Executivul Orban a identificat mai multe zone unde va aplica masuri severe de reducere a cheltuielilor bugetare, in asa fel incat sa poata implementa Legea pensiilor, a declarat Ionel Danca, seful Cancelariei premierului.
"Solutii pentru a acoperi aceasta cheltuiala exista in acest moment la nivelul proiectului de buget pentru anul viitor, vor fi prezentate public. Sigur ca impactul va fi o crestere suplimentara a deficitului pentru anul viitor, probabil undeva cu un 1% din PIB. Vom aplica masuri severe de reducere in alta zona de cheltuieli bugetare, pentru a face spatiu si loc pentru aceasta presiune", a declarat Ionel Danca la RFI Romania.
Totodata, el a precizat ca guvernul este constient de presiunile pe care le va pune asupra bugetului legea pensiilor, care prevede o majorare de 40% a pensiilor in septembrie 2020.
"Suntem constienti de aceasta presiune. In acelasi timp, vorbim despre o lege adoptata in Parlament, iar viziunea Guvernului Orban este ca aceasta lege trebuie respectata, pentru ca ne-am angajat in fata cetatenilor ca vom respecta toate drepturile salariale si drepturile la pensie legale in vigoare si garantam plata acestora", a subliniat Danca.
Seful Cancelariei premierului a explicat ca pentru a sustine Legea pensiilor se vor taia bani din zona de cheltuieli cu bunuri si servicii si in zona de cheltuieli cu functionarea administratiei publice.
"Noi ne-am asumat un program amplu de restructurare si eficientizare a administratiei publice. Un... mai mult
Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 13:04
Presedintele Klaus Iohannis a explicat, miercuri, de ce a promulgat Legea pensiilor, cu un impact bugetar de 25 de miliarde de lei, cu toate ca a criticat actul normativ de nenumarate ori.
Seful statului a spus ca au fost doua motive pentru care a luat aceasta decizie. Primul, a afirmat Iohannis, a fost legat de pensiile romanilor, care sunt mult prea mici. Al doilea motiv care l-a determinat sa promulge Legea pensiilor a fost faptul ca Viorica Dancila l-a asigurat ca Guvernul are bani pentru aceste majorari.
"Au existat doua motive pentru care am promulgat Legea pensiilor. Dupa parerea mea, pensiile sunt prea mici, se impune o astfel de lege. O lege care corecteaza erorile e corecta.
S-a pus problema de unde se iau banii. Am discutat cu doamna premier si am intrebat-o clar daca sunt bani. M-a asigurat ca sunt bani si am promulgat legea", a explicat Klaus Iohannis.
Presedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii pensiilor, adoptata de Parlament in urma cu doua saptamani.
"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 8 iulie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale remis luni Ziare.com.
Legea pensiilor, reexaminata dupa ce a fost declarata partial neconstitutionala de catre CCR, a trecut de Camera Deputatilor, for decizional, in 26 iunie. Au fost 197 voturi pentru, niciun vot impotriva si 70 de abtineri.
Au existat... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 14:28
Guvernul are nevoie de 172,55 miliarde lei pentru a acoperi pensiile in urmatorii patru ani, potrivit recalcularii si majorarii prevazute in noua lege a pensiiilor, promulgata luni de presedintele Klaus Iohannis, atrage atentia Uniunea Salvati Romania.
Asta inseamna, potrivit unui calcul facut de USR, de peste patru ori bugetul cumulat al Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, sau de peste cinci ori bugetul actual al Ministerului Educatiei, sau de aproape 15 ori bugetul actual al Ministerului Transporturilor.
"Noua lege a pensiilor a fost promulgata astazi de presedintele Iohannis. Pentru a acoperi pensiile in urmatorii 4 ani, asa cum vor fi ele recalculate si majorate de noua lege, Guvernul, indiferent de coloratura lui politica, va trebui sa gaseasca 172,55 miliarde de lei.
Adica, de peste patru ori bugetul cumulat al Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Sau de peste cinci ori bugetul actual al Ministerului Educatiei Nationale. Sau de aproape 15 ori bugetul actual al Ministerului Transporturilor", precizeaza Uniunea Salvati Romania intr-un comunicat postat pe Facebook.
USR subliniaza ca "este imposibil sa ai un asemenea impact bugetar si sa pastrezi pensiile speciale, ba chiar sa le si inmultesti, prin ordonanta de urgenta, asa cum a facut Guvernul Dancila doar pentru a-i satisface pe baronii locali PSD".
Totodata, mai atrage atentia USR, PSD si ALDE nu pot spune ca reformeaza sistemul de... mai mult
Luni, 08 Iulie 2019, ora 16:25
Presedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii pensiilor, adoptata de Parlament in urma cu doua saptamani.
