Legea pensiilor a reprezentat subiectul central pe care s-a axat anul acesta Ministerul Muncii, fiind adoptata in Parlament pe ultima suta de metri si, prin aprobarea acesteia, ministerul va intra in somaj tehnic, deoarece au fost aplicate toate masurile din programul de guvernare, conform fostului ministru de resort, Lia Olguta Vasilescu.
"Ceea ce este foarte adevarat este ca in urmatorii doi ani la Ministerul Muncii va fi somaj tehnic pentru ca noi am aplicat toate masurile din programul de guvernare", afirma Olguta Vasilescu la inceputul lunii noiembrie.
Anul acesta au fost aplicate o serie de masuri cu impact social, unele salutate, altele contestate, precum majorarea salariului minim pe economie, respectiv transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat.
Printre masuri se mai numara majorarea cuantumului subventiilor acordate angajatorilor care incadreaza in munca persoane care provin din grupuri vulnerabile sau care incheie contracte de ucenicie sau de stagiu, majorarea sprijinului acordat familiilor care au in ingrijire persoane cu dizabilitati, reglementare telemuncii.
Transferul contributiilor sociale
In prima zi a anului 2018 a intrat in vigoare Ordonanta care prevede transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, care a dat nastere la o serie de nemultumiri din partea sindicatelor, acestea acuzand ca salariile unor angajati vor scadea in urma aplicarii masurii.
Ministerul de Finante anuntase din 27 iulie 2017, ca,... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 12:06
Klaus Iohannis a promulgat, joi, Acordul dintre Guvernul Romaniei si al Republicii Moldova pentru implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro acordat celor de peste Prut.
Decretul se refera la promulgarea Legii pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 175/2015 privind ratificarea celui de-al treilea Protocol aditional dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova, semnat la Chisinau la 10 decembrie 2013, la Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro acordat de Romania Republicii Moldova, semnat la Bucuresti la 27 aprilie 2010.
Proiectul are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal pentru stabilirea autoritatilor de coordonare nationala in domeniile protectiei mediului, apelor si padurilor din Romania, respectiv Ministerul Mediului si Ministerul Apelor si Padurilor, din bugetele carora se vor aloca sumele pentru proiectele din domeniul protectiei mediului si schimbarilor climatice care fac obiectul Acordului.
"Pentru proiectele din domeniul protectiei mediului si schimbarilor climatice destinate adaptarii la efectele schimbarilor climatice din punct de vedere al apelor si padurilor se aloca suma de 12.650.000 euro, iar pentru celelalte proiecte din domeniul mediului si schimbarilor... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 19:57
Comisia Europeana a indemnat, joi, "insistent" Romania sa transpuna pe deplin in legislatia sa interna legislatia UE privind limitarea emisiilor in atmosfera ale anumitor poluanti provenind de la instalatii medii de ardere, Directiva (UE) 2015/2193, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Directiva UE 2015/2193 reglementeaza emisiile de dioxid de sulf (SO2), de oxizi de azot (NOx) si de pulberi in atmosfera cu scopul de a reduce aceste emisii si riscurile pentru sanatatea umana si pentru mediu pe care le pot determina. Ea stabileste, de asemenea, norme pentru monitorizarea emisiilor de monoxid de carbon.
Statelor membre li s-a cerut sa comunice masurile nationale de transpunere a directivei in legislatia nationala pana la 19 decembrie 2017. Dat fiind ca Romania nu a respectat termenul, Comisia i-a trimis, in ianuarie 2018, o scrisoare de punere in intarziere. Intrucat Romania nu a comunicat inca masurile, Comisia i-a trimis de data aceasta un aviz motivat.
Romania are la dispozitie doua luni pentru a raspunde. In absenta unui raspuns corespunzator, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a UE cu privire la Romania.
Separat, Comisia a informat ca trimis Romaniei o scrisoare de punere in intarziere, din cauza incapacitatii tarii de a controla emisiile de dioxid de sulf provenite de la doua instalatii mari de ardere (Govora 2 si Deva 2).
Conform Directivei privind emisiile industriale (Directiva 2010/75/UE), care protejeaza cetatenii... mai mult
Joi, 19 Iulie 2018, ora 14:12
Liviu Dragnea si Iulian Iancu au modificat legea off-shore pe ultima suta de metri, chiar inainte de adoptare, pentru a le putea impune petrolistilor din Marea Neagra noi taxe. Ramane de vazut daca masura va aduce miliarde la buget sau daca, dimpotriva, ii va alunga pe petrolisti, lasandu-ne fara bani si cu un zacamant de gaze pe care nu-l putem exploata singuri.
