Modul inedit in care PSD a decis sa promoveze Legea salarizarii unitare, pe site-ul partidului si nu la Ministerul Muncii sau in Parlament, ridica mari semne de intrebare cu privire la respectarea dialogului cu sindicatele si Opozitia. "Este o forma de eludare a dialogului social", apreciaza Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Cartel Alfa.
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a dat asigurari, miercuri, ca Legea salarizarii intra in vigoare de la 1 iulie, desi proiectul nu e inca definitivat si depus la Parlament pentru dezbateri.
Ministrul a declarat ca se primesc amendamente si observatii la partid, de care se va tine sau nu cont, dupa care proiectul Legii salarizarii unitare va trece "rapid" prin Parlament.
Cadrul legal presupune, insa, existenta unui dialog cu partenerii sindicali, precum si dezbateri reale in forul legislativ, unde Opozitia are dreptul constitutional sa isi spuna punctul de vedere.
Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Cartel Alfa, a declarat pentru Ziare.com referitor la "tehnica promovarii" acestei legi ca "seamana cu o forma de eludare a dialogului social, care era necesar la o lege care se dorea a fi cat mai stabila si cat mai durabila".
"Emil Boc si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului, iar de data aceasta este o forma inversa de eludare a dialogului social, deoarece, cu tot respectul pentru Parlament, el nu are capacitatea si bazele de date, specialistii, care sa poata sa faca o analiza financiara, pe de o parte,... mai mult
Joi, 20 Aprilie 2017, ora 06:46
Proiectul privind salarizarea unitara pentru sectorul bugetar va fi depus in Parlament pana in luna iunie, a anuntat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
"Noi lucram la salarizarea unitara. Toate salariile vor creste, evident ca vor creste si ale demnitarilor in raportul care este absolut necesar. Dar cred ca este bine sa se intample toate aceste majorari o data pentru toata lumea. (...)
Am cerut sprijinul colegilor de la celelalte ministere sa desemneze cate o persoana pentru fiecare minister in parte, ca sa ne uitam cu atentie pe legea salarizarii, pentru ca sunt anumite categorii care nu mai exista. (...)
Nu putem sa spunem ca o luam de la zero, raportul va fi de 1 la 13, asa cum ne dorim noi, dar nu pot sa dau mai multe detalii pentru ca va trebui sa intram in dezbatere si cu partenerii ...citeste mai departe despre "Legea salarizarii unitare va fi trimisa in Parlament cel tarziu in iunie" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Ianuarie 2017, ora 16:30
Guvernul a prezentat, luni, proiectul Legii salarizarii unitare, ce presupune cresterea treptata a salariilor pana in 2022.
Documentul garanteaza ca cea mai mica leafa primita de un angajat la stat va fi de 1.625 de lei, iar cel mai mult vor avea de castigat angajatii care sunt remunerati prost.
Proiectul a fost discutat in cadrul Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Iata cateva dintre principiile care au stat la baza elaborarii legii, potrivit Ministerului Muncii:
- Buget de 19,5 miliarde de lei negociat cu Ministerul Finantelor, pentru asigurarea implementarii legii;
- 1.625 de lei - salariul cel mai mic, 21.540 de lei - salariul cel mai mare;
- Raportul salariu minim la cel maxim este de 1:13, respectiv 1:9 daca se exclud demnitarii;
- Salariile demnitarilor de rang inalt vor fi inghetate;
- Vor fi 116 clase de salarizare;
- Aplicare integrala pana in 2022;
- Crestere a masei salariale de la 58 ...citeste mai departe despre "Guvernul a prezentat Legea salarizarii unitare: Cea mai mica leafa va fi de 1.625 de lei si cea mai mare de 21.540 de lei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2016, ora 17:28
Noul Cod al Muncii precum si efectele reformei pensiilor si ale Legii salarizarii unitare sunt analizate de ministrul Muncii, Sulfina Barbu, impreuna cu reprezentantii Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale.
Potrivit unor informatii preliminare, evaluarea stadiului in care se afla Legea asistentei sociale va fi, de asemenea, discutata.
Discutiile se vor axa pe situatia persoanelor vulnerabile, in conditiile retragerii subventiei de la bugetul de stat pentru ajutoarele de incalzire. mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 14:53
Comisia Europeana a avertizat Guvernul ca aplicarea Legii salarizarii unitare pentru angajatii ANRE poate afecta independenta institutiei si genera declansarea procedurii de infringement, dar Executivul insista ca lipsa banilor impune constrangeri bugetare si ca independenta este asigurata prin lege, potrivit Mediafax.Comisia Europeana a transmis Guvernului o a doua avertizare privind riscul ca independenta financiara a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sa fie afectata de includerea angajatilor institutiei in categoria personalului afectat de Legea salarizarii unitare in sectorul bugetar.
Comisia a atentionat, in infograma transmisa autoritatilor romane, ca poate fi declansata procedura de infringement daca independenta ANRE este afectata, au declarat agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
Situatia a fost discutata in sedinta de joi a Guvernului, iar ministrii au decis, potrivit surselor citate, sa transmita Comisiei Europene ca ANRE nu poate fi exclusa din sfera de aplicare a Legii salarizarii unitare, deoarece lipsa resurselor financiare impune masuri de austeritate pentru intregul sector bugetar.
"Guvernul va transmite Comisiei Europene ca resursele bugetare sunt limitate din cauza crizei si ca, in aceste conditii, ANRE trebuie sa respecte constrangerile bugetare impuse tuturor institutiilor statului.
