Legea pensiilor, reexaminata dupa ce a fost declarata partial neconstitutionala de catre CCR, va fi votata, miercuri, in Camera Deputatilor, for decizional.
Secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, Lia Olguta Vasilescu, a declarat marti dupa sedinta comsiilor reunite juridica si de munca, unde legea a primit raport de adoptare, ca s-au facut clarificari dupa cerintele CCR.
"Curtea a cerut la trei paragrafe sa fie niste clarificari, mai precis cine este obligat sa plateasca darile catre stat pentru bugetul asigurarilor sociale si acolo s-a facut precizarea ca, desi trebuie sa le plateasca angajatul, cel care le colecteaza si le distribuie mai departe este angajatorul.
A fost o corelare pentru pensiile de invaliditate. In mod normal, ar trebui sa venim cu o lege privind indemnizatia sociala minima, care ar avantaja persoanele care au in prezent pensie de invaliditate, dar pentru ca asa a solicitat CCR ca sa fie foarte clar am operat si aceste modificari", a spus fostul ministru al Muncii.
Lia Olguta Vasilescu a subliniat ca, din cauza ca noua lege a pensiilor a fost amanata 6 luni, Casa Nationala de Pensii (CNP) a pierdut timp important pentru ca pana acum ar fi trebuit sa inceapa recalcularea tuturor pensiilor din Romania.
"Din pacate, aceasta lege a fost amanata o perioada de 6 luni pentru aceste clarificari, timp pierdut de Casa Nationala de Pensii, care ar fi trebuit deja sa inceapa de la 1 ianuarie recalcularea tuturor pensiilor din Romania,... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 07:07
Senatorul PNL Florin Citu sustine, ca liderii coalitiei, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, alaturi de Darius Valcov si Eugen Teodorovici, au confirmat faptul ca noua lege a pensiilor are nevoie de nationalizarea pilonului II, catalogandu-i drept "ipocriti si mincinosi".
Afirmatiile liberalului vin dupa ce consilierul pe probleme economice al premierului, Darius Valcov, a anuntat, vineri seara, ca, prin noua ordonanta de urgenta care prevede modificari fiscale, adoptata de Guvern, cei care au contribuit la Pilonul II vor putea opta doar pentru Pilonul I (cel de stat), daca au contribuit cinci ani la Pilonul II.
"Dragnea, Valcov, Teodorovici si Tariceanu CONFIRMA - Legea Pensiilor are nevoie de NATIONALIZAREA Pilonului II! Acesti ipocriti, cu averi la vedere mult mai mari decat ale oricarui CEO de companie privata, zic ca ei tin partea oamenilor saraci. Chiar mai crede cineva acest lucru? Este cineva atat de credul? Daca mai este, atunci ... Acesti ipocriti sunt cei mincinosi notorii. De cate ori au zis in ultimii doi ani ca nu introduc taxe noi? Mint cum respira", a scris Florin Citu, duminica pe Facebook.
Acesta spune ca prin aceasta ordonanta de urgenta se intampla cel mai grav lucru in ultimii 29 de ani si anume "reinstaurarea nationalism-socialismului in Romania".
"Dar acum trec la cel mai grav lucru in ultimii 29 de ani. Reinstaurarea nationalism-socialismlui in Romania. Lasati la o parte toate cifrele din ordonanta despre Pilonul II. Asta este tot... mai mult
Duminica, 23 Decembrie 2018, ora 10:49
Legea pensiilor a reprezentat subiectul central pe care s-a axat anul acesta Ministerul Muncii, fiind adoptata in Parlament pe ultima suta de metri si, prin aprobarea acesteia, ministerul va intra in somaj tehnic, deoarece au fost aplicate toate masurile din programul de guvernare, conform fostului ministru de resort, Lia Olguta Vasilescu.
"Ceea ce este foarte adevarat este ca in urmatorii doi ani la Ministerul Muncii va fi somaj tehnic pentru ca noi am aplicat toate masurile din programul de guvernare", afirma Olguta Vasilescu la inceputul lunii noiembrie.
Anul acesta au fost aplicate o serie de masuri cu impact social, unele salutate, altele contestate, precum majorarea salariului minim pe economie, respectiv transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat.
Printre masuri se mai numara majorarea cuantumului subventiilor acordate angajatorilor care incadreaza in munca persoane care provin din grupuri vulnerabile sau care incheie contracte de ucenicie sau de stagiu, majorarea sprijinului acordat familiilor care au in ingrijire persoane cu dizabilitati, reglementare telemuncii.
Transferul contributiilor sociale
In prima zi a anului 2018 a intrat in vigoare Ordonanta care prevede transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, care a dat nastere la o serie de nemultumiri din partea sindicatelor, acestea acuzand ca salariile unor angajati vor scadea in urma aplicarii masurii.