Cert este ca legea off-shore, in ciuda modificarilor, continua sa arate doar ca o colectie de promisiuni electroale ale actualei Puteri si nu ca un act normativ care sa reglementeze exploatarea rationala a resurselor tarii, explica profesorul universitar Petrisor Peiu pentru Ziare.com.
Desi discutii pe marginea extragerii si valorificarii gazelor din Marea Neagra se poarta deja de mai multi ani, in Romania, Guvernul a initiat abia in luna octombrie a anului trecut un proiect de lege care sa consfinteasca normele de exploatare off-shore (pe mare) . Respectivul proiect - adoptat de Senat pe 12 februarie 2018 - a dat nastere unor ample dezbateri, in principal din cauza ca ii scutea pe petrolistii din Marea Neagra de plata unor sume importante catre stat. Iata despre ce era vorba.
Statul le percepe petrolistilor on-shore o taxa pentru sumele pe care acestia le obtin din vanzarea gazului, in plus fata de pretul resursei stabilit mai demult de stat, pe vremea cand piata autohtona de energie era reglementata. Pe explotatorii din off-shore, in schimb, statul s-a gandit sa nu-i mai incarce cu aceasta taxa, impusa... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 00:00
Deputatul USR Nicusor Dan sustine ca, in forma adoptata de senatori, proiectul de lege off-shore nu-i permite tarii noastre sa castige cat ar trebui de pe urma exploatarii gazelor din Marea Neagra. In consecinta, mai spune acesta, proiectul ar trebui regandit si votat abia atunci cand el va oferi avantaje reale Romaniei.
Proiectul de lege off-shore, in forma adoptata de senatori, le ofera companiilor care urmeaza sa exploateze gaze off-shore (pe mare) o serie de avantaje pe care societatile de exploatare on-shore (pe mal) nu le au.
Mai exact, articolul 18 prevede ca exploatatorii off-shore vor da la stat doar redevente, al caror cuantum e stabilit in baza Legii petrolului 238/2004. Valoarea acestor redevente poate ajunge la cel mult 13% din valoarea de vanzare a gazelor extrase. In schimb, companiile off-shore sunt scutite de plata unui impozit consistent, in valoare de pana la 80% din valoare de vanzare a gazului, pe care exploatatorii on-shore sunt obligati sa il plateasca, in baza prevederilor OG 7/2013.
Nicusor Dan sustine ca aceasta scutire nejustificata de impozite pentru companiile de exploatare off-shore va pagubi statul roman.
Mai exact, in conditiile votate de senatori, potrivit unor studii efectuate de Deloitte, Romania ar castiga 9,4 miliarde de dolari, in vreme ce companiile s-ar alege cu 20,2 miliarde de dolari. Asta ar insemna ca exploatatorii s-ar alege cu 68% din profitul obtinut de pe urma exploatarii gazelor din Marea Neagra, in vreme ce... mai mult
Luni, 09 Iulie 2018, ora 12:24
Proiectul de lege off-shore - care stabileste in ce conditii se vor exploata gazele din Marea Neagra - este confuz si plin de hibe, apreciaza expertul in energie Otilia Nutu de la Expert Forum. Asta inseamna ca daca va fi adoptat de deputati in forma in care a trecut de Senat, nu-i va permite Romaniei sa profite la maxim de pe urma uriasei cantitati de gaz din Marea Neagra. Dimpotriva, in forma actuala, legea ar putea impiedica tara noastra sa isi valorifice resursele si chiar i-ar putea atrage o serie de probleme in UE...
Inca din 2012, companiile Exxon si OMV Petrom au anuntat ca au identificat, la o adancime de peste 900 de metri, zacaminte masive de gaz. Initial s-a crezut ca ar fi vorba despre numai 48 de miliarde de metri cubi, dar ulterior s-a stabilit ca zacamantul contine nu mai putin de 200 de miliarde de metri cubi de gaz. Cu alte cuvinte, cam cat consuma Romania in 18 ani!
Atunci era momentul perfect ca statul roman sa profite ca niste companii i-au descoperit aceste resurse si sa isi creeze strategii clare si avantajoase de exploatare. La urma urmei, avea o multime de timp sa faca studii si sa gaseasca metode a se pune de acord cu societatile de exploatare asupra extragerii si vanzarii gazului!
