Inghetarea salariilor, anul viitor, si aplicarea Legii salarizarii in 2020, in loc de 2022 sunt in contradictie, intrucat aceasta devansare ar presupune o crestere salariala de 50%, in 2019 si 2020, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Bogdan Hossu, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale (CNS) "Cartel Alfa".
In contextul discutiilor pe tema inghetarii salariilor anul viitor, Hossu a aratat ca ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a prezentat acest scenariu alaturi de altul complet opus, respectiv aplicarea Legii salarizarii in 2020, in loc de 2022.
"Tot ceea ce noi am castigat nu numai la Legea salarizarii bugetare, dar si la Legea pensiilor, arata ca exista probleme de sustenabilitate. Argumentele domnului ministru al Finantelor ca acest lucru s-ar face in vederea devansarii aplicarii Legii de salarizare bugetare de la 2022 pana in 2020 sunt in plina contradictie. Practic, ca sa o aplici in 2020, atunci ar trebui ca anul viitor si peste doi ani, respectiv 2019 si 2020, sa aplici o crestere salariala de 50%", a subliniat Hossu.
In opinia sa, aceasta ar fi o promisiune cu caracter electoral, imposibil de realizat, similara cu cea din 2008, cand s-a dorit o crestere salariala in sectorul invatamant, de 50%.
Totodata, introducerea unui salariu minim diferentiat reprezinta o ingerinta a Guvernului pe piata muncii, considera liderul sindical.
"Legat de aspectul privind propunerea unui salariu minim diferentiat, acesta exista in programul de guvernare al... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2018, ora 17:26
Guvernul a adoptat, miercuri, o Ordonanta de Urgenta care modifica si completeaza Legea salarizarii unitare, fiind instroduse corectii pentru acele categorii de personal ale caror drepturi salariale nete aferente lunii martie au fost mai mici decat in luna februarie.
Astfel, au fost scoase garzile din procentul de 30 la suta prevazut pentru plafonarea sporurilor, iar spitalele de monospecialitate si serviciile de ambulanta vor putea depasi acest plafon.
Documentul adoptat, miercuri, de Guvern stabileste "introducerea unor corectii pentru acele categorii de personal ale caror drepturi salariale nete aferente lunii martie sunt mai mici decat cele platite in luna februarie 2018, corectii care vor acoperi diferenta si care vor fi actualizate in functie de evolutia drepturilor salariale individuale stabilite potrivit legii".
"Este vorba de acele modificari agreate cu reprezentantii sindicatelor si managerii de spitale, aceste modificari au fost agreate in urma discutiilor pe care premierul si ministrii de resort le-au avut cu reprezentantii managerilor si reprezentantii sindicatelor", a declarat Nelu Barbu, purtatorul de cuvant al Guvernului, la finalul sedintei.
Potrivit acestuia, in domeniul Sanatatii, s-a prevazut scoaterea garzilor din calculul procentului de 30 la suta, in conditiile in care acestea sunt obligatoriii pentru continuitatea serviciilor oferite.
"Unitatile sanitare de monospecialitate, serviciile judetele de ambulanta si Serviciul de Ambulanta... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2018, ora 17:45
Politistii se pregatesc ca in ultimele doua saptamani din martie sa protesteze, lista lor de nemultumiri fiind lunga, dar principala revendicare este legata de salarii.
Politistii sustin ca, in urma noii Legi a Salarizarii, ei nu au primit niciun ban si cer sa li se aplice salariul de baza prevazut in grila din Legea 153/2017, dupa cum a declarat Dumitru Coarna, presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, pentru Ziare.com.
"Revendicarea de baza este respectarea legii, adica Legea 153 din 2017, Legea Salarizarii. Le-am solicitat sa ne aplice salariul de baza prevazut in grila din Legea 153/2017, este singura lege care gestioneaza sistemul de salarizare. Ei ne tin pe noi intr-o criza din decembrie 2009, ceea ce inseamna ca pierdem jumatate din valoarea nominala a salariului de baza.
La politie nu s-a rezolvat nimic prin noua Lege a Salarizarii, suntem pe salariul de baza din 2009. Practic, suntem Cenusareasa sistemului public. Daca la invatamant acum au dat 20%, am cerut si noi 20% si au refuzat. Noi suntem, juridic vorbind, la salariul de baza pe decembrie 2009, politistii, jandarmii, pompierii si personalul auxiliar.
Daca privim asa in profunzime, o sa observam ca 90-95% din angajatii MAI, personal contractual, politisti, jandarmi, pompieri, care sunt la nivel de muncitori necalificati, platiti la baza, adica la 1.900 de lei", ne-a declarat Coarna.
Acesta a precizat ca prin noua Lege a Salarizarii politistii nu au primit... mai mult
Vineri, 09 Martie 2018, ora 13:09
Angajatii din unitatile sanitare ameninta ca vor face greva spontana daca nu vor primi salariile marite pe martie.
