglementeaza emisiile de dioxid de sulf (SO2), de oxizi de azot (NOx) si de pulberi in atmosfera cu scopul de a reduce aceste emisii si riscurile pentru sanatatea umana si pentru mediu pe care le pot determina. Ea stabileste, de asemenea, norme pentru monitorizarea emisiilor de monoxid de carbon.
Statelor membre li s-a cerut sa comunice masurile nationale de transpunere a directivei in legislatia nationala pana la 19 decembrie 2017. Dat fiind ca Romania nu a respectat termenul, Comisia i-a trimis, in ianuarie 2018, o scrisoare de punere in intarziere. Intrucat Romania nu a comunicat inca masurile, Comisia i-a trimis de data aceasta un aviz motivat.
Romania are la dispozitie doua luni pentru a raspunde. In absenta unui raspuns corespunzator, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a UE cu privire la Romania.
Separat, Comisia a informat ca trimis Romaniei o scrisoare de punere in intarziere, din cauza incapacitatii tarii de a controla emisiile de dioxid de sulf provenite de la doua instalatii mari de ardere (Govora 2 si Deva 2).
Conform Directivei privind emisiile industriale (Directiva 2010/75/UE), care protejeaza cetatenii... mai mult
Joi, 19 Iulie 2018, ora 14:12
Agricultura a reprezentat sectorul "vedeta" din acest an. Vremea buna a facut ca recoltele fermierilor sa creasca intr-un an mai bine decat in ultimii zeci de ani. Guvernul si-a indeplinit o promisiune "straveche" a scazut TVA la paine, insa fermierii au fost nevoiti sa se lupte cu "lacomia" samasarilor de cereale care au scazut preturile mult sub nivelul pietelor internationale.
De la o prognoza de 1,6% in primavara acestui an, cresterea economica a Romaniei a fost revizuita in sus la 2,2% pentru finele lui 2013, avansul valorii adaugate brute din agricultura fiind estimat la 11,9%, fata de procentul initial de 6,4%, potrivit Agerpres.
O alta veste buna este aceea ca romanii se intorc la agricultura. Statisticile arata ca suprafata terenurilor necultivate a scazut de zece ori in ultimii ani, de la trei milioane de hectare in 2007-2008 la numai 300.000 de hectare in prezent, dintr-un total arabil de aproape 11 milioane de hectare.
Statul contribuie la succesul agriculturii prin reducerea TVA
Cireasa de pe tort, in 2013, a fost scaderea TVA la paine si produse de panificatie de la 24% la 9%, masura asteptata de industria de morarit si panificatie care se lupta anual cu o evaziune de 70%, dar care nu a adus, deocamdata, rezultatele asteptate in privinta incasarilor la buget, chiar daca la raft painea s-a ieftinit, in medie, cu 12%, iar consumul a crescut cu circa 15 procente.
Reducerea TVA la 9% la paine si produse de panificatie de la 1 septembrie si-a... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2013, ora 07:00
Legea Apiculturii ar putea fi aprobata de catre Parlament in cel mult o luna, a declarat miercuri presedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice a Camerei Deputatilor, Nini Sapunaru, dupa intalnirea cu reprezentantii Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA).
"Mai avem saptamana viitoare o discutie cu celelalte asociatii de profil si dupa aceea o punem la punct si o introducem pe ordinea de zi. Aceasta poate sa iasa in maximum o luna", a spus Nini Sapunaru.
Acesta a explicat ca in Parlament au fost depuse doua proiecte de lege privind apicultura realizate de asociatiile de profil, iar in derulare se mai afla inca un proiect realizat de Ministerul Agriculturii. Potrivit presedintelui Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor, intentia este de a trece unul dintre cele doua proiecte de legi care sunt deja pe rol in Parlament.
Nini Sapunaru a explicat ca in felul acesta Legea Apiculturii poate trece mai rapid prin Parlament, in conditiile pentru ca in asteptarea variantei de la Ministerul Agriculturii ar mai putea trece inca 3 sau 4 luni, iar ulterior sa ajunga in Comisii si sa fie modificata.
