Legile apar fara analiza de legalitate si ne trezim cu legi care incalca legi, iar Curtea Constitutionala le declara neconstitutionale, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), facand referire la legile privind contractele de credit, operatiunile de leasing si relatiile financiare in domeniul bancar..
"In Parlament se discuta in Comisa Juridica pe analiza de oportunitate a legii, dar nu si pe analiza de legalitate. Si astfel ne trezim cu legi in care se spune "prin derogare de la Codul civil". Cum Dumnezeu sa spui asa, prin derogare de la Codul civil! Legile asa apar, fara analiza de legalitate si daca nu se face analiza de legalitate sigur ca ne trezim cu legi care incalca legi, ajung la Curtea Constitutionala, Curtea Constitutionala spune ca sunt neconstitutionale. Si avem un exemplu recent cu trei legi care au ajuns la Curtea Constitutionala si Curtea Constitutionala a spus nu sunt constitutionale", a afirmat Adrian Vasilescu la "The Financial Conference".
El a adaugat ca fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, cand a iesit la pensie s-a intalnit cu jurnalistii si le-a spus ca lasa in urma 14.000 de legi confuze, adica interpretabile.
Adrian Vasilescu a precizat ca dreptul lumii face posibila interpretarea legilor cand ele sunt interpretabile sau confuze. In opinia sa, legile se interpreteaza in primul rand literar, "sa vezi daca din punct de vedere al literei legii lucrurile... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 15:02
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a calificat, marti, decizia CCR pe Legea conversiei creditelor in franci elvetieni drept una "corecta".
"O decizie corecta. Trebuie sa fie pusa in aplicare si cred ca, legat de cei care au credite in franci elvetieni, solutia e prevazuta in Codul civil, la capitolul de impreviziune", a explicat guvernatorul BNR, mentionand ca pentru cei cu astfel de credite, "se pot gasi solutii" pentru "impartirea poverii" direct cu banca.
Intrebat despre cum se rasfrang protestele si situatia actuala politica din Romania asupra economiei, Mugur Isarescu a declarat ca "instabilitatea si tensiunile politice nu au cum sa ajute stabilitatea monetara si financiara".
Totusi, el a punctat ca, pentru moment, nu sunt probleme. "Dupa cate vedeti, economia isi vede de treaba, dar nu trebuie sa o punem la incercare", a spus Mugur Isarescu, citand un titlu folosit de un cotidian marti.
Legea conversiei creditelor in franci elvetieni a fost declarata neconstitutionala, a anuntat, marti, presedintele CCR Valer Dorneanu.
Magistratii CCR au admis, astfel, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Guvernul Ciolos in toamna.
Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a stabilit ca legea este neconstitutionala cel putin din doua mari motive.
"Primul este incalcarea grava a principiului bicameralismului, in sensul ca de la propunerea legislativa care a inceput la Senat si pana la actul adoptat de Camera decizionala exista o diferenta... mai mult
Marti, 07 Februarie 2017, ora 16:16
Contractul de credit este actul prin care banca acorda, promite sau stipuleaza posibilitatea de a acorda unui client un imprumut si trebuie sa cuprinda informatii esentiale prevazute de legislatia in vigoare. De asemenea, exista anumite clauze contractuale care sunt interzise si care nu trebuie sa se regaseasca in document sub nicio forma. In plus, pe parcursul derularii contractului de credit, banca nu are voie sa efectueze anumite operatiuni.
Guvernul a acordat recent avize favorabile unor initiative legislative aflate in dezbatere in Parlament. Este vorba despre proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice si cel referitor la convertirea in lei a creditelor in valuta la cursul de schimb de la data conversiei.
Citeste mai multe despre Ce informatii trebuie sa contina contractul de credit? Iata la ce trebuie sa fiti atenti cand semnati documentul! pe Avocatnet.ro. mai mult
Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 16:30
Solicitarea de retragere a proiectului privind modificarea legii clauzelor abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, formulata de initiatorii documentului, a fost respinsa ieri de Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputatilor (CDEP), informeaza presa centrala. In aceste conditii, exista doua situatii referitoare la intrarea in vigoare a initiativei legislative.
