Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor a publicat la inceputul lunii un proiect de lege privind adoptarea unor masuri referitoare la infrastructuri informatice si de comunicatii de interes national si conditiile implementarii retelelor 5G. Proiectul este asteptat de mai bine de un an de catre industria IT&C, dat fiind ca va reglementa modul de dezvoltare a tehnologiei 5G si este premergator licitatiei pentru nou spectru de frecvente.
Din pacate, si acest proiect a fost facut pe genunchi, fara consultarea companiilor din domeniu, menit doar sa bifeze un punct din lista de probleme care trebuie rezolvate.
Problema este ca preia automat anumite recomandari din Memorandumul pentru securitatea retelelor informatice incheiat intre Romania si SUA, ceea ce lasa loc interpretarilor subiective referitoare la companiile ce pot participa la dezvoltarea 5G. De asemenea, proiectul nu tine cont de prevederile setului comun de instrumente stabilit la nivelul Uniunii Europene, mai exact la masurile tehnice si la necesitatea de a avea o abordare individualizata pe parcursul procesului de autorizare a companiilor participante.
In actuala forma, proiectul permite interpretarea subiectiva a conditiilor, astfel incat competitori in procesul de furnizare a echipamentelor sa fie eliminati fara a avea motive reale si demonstrate. Razboiul comercial dintre SUA si China a dus la crearea unor acuzatii ale americanilor impotriva Huawei niciodata demonstrate, dar... mai mult
Luni, 24 August 2020, ora 11:38
Guvernul austriac a aprobat instituirea unui impozit asupra activitatilor marilor corporatii din sectorul digital, cu obiectivul de a colecta astfel la buget circa 200 de milioane de euro anual, informeaza agentia EFE.
Seful executivului de la Viena, cancelarul Sebastian Kurz, a declarat dupa o sedinta de guvern ca noua taxa este menita sa "inchida marea bresa (fiscala) nejustificata" care exista intre economia digitala si cea conventionala.
"Avem nevoie de reguli in acest sector, la fel ca in altele", a semnalat cancelarul austriac, dupa ce a mentionat clar ca acest impozit nu este o masura impotriva modelului de afaceri al companiilor din sectorul online.
Pachetul de masuri prevede un impozit de 5% pe incasarile din publicitate ale companiilor din acest sector care la nivel mondial au o cifra de afaceri mai mare de 750 de milioane de euro, din care cel putin 25 de milioane provin din Austria.
Prin noua lege, care mai trebuie aprobata si de parlament, guvernul de la Viena spera sa aduca la buget circa 200 de milioane de euro in fiecare an, din care aproximativ 15 milioane vor fi alocate modernizarii afacerilor digitale ale societatilor din sectorul mass-media.
Amintind de recentul esec al tarilor comunitare de a introduce un impozit asupra activitatilor marilor companii din sectorul internetului la nivelul intregii Uniunii Europene, Kurz a apreciat ca acum tara sa este "pioniera in UE" la acest capitol.
Insa nu toata lumea ii impartaseste opinia, cum... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2019, ora 10:46
Parlamentul European supune la vot, marti, controversata lege a copyright-ului. Daca va fi aprobata, atunci va schimba Internetul asa cum il stim acum.
CNN trece in revista dezbaterile care au avut loc in ultima vreme legate de acest act normativ.
Reamintim ca Directiva Copyright propune, in cea mai mare parte, actualizari la legislatia drepturilor de autor adoptata in 2011, pentru a in concordanta cu avantul noilor tehnologii si cu modul in care utilizatorii folosesc acum Internetul.
Insa doua articole au fost cap de afis al dezbaterilor pro si contra din ultima vreme: 11 si 13, cunoscute sub numele de "taxa pe link", respectiv "filtrarea continutului".
Primul da dreptul creatorilor de continut sa fie platiti de fiecare data cand platforme ca Google sau Facebook afiseaza franturi din articolele lor. Pe de o parte, gigantii IT sustin ca publisherii fac bani din aceasta practica pentru ca le aduce trafic, iar cei de cealalta parte a baricadei considera ca aceste platforme fac bani, practic, din munca altora.
Celalalt articol prevede ca aceste platforme sunt direct responsabile de continutul distribuit de utilizatorii lor. Prin urmare, sunt nevoite sa foloseasca un instrument de filtrare, astfel incat sa poata verifica continutul inainte de a fi publicat, pentru a vedea daca incalca drepturile de autor sau daca cel care vrea sa incarce materialul a facut toate demersurile posibile pentru a obtine dreptul de a-l publica.