Cea mai importanta problema ridicata de apicultori si care ar trebui reglementata in viitoarea lege este cea a repartizarii bazei melifere. mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 14:20
Guvernul a respins astazi in sedinta de Guvern ordonanta de urgenta prin care era amanata intrarea in vigoare a modificarilor legii 193/2000 privind clauzele abuzive. Prin urmare, legea se va aplica de la 1 octombrie, iar de la aceasta data, un judecator poate cere unei banci sa modifice toate contractele ce contin clauze abuzive.
Procedura se aplica doar in cazul proceselor intentate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatii de protectie a consumatorilor.
Guvernul aproba modificarile unei legi care pana acuma fost amanata de doua ori. Totusi, in razboiul clauzelor abuzive, bancile au fost cele "avantajate" de autoritati. Sub pretextul ca sistemul bancar ar putea inregistrat pierderi insemnate ceea ce ar conduce la o "subrezire" a economiei din Romania, partenerii internationali precum FMI sau Banca Mondiala au solicitat Guvernului de la Bucuresti o amanare in acest sens.
Doua lupte pierdute de clienti la "masa verde"
Desi castiga peste 95% din procesele intentate, clientii pierd la "masa verde" din spatele usilor inchise. Pana acum, bancile au ajuns, prin lobby, sa obtina mai multe "victorii". In primul rand, amanarea in repetate randuri a prevederilor care le-ar putea genera pierderi de pana la 5 miliarde de lei, adica aproximativ 1,1 miliarde de euro.
In plus, sistemul bancar in frunte cu Banca Mama a reusit sa "scoata" o promisiune de la Guvern ca procesele colective se vor judeca la Inalta Curte de Casatie, iar... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 15:55
Incepand din 1 iulie, sedinta obligatorie de informare privind medierea poate fi sustinuta si de judecatori, procurori, notari sau avocati, desi pana acum doar mediatorul era autorizat sa sustina aceasta procedura.
Totusi, unele institutii cu atributii in materie, precum Consiliul de Mediere sau Consiliul Superior al Magistraturii, nu sunt de acord cu noile reglementari, apreciind ca modificarile stopeaza dezvoltarea profesiei de mediator in Romania si incalca principiile fundamentale ale medierii.
Conform actului normativ, sedinta de informare va fi gratuita, astfel ca judecatorii, procurorii, consilierii juridici sau notarii nu pot percepe onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar putea solicita.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 15:13
Valoarea totala neta a pietei de publicitate locale va fi de 295 de milioane de euro in acest an, in scadere fata de 2012, cand a ajuns la 303 milioane de euro, potrivit studiului Media Fact Book, lansat miercuri de agentia de media Initiative.
Valoarea totala neta a pietei de publicitate din Romania a scazut cu 2,6% in 2012, comparativ cu anul 2011, ajungand la 303 milioane de euro, toate mediile de comunicare fiind afectate, cu exceptia online-ului.
In 2012, Romania a inregistrat un declin usor al pietei de publicitate (2,6%), in ciuda unei tendinte globale pozitive a pietelor de publicitate (+4,1%). O contractie a pietei de publicitate din Romania este asteptata si in acest an, insa aceasta nu va depasi 3%, conform Media Fact Book. Studiul estimeaza piata de publicitate din Romania, in 2013, la 295 de milioane de euro.
Raportul mentioneaza faptul ca pe 12 aprilie a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de Guvern care modifica Legea audiovizualului, ale carei prevederi vor afecta toata piata - agentii, clienti, radiodifuzori si consumatori.
Potrivit Media Fact Book, televiziunea continua sa aiba cea mai mare cota din piata de publicitate (64%), fiind umata de online (14%), outdoor - OOH (10%), print (7%) si radio (6%).