"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 8 iulie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale remis luni Ziare.com.
Legea pensiilor, reexaminata dupa ce a fost declarata partial neconstitutionala de catre CCR, a trecut de Camera Deputatilor, for decizional, in 26 iunie. Au fost 197 voturi pentru, niciun vot impotriva si 70 de abtineri.
Au existat discutii aprinse in timpul dezbaterilor, deputatii Opozitiei acuzand ca dispozitiile CCR nu au fost transpuse in legea reexaminata si ca PSD si ALDE urmaresc "sa stoarca voturi de la pensionari", propunand cresterea punctului de pensie cu 40% inainte de alegeri.
Deputatul USR Cristian Seidler a spus ca Legea pensiilor reprezinta o farsa si nu exista bani pentru majorarea pensiilor.
"Aceasta lege este o farsa. Sa-ti propui cresterea punctului de pensie cu 40% inaintea alegerilor, evident ca se face in scopuri politice. Bani nu exista, ca Lia Olguta Vasilescu arata in expunerea de motive ca aceasta lege doar in anul curent are un impact negativ de 8,5 miliarde lei, bani pe care nu i-ati prevazut in legea asigurarilor sociale. Sa folositi fondul de pensii cu scopul de a stoarce voturi de la pensionari este imoral. Nu poti pretinde ca reformezi sistemul de pensii, dar sa... mai mult
Luni, 08 Iulie 2019, ora 12:01
Legea pensiilor, reexaminata dupa ce a fost declarata partial neconstitutionala de catre CCR, a trecut de Camera Deputatilor, for decizional. Au fost 197 voturi pentru, niciun vot impotriva si 70 de abtineri.
Urmeaza sa fie trimisa acum la presedintele Klaus Iohannis, care va decide daca o promulga sau nu.
Au existat discutii aprinse in timpul dezbaterilor, deputatii Opozitiei acuzand ca dispozitiile CCR nu au fost transpuse in legea reexaminata si ca PSD si ALDE urmaresc "sa stoarca voturi de la pensionari", propunand cresterea punctului de pensie cu 40% inainte de alegeri.
"Nici cu ocazia reexaminarii legii dupa decizia CCR, actuala majoritate parlamentara nu a vrut sa adopte o solutie legislativa care sa garanteze in mod real respectarea dreptului la pensie si al dreptului la proprietate privata. CCR a declarat neconstitutionala Legea pensiilor, intrucat formula folosita pentru a materializa dreptul la pensie este complet neclara si permite arbitrariul. Dispozitiile CCR nu au fost transpuse in acest proiect de lege", a declarat deputatul PNL Valeria Schelean.
La randul sau, deputatul USR Cristian Seidler a spus ca Legea pensiilor reprezinta o farsa si nu exista bani pentru majorarea pensiilor.
"Aceasta lege este o farsa. Sa-ti propui cresterea punctului de pensie cu 40% inaintea alegerilor, evident ca se face in scopuri politice. Bani nu exista, ca Lia Olguta Vasilescu arata in expunerea de motive ca aceasta lege doar in anul curent are un impact negativ... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 13:39
Legea pensiilor a reprezentat subiectul central pe care s-a axat anul acesta Ministerul Muncii, fiind adoptata in Parlament pe ultima suta de metri si, prin aprobarea acesteia, ministerul va intra in somaj tehnic, deoarece au fost aplicate toate masurile din programul de guvernare, conform fostului ministru de resort, Lia Olguta Vasilescu.
"Ceea ce este foarte adevarat este ca in urmatorii doi ani la Ministerul Muncii va fi somaj tehnic pentru ca noi am aplicat toate masurile din programul de guvernare", afirma Olguta Vasilescu la inceputul lunii noiembrie.
Anul acesta au fost aplicate o serie de masuri cu impact social, unele salutate, altele contestate, precum majorarea salariului minim pe economie, respectiv transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat.
Printre masuri se mai numara majorarea cuantumului subventiilor acordate angajatorilor care incadreaza in munca persoane care provin din grupuri vulnerabile sau care incheie contracte de ucenicie sau de stagiu, majorarea sprijinului acordat familiilor care au in ingrijire persoane cu dizabilitati, reglementare telemuncii.
Transferul contributiilor sociale
In prima zi a anului 2018 a intrat in vigoare Ordonanta care prevede transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, care a dat nastere la o serie de nemultumiri din partea sindicatelor, acestea acuzand ca salariile unor angajati vor scadea in urma aplicarii masurii.
Ministerul de Finante anuntase din 27 iulie 2017, ca,... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 12:06
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) considera ca proiectul noii legi a pensiilor, care aproape dubleaza cheltuielile publice cu pensiile pana in 2021, respectiv le creste cu peste 130% pana in 2022, nu este sustenabil, arata un comunicat al organizatiei.
