Senatul a publicat miercuri lista salariilor de baza brute pe care le primesc alesii si angajatii institutiei. Parlamentarii sunt printre cei care vor primi salariile inainte de Paste, spre deosebire de alti salariati din fonduri publice si pensionari, pentru care Guvernul spune fie ca n-a apucat sa calculeze cati bani trebuie sa dea, fie ministerele nu au cerut pentru ca angajatii nu s-au manifestat ca ar dori salariul mai devreme.
Astfel, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, are o indemnizatie bruta lunara de 21.850 lei, vicepresedintii Senatului - 20.330 lei, secretarii si chestorii - 19.950 lei, iar liderii grupurilor parlamentare - 19.000 lei. Presedintii comisiilor permanente au o indemnizatie bruta lunara de 18.430 lei, iar senatorii - 17.100 lei.
Spre deosebire de senatori, care primesc indemnizatii, angajatii din Senat primesc, conform Legii salarizarii 153/2017, salarii si sporuri pentru conditii vatamatoare in cuantum de 15% din salariul de baza.
Potrivit unei liste cu aceste retributii aflate in plata la 31 martie 2018, publicate pe site-ul Senatului, inaltilor functionari publici parlamentari le revin lunar urmatoarele salarii de baza si sporuri:
secretarul general al Senatului (20.194 lei si spor de 3.030 lei)secretarul general adjunct (9.200 lei - salariu si 1.380 lei - spor)directorii generali intre 11.142 lei si 15.433 lei - salariu si intre 1.672 si 2.315 lei - spordirectorii - salarii de baza de la 10.289 la 13.717 lei si spor... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 22:42
Plenul Senatului a adotat, luni, proiectul de lege al Guvernului privind telemunca (teleworking), prin care angajatul va putea lucra de acasa.
Proiectul a fost adoptat cu 93 voturi "pentru", un vot "impotriva" si 15 abtineri.
Potrivit proiectului transmis de Guvern, telemunca este "forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine, in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, cel putin o zi pe luna, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor".
De asemenea, legea prevede ca salariatul care isi desfasoara activitatea in conditiile descrise mai sus se numeste "telesalariat".
"Activitatea de telemunca se bazeaza pe acordul de vointa a partilor si se prevede in mod expres in contractul individual de munca odata cu incheierea acestuia pentru personalul nou angajat sau prin act aditional la contractul individual de munca existent", se mai arata in proiectul de lege adoptat de Senat.
Actul normativ mai prevede ca refuzul salariatului de a consimti la prestarea activitatii in regim de telemunca nu poate constitui motiv de modificare unilaterala a contractului individual de munca si nu poate constitui motiv de sanctionare disciplinara a acestuia.
Avand in vedere caracterul de flexibilitate a telemuncii, senatorii au prevazut ca, la solicitarea angajatorului si cu acordul in scris al telesalariatului cu norma intreaga, acesta din... mai mult
Luni, 23 Octombrie 2017, ora 17:46
Plenul Senatului va dezbate si vota, luni, proiectul Legii salarizarii, dupa adoptarea, cu amendamente, in Comisia de munca in cursul saptamanii trecute. Senatorii au adus modificari proiectului initiat de PSD, majorand salariile alesilor locali, ai angajatilor din Garzile de mediu, din ANI, ANAF si din Educatie.
Plenul Senatului este programat sa inceapa luni, la ora 16:00.
Senatorii din Comisia de munca au adoptat, joi seara, raportul asupra proiectului, dupa trei zile de dezbateri si mai bine de 25 de ore petrecute in sedinta.
Fata de forma depusa de PSD in Parlament, raportul Comisiei contine unele modificari, in principal privind cresteri salariale. Astfel, a fost adoptat un amendament propus de PNL si UDMR prin care au fost majorate cu 1.450 lei indemnizatiile tuturor primarilor si viceprimarilor de orase din Romania, mai putin pe cele ale primarului si viceprimarilor generali al Capitalei si cele ale presedintilor si vicepresedintilor de Consilii Judetene.
Au fost majorate cu 15% incepand cu 1 ianuarie 2018 si salariile angajatilor din serviciile deconcentrate aflate in subordinea Ministerului Mediului, cu 10% cele ale personalului de specialitate al Consiliului Legislativ si cu 15% salariile angajatilor Agentiei Nationale de Integritate care lucreaza cu informatii clasificate.
Salarii mai mari vor avea si angajatii ANAF, parlamentarii afirmand ca in proiectul initial a existat o "eroare materiala", pentru ca acesti bugetari nu erau introdusi in grila... mai mult
Luni, 22 Mai 2017, ora 08:50
Comisia Juridica a Senatului a dat luni, cu 6 voturi "pentru" si 4 voturi "impotriva", un aviz favorabil noii Legi a salarizarii, Comisia de Munca fiind raportoare in acest caz.
Sase senatori de la PSD si ALDE au votat pentru aviz favorabil, in timp ce patru parlamentari de la PNL si USR au votat impotriva.
Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat ca liberalii nu vor vota pentru un aviz favorabil, deoarece in lege nu exista un studiu al impactului bugetar.
"Pozitia grupului parlamentar PNL este aceea ca nu putem aviza proiectul in lipsa studiului de impact. Din punctul acesta de vedere, ar fi o avizare in orb. Motiv pentru care luati act ca senatorii din Comisia Juridica ai PNL se vor opune avizarii pozitive", a precizat Daniel Fenechiu.