"Nu mai au incredere nici in sindicat (brancardieri, infirmiere, personal TESA, n.red.), pentru ca au vazut ca nu se intampla mare lucru si imi este frica sa nu iasa spontan, in anumite unitati sanitare, in fata spitalului, pentru greva. Niciodata, de cand sunt lider de sindicat, nu am vazut atata unitate din partea unor categorii profesionale in a obtine ceva, cu sau fara ajutorul sindicatului.
Vad petitii online ale psihologilor, biologilor, vad mobilizare in randul personalului TESA, pentru ca ei nu vor mai munci daca nu se rezolva ceva si pentru ei, iar acum vad cum fiecare unitate sanitara in care ma duc, brancardierii, infirmierele si ingrijitorii pur si simplu ma asalteaza ca vor iesi in strada, daca nu vor obtine ceva de la 1 martie", a declarat presedintele Sanitas Bucuresti, Viorel Husanu.
De asemenea, acesta a mai spus ca regulamentul de sporuri nu este finalizat si, chiar daca ar fi gata, limitarea in acel plafon de 30% va duce la scaderea veniturilor.
"In momentul acesta ma aflu la spitalul Floreasca, unde foarte multi brancardieri, infirmiere si personal TESA m-au inconjurat si asteapta ca si lor sa li se dea ceva, pentru ca aceasta lege a fost facuta sa ne dezbine. S-a promis o marire de salariu pentru medici, dar veniturile nu sunt asa de crescute cum se asteptau salariatii.
In afara de medici, asa cum am banuit de anul trecut,... mai mult
Luni, 05 Martie 2018, ora 17:01
Cel mai mic salariu din Primaria Slatina a ajuns la 2.000 lei, net, dupa ce consilierii locali au aprobat hotarari care au vizat cresterea veniturilor angajatilor municipalitatii, conform prevederilor Legii salarizarii personalului platit din fonduri publice.
Juristul Primariei Slatina, Mihaela Otincelescu, a declarat, miercuri, ca media cresterilor salariale se situeaza intre 500 si 600 lei, pentru fiecare salariat, fiind vorba de o egalizare a veniturilor.
"Incepand cu 1 iulie 2017, cresterile salariale sunt substantiale. Potrivit legii 153, incepand cu aceasta data, revine exclusiv consiliului local atributul de a stabili salariile pentru toti functionarii din cadrul aparatului de specialitate si al serviciilor publice. Ca medie a cresterilor salariale pentru toti functionarii este situata undeva intre 500-600 lei, pe salariat. Prin hotararile aprobate, marti, au fost egalizate salariile la nivelul aparatului de specialitate si al serviciului public, nemaiexistand diferente intre salariati decat cu privire la vechime", a afirmat Mihaela Otincelescu.
Ea a adaugat ca salariul minim net din primarie se va apropia de 2.000 lei.
"Un salariat poate castiga plecand de la un coeficient de 1,6 aplicat la salariul minim pe economie si pana la coeficientul de 8, cat are viceprimarul. Un functionar public debutant se poate astepta la un salariu de aproape 2.000 lei net", a mai declarat Otincelescu.
Cresterile salariale vor fi resimtite de angajatii municipalitatii... mai mult
Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 13:02
Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, marti, la Berlin, ca va lua o decizie cu privire la promulgarea Legii salarizarii saptamana viitoare, cand se va indeplini termenul constitutional.
"O sa va spun saptamana viitoare (ce decizie am luat - n.red.), cand se implineste termenul de promulgare", a spus seful statului, raspunzand unei intrebari legate de intentiile sale in privind Legii salarizarii care a fost trimisa de catre Parlament pentru promulgare.
Legea salarizarii a ajuns la Palatul Cotroceni pentru promulgare si se afla "in atentia" presedintelui Klaus Iohannis, a afirmat, pe 13 iunie, purtatorul de cuvant al sefului statului, Madalina Dobrovolschi.
"In momentul acesta pot sa va spun doar ca legea salarizarii se afla in analiza si cand presedintele va finaliza aceasta analiza va anunta ce decizie a luat", a spus ea.
Dobrovolschi a repetat afirmatiile lui Iohannis, ca presedintele isi doreste o "analiza foarte clara, obiectiva, foarte buna".
Citeste si
Olguta Vasilescu: Presedintele nu are niciun motiv sa retrimita Legea salarizarii. Va fi votata in aceeasi formaProcurorul general cere Avocatului Poporului si lui Iohannis sa sesizeze CCR pe Legea salarizariiCSM ii cere lui Iohannis sa retrimita Legea salarizarii in ParlamentICCJ nu-l asculta pe procurorul Lazar si nu va sesiza CCR pe Legea salarizariiRiscurile concrete de miliarde de euro ale noii legi a salarizarii ...citeste mai departe despre "Iohannis va lua saptamana viitoare o decizie cu privire... mai mult
Marti, 20 Iunie 2017, ora 22:18
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, luni, ca este normal ca CSM sa-i ceara presedintelui Klaus Iohannis sa retrimita Legea salarizarii in Parlament pentru ca in institutie sunt reprezentati procurorii in proportie de 50%, adaugand insa ca daca legea este retrimisa, va fi votata in aceeasi forma.