Aici se pune in discutie dreptul la... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 09:12
Legea pensiilor a reprezentat subiectul central pe care s-a axat anul acesta Ministerul Muncii, fiind adoptata in Parlament pe ultima suta de metri si, prin aprobarea acesteia, ministerul va intra in somaj tehnic, deoarece au fost aplicate toate masurile din programul de guvernare, conform fostului ministru de resort, Lia Olguta Vasilescu.
"Ceea ce este foarte adevarat este ca in urmatorii doi ani la Ministerul Muncii va fi somaj tehnic pentru ca noi am aplicat toate masurile din programul de guvernare", afirma Olguta Vasilescu la inceputul lunii noiembrie.
Anul acesta au fost aplicate o serie de masuri cu impact social, unele salutate, altele contestate, precum majorarea salariului minim pe economie, respectiv transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat.
Printre masuri se mai numara majorarea cuantumului subventiilor acordate angajatorilor care incadreaza in munca persoane care provin din grupuri vulnerabile sau care incheie contracte de ucenicie sau de stagiu, majorarea sprijinului acordat familiilor care au in ingrijire persoane cu dizabilitati, reglementare telemuncii.
Transferul contributiilor sociale
In prima zi a anului 2018 a intrat in vigoare Ordonanta care prevede transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, care a dat nastere la o serie de nemultumiri din partea sindicatelor, acestea acuzand ca salariile unor angajati vor scadea in urma aplicarii masurii.
Ministerul de Finante anuntase din 27 iulie 2017, ca,... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 12:06
Ministerul Finantelor va putea angaja specialisti IT, prin derogare de la interdictia ocuparii posturilor vacante din administratie, carora le va da salarii de mii de euro, potrivit unei modificari legislative pregatite in Parlament.
Conform Profit.ro, angajarile vor fi facute pentru dezvoltarea aplicatiilor informatice ale ministerului, Fiscului sau Comisiei Nationale de Prognoza. Asta in contextul in care site-ul Fiscului a fost nefunctional timp de o saptamana si nu exista contract pentru mentenanta acestuia.
Citeste si Teodorovici ne anunta ca site-ul ANAF functioneaza: Prezint scuzele mele catre toti contribuabilii
Decizia este una importanta intrucat ministerul si Fiscul au spus ca pregatesc extinderea serviciilor online oferite contribuabililor. Eugen Orlando Teodorovici a declarat in cadrul audierilor pentru functia de ministru ca va moderniza sistemul informativ al Fiscului, apeland la firmele din piata.
De altfel, Guvernul a decis anul trecut, prin OUG, sa infiinteze Centrul National pentru Informattii Financiare în cadrul Ministerului Finantelor Publice, lucru facut prin reorganizarea directiei proprii de tehnologia informattiei si preluarea activităttii în domeniu precum si a personalului aferent acestei activitătti, de la aparatul central al ANAF, de la Directtia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, de la Agentia Natională pentru Achizitii Publice si de la Comisia Natională de Prognoză.
Ordonanta a fost, insa,... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 12:53
Comisia Europeana se pregateste sa introduca "taxa digitala" pe veniturile realizate in Uniunea Europeana de marile companii americane din sectorul tehnologiei, cum sunt Google, Facebook si Apple, estimarile indicand ca aceasta noua taxa va genera venituri anuale de aproximativ cinci miliarde de euro.
Potrivit unui proiect legislativ consultat de Financial Times, Comisia Europeana va anunta saptamana viitoare noua taxa digitala care va viza veniturile si nu profiturile companiilor, dupa ce liderii din Franta, Germania si Marea Britanie au cerut o abordare mai ferma fata de practicile de evitare a platii taxelor de catre companiile din sectorul tehnologiei.
Potrivit FT, noua taxa, care cel mai probabil va fi de 3%, se va aplica companiilor din tehnologie cu peste 100.000 de utilizatori in Europa si va acoperi o gama larga, de la veniturile din publicitate ale Google si Facebook, la comisioanele platite de utilizatori si abonati pentru serviciile furnizate de Apple sau Spotify sau veniturile generate de companii care vand date catre terte parti.
Comisia a calculat sumele stranse de pe urma noii taxe daca aceasta ar fi fixata intre 1 si 5%. Cele mai mari sume, aproximativ 7,8 miliarde euro pe an, ar fi generate daca noua taxa ar fi fixata la 5%.
Un oficial european a declarat pentru FT ca, desi discutiile continua in interiorul Comisiei, cel mai probabil saptamana viitoare Bruxelles-ul va propune o taxa de 3%, care ar genera venituri estimate la 4,8 miliarde euro... mai mult
Joi, 15 Martie 2018, ora 11:08
Guvernul are in vedere doua variante pentru a rezolva situatia angajatilor din domeniul IT, prima fiind schimbarea unui formular ANAF, iar cea de-a doua - elaborarea unui act normativ cu putere de lege care sa vizeze veniturile obtinute incepand cu data de 1 ianuarie 2018, au anuntat surse oficiale.
