Un lider adevarat are o anumita prestanta in fata celorlalti, este respectat fara a cere acest lucru si dezvolta legaturi puternice cu cei care il urmeaza. Stie sa ii valorifice pe ceilalti, iar puterea sa creste prin formarea altor lideri.
John C. Maxwell, autorul cartii "The 21 Irrefutable Laws of Leadership", prezinta o serie de legi care actioneaza in leadership, acestea fiind considerate incontestabile:
1. Legea limitei: abilitatea de a fi lider determina nivelul de eficienta al unei persoane, actionand ca un fel de limita. Gradul in care o persoana detine aceasta abilitate are impact si asupra organizatiei.
2. Legea influentei: adevarata masura a leadershipului este influenta. Daca un lider nu are influenta, nu va fi niciodata capabil sa ii conduca pe ceilalti, considera John C. Maxwell.
Autorul cartii prezinta cinci mituri despre leadership, evidentiind o serie de nuante ale acestora si argumentand ca leadershipul nu se reduce la anumite conceptii prestabilite:
- mitul managementului: a conduce si a avea control sau autoritate administrativa sunt doua lucruri diferite. Leadershipul inseamna influentarea oamenilor pentru a te urma, in timp ce managementul presupune mentinerea sistemelor si proceselor. Un lider poate sa aduca o schimbare pozitiva, in timp ce un manager nu poate sa faca acest lucru, considera John C. Maxwell.
- mitul antreprenorului: oamenii pot sa cumpere ceea ce vinde un antreprenor, dar nu il urmeaza pe acesta in mod necesar
-... mai mult
Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 00:00
Lumea abunda in sfaturi despre cum sa devii mai bun, mai performant sau cum sa conduci fara cusur o afacere. Insa, putini specialisti ne invata cum sa transformam slabiciunile celorlalti in avantajul nostru.
Una dintre cartile interesante, din punct de vedere al modalitatilor prin care poti sa reusesti in viata si cariera, este cea a americanului Robert Greene - "Cele 48 de legi ale puterii". Businessinsider a alcatuit un top al celor mai importante sfaturi ce se regasesc in aceasta carte. Ele se bazeaza pe evidente istorice, insa Greene explica si psihologia din spatele sfaturilor sale.
Nu-ti pune superiorul in umbra
Trebuie sa-i faci mereu pe sefi sa se simta superiori. In incercarea de a le fi pe plac sau de a-i impresiona, nu trebuie sa mergi prea departe cu talentul tau, pentru ca s-ar putea sa obtii contrariul - adica sa inspiri frica si neincredere.
Incearca sa-i faci pe sefii tai sa para mai sclipitori decat sunt in realitate si vei accede la "inaltimile" puterii.
Nu te baza prea mult pe prieteni, ci invata cum sa te folosesti de dusmani
Fii foarte atent la prieteni, pentru ca te vor trada mai repede decat iti poti inchipui, si vor deveni foarte repede niste tirani rasfatati. Incearca sa angajezi un dusman, iar acesta va deveni mai loial decat un prieten, pentru ca are multe de demonstrat.
De fapt, ar trebui sa te temi mai mult de prieteni decat de dusmani, iar daca nu ai, ar trebui sa-ti gasesti.
Spune mereu mai putin decat este... mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 18:41
O lege care sa oblige companiile sa numeasca mai multe femei in conducere taie dependenta ascensiunii unei femei de vointa unor diriguitori, in marea majoritate barbati, a declarat consilierul de stat pe probleme economice al primului ministru, Andreea Paul Vass, pentru Business24.
Comentand propunerea Comisiei Europene de a impune statelor membre UE cote obligatorii de reprezentare a femeilor in conducerea companiilor, Andreea Paul Vass considera utila o astfel de lege pentru mediul de stat, insa mai putin benefica pentru mediul privat care are capacitatea de a se "autocorecta".
Consiliera primului ministru spune ca Norvegia este singurul stat din Europa care a introdus o cota minimala obligatorie nu doar in randul reprezentantilor politici, ci si in randul top managementului privat. Ratiunea de la care s-a pornit a fost schimbarea mentalitatii desidentilor comunitari, atat de ordin economic cat si de ordin social.
"Studiile relevante realizate de Goldman Sachs sau McKinsey, care au analizat un numar mare de companii din lume, au aratat ca acele companii care au un echilibru relativ in companie intre femei si barbati obtin in medie un profit cu 56% mai mare", a declarat Andreea Paul.
Femeile din tarile UE, platite cu 18% mai putin decat barbatii
Consiliera premierului este de parere ca argumentul social tine de faptul ca exista asa numitul plafon de sticla care impiedica ascensiunea unei femei intr-o companie privata. Acest ultim argument se impleteste... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 08:47
Cartile despre marketing, construirea brandului personal, dar si povestile altor oameni de afaceri sunt obligatorii de parcurs daca vrei sa fii perceput ca un lider autentic.