Mediul online, singurul care a inregistrat o crestere de 21%
Toate mediile au fost afectate, cu exceptia online-ului, care a inregistrat o crestere de 21%, comparativ cu 2011. Printul a fost cel mai afectat mediu (o scadere de 10%... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 14:07
Legea privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist in Romania a fost publicata recent in Monitorul Oficial, la o luna de la data in care Guvernul si-a asumat raspunderea asupra noilor dispozitii.
Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist in Romania a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 278, din 17 mai 2013 si intra in vigoare la 3 zile de la publicare.
Potrivit prevederilor, la baza elaborarii acestei legi au stat 4 principii:
- principiul prevalentei restituirii in natura;
- principiul echitatii;
- principiul transparentei procesului de stabilire a masurilor reparatorii;
- principiul mentinerii justului echilibru intre interesul particular al fostilor proprietari si interesul general al societatii.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 17:49
Timbrul de mediu a starnit, inca de la implementare o serie de "reactii adverse" atat din partea transportatorilor cat si a clientilor nemultumiti. Peste 10.000 de romani au semnat o petitie impotriva acestui bir, insa avocatii dau sanse minime de reusita pentru a modifica timbrul de mediu.
Intr-o singura luna, peste 10.000 de oameni au semnat petitia de anulare a timbrului de mediu, initiativa a avocatilor de la Casa de avocatura Coltuc si Asociatii.
Printre argumentele care stau la baza acestei petitii sunt:
- Principiul "poluatorul plateste" nu este respectat. De modificat prin fixarea unei marje fixe de CO2 care atunci cand este depasit se plateste in plus,indiferent daca este masina noua,veche,non euro,euro 1,2,3,4,5,6
- Noul timbru de mediu nu va fi cu adevarat o taxa de mediu,ci un adevarat impozit discriminatoriu. De modificat in a se stabili numai de baza emisiilor de CO2,real;
- Noile valori de impunere sunt foarte mari.De scazut cel putin cu 30% in functie de puterea de cumparare a romanilor;
- Eliminarea platii pentru autoturismele mai vechi de 2007 cand se revand. Incalca dreptul de proprietate si retroactiveaza;
- Eliminarea dispozitiei ca daca vanzatorul a obtinut prin hotarare judecatoreasca restituirea sau evitarea la revanzare va plati cumparatorul timbru de mediu. Se incalca liberul acces la justitie.
- Regula"Se va plati o singura data timbrul de mediu" sa fie in toate formele legii,nu doar in anumite cazuri.
- Daca este o... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 15:46
Codul de procedura civila da batai de cap guvernului. Initial trebuia sa intre in vigoare pe data de 1 februarie, apoi Executivul a decis in sedinta de guvern schimbarea termenului pentru 15 februarie. Care sunt modificarile codului care ridica atat de multe probleme autoritatilor?
Scopul modificarilor Codului de procedura civila este acela de a urgenta solutionarea unui caz, explica avocatul Cristian Dutescu pentru Business24.
Specialistul considera ca una dintre cele mai importante modificari este referitoare dezbaterea incrisurilor si probelor in camera de consiliu si nu in sedinta de plen, asa cum era pana acum.
"Una dintre cele mai importante modificari aduse noului Cod de procedura civila priveste faza scrisa, prealabila dezbaterii fondului. Nu vor mai avea loc dezbaterile in administrarea probelor. Toate acestea nu mai au loc in sedinta publica, ci in camera de consiliu unde vor fi prezente partile si judecatorul.
Se judeca in camera de consiliu, deci fiecare parte trebuie sa se duca in camera de consiliu cu partea adversa si sa administreze probe in fata judecatorului sau sa faca diverse cereri. Doar dezbaterile finale, pledoariile vor fi in sedinta publica", a explicat avocatul Cristian Dutescu.
Schimbarile din Codul Civil: cozile se muta din salile de judecata pe holuri
In plus, daca pana acum avocatii depuneau doar cererea de chemare in judecata si la urmatoarele termene organizau probatoriul si dovezile, incepand cu data de 15 februarie... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 12:45