Din pacate, Romania n-a facut nimic din toate acestea. In schimb, a lasat timpul sa treaca inutil, fara sa isi creioneze macar vreo strategie. Abia in 2017, in timpul Cabinetului Tudose, a fost lansat un proiect de lege care sa stabileasca reguli pentru... mai mult
Duminica, 08 Iulie 2018, ora 14:45
Comisia Europeana a anuntat, luni, ca urmareste cu mare atentie procesul legislativ din Romania si posibilele modificari ale Legilor Justitiei si ale Codurilor Penale. De asemenea, CE sustine importanta consultarii Comisiei de la Venetia si a asigurarii transparentei.
"Comisia urmareste indeaproape procesul legislativ din Romania si posibilele modificari ale Legilor Justitiei si ale codurilor penale. In cel mai recent raport, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (CVM), Comisia a subliniat ca Guvernul si Parlamentul ar trebui sa asigure un proces legislativ deschis, transparent si constructiv privind Legile Justitei. De asemenea, Comisia a subliniat in mod clar importanta consultarii Comisiei de la Venetia, ca o parte esentiala a generarii de incredere in aceste reforme", se arata intr-un raspuns al Comisiei Europene.
In document se mai arata ca in cursul saptamanii trecute, Consiliul a adoptat concluziile privind cel mai recent raport al MCV, care "solicita autoritatilor romane sa abordeze in totalitate recomandarile formulate de Comisie pentru a incheia cu succes procesul MCV".
Comisia juridica a Senatului a dat raport favorabil pe amendamentele admise la Legea ANI Acestea prevad ca interdictiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI si la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007-2013 inceteaza de drept.
In Parlament se afla si Legea privind statutul magistratilor, modificarile... mai mult
Luni, 18 Decembrie 2017, ora 17:21
Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, pe articole, in forma Comisiei Juridice, proiectul care modifica Legea ANI si care prevede ca unele interdictii aplicate deputatilor si senatorilor in perioada 2007-2013, pe baza rapoartelor ANI, inceteaza de drept.
Plenul Camerei a dezbatut, astfel, propunerea legislativa pentru modificarea Legii nr.176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr.144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea ANI, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative.
Camera Deputatilor este primul for sesizat.
Articolul care prevede ca interdictiile aplicate deputatilor si senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare intocmite de ANI si la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007-2013, pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 219./2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, inceteaza de drept a fost cel care a suscitat criticile repetate ale Opozitiei.
Liderul grupului USR din Camera, Cristian Seidler, a invocat ca textul proiectului nu are legatura cu functionarea ANI, drept pentru care a solicitat retrimiterea la Biroul Permanent, care sa transmita proiectul Senatului, in calitate de prima camera sesizata. Propunerea sa a fost respinsa de majoritatea PSD-ALDE.
La randul sau, deputatul PNL Catalin Predoiu a criticat... mai mult
Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 12:53
Datele economice aferente trimestrului al treilea reprezinta cele mai vizibile rezultate ale Guvernului in acest an. Astfel, Romania a avut cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in acest interval, fata de precedentele trei luni si de perioada iulie-septembrie 2012, potrivit Eurostat. Cu 1,6%, Romania este lider in UE, urmata de Letonia (1,2%), Marea Britanie si Ungaria (ambele cu 0,8%) si Polonia (0,6%).
Institutul National Statistica a publicat aceleasi date, adaugand ca fata de perioada similara din 2012, avansul este de 4,1%. In plus, la momentul actual, Romania are o rata anuala a inflatiei de 1,8%, cea mai mica dupa 1989.
Comisia Europeana a rambursat Romaniei 7,10 miliarde de euro, care reprezinta 36,96% din alocarea UE 2007-2013. Din aceste fonduri, platile intermediare rambursate insumeaza 4,997 miliarde euro, ceea ce reprezinta 26,01% din alocarea UE 2007-2013. Valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeana este de 5,309 miliarde de euro, ceea ce inseamna o absorbtie curenta de 27,63% din alocarea UE.
In primele noua luni ale anului 2013, balanta comerciala cu produse agroalimentare a Romaniei a inregistrat un excedent de 3,2 milioane de euro. Este pentru prima oara dupa 1994 cand exista excedent.
Salariul minim a ajuns la 180 euro, pensia medie lunara la 196 euro si exista un numar de 66.000 de noi locuri de munca stabile in economie (perioada 1 ianuarie / 30 septembrie 2013), ajungand la peste 100.000 de noi... mai mult
Marti, 31 Decembrie 2013, ora 07:00