Pe Ordinea de zi de ieri a Biroului permanent al Camerei Deputatilor a fost inscrisa solicitarea unui numar de 17 deputati, in calitate de coinitiatori, de retragere a proiectului de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, se mentioneaza intr-un document al Camerei, remis redactiei.
Citeste mai multe despre Deputatii au respins solicitarea de retragere a proiectului care modifica legea clauzelor abuzive. Ce sanse de aplicare are initiativa legislativa pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 09:55
Legea care se ocupa de practicile abuzive ale bancilor si care ar trebui sa-i protejeze pe consumatori este pe cale sa fie schimbata, afectand negativ miile de debitori care au ajuns sa fie executati silit din cauza impovararii prin metode neloiale.
Inca din anul 2010, de la celebra ordonanta de urgenta 50/2010, care transpunea in dreptul intern reglementarile si armonizarea legislatiei internationale europene a tuturor contractelor de credit incheiate cu creditorii bancari, au fost o serie de amendamente la legea 193/2000, lege ce reglementeaza in mod direct ce inseamna o practica abuziva cat si clauza abuziva, ce in cele din urma au dus catre o favorizare efectiva a bancilor, in urma mai multor partide de lobby strategic pe langa ordonatorii de legi din Romania.
Tot ce trebuie sa stim despre executarea silita a locuintelor - Sfatul avocatului
Astfel, in 2013, odata cu intrarea in vigoare a codului de procedura civila, s-au modificat si anumite legi conexe, precum legea ...citeste mai departe despre "Legea care-i lasa pe clientii bancilor cu buza umflata - Sfatul avocatului" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Mai 2014, ora 15:37
Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) apreciaza ca Banca Nationala a Romaniei a protejat sistemul bancar si contractele de credit care cuprind clauze abuzive, motivand stabilitatea financiara, atitudine care nu avantajeaza insa nici consumatorii nici institutiile de credit.
"Cel putin la nivelul BNR a existat o atitudine de protejare a sistemului bancar si a contractelor existente, cu clauze abuzive, motivandu-se stabilitatea financiara. Dar stabilitatea sistemului bancar nu poate fi obtinuta cu pretul dreptului la o viata decenta a consumatorului", a declarat miercuri presedintele AURSF, Alin Iacob.
El a aratat ca in anii 2005 - 2008 clientii aveau un grad inalt de incredere in sistemul financiar si nu s-au asteptat ca bancherii sa introduca in contractele de credit predefinite clauze abuzive, mergand pe buna-credinta a acestora.
Pe de alta parte, sistemul bancar a beneficiat de reputatia Bancii Nationale a Romaniei, care era privita ca un garant al integritatii bancilor.
Iacob crede ca sistemul bancar ar trebui sa vina in intampinarea clientilor, macar in al doisprezecelea ceas, si sa ofere solutii pentru a nu ajunge ca instantele sa fie pline de procese impotriva bancilor.
"Daca se va intelege acest lucru, stabilitatea financiara obtinuta va fi una temeinica si va permite evitarea la apelul instantei", a continuat Iacob.
Presedintele AURSF a mai aratat ca nu intelege cum i-au convins autoritatile pe expertii de la FMI sa... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 16:10
Exista cel putin trei banci care au contracte de credite cu prevederi ascunse, a declarat joi Bogdan Nica, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), in cadrul unei conferinte pe teme de concurenta.
Acesta a refuzat, insa, sa nominalizeze bancile.
"Exista cel putin trei banci care in continuare incearca sa ascunda lucruri in contracte. N-o sa va spun ce banci si cate procese sunt, pentru ca vrem sa le castigam pe toate. Cu cat mai multi bancheri corecti, cu atat mai bine pentru tara. Vrem cat mai putini aventurieri", a spus Nica.