A fi un bun manager nu inseamna intotdeauna a fi si lider, de aceea, trebuie sa te familiarizezi cu conceptul de inteligenta emotionala. Iata 5 carti despre leadership care iti vor contura cariera:
"Strategic Leadership: The General's Art"
Arta Generalului iti va oferi o imagine exacta cu privire la modul in care o organizatie trebuie condusa. Mark Grandstaff si Georgia Sorenson au cuprins in paginile cartii strategii pentru antreprenorii care doresc sa-si imbunatateasca stilul de management.
Cartea iti ofera sfaturile unor lideri militari si experti in conducerea strategica, gandirea critica si cultura corporativa. De asemenea, vei gasi exercitii practice care te vor ajuta sa anticipezi eventuale probleme ale organizatiei pe care o conduci.
Triburile
Tribul este reprezentat de un grup de oameni care au un interes comun, o forma de comunicare si un lider care ii conduce. Timp de milioane de ani, oamenii au cautat sa faca parte dintr-un trib.
Pe parcursul cartii vei realiza ca fiecare organizatie este in sine un "trib" care are nevoie de un lider inspirational. Cartea lui Seth Godin ofera studii de caz uimitoare despre lideri care au creat adevarate imperii din companiile la conducerea carora s-au aflat.
Cartea o poti gasi in marile librarii din Bucuresti la pretul de 30 de... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 09:36
Fondul Monetar international (FMI) mentine termenul pana la care autoritatile romane trebuie sa adopte legea unica a salarizarii bugetarilor, dar reprezentantii sai au aratat disponibilitate pentru discutii cu Guvernul pe aceasta tema, a spus, miercuri, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, informeaza NewsIn."Am fost citati incorect ieri (marti n.r.). Noi ne mentinem calendarul initial de adoptare a legii unice de salarizare, insa vom avea discutii in acest sens cu Guvernul", a declarat, miercuri, Jeffrey Franks, dupa intalnirea cu reprezentantii Ministerului Finantelor, potrivit televiziunii Antena 3.Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declara, marti, ca Guvernul a cerut Fondului Monetar international (FMI) sa ii permita sa amane finalizarea legii unice a salarizarii, iar Fondul ar putea fi de acord cu amanarea termenului de 31 octombrie "cu cateva luni, posibil pana la finalul acestui an"."Este evident si a inteles (FMI n.r.) ca este nevoie de mai mult timp pentru constructia unei legi adecvate (a salarizarii unitare a bugetarilor n.r.), care intr-adevar sa raspunda necesitatilor de transparenta, de echivalare a unor salarii si care sa dea eficienta sistemului administrativ. Este o amanare a termenului respectiv, care sa nu mai fie pentru octombrie, sa fie prelungit mai mult, pentru a da posibilitate unui dialog, inclusiv a unor simulari, legat de sistemul de salarizare din sectorul bugetar", declara Hossu, marti, la iesirea de la discutiile cu reprezentantii... mai mult
Miercuri, 05 August 2009, ora 15:57
Guvernul a cerut Fondului Monetar international (FMI) sa ii permita sa amane finalizarea legii unice a salarizarii, iar Fondul ar putea fi de acord cu amanarea termenului de 31 octombrie "cu cateva luni, posibil pana la finalul acestui an", a declarat, marti, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, citat de NewsIn. "Este evident si a inteles (FMI n.r.) ca este nevoie de mai mult timp pentru constructia unei legi adecvate (a salarizarii unitare a bugetarilor n.r.), care intr-adevar sa raspunda necesitatilor de transparenta, de echivalare a unor salarii si care sa dea eficienta sistemului administrativ.
Este o amanare a termenului respectiv, care sa nu mai fie pentru octombrie, sa fie prelungit mai mult, pentru a da posibilitate unui dialog, inclusiv a unor simulari, legat de sistemul de salarizare din sectorul bugetar", a declarat Hossu la iesirea de la discutiile cu reprezentantii FMI.
El a adaugat, insa, ca propunerea va fi discutata de Guvern, "pentru ca ei sunt negociatori in problema", urmand ca FMI sa stabileasca ulterior daca este de acord cu aceasta masura.
Pe de alta parte, presedintele BNS, Dumitru Costin, este impotriva acestei masuri de amanare a finalizarii legii unice a salarizarii pana dupa alegerile prezidentiale.
El a explicat ca o necunoscuta importanta in finalizarea legii este diferenta dintre numarul de posturi din sectorul bugetar si numarul efectiv al angajatilor.
"Noi nu stim, guvernul nu ne-a spus, cati angajati sunt in sistemul bugetar.
Stim ca sunt... mai mult
Marti, 04 August 2009, ora 13:41