Se poate vorbi despre o premiera: China a ajuns sa legifereze, alaturi de SUA, din rolul de super-putere economica mondiala.
Dovada fierbinte in acest sens este faptul ca acordul bilateral la care au ajuns cele doua tari in noiembrie 2014 a fost transpus aparent fidel in proiectul unui acord privind produsele IT anuntat in aceasta saptamana sub umbrela Organizatiei Mondiale a Comertului.
Acordul anuntat in aceasta saptamana este mentionat constant drept ITA 2, intrucat construieste pe bazele Acordului privind Tehnologia Informatiei intrat in vigoare in 1997 si urmeaza sa extinda lista initiala a produselor IT exceptate de la tarifare vamala.
Acest acord mai are nevoie de o formulare finala, de cateva aprobari, precum si de planuri de implementare pana la intrarea sa in vigoare (estimata la 1 ianuarie 2016). Dupa care, aplicarea planurilor de implementare este asteptata sa dureze pana la 3 ani, cu exceptia unor perioade de tranzitie mai lungi, special negociate de unele state.
Ceea ce se spune limpede despre ITA 2 este ca va aduce la zero tariful vamal la un numar de aproximativ 200 de produse IT.
Si ca reprezinta o actualizare necesara si indelung asteptata, avand in vedere ca lista initiala a produselor IT exceptate de la tarifare a fost convenita in urma cu 18 ani si de atunci a ramas neschimbata, in ciuda revolutiei tehnologice din respectiva perioada de timp.
Acordul anuntat ar urma sa fie aplicat in toate tarile semnatare, 54 la numar, care impreuna... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 12:10
Ordinul de imigrare dat de Barack Obama le va permite companiilor din Statele Unite sa angajeze mai multi absolventi straini temporar, chiar daca va sta in calea vizelor de munca H1-B pe care le favorizeaza companiile tehnologice.
Planul pe care Obama l-a enuntat seara trecuta va da nastere unui program de training ce le va permite cetatenilor straini cu diplome americane in stiinta, tehnologie, inginerie si matematica sa lucreze in State pana la 29 de luni. Printre companiile inscrise in program se numara si Twitter si Intel Corp, conform Bloomberg.
Presedintele nu va creste numarul vizelor H1-B pentru lucratorii cu competente deosebite in industria tehnologiei si nu le va acorda acestora mai multe carti verzi pentru rezidenta permanenta.
"Lucratorii straini nu vor sa traiasca in Statele Unite ale Americii cu vize H1-B si cu siguranta nu isi doresc sa obtina vize de studenti prelungite pe 10 ani", considera Scott Corley, director executiv al companiei Compete America, destul de sceptic in privinta noului ordin de imigrare.
Imigrantii calificati
Grupul de sustinere a imigratiei al companiei Facebook ce ii apartine lui Mark Zuckerberg considera ca actiunea lui Obama nu reprezinta un substitut pentru legislatie.
Efectul ordinului lui Obama este limitat pentru ca reprezinta doar o solutie temporara, conform spuselor vicepresedintelui in probleme federale din San Jose al Grupului de Conducere californian Silicon Valley, Emily Lam. Asociatia TRADE reprezinta... mai mult
Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 08:32