Modul inedit in care PSD a decis sa promoveze Legea salarizarii unitare, pe site-ul partidului si nu la Ministerul Muncii sau in Parlament, ridica mari semne de intrebare cu privire la respectarea dialogului cu sindicatele si Opozitia. "Este o forma de eludare a dialogului social", apreciaza Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Cartel Alfa.
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a dat asigurari, miercuri, ca Legea salarizarii intra in vigoare de la 1 iulie, desi proiectul nu e inca definitivat si depus la Parlament pentru dezbateri.
Ministrul a declarat ca se primesc amendamente si observatii la partid, de care se va tine sau nu cont, dupa care proiectul Legii salarizarii unitare va trece "rapid" prin Parlament.
Cadrul legal presupune, insa, existenta unui dialog cu partenerii sindicali, precum si dezbateri reale in forul legislativ, unde Opozitia are dreptul constitutional sa isi spuna punctul de vedere.
Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Cartel Alfa, a declarat pentru Ziare.com referitor la "tehnica promovarii" acestei legi ca "seamana cu o forma de eludare a dialogului social, care era necesar la o lege care se dorea a fi cat mai stabila si cat mai durabila".
"Emil Boc si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului, iar de data aceasta este o forma inversa de eludare a dialogului social, deoarece, cu tot respectul pentru Parlament, el nu are capacitatea si bazele de date, specialistii, care sa poata sa faca o analiza financiara, pe de o parte,... mai mult
Joi, 20 Aprilie 2017, ora 06:46
Guvernul a prezentat, luni, proiectul Legii salarizarii unitare, ce presupune cresterea treptata a salariilor pana in 2022.
Documentul garanteaza ca cea mai mica leafa primita de un angajat la stat va fi de 1.625 de lei, iar cel mai mult vor avea de castigat angajatii care sunt remunerati prost.
Proiectul a fost discutat in cadrul Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Iata cateva dintre principiile care au stat la baza elaborarii legii, potrivit Ministerului Muncii:
- Buget de 19,5 miliarde de lei negociat cu Ministerul Finantelor, pentru asigurarea implementarii legii;
- 1.625 de lei - salariul cel mai mic, 21.540 de lei - salariul cel mai mare;
- Raportul salariu minim la cel maxim este de 1:13, respectiv 1:9 daca se exclud demnitarii;
- Salariile demnitarilor de rang inalt vor fi inghetate;
- Vor fi 116 clase de salarizare;
- Aplicare integrala pana in 2022;
- Crestere a masei salariale de la 58 ...citeste mai departe despre "Guvernul a prezentat Legea salarizarii unitare: Cea mai mica leafa va fi de 1.625 de lei si cea mai mare de 21.540 de lei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2016, ora 17:28