Dan Barna, candidatul Aliantei USR PLUS la alegerile prezidentiale, sustine ca este nevoie o noua Lege a Sanatatii, care sa redea preventiei si medicinei de familie rolul lor esential in orice sistem medical modern. Asistenta medicala nu trebuie sa mai fie o povara financiara pentru familiile si asa incercate de boala.
Legea actuala a Sanatatii este veche de 13 ani si a suferit mii de modificari si amendamente. In 2007, cand a fost aprobata legea nr. 95, nu existau nici sistemul informatic, nici spitale construite din donatii, nici posibilitatea de a analiza stiintific cantitati uriase de date despre sanatatea populatiei cu ajutorul tehnologiei, nici conceptul de medicina bazata pe valoarea serviciilor medicale.
Pe hartie, statul roman le ofera cetatenilor sai servicii medicale extinse, dar in realitate fiecare dintre noi stim ca traim intr-o mare minciuna oficiala. Serviciile medicale nu sunt platite la valoarea lor reala, achizitiile efectuate in sistemul medical sunt infestate de coruptie, investitiile nu se bazeaza pe nevoile oamenilor, ci pe interesele unor cercuri de putere.
Si in tot acest timp, costurile cu serviciile medicale au devenit o problema din ce in ce mai apasatoare pentru milioane de familii. Romania se numara printre tarile europene cu o rata mare a populatiei expuse la cheltuieli catastrofice din motive medicale. Acest lucru inseamna ca sunt foarte multe familii care au ajuns la sapa de lemn atunci cand cineva drag s-a imbolnavit.
"Avem... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 21:30
"Romania, incotro? Sanatatea - o miza de 19,2 milioane de vieti!", eveniment care se adreseaza actantilor din domeniul medical, se va desfasura in data de 17 iulie, incepand cu ora 9:30, la hotel Marshal.
Conferinta dedicata noilor reglementari din legea sanatatii este un Forum de dezbateri si propuneri pentru noul proiect ce vizeaza reforma in sistemul national de sanatate si dorim ca acest eveniment sa ofere cadrul unor dezbateri din care sa rezulte idei si propuneri in beneficiul realizarii Legii Nationale a Sanatatii si implicit beneficiarilor acestei legi: Cele 19,2 milioane de vieti.
Succesul reformei in sanatate depinde intr-o masura esentiala de gradul de implicare atat a angajatorilor, a societatilor de asigurari de sanatate cat si a furnizorilor de servicii si tehnologii - de capacitatea autoritatilor de a dialoga cu toti factorii implicati si de a introduce in legislatie feed-back-ul obtinut. mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 17:58
Proiectul legii Sanatatii va fi lansat in dezbatere publica si aprobat de Guvern dupa ce prevederile actului normativ vor fi prezentate si institutiilor financiare internationale, a anuntat, luni seara, la Guvern, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.
El a precizat totusi ca, marti, va fi prezentat pe site-ul ministerului de resort capitolul privind reforma sistemului de sanatate, cu mentiunea ca si acesta ar putea suferi modificari in urma discutiilor cu institutiile financiare internationale.
Potrivit ministrului, capitolele privind urgentele, medicamentele si Scoala Nationala de Sanatate Publica raman nemodificate comparativ cu legislatia in vigoare, singura noutate fiind ca ambulantele vor fi incluse in finantarea asigurata de la bugetul de stat.
Cepoi a mai precizat ca Guvernul va initia discutii cu institutiile financiare internationale si pentru modificarile taxei claw-back, urmand ca, ulterior, premierul Victor Ponta sa se intalneasca cu producatorii de medicamente. mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 10:35
Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca proiectul legii sanatatii va fi prezentat in Guvern pana la sfarsitul lunii iunie si este posibil ca pana la finele anului aceasta sa fie adoptat in Parlament.