Ministerul de Finante anuntase din 27 iulie 2017, ca,... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 12:06
Proiectul legii pensiilor publice trebuie sa asigure sustenabilitatea pe termen lung a cresterilor generate, fara a crea dezechilibre bugetare si macroeconomice, apreciaza reprezentantii Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham Romania).
"In contextul recentei aprobari de catre Guvernul Romaniei a proiectului de modificare a legii pensiilor publice, AmCham Romania isi exprima ingrijorarea cu privire la cresterea substantiala a cheltuielilor cu asistenta sociala pe care acest proiect o genereaza la nivelul bugetului general consolidat.
Consideram ca se impune ca prezentarea si consultarile pe marginea unui proiect legislativ cu un impact bugetar semnificativ pe termen mediu si lung sa contina in expunerea de motive informatiile despre sursele de finantare a cheltuielilor, in conformitate cu prevederile Legii finantelor publice nr. 500/2002 si ale Legii responsabilitatii fiscale nr. 69/2010", se precizeaza intr-un comunicat al AmCham Romania, remis miercuri AGERPRES.
AmCham Romania semnaleaza lipsa de sustenabilitate economica a cresterilor de cheltuieli ce decurg din modificarile propuse de acest proiect, pana la un nivel ce prezinta un risc ridicat de a crea dezechilibre bugetare care depasesc cu mult limitele prevazute de angajamentele europene ale Romaniei sau potentialul de finantare de care dispune economia romaneasca.
Reprezentantii AmCham Romania sustin ca "este de asteptat ca in lipsa unor surse de finantare clar identificate, astfel de masuri sa... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 11:57
Proiectul Legii Pensiilor, care a intrat in august in dezbatere, a suferit cateva modificari, in urma discutiilor cu sindicatele, care s-au purtat recent in cadrul Consiliului National Tripartit (CNT) . Una dintre modificari se refera la majorarea Valorii Punctului de Referinta (VPR).
Surse din cadrul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale (MMJS) au precizat care sunt principalele modificari care s-au facut la Legea Pensiilor - act normativ care a intrat in dezbatere publica in luna august.
Astfel, in urma sedintei care a avut loc recent in cadrul CNT, reprezentantii MMJS si cei ai sindicatelor au convenit sa faca mai multe modificari.
Una dintre acestea se refera la Valoarea Punctului de Referinta (VPR) care se va majora si in functie de "cresterea reala a castigului salarial brut realizat".
Potrivit surselor, propunerea a fost preluata astfel: "Incepand cu anul 2022, valoarea punctului de referinta se majoreaza anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat".
O alta modificare se refera la comisionul de 0,5% pe care administratorii fondurilor de pensii trebuie sa-l achite catre Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) . Proiectul Legii Pensiilor prevedea, inca din forma pusa in dezbatere publica, ca din 2021, administratorii Pilonului II de pensii sa plateasca un comision de 0,5% catre Casa de Pensii.
"In conditiile in care Casa Nationala de Pensii face toata... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 18:01
Noua Lege a pensiilor, ce urmeaza sa fie votata in Parlament, a suferit cateva modificari fata de forma pusa in dezbatere publica in luna august.
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca, la propunerea sindicatelor a fost introdusa infractiunea de stopaj la sursa, pentru a se evita situatia in care angajatorii nu vireaza contributiile.
"In vechea lege a pensiilor se spune ca angajatii datoreaza contributii, dar nu se specifica faptul ca ele trebuie si platite. Acum, am trecut in lege datorat si platit. Aceste prevederi vor intra dupa anul 2021.
Sindicatele au cerut ca sa se introduca infractiunea de stopaj la sursa, tocmai pentru a se evita situatia in care angajatorul nu vireaza contributiile. E ca si cum i-ar fura banii din buzunar, e o infractiune", a declarat Olguta Vasilescu, joi seara, la Romania Tv.
Totodata, ea a precizat ca de anul viitor, pe site-ul Casei Nationle de Pensii si pe cel al ANAF romanii pot vedea daca le sunt sau platite contributiile.
"De anul viitor, pe site-ul Casei Nationle de Pensii, cat si pe site-ul ANAF, se va vedea daca nu se platesc contributiile, pentru ca angajatul sa vada daca angajatorul livreaza sau nu contributiile. Ei vor putea vedea si numarul de puncte, pentru a-si putea calcula pensia", a completat Vasilescu.
Ministrul Muncii a mai explicat si ca dupa anul 2021, cand legea va intra in vigoare, indexarea nu se va mai face doar cu rata inflatiei, ci se va adauga si 2%.
"Dupa anul 2021, indexarea nu... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 11:30
Proiectul legii pensiilor, asupra caruia au existat inclusiv miercuri discutii intre Liviu Dragnea si Lia Olguta Vasilescu, urmeaza sa fie pus astazi in dezbatere publica.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, si ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, au discutat miercuri, la Parlament, despre forma finala a legii pensiilor, care ar urma sa fie prezentata joi.