Proiectul de lege privind sistemul public de pensii este o mare provocare pentru finantele publice ale tarii, nefiind insotit de masuri de crestere a veniturilor publice.
Conform propriilor estimari ale Guvernului, cresterile asumate vor reprezenta pentru Romania un cost anual suplimentar de 18 miliarde de euro incepand din 2022.
Astfel, din 2022 si in anii ce vor urma, presupunand chiar si o crestere nominala anuala optimista de 8% a produsului intern brut pentru perioada 2018 - 2022, noua lege va genera o povara suplimentara de aproximativ 6,6% din PIB estimat pentru 2022, care se adauga proiectiei optimiste de deficit bugetar anual de 3%, afirma CDR.
Comparand, in 2017 platile de pensii de stat au reprezentat aproximativ 6,7% din PIB, in timp ce cheltuielile alocate educatiei au fost de 2,9% din PIB, iar cheltuielile cu sistemul public de sanatate au fost de 4% din PIB.
Pentru prima oara, Institutul National de Statistica, la cererea Comisiei Europene, a publicat in acest an date oficiale referitoare la drepturile de pensie acumulate pana in prezent, mai exact, valoarea actualizata a viitoarelor obligatii de pensie deja inregistrate.
Cifrele sunt cel putin alarmante: la finalul anului 2015,... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 12:35
Legea pensiilor trebuie sa contina principiul echitatii prin luarea in considerare la calculul stagiului de cotizare a intregului timp de lucru al salariatilor, inclusiv a celui corespunzator normelor prin cumul, atrag atentia reprezentantii Federatiei "Solidaritatea Sanitara', intr-o scrisoare deschisa adresata, miercuri, Camerei Deputatilor.
"Dumneavoastra aveti avea spre dezbatere si adoptare proiectul legii pensiilor, o lege prin care trebuie sa asigurati un tratament echitabil tuturor salariatilor si pensionarilor din Romania. Avand in vedere ca ati fost alesi in Parlamentul Romaniei pentru a reprezenta in mod corect interesele tuturor cetatenilor, inclusiv a celor care aleg sa munceasca cu mult peste nivelul standard, Federatia "Solidaritatea Sanitara' va solicita public introducerea echitatii in sistemul de pensii de stat prin luarea in considerare in calculul stagiului de cotizare a intregului timp de lucru al salariatilor, inclusiv a celui corespunzator normelor prin cumul (...) aveti datoria de prevedea in lege ca la calculul stagiului de cotizare trebuie sa fie luata in considerare fiecare ora de lucru desfasurata in baza unui Contract individual de munca, indiferent daca este la norma de baza sau la norma/normele prin cumul. Efectul firesc al acestei masuri il constituie reducerea proportionala a varstei de pensionare pentru toti salariatii care lucreaza peste echivalentul nivelul standard al duratei vietii active", se precizeaza in document.... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 16:23
Ministerul de Finante a calculat impactul bugetar pe care il va avea noua lege a pensiilor.
"Legea pensiilor a fost ieri avizata de Finante si maine, in sedinta de guvern, ca maine (miercuri - n.red.) va fi sedinta de guvern, nu joi, va fi pe ordinea de zi. Speram ca, in cel mai scurt timp, pana la final de an, sa avem si aceasta lege in Parlament", a declarat ministrul Eugen Teodorovici, marti seara, intr-o emisiune la TVR1.
Legea pensiilor va avea un impact bugetar de 700 de milioane de lei, anul viitor, peste ceea ce a estimat Ministerul de Finante, deoarece punctul de pensie incepe sa creasca, a precizat Teodorovici.
In urmatorii ani, aceasta lege inseamna un impact bugetar de 9 miliarde de lei in 2020, de 29 de miliarde de lei in 2021 si de peste 40 de miliarde de lei in 2022.
"Suma este foarte mare. Presedintele Dragnea spunea ca este o provocare. Cred ca este cea mai mare provocare", adauga Teodorovici.
"Ca principiu, am spus mereu ca aceste doua legi, salarizarea si pensiile, au un impact semnificativ, dar, din punctul meu de vedere, atata timp cat putem si reusim sa aducem din economie bani, nu trebuie sa fie pentru noi o temere", a mentionat Teodorovici.
Astfel, in sedinta de guvern, Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, va prezenta principiile noii formule a Legii pensiilor. "Sunt toate avizele. Noi suntem penultimul minister avizator. Dupa noi, este Ministerul Justitiei, care a avizat", a mai spus Teodorovici.
Legea pensiilor se va aplica... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 08:26