Ministrul Sanatatii a precizat ca in prezent se poarta consultari cu toti actorii interesati in elaborarea acestui proiect de lege pentru a afla care sunt asteptarile populatiei si a celor care participa la sistemul de sanatate de la acest proiect de lege.
"Am discutat despre reorganizarea spitalelor si s-au tras mai multe concluzii: pentru cresterea calitatii serviciilor medicale in spitale in beneficiul pacientilor este necesar un management mai performant al spitalelor. Acest management mai performant nu se poate in actuala forma de organizare a spitalelor, respectiv institutii publice bugetare.
Atata vreme cat personalul medical va fi considerat personal bugetar si institutia va functiona in limita constrangerilor date de legislatia pentru institutiile bugetare, posibilitatea dezvoltarii asistentei medicale spitalicesti ca urmare a unui management mai performant este limitata. Aceasta propunere nu este noua, a fost confirmata astazi, iar toate discutiile au opinat pentru aceasta solutie", a subliniat ministrul Sanatatii.
Autoritatile cauta solutii pentru reorganizarea spitalelor
Vasile Cepoi a anuntat ca s-a identificat faptul ca o reorganizare a spitalului ca o unitate nebugetara... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 15:59
FMI insista ca Romania sa aiba o noua legislatie pentru domeniul Sanatatii, a anuntat ministrul Ritli Ladislau duminica la Satu Mare.
"FMI insista si ne-a recomandat sa continuam elaborarea noii legislatii, cu o prudenta mai mare decat pana acum si cu o consultare mai larga a profesorilor si a bolnavilor. Noi ne-am angajat ca pana la mijlocului anului sa avem un proiect", a spus Ritli.
Potrivit ministrului Sanatatii, se va face o mai buna promovare a propunerilor noii legi pentru a nu exista interpretari gresite.
"Pachetul de baza va functiona pe doua niveluri, reglementarea consumului, respectiv prescrierii medicamentelor strict pentru afectiunile pentru care a fost autorizat medicul. De asemenea reducem numarul de zile de spitalizare, unde cu foarte mult depasim media europeana. La interventiile chirurgicale in alte zone oamenii stau doar doua zile pentru spitalizare", a adaugat Ritli.
Ministrul a precizat ca proiectul noii legi va fi trimis la Parlament, urmand sa fie introdusa o suma mica pentru asigurarea coplatii. Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a participat duminica la inaugurarea noii Unitati de Primire Urgente a Spitalului Judetean Satu Mare. mai mult
Duminica, 05 Februarie 2012, ora 15:12
Noul proiect de lege privind reforma in Sanatate a generat proteste de strada care au dus Romania in centrul atentiei, intr-un mod nefavorabil, in presa internationala. Insa, dincolo de aceste unde seismice propagate la nivelul societatii civile, care sunt justificarile economice care ar argumenta planul de schimbare al sistemului sanitar?
Deputatul Mariana Campeanu este de parere ca noua lege nu are niciun studiu de impact asupra bugetului.
"Unul din punctele acestui studiu trebuia sa ne faca sa ne dam seama cat se va economisi la buget. Din ceea ce am citit, din proiect nu rezulta ca asupra bugetului va avea vreun impact decat in sensul ca, probabil, in afara de ce s-a alocat pana acum, nu se vor aloca sume suplimentare", a declarat Mariana Campeanu, pentru Ziare.com.
Cititi mai multe despre Legea Sanatatii si reforma - cum sa fie bine si pentru buget, si pentru pacient? pe ziare.com. mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 18:38
Legea Sanatatii a declansat numeroase controverse pe plan local, mai ales dupa ce Guvernul a decis privatizarea sistemului de urgenta. Business24 a cautat cele mai bune spitale private din Romania si a aflat care sunt tarifele pentru diferite servicii.
Noua lege a sanatatii scade numarul celor care sunt scutiti de la plata serviciilor medicale si elimina o serie de gratuitati. Pe de alta parte, monopolul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) este redus. CNAS aduce la bugetul de stat aproximativ 4% din Produsul Interb Brut. Procentul echivaleaza cu 5 miliarde de euro, conform calculelor efectuate de Jurnalul National.
