Noua lege a Turismului - pe care ministrul Bogdan Trif o considera "cea mai importanta din domeniu" - nu rezolva, de fapt, niciuna dintre marile probleme ale industriei, au declarat pentru Ziare.com intreprinzatori cunoscuti in bransa. Mai mult chiar, in anumite privinte, noul act normativ risca sa faca mai mult rau decat bine.
La finele celei mai recente sedinte de guvern, ministrul Bogdan Trif a anuntat ca Executivul a adoptat o noua Lege a Turismului, pe care o asteptau cu nerabdare atat autoritatile locale, cat si intreprinzatorii din domeniu.
Aceasta noua lege - aprecia atunci Trif - va contribui decisiv la dezvoltarea turismului romanesc, tocmai pentru ca tine cont de noile tendinte in domeniu si pentru ca pune bazele colaborarii intre intreprinzatori si autoritatile locale.
Iata, insa, ce cred unii dintre cei mai cunoscuti intreprinzatori din turismul romanesc despre prevederile legii pe care ministerul de resort le prezinta ca esentiale pentru dezvoltarea industriei de profil, in Romania.
Primariile si intreprinzatorii se asociaza si decid, impreuna, cum sa investeasca in turism: Suna bine, dar nu functioneaza
In anii din urma, Guvernul a decis ca intreprinzatorii din Turism ar trebui sa achite la primarie o taxa numita "de promovare" (in cuantum stabilit de autoritatea locala) . Sumele colectate din aceasta taxa urmau sa fie folosite doar pentru a promova localitatea respectiva ca obiectiv turistic. Din intelegerea noastra, asta inseamna si ca banii... mai mult
Luni, 29 Aprilie 2019, ora 06:33
Ideea colectarii de date personale si informatii despre toti turistii, in baze de date puse administrate de STS, nu este vazuta cu ochi buni de toata lumea, chiar daca unii sustin ca statisticile i-ar ajuta pe cei din domeniu sa se pregateasca mai bine pentru musafirii pe care ii primesc.
Csaba Ferenc Asztalos, presedinte Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), spune ca proiectul legii Turismului, lansat in dezbatere publica, nu este discriminatoriu, dar anumite prevederi reprezinta o intruziune in viata privata.
Reactia vine la scurt timp de la publicarea pe site-ul Ministerului Turismului a proiectului de lege care prevede, printre altele, ca datele persoanele precum si alte informatii specifice despre toti turistii romani si straini vor fi colectate in baze de date asigurate de STS, in mod obligatoriu, sub sanctiunea unor amenzi substantiale.
Citeste mai multe despre: Toti turistii din Romania, inregistrati intr-un sistem al STS: Ce date vrea Guvernul si de ce
"Nu am putea sa vorbim despre incalcarea acestui principiu al nediscriminarii, pentru ca datele se strang de la toate persoanele, indiferent de apartenenta etnica, religie, nationalitate si asa mai departe. Problema se pune, insa, ce vor sa faca cu aceasta baze de date? Cum imi protejeaza datele personale? De ce sa cunoasca o institutie a statului unde imi fac eu vacanta?", a declarat Csaba Ferenc Asztalos pentru Mediafax.
In plus, presedintele CNCD spune ca aceste baze de date... mai mult
Sambata, 26 August 2017, ora 18:05
Proiectul privind Legea Turismului, asteptat de mult timp de firmele din domeniu, a fost publicat vineri in dezbatere publica de catre Ministerul Economiei, prevazand, printre altele, inchisoare de pana la trei ani si amenzi de maximum 50.000 lei pentru constructiile neautorizate in areale turistice.
Potrivit proiectului de act normativ, constituie infractiuni "executarea in areale turistice fara autorizatie de construire sau de desfiintare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a altor constructii sau dotari decat cele admise in conditiile legii", precum si continuarea executarii lucrarilor dupa dispunerea opririi acestora de catre organele de control competente. Aceste infractiuni se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda de la 10.000 lei la 50.000 lei.
Deputatii lucreaza la legea turismului pe litoral - vezi ce-i inspira
De asemenea, nerespectarea prevederilor privind intretinerea si igienizarea zilnica a plajei inchiriate, neamenajarea plajei la ...citeste mai departe despre "Legea Turismului: Inchisoare de pana la trei ani pentru constructiile neautorizate" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Iunie 2015, ora 19:31
Legea Turismului este pe punctul de a declansa un nou conflict intre Ministerul Turismului si patronatele din industria hoteliera. Ministrul de resort, Elena Udrea, sustine ca hotelurile trebuie tinute deschise pe toata perioada sezonului estival, adica de la 1 mai pana pe 30 septembrie, in timp ce asociatiile din industria de profil critica aceasta hotarare.
Presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Daniel Vasilescu, sustine ca legea poate fi aplicata, doar daca hotelurile vor deschide esalonat, in timp ce Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Corina Martin subliniaza faptul ca unitatile de cazare pot primi turisti, dar ca acestia se vor plictisi, in conditiile in care toate celelalte facilitati sunt inchise.
Ministrul Elena Udrea vrea ca hotelurile sa fie deschise pe toata perioada sezonului estival si considera ca adoptarea unei legi a turismului era necesara in contextul in care domeniul a fost reglementat doar printr-o serie de acte normative cu prevederi uneori diferite.
"Legea clarifica responsabilitatile autoritatilor publice centrale si ale celor locale implicate in acest domeniu, precum si unele cerinte obligatorii referitoare la calitatea serviciilor oferite turistilor", a afirmat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
De asemenea, Udrea vrea ca unitatile hoteliere sa reabiliteze structurile in asa fel incat sa asigure "un peisaj optim, atragator, care sa incante si atraga turistii pe... mai mult
Marti, 22 Martie 2011, ora 17:57
Proiectul Legii Turismului, lansat marti in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), prevede ca permiterea accesului cu animale pe plaja este considerata contraventie, ce se va sanctiona cu amenda cuprinsa intre 10.000 lei si 25.000 lei, relateaza NewsIn.Singura exceptie de la aceasta prevedere o constituie cainii din dotarea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) si cainii utilitari ai persoanelor cu dizabilitati.
De asemenea, cu aceeasi amenda vor fi sanctionate si permiterea camparii pe plaja cu destinatie turistica, circulatia sau stationarea autovehiculelor pe plaja (cu exceptia celor care asigura interventii operative si a utilajelor de intretinere a plajelor), dar si permiterea realizarii de activitati de comert ambulant pe plaja.
Potrivit proiectului de act normativ, constructiile si dotarile admise a se amplasa pe plaja cu destinatie turistica, prevazute in planurile de urbanism, sunt modulele de grupuri sanitare (numai in cazurile in care acestea nu se pot amplasa in zona limitrofa), dotarile pentru agrement specific plajei, posturile de prim ajutor si de salvare, constructiile si amenajarile cu caracter provizoriu, demontabile, precum si instalatiile de captare a energiei solare in zona bateriilor de dusuri.
Totodata, pentru localitatile de pe litoralul romanesc, se vor institui masuri speciale de planificare si gestiune (de ordin stiintific, juridic, administrativ, financiar, fiscal si tehnic menite sa... mai mult
Marti, 21 Decembrie 2010, ora 19:16
Proiectul privind Legea Turismului va fi finalizat pana miercuri, iar joi va fi supus dezbaterii publice pentru 30 de zile, inainte de a fi inaintat Parlamentului, a declarat luni ministrul interimar al turismului, Elena Udrea, potrivit NewsIn. "Proiectul privind Legea Turismului este finalizat, pana miercuri se asteapta precizari de la asociatiile si patronatele din turism, urmand ca joi sa fie afisat pe site-ul ministerului si supus dezbaterii publice pentru 30 de zile, inainte de a fi inaintat Parlamentului", a spus la finalul sedintei Consiliului Consultativ al Turismului, Elena Udrea.
Potrivit ministrului interimar al turismului, noua lege prevede scutirea de la plata impozitului pe profit pe o perioada de 1-5 ani pentru investitorii din turism, care investesc sume cuprinse intre 100.000 si peste 10 mil. euro.
"Avem in aceasta lege o prevedere pentru scutirea impozitului pe profit pentru investitorii in turism, pentru cei care investesc sume cuprinse intre 100.000 de euro si peste 10 milioane de euro. Exista in lege o grila pentru aceste scutiri de impozite", a spus Elena Udrea la sedinta Consiliului Consultativ al Turismului.
Potrivit ministrului interimar al turismului, in lege mai exista o prevedere de scutire de la plata impozitului pe cladiri pentru cei care investesc in zona rurala.
Tot in acest capitol mai exista si scutire la plata impozitului pe cladiri pentru cei care vor avea activitati pe litoral pentru mai mult de cinci luni pe an.
"Cei care au activitate... mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 17:44
In cel mult doua saptamani, Legea turismului va fi definitivata, urmand sa fie supusa dezbaterii publice."Ne aflam in stadiul final de elaborare a Legii turismului", a declarat secretarul de stat in Ministerul Turismului Corneliu Popovici, citat de Mediafax. Potrivit oficialului, joia viitoare va avea loc ultima sedinta a Consiliului Consultativ care lucreaza la elaborarea acestei legi. Ulterior, documentul va fi supus dezbaterii publice. Dupa aceasta etapa, legea va ajunge in Parlament. Prevederile noii legi vor permite acordarea unor facilitati fiscale pentru investitorii in turism, pe perioade determinate. Astfel, si pensiunile turistice si cele agroturistice vor beneficia de inlesniri fiscale. mai mult
Vineri, 14 August 2009, ora 16:13