"CSM are dreptul sa ceara sa se verifice neconstitutionalitatea legii? Din punctul meu de vedere, doar membrii Parlamentului au acest drept, Avocatul Poporului si ICCJ. Este normal ca CSM sa aiba aceasta pozitie, avand in vedere ca in CSM sunt reprezentati procurorii in proportie de 50%.
(...) Dumnealor spun ca sunt magistrati si unii si altii si eu va spun ca - si judecatorul de judecatorie fata de cel de tribunal sau de curte de apel - au grade de salarizare diferite si sunt tot magistrati.
(...) Eu cred ca presedintele Klaus Iohannis nu are nici un motiv sa retrimita legea in Parlament. De altfel, noi pe zi ce trece demontam toate aceste minciuni, inclusiv ca s-au crescut salariile doar la demnitari si culmea este ca la demnitari scad si la toti ceilalti bugetari au crescut salariile", a declarat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, solicitat sa comenteze demersul CSM.
Iata toate stirile pe tema Legii salarizarii
Ministrul Muncii a afirmat ca Legea salarizarii va fi votata in aceeasi forma daca va fi retrimisa de presedinte in Parlament.
"Chiar daca presedintele retrimite legea in Parlament, ea se va vota la fel. Singurul lucru care se poate... mai mult
Luni, 12 Iunie 2017, ora 20:36
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit, luni, sa trimita o sesizare presedintelui Klaus Iohannis prin care ii cere sa intoarca in Parlament Legea salarizarii, invocand diferentele mari dintre veniturile procurorilor si cele ale judecatorilor.
Propunerea a venit din partea magistratilor care repezinta judecatoriile in CSM si din partea procurorilor din Consiliu care ii reprezinta pe procurorii Parchetelor de pe langa judecatorii.
CSM a ajuns la aceasta decizie dupa ce a analizat veniturile judecatorilor de la judecatoriile din tara si a observat ca in noua lege salariile ar fi mult mai mici in comparatie cu veniturile judecatorilor de la tribunale.
Totodata, membrii CSM au invocat ca diferentele dintre salariile procurorilor si cele ale judecatorilor, in conditiile noii legi, sunt semnificative.
Citeste si:
CSM avertizeaza: Legea salarizarii in varianta adoptata de Senat discrimineaza procurorii si incalca decizii ale CCRUSR strange semnaturi pentru a contesta Legea salarizarii la CCRGorghiu cere PNL sa nu atace Legea salarizarii la CCR ca PSD sa-si piarda electoratul: Va fi un esec
Procurorul general Augustin Lazar a adresat, joi, scrisori presedintelui Klaus Iohannis, presedintei ICCJ si Avocatului Poporului pentru a sesiza CCR in legatura cu Legea salarizarii, considerand ca diferentele de salarizare intre procurori si judecatori sunt neconstitutionale, avand in vedere ca, in conformitate cu deciziile Curtii, "procurorii au, ca si judecatorii,... mai mult
Luni, 12 Iunie 2017, ora 17:17
Proiectul Legii salarizarii intra, luni, in dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputatilor, care este for decizional in aceasta speta, membrii Comisiei de buget urmand sa dea, de la ora 14:00, aviz proiectului, Comisia de munca fiind raportoare.
Luni se incheie perioada in care deputatii puteau depune amendamente, raportul urmand a fi dat pana pe 6 iunie.
Comisia pentru munca va da raportul, in timp ce Comisia pentru buget si cea juridica vor fi sesizate pentru avizare.
Proiectul a starnit o serie de critici din partea Opozitiei, care a solicitat de doua ori ca ministrul de Finante, Viorel Stefan, sa fie invitat la "Ora Guvernului", pentru a da explicatii cu privire la sustenabilitatea implementarii Legii salarizarii, cererea fiind respinsa de membrii Biroului Permanent al Camerei Deputatilor.
Liderul deputatilor PSD, Marcel Ciolacu, a argumentat ca proiectul Legii salarizarii este o initiativa parlamentara, care nu e asumata de Guvern, iar ministrul nu este nevoit sa stie "cat de sustenabila este sau nu".
"Fiind o initiativa parlamentara, dupa ce va fi aprobata aceasta lege, suntem de acord ca domnul ministru sa vina si sa raspunda plenului Parlamentului, legea aprobata de catre Parlament daca este sustenabila sau nu. Este un nonsens solicitarea Partidului National Liberal si un pic impotriva firii normale a lucrurilor", a argumentat deputatul PSD, potrivit stenogramei sedintei Biroului Permanent de marti.
Deputatul PMP Eugen Tomac a spus,... mai mult
Luni, 29 Mai 2017, ora 07:53