Legea salarizarii unitare a bugetarilor a fost votata, miercuri, de plenul Camerei Deputatilor si urmeaza sa mearga la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Au fost 188 de voturi "pentru", 28 "impotriva" si 47 de abtineri.
Proiectul a fost sustinut de deputatii din coalitia majoritara, PSD-ALDE, si sprijinit prin vot de UDMR si grupul minoritatilor nationale. Singurul partid care a anuntat ca se va abtine de la vot a fost PMP.
Toti deputatii USR prezenti au votat impotriva. Votul a fost electronic.
Vezi cum au votat deputatii de la fiecare formatiune in parte.
Camera Deputatilor, decizionala, a epuizat in doar 15 minute dezbaterile generale, articolele legii si amendamentele fiind votate in bloc, informeaza Mediafax.
Proiectul a fost sustinut de la tribuna de presedintele PSD, Liviu Dragnea, si de ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, iar sedinta a fost condusa nu de presedintele Camerei, ci de vicepresedintele Florin Iordache, fostul ministru al Justitiei.
Dupa vot, Liviu Dragnea s-a aratat multumit ca legea a trecut atat de repede prin Parlament.
"Incet, incet fiecare salariat din sectorul bugetar o sa vada cu cat ii creste salariul", a declarat presedintele Camerei Deputatilor de la tribuna, respingand criticile primite in ultima perioada de la contestatarii legii.
Dragnea a tinut sa comenteze si absenta de la sedinta de astazi a ministrului Finantelor, Viorel Stefan, si a premierului Sorin Grindeanu, ambii membri ai PSD.
"Am... mai mult
Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 12:18
Proiectul Legii salarizarii intra, luni, in dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputatilor, care este for decizional in aceasta speta, membrii Comisiei de buget urmand sa dea, de la ora 14:00, aviz proiectului, Comisia de munca fiind raportoare.
Luni se incheie perioada in care deputatii puteau depune amendamente, raportul urmand a fi dat pana pe 6 iunie.
Comisia pentru munca va da raportul, in timp ce Comisia pentru buget si cea juridica vor fi sesizate pentru avizare.
Proiectul a starnit o serie de critici din partea Opozitiei, care a solicitat de doua ori ca ministrul de Finante, Viorel Stefan, sa fie invitat la "Ora Guvernului", pentru a da explicatii cu privire la sustenabilitatea implementarii Legii salarizarii, cererea fiind respinsa de membrii Biroului Permanent al Camerei Deputatilor.
Liderul deputatilor PSD, Marcel Ciolacu, a argumentat ca proiectul Legii salarizarii este o initiativa parlamentara, care nu e asumata de Guvern, iar ministrul nu este nevoit sa stie "cat de sustenabila este sau nu".
"Fiind o initiativa parlamentara, dupa ce va fi aprobata aceasta lege, suntem de acord ca domnul ministru sa vina si sa raspunda plenului Parlamentului, legea aprobata de catre Parlament daca este sustenabila sau nu. Este un nonsens solicitarea Partidului National Liberal si un pic impotriva firii normale a lucrurilor", a argumentat deputatul PSD, potrivit stenogramei sedintei Biroului Permanent de marti.
Deputatul PMP Eugen Tomac a spus,... mai mult
Luni, 29 Mai 2017, ora 07:53
Legea salarizarii a fost votata marti de plenul Senatului, urmand sa ajunga la Camera Deputatilor, care este decizionala.
Au fost 85 de voturi pentru, 10 impotriva si 13 abtineri, relateaza Digi24.
Proiectul a fost amendat in Comisia de munca din Senat, astfel incat printre cei care vor primi salarii mai mari se numara primarii si viceprimarii de municipii, directorii administratiilor financiare sau angajatii ANAF. De asemenea, senatorii au decis ca nu vor mai fi inghetate pensiile speciale.
Vezi aici ce modificari i-au fost aduse in Senat Legii Salarizarii
Mai multe categorii de bugetari, printre care si cei din administratia publica, s-au aratat nemultumite de noua Lege a salarizarii, amenintand cu proteste.
Opozitia a cerut ca ministrul Finantelor sa vina in Parlament sa explice de unde vor fi luati banii pentru maririle salariale, dar PSD s-a opus prin vot.
Dezbateri aprinse luni in Senat. Concluzia? O lege perfecta a salarizarii bgetarilor mai mult ca sigur nu poate exista in Romania
Luni, in cadrul dezbaterilor generale, opozitia a criticat actul normativ, despre care a spus ca introduce o serie de inechitati intre salariatii bugetari, sustinand ca va duce chiar la o scadere a veniturilor acestora.
"Este Legea salarizarii arbitrare, nu putem vorbi despre o salarizare unitara (...) E arbitrara pentru ca nu am inteles de ce primarii si viceprimarii de orase au nevoie de un supliment fata de grila initiala, iar cei care au proiecte pe fonduri... mai mult
Marti, 23 Mai 2017, ora 11:40