Una dintre schimbarile majore prevazute de noua Lege a Sanatatii prevede inlocuirea caselor judetene de asigurari de sanatate (in prezent institutii de stat), cu case de sanatate private. Teoretic, in acest fel se introduce concurenta, iar asiguratorii privati "se vor duela" in oferte.
Proiectul de Lege a Sanatatii mai prevede ca spitalele sa poata fi organizate si cu statut de fundatii si societati comerciale, scopul fiind acela de a putea aduce mult mai multe fonduri decat pot aduce in actuala structura.
Ministrul Sanatatii a anuntat ca romanii nu vor plati suplimentar, dar vor avea mult mai multe beneficii. Pe de alta parte, romanii vor fi obligati sa plateasca, separat, prin asigurari suplimentare, servicii care nu sunt incluse in pachetul minim oferit asiguratului.
In lege a fost inclusa si o majorare substantiala, cu 20%, a... mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 18:04
Cardul national de sanatate care ar contine toate informatiile privind calitatea de asigurat, date medicale precum grupa de sange, predispozitia la alergii sau avizul pentru donarea de organe este cuprins si in proiectul Legii sanatatii, desi actul trebuia sa fie livrat romanilor de patru ani.
Cardul national de sanatate figureaza alaturi de cel european la Titlul XII al noii legi a sanatatii. Desi cardul national trebuia realizat inca de acum patru ani, autoritatile nu au reusit acest lucru, in ultima jumatate de an licitatia pentru realizarea lui fiind contestata de cateva ori.
Cardul national de asigurari sociale de sanatate este un card electronic, distinct de cardul european de asigurari sociale de sanatate. Documentul se emite pentru dovedirea calitatii de asigurat si poate fi utilizat numai pe teritoriul Romaniei. Cardul national de asigurari sociale de sanatate este parte integranta a sistemului informatic unic integrat al asigurarilor sociale de sanatate.
Cheltuielile necesare pentru producerea cardului national de asigurari sociale de sanatate se suporta atat de CNAS, cat si de asigurat.
Asiguratul suporta cheltuielile reprezentand contravaloarea cardului national de asigurari sociale de sanatate, respectiv a documentului propriu-zis prin care se atesta calitatea de asigurat, precum si costurile aferente distributiei acestuia.
Modalitatile de elaborare, implementare si distribuire in Romania a cardului national de asigurari sociale de sanatate,... mai mult
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 20:59
Deputatul liberal Eugen Nicolaescu a afirmat miercuri intr-o conferinta de presa ca proiectul noii legi a sanatatii este cea mai grea lovitura care se da cetateanului obisnuit.
"Proiectul noii legi a sanatatii, din punctul meu de vedere, este cea mai grea lovitura care se da cetateanului care traieste numai din veniturile lui. Introducerea unui pachet de servicii mai mic decat este in prezent inseamna acces mai mic la servicii medicale.
Introducerea si aplicarea tuturor tarifelor care se numesc coplata inseamna tot blocarea accesului la servicii medicale pentru ca oamenii nu au bani. Schimbarea listei de medicamente compensate, in sensul reducerii acesteia, inseamna tot micsorarea accesului cetateanului la servicii de sanatate pentru ca nemaiputand sa aiba acces la medicamente nu poate sa-si rezolve problemele de sanatate", a spus Eugen Nicolaescu, in conferinta de presa sustinuta miercuri la sediul Organizatiei judetene Calarasi a Partidului National Liberal.
Totodata, acesta este de parere ca prin acest proiect privatizarea unor spitale publice se va face in mod netransparent.''Prin transformarea lor in fundatii sau in societati comerciale sau in asociatii ele se privatizeaza dar sub niciun fel de lege a transparentei (...) a mai spus Nicolaescu mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 21:25