Senatorul USR George Dirca a afirmat, la randul sau, ca legea salarizarii unitare va produce un impact bugetar "semnificativ".
"Grupul USR apreciaza ca, din estimarile pe care le avem, aceasta lege va produce un impact bugetar semnificativ. Consideram ca (...) nu exista un studiu de impact bugetar si aici sunt doua cauze: fie de la inceput Guvernul a bugetat cheltuieli mult mai mari pentru a acoperi in acest moment acest impact bugetar, pe de alta parte, pe termen lung, aceasta lege nu este sustenabila.
Preconizam ca in curand vom ajunge intr-o situatie similara anului 2010, in care statul a fost nevoit sa aplice taieri salariale.
Pe de alta parte, un lucru foarte grav este ca aceasta lege nu introduce criterii de... mai mult
Luni, 15 Mai 2017, ora 13:27
Legea salarizarii bugetarilor va fi finalizata pana la 1 octombrie, urmand ca apoi sa fie aprobata de Guvern si trimisa Parlamentului pana pe 15 octombrie, au precizat luni surse din PSD.
Social-democratii reuniti luni in sedinta Biroului Permanent National au discutat despre calendarul adoptarii legii salarizarii bugetarilor.
Senatorii, in sesiune ordinara: Codul fiscal si legea salarizarii, prioritati legislative
Sindicat medici: Cresterea pe Legea salarizarii este de 73%, dar intr-o prima etapa vorbim de 15-20%
Legea salarizarii: Cat vor castiga profesorii, medicii si farmacistii
Astfel, potrivit unor surse din PSD, legea ...citeste mai departe despre "Cand va fi gata Legea salarizarii bugetarilor" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 13:55
Senatul a adoptat, luni, fara amendamente, ordonanta de urgenta care prevede majorarea in doua etape a salariilor bugetarilor.
Potrivit proiectului de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 19/2012 privind aprobarea unor masuri pentru recuperarea reducerilor salariale, majorarea salariilor bugetarilor se va face in doua etape: cu 8 la suta incepand cu 1 iunie 2012 fata de nivelul acordat pentru luna mai 2012 si cu 7,4 la suta incepand cu data de 1 decembrie 2012 fata de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012.
Proiectul, care a intrunit 84 de voturi "pentru" si doua abtineri, a fost dezbatut de Senat in calitate de prima Camera sesizata. mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 19:28
Chestorul Senatului Dan Radu Rusanu a afirmat, la ultima sedinta a BP, ca reducerea de 25% a indemnizatiilor senatorilor si a salariilor angajatilor acestei Camere nu poate fi aplicata decat in proportie de 2,79%, deoarece Senatul mai are bani pentru plata acestora numai pana la 31 octombrie, precizeaza Mediafax. Rusanu a facut, in Biroul Permanent, o prezentare a unui Memorandum intern privind analiza executiei bugetului Senatului si propuneri de diminuare a unor cheltuieli incepand cu 1 iulie 2010, mentionand ca are "o veste buna si o veste rea".
"Vestea buna este ca acea reducere de 25% hotarata de Guvern din indemnizatiile si salariile noastre nu se poate aplica la noi decat in proportie de 2,79%, pentru ca oricum nu mai avem bani.
Adica Guvernul, prin acea lege, nu mai poate taia nimic decat maxim 2,79%, Senatul nemaiavand bani pentru salariati si pentru senatori decat pana la 31 octombrie 2010", a spus Rusanu, conform stenogramei sedintei BP. El a aratat ca aceasta reducere s-ar putea aplica doar daca Ministerul Finantelor va suplimenta, intre timp, banii destinati capitolului la "Cheltuieli de personal". "Deci, daca vrem, in bugetul pe care il vom face, trebuie sa cerem Ministerului Finantelor Publice sa ne suplimenteze banii la «Cheltuieli de personal», ca sa poata taia 25%, pentru ca altfel nu poate taia 25%, ci poate sa taie doar 2,79%", a mentionat senatorul PNL. Dan Radu Rusanu a mai spus, potrivit transcrierii discutiilor din cadrul... mai mult
Joi, 24 Iunie 2010, ora 17:31
Senatorii au respins, luni, doua proiecte de lege care prevedeau limitarea la nivelul veniturilor secretarilor de stat a salariilor presedintelui, vicepresedintelui, directorului general al CSSPP, precum si al salariilor membrilor CNVM.Cele doua proiecte propuneau ca aceasta limitare sa fie valabila si in cazul personalului de specialitate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), noteaza Mediafax.
Initiativa legislativa privind nivelul salariilor din CSSPP, prin care se dorea modificarea Ordonantei de urgenta 50/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private l-a avut ca initiator pe senatorul PDL Cezar Preda.
In ceea ce priveste limitarea salariilor din CNVM, senatorii au respins un proiect de lege de modificare a unei anexe a Ordonantei de urgenta 25/2002 privind aprobarea statutului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
Cele doua proiecte primisera raport de respingere din partea comisiilor de specialitate, care, insa, nu a putut fi adoptat, proiectele avand caracter organic.
De asemenea, cele doua proiecte nu au reusit sa intruneasca numarul de voturi pentru a fi adoptate, fiind considerate ca respinse de plen.
In cazul acestor proiecte de lege, Senatul a fost Camera decizionala. mai mult
Marti, 16 Iunie 2009, ora 09:20