Potrivit acestora, actul normativ ar putea fi adoptat saptamana viitoare si va prevedea scutirea de impozitul pe venit de 10% pentru IT-istii cu studii medii, dar aflati la facultate, dar si pentru cei cu facultatea terminata.
Sursa citata a mai aratat ca IT-istii cu studii medii vor plati impozit pe venit de 10%.
Pe 19 decembrie, ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, anunta ca autoritatile lucreaza la o ordonanta de urgenta privind un ajutor de stat care sa acopere costurile angajatilor din IT ce vor reiesi in urma transferului contributiilor de la angajator la angajat.
"Se lucreaza la ordonanta de urgenta, astfel incat sa se dea o schema de ajutor de stat care sa acopere integral costurile angajatorilor care functioneaza in domeniul IT. Aceasta se va adresa companiilor care au angajati IT-isti si care ar trebui sa plateasca niste costuri suplimentare de 8,5%.
Am luat noi o marja ca sa fim siguri ca acoperim integral toate costurile companiilor, ca sa nu fie niciun cost suplimentar datorita transferului contributiilor", a declarat Misa, la Palatul Parlamentului.
Citeste si:
Angajatii din IT vor primi ajutor de stat ca sa nu le scada salariile dupa... mai mult
Joi, 21 Decembrie 2017, ora 19:41
Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a prezentat cele cinci domenii prioritare pentru Romania si a anuntat ca facultatie cu astfel de profiluri (IT, bio-economie, medicina, energie si ingineria materialelor) ar putea primi mai multe locuri bugetate la admiterea de anul viitor.
In aceeasi conferinta Pop a mai sustinut ca explozia industriei IT se datoreaza facilitatilor pe care statul roman le acorda firmelor si angajatilor din acest sector.
"Modificarile Codului Fiscal creeaza un avantaj in continuare pentru lucratorii din IT. In Romania a existat o explozie a acestei industrii. Si strategia de guvernare se duce in aceasta zona. Cand vom avea definitivata metodologia, vom discuta aplicat cum repartizam cele 62.000 de locuri pe care intentionam sa le finantam anul viitor pentru studiile de licenta. E o discutie deschisa si transparenta", a spus ministrul Liviu Pop.
Nu stim care sunt avantajele la care se refera Pop, de vreme ce chiar Guvernul din care face parte a recunoscut ca vor exista pierderi in IT de vreme ce aceasta categorie avea si pana acum 0% impozit pe venit. Premierul Mihai Tudose sustine ca situatia va fi corectata in Parlament, insa daca modificarile nu vor fi efectuate pana la finalul anului, ordonanta isi va produce efectele de la 1 ianuarie 2018.
Ministrul Comunicatiilor: Nu am fost consultati pe Codul Fiscal. Noile prevederi ar genera o pierdere de 4% in mediul IT scutit de impozit
62.000 de locuri in facultati suportate de stat
Revenind la... mai mult
Duminica, 19 Noiembrie 2017, ora 16:05
Se poate vorbi despre o premiera: China a ajuns sa legifereze, alaturi de SUA, din rolul de super-putere economica mondiala.
Dovada fierbinte in acest sens este faptul ca acordul bilateral la care au ajuns cele doua tari in noiembrie 2014 a fost transpus aparent fidel in proiectul unui acord privind produsele IT anuntat in aceasta saptamana sub umbrela Organizatiei Mondiale a Comertului.
Acordul anuntat in aceasta saptamana este mentionat constant drept ITA 2, intrucat construieste pe bazele Acordului privind Tehnologia Informatiei intrat in vigoare in 1997 si urmeaza sa extinda lista initiala a produselor IT exceptate de la tarifare vamala.
Acest acord mai are nevoie de o formulare finala, de cateva aprobari, precum si de planuri de implementare pana la intrarea sa in vigoare (estimata la 1 ianuarie 2016). Dupa care, aplicarea planurilor de implementare este asteptata sa dureze pana la 3 ani, cu exceptia unor perioade de tranzitie mai lungi, special negociate de unele state.
Ceea ce se spune limpede despre ITA 2 este ca va aduce la zero tariful vamal la un numar de aproximativ 200 de produse IT.
Si ca reprezinta o actualizare necesara si indelung asteptata, avand in vedere ca lista initiala a produselor IT exceptate de la tarifare a fost convenita in urma cu 18 ani si de atunci a ramas neschimbata, in ciuda revolutiei tehnologice din respectiva perioada de timp.
Acordul anuntat ar urma sa fie aplicat in toate tarile semnatare, 54 la numar, care impreuna... mai mult
Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 12:10