Dragnea spunea ca aceasta lege ar urma sa "reaseze un sistem urias si care a tot fost complicat de-a lungul anilor", in timp ce Vasilescu anunta ca aceia care vor sa isi spuna punctul de vedere referitor la proiect vor putea sa trimita mesaje la minister.
Potrivit unor surse politice, in ultima perioada, Liviu Dragnea si Olguta Vasilescu s-au intalnit zilnic pentru a discuta o forma finala a noii legi a pensiilor, iar miercuri au discutat forma finala a proiectului, care astazi ar urma sa fie facuta publica.
Liviu Dragnea si Olguta Vasilescu au anuntat ca proiectul de lege va fi prezentat joi, urmand sa fie pus in dezbatere publica pana in 8 septembrie, iar apoi va intra in procedura parlamentara. Ministrul Muncii spunea ca toata lumea poate sa-si spuna punctul de vedere pe lege, poate trimite mesaje la minister cu ce i se pare in neregula sau sa ceara anumite modificari.
Lia Olguta Vasilescu a dat asigurari, marti seara, la TVR, ca nicio pensie nu va scadea, iar varsta de pensionare nu se va modifica.
Proiectul prevede ca pensionarii care nu pot aduce acte pentru sporurile primite din 1975 pana in 2001... mai mult
Joi, 09 August 2018, ora 07:48
Legea pensiilor nu a mai fost dezbatuta si votata in plenul Senatului de marti, dupa mai bine de o ora de dispute procedurale, atat pe marginea cererii de reexaminare, cat si a unei solicitari de retrimitere la comisii, liderii de grup neajungand la un acord dupa o pauza de consultari, informeaza NewsIn.Disputele au inceput dupa prezentarea raportului Comisiei de munca, sesizata in fond cu Legea pensiilor, presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla, solicitand retrimiterea actului in comisii, deoarece juristii au prezentat un aviz cu amendamente care nu a fost luat in dezbaterea Comisiei de munca.
Presedintele Comisiei de munca, Petre Basa, a spus ca raportul are deja un termen stabilit de conducerea Senatului, iar motivul pentru care amendamentele juristilor nu au fost dezbatute este ca avizul acestora a intarziat, venind dupa terminarea raportului.
"La comisie a venit un punct de vedere, stiam ca avem termen, toata lumea trebuia sa se grabeasca", a spus Basa.
In acest moment, dezbaterile din plen au degenerat, fiind discutata atat cererea lui Grebla, cat si punctele de vedere privind posibilitatea modificarii Legii in afara cererii de reexaminare.
Senatorul PSD Adrian Tutuianu a aratat ca in Comisia de munca, desi s-a modificat varsta de pensionare a femeilor si a barbatilor, nu s-a modificat si anexa ce prevede parcurgerea etapelor pentru pensionare, acest lucru cazand in sarcina Comisiei.
Mai mult, Tutuianu a spus ca ministrul Muncii, Ioan Botis, nu este prezent... mai mult
Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 13:38
Blocul National Sindical (BNS) cere presedintelui Romaniei sa nu promulge Legea pensiilor in forma in care a fost adoptata de Camera Deputatilor si sa o retrimita pentru reexaminare, solicitand Avocatului Poporului sa se autosesizeze si sa conteste legea pe motiv de neconstitutionalitate."Minciuna, nerusinare, dispret - acestea sunt cuvintele care pot califica un proces destul de lung care a culminat cu adoptarea de catre Camera Deputatilor a noii Legi a sistemului public de pensii.
O majoritate parlamentara care ar trebui sa crape de rusine, a adoptat o lege profund antipopulara, in dispretul total al angajamentelor asumate in fata organizatiilor sindicale.
Am fost mintiti la cel mai inalt nivel in legatura cu anumite modificari de bun simt pe care le ceruseram in discutiile cu guvernul, pe proiectul noii legi a pensiilor", se arata intr-un comunicat remis joi de BNS.
Sindicalistii au cerut in nenumarate randuri pastrarea unei minime demnitati pentru pensionarii prezenti si viitori si au primit asigurari ca lucrurile se vor indrepta pe fagasul normal, dar constata acum ca au fost mintiti.
"Asa cum am fost mintiti cand premierul si ministrul Muncii ne-au asigurat ca, in noua lege, valoarea punctului de pensie va fi de cel putin 40 la suta din salariul mediu brut pe economie in 2011", se arata in comunicatul BNS.
Potrivit noului proiect, cei care au lucrat doar in conditii speciale sunt obligati sa lucreze cu cinci ani in plus, "probabil din calculul cinic conform caruia,... mai mult
Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 00:37