El a adaugat ca, de la 1 octombrie, a fost infiintata o structura specializata in cadrul ANPC pentru a se ocupa de clauzele abuzive.
"Oamenii reclamau si pana acum clauzele abuzive, diferenta este de abordare in justitie. Noi vom introduce in toate procesele motivari in temeiul noii legi", a mai spus Nica.
La randul sau, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a aratat faptul ca, dupa aplicarea Ordonantei 50 privind contractele de credit pentru consumatori, nu este normal sa existe astfel de clauze nici in contractele vechi, nici in cele care vor fi incheiate de acum inainte.
Clauzele legale nu vor fi declarate abuzive imediat
Pe de alta parte, Bogdan Nica a mai spus ca acele clauze care pana acum erau legale nu vor fi declarate abuzive peste noapte. "Nu se va intampla ca maine sau poimaine sa fie gasita abuziva o clauza care inainte era legala", a spus el.
Nica a... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 12:52
Dupa ce in ultima vreme Guvernul a facut "jocul" bancilor in razboiul clauzelor abuzive sub pretextul ca sistemul bancar ar putea inregistra pierderi insemnate, acum tot Guvernul este cel care "taie aripile" institutiilor de credit si decide ca prevederile legale privind denuntarea acestor clauze sa fie aplicate de la 1 octombrie 2013, ceea ce va insemna pierderi de miliarde de lei pentru banci.
Modificarile legislative privind clauzele abuzive din contractele de credit vizeaza procesele in care sesizarea este facuta de Autoritatile pentru Protectia Consumatorului.
Ministerul Justitiei a propus amanarea pana la 1 februarie 2014 a posibilitatii denuntarii clauzelor abuzive din contractele, dar Executivul, pe fondul unor discutii inclusiv cu caracter politic, a decis in sedinta de miercuri sa nu aprobe actul normativ.
OUG 50 /2010 privind contractele de credit pentru consumatori aduce mari sperante clientilor bancilor si fiori reci pentru bancheri.
Ce pierderi pot consemna bancile pe clauzele abuzive
In studiu de impact asupra sistemului bancar realizat de BNR la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International se regasesc pierderi de maximum 4,7 miliarde de lei, in cazul in care unele clauze contractuale ar fi denuntate.
Clauzele abuzive din contractele de credit vizeaza in cele mai multe dintre cazuri comisioanele percepute de banca, actiune care ar genera si cea mai mare pierdere pe care ar putea sa o inregistreze sitemul bancar.... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 17:35
In mai putin de o luna ar trebui sa intre in vigoare modificarile pe legea de care se tem bancile: 193/2000. Daca pana cum, o instanta putea dispune modificarea clauzei doar pentru consumatorul care a intentat procesul, in noua varianta judecatorii pot cere modificarea unei clauze considerate abuzive in toate contractele de credit incheiate de banca.
Presiunea este uriasa pentru ca sistemul bancar romanesc ar avea de pierdut peste 1,1 miliarde de euro (circa 5 miliarde de lei) din introducerea proceselor colective, se arata intr-o estimare realizata de Banca Nationala a Romaniei. Pierderile anuale se cifreaza in jurul valorii de 600 de milioane de euro.
Legea ar fi trebuit sa intre in vigoare in luna ianuarie odata cu modificarea Codului de Procedura Civila, insa, la solicitarea FMI masura a fost amanata cu jumatate de an pentru a realiza un studiu de impact. Acest ragaz a dat posibilitatea reprezentantilor bancilor sa faca lobby pentru a obtine modificarea legii astfel incat pierderile sa fie cat mai mici.
Bancile au cerut ca dosarele sa fie judecate la Inalta Curte
Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei au militat la unison cu bancile comerciale pentru judecarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie a proceselor intentate de clienti impotriva clauzelor abuzive din contractele de credit. In timp ce bancherii invoca uniformizarea practicii judiciare, avocatii clientilor sustin ca sunt alte interese la mijloc. In primul rand, procesele la Inalta Curte... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 09:05