Executivul va insista ca independenta ANRE nu se reduce la sistemul de salarizare si nici nu a fost limitata astfel, iar cadrul legislativ... mai mult
Luni, 06 Decembrie 2010, ora 00:20
Guvernul a aprobat, miercuri, legea salarizarii unitare in sectorul public pentru anul 2011, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale. Conform proiectului prezentat saptamana trecuta de MEDIAFAX, salariile de baza din sectorul public vor creste in 2011 cu 15%, dar vor ramane si in aceste conditii cu 13,75% mai mici fata de luna iunie 2010, cand au fost reduse de Guvern, fara ca noul nivel sa mai fie modificat pana la sfarsitul anului viitor.
Salariile de baza vor creste anul viitor cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, si nu din luna iunie.
Guvernul intentioneaza sa isi angajeze raspunderea pentru legea salarizarii. mai mult
Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 18:02
Premierul Emil Boc a declarat vineri ca prin Legea salarizarii unitare bugetarii vor recupera "o suma importanta" din diminuarile salariale de 25% stabilite in vara acestui an aratand ca, pana la adoptarea acestei legi, situatiile precum cele de la Finante vor fi rezolvate prin amendarea OUG 1/2010, precizeaza NewsIn."La nivel bugetar avem Legea salarizarii personalului bugetar pentru anul 2011, aceasta lege are doua avantaje, pe de o parte inca odata stabileste foarte clar ierarhia functiilor publice si a profesiilor bugetare din Romania si le asaza pe fiecare la locul lor in sistem, si pe de alta parte stabileste salariile pentru anul 2011, atat cat isi poate permite tara in acest moment.
Repet, nu vin cu lucruri populiste, vin cu ceea ce tara poate sa-si permita, pentru ca e usor sa promiti, e greu sa pui in practica", a declarat premierul vineri la Cluj.Boc a subliniat ca Legea salarizarii pentru anul 2011 va consacra o recuperare a sumelor de bani pierdute prin diminuarea cu 25% a veniturilor bugetarilor in vara acestui an.
"Nu ofer formula finala pentru ca este in plin proces de negociere, dar va pot asigura ca salariul minim, raportat la cel existent in momentul de fata, de 600 de lei, va creste, si pe de alta parte se va recupera o suma importanta din ceea ce bugetarii au pierdut incepand cu iunie 2010", a spus el.
Boc a mai explicat ca, pana la intrarea in vigoare a Legii salarizarii unitare, situatia angajatilor de la Ministerul de Finante va fi rezolvata... mai mult
Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 12:06
Reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor nu s-au inteles, la discutiile care au avut loc miercuri, pe cinci capitole din proiectul Legii salarizarii unitare, printre care ierarhizarea sistemului, Ministerul Muncii sustinand varianta de la 1 la 15, iar sindicatele pe cea de la 1 la 12, potrivit Mediafax.Presedintele Confederatiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, miercuri seara, la finalul intalnirii cu reprezentantii ministerelor Muncii si Finantelor, ca au primit promisiuni ca le va fi trimis un alt text al proiectului Legii salarizarii, care contine unele completari, dar au ramas in divergenta cinci articole, printre care sistemul de ierarhizare pe clase si implicatiile modului de calcul la structura bugetara.
"Exista in disputa ierarhizarea sistemului, care este foarte importanta. Ministerul Muncii continua sa sustina varianta 1 la 15, iar sindicatele varianta 1 la 12.
Pasul de crestere intre doua clase noi vrem sa fie un pas uniform, iar Ministerul Muncii vrea un pas uniform procentual, ceea ce face ca un coeficient sa varieze de la 0,03 la 0,5, adica la unii vor creste salariile cu 15 lei si la altii cu 300 de lei", a spus Hossu.
Liderul "Cartel Alfa" a precizat ca reprezentantii Guvernului au promis sa trimita sindicatelor, joi, pe langa noul text al Legii salarizarii unitare, si datele legate de simularea pe salariul minim ceruta de sindicate, de 675 si 705 de lei.
Sindicatele au adus mai multe amendamente la legea unica de salarizare, legate de... mai mult
Joi, 23 Septembrie 2010, ora 00:27
Premierul Emil Boc a declarat, luni, ca legea salarizarii unitare trebuie finalizata deoarece fara ea nu poate fi intocmit bugetul, principiul pe care se merge fiind ca cei care au pierdut 25% din salariu sa recupereze o parte in 2011, potrivit Mediafax. Emil Boc a precizat, la Ministerul Muncii, unde s-a intalnit cu sindicalistii, ca a fost doar o noua discutie privind salariul minim pe economie, dar ca negocierile vor continua. El a subliniat ca discutiile s-au axat in principal pe legea salarizarii unitare deoarece Guvernul, in septembrie, va promova legea in Parlament si va stabili salariul minim pe 2011.
"Avem nevoie de aceasta lege pentru ca fara lege nu putem face bugetul pe anul viitor", a declarat premierul. El a spus ca principiul de baza pe care se merge este ca cei care au pierdut la salarii prin diminuarea cu 25% vor recupera o parte in 2011.
"De aici incepe discutia", a precizat Emil Boc. Premierul a spus ca vineri va avea loc o intalnire cu patronatele. O intalnire pe aceste teme a avut loc si vineri, la Palatul Victoria, la discutii participand si premierul Emil Boc.
Atunci, sindicalistii au spus ca luni vor primi din partea Guvernului proiectul noii Legi a salarizarii, urmand sa aiba loc discutii intre cele doua parti pentru analizarea acestuia.
Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitri Costin, a declarat, vineri, la finalul discutiilor cu premierul, care au avut loc la Palatul Victoria, ca Legea 330 "va deveni istorie, in septembrie... mai mult
Marti, 24 August 2010, ora 00:55