Plenul Camerei Deputatilor a dat, miercuri, vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile si indemnizatiile pentru limita de varsta.
Au fost inregistrate 307 de voturi "pentru" si unul "impotriva".
Conform unui amendament de la PSD, PNL si USR, "pensiile cu valoare de pana la 2.000 de lei inclusiv nu se impoziteaza, cele cuprinse intre 2.000 si 7.000 se impoziteaza cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impoziteaza cu 85% pentru ceea ce depaseste suma de 7.001 lei".
Proiectul, adoptat de Senat in 2019, a fost sustinut in plen de toate grupurile parlamentare si introduce notiunea de "taxa pe veniturile din pensii si indemnizatii pentru limita de varsta".
Articolul "pentru parlamentari"
Liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis, a solicitat introducerea la plenul reunit de joi a acelui articol din lege care se refera strict la parlamentari.
"Pentru a nu exista niciun dubiu de neconstitutionalitate, propun ca maine, la plenul reunit, sa introducem acest proiect strict pentru articolul care face referire la parlamentari, pentru ca, asa cum stiti, pentru parlamentari e nevoie de un plen comun care sa modifice statutul parlamentarilor. (...) Pentru acest articol, plenul reunit sa dea din nou un vot. In acest fel avem o lege constitutionala, prin care eliminam toate pensiile speciale din Romania", a spus Simonis.... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2020, ora 16:01
Legea privind eliminarea pensiilor speciale se afla pe ordinea de zi a sedintei Camerei Deputatilor de miercuri. Cu o zi inainte, Comisia de Munca a adoptat in unanimitate propunerea de eliminare a tuturor pensiilor speciale, cu exceptia celor ale militarilor si politistilor.
Astfel, Camera Deputatilor are, miercuri, pe ordinea de zi proiectul de lege 292/2019, respectiv "Propunerea legislativa privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputati si senatori, judecatori si procurori, personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor, politisti, functionari publici cu statut special, functionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic si consular al Romaniei, membrilor Curtii Constitutionale si a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania".
"Anomaliile generate de existenta pensiilor de serviciu sunt de ordin social si financiar si influenteaza negativ societatea romaneasca.
Astfel, in randul majoritatii populatiei exista un sentiment de dezaprobare nemultumire si frustrare fata de acest sistem de pensii de serviciu. (...) Un alt aspect negativ ce genereaza frustrare este si cuantumul acestor pensii de serviciu.
Astfel, in timp ce 5 milioane de pensionari a caror pensie a fost calculata pe baza de contributivitate au un venit lunar mediul de aproximativ 1.100 lei, pensia medie in randul personalului ce beneficiaza de pensie de serviciu este chiar revoltator: peste 17.000 RON... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 09:19
Presedintele Klaus Iohannis a explicat, miercuri, de ce a promulgat Legea pensiilor, cu un impact bugetar de 25 de miliarde de lei, cu toate ca a criticat actul normativ de nenumarate ori.
Seful statului a spus ca au fost doua motive pentru care a luat aceasta decizie. Primul, a afirmat Iohannis, a fost legat de pensiile romanilor, care sunt mult prea mici. Al doilea motiv care l-a determinat sa promulge Legea pensiilor a fost faptul ca Viorica Dancila l-a asigurat ca Guvernul are bani pentru aceste majorari.
"Au existat doua motive pentru care am promulgat Legea pensiilor. Dupa parerea mea, pensiile sunt prea mici, se impune o astfel de lege. O lege care corecteaza erorile e corecta.
S-a pus problema de unde se iau banii. Am discutat cu doamna premier si am intrebat-o clar daca sunt bani. M-a asigurat ca sunt bani si am promulgat legea", a explicat Klaus Iohannis.
Presedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii pensiilor, adoptata de Parlament in urma cu doua saptamani.
"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 8 iulie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale remis luni Ziare.com.
Legea pensiilor, reexaminata dupa ce a fost declarata partial neconstitutionala de catre CCR, a trecut de Camera Deputatilor, for decizional, in 26 iunie. Au fost 197 voturi pentru, niciun vot impotriva si 70 de abtineri.
Au existat... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 14:28
Presedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii pensiilor, adoptata de Parlament in urma cu doua saptamani.
"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 8 iulie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale remis luni Ziare.com.
Legea pensiilor, reexaminata dupa ce a fost declarata partial neconstitutionala de catre CCR, a trecut de Camera Deputatilor, for decizional, in 26 iunie. Au fost 197 voturi pentru, niciun vot impotriva si 70 de abtineri.
Au existat discutii aprinse in timpul dezbaterilor, deputatii Opozitiei acuzand ca dispozitiile CCR nu au fost transpuse in legea reexaminata si ca PSD si ALDE urmaresc "sa stoarca voturi de la pensionari", propunand cresterea punctului de pensie cu 40% inainte de alegeri.
Deputatul USR Cristian Seidler a spus ca Legea pensiilor reprezinta o farsa si nu exista bani pentru majorarea pensiilor.
"Aceasta lege este o farsa. Sa-ti propui cresterea punctului de pensie cu 40% inaintea alegerilor, evident ca se face in scopuri politice. Bani nu exista, ca Lia Olguta Vasilescu arata in expunerea de motive ca aceasta lege doar in anul curent are un impact negativ de 8,5 miliarde lei, bani pe care nu i-ati prevazut in legea asigurarilor sociale. Sa folositi fondul de pensii cu scopul de a stoarce voturi de la pensionari este imoral. Nu poti pretinde ca reformezi sistemul de pensii, dar sa... mai mult
Luni, 08 Iulie 2019, ora 12:01
Legea pensiilor, reexaminata dupa ce a fost declarata partial neconstitutionala de catre CCR, a trecut de Camera Deputatilor, for decizional. Au fost 197 voturi pentru, niciun vot impotriva si 70 de abtineri.
Urmeaza sa fie trimisa acum la presedintele Klaus Iohannis, care va decide daca o promulga sau nu.
Au existat discutii aprinse in timpul dezbaterilor, deputatii Opozitiei acuzand ca dispozitiile CCR nu au fost transpuse in legea reexaminata si ca PSD si ALDE urmaresc "sa stoarca voturi de la pensionari", propunand cresterea punctului de pensie cu 40% inainte de alegeri.
"Nici cu ocazia reexaminarii legii dupa decizia CCR, actuala majoritate parlamentara nu a vrut sa adopte o solutie legislativa care sa garanteze in mod real respectarea dreptului la pensie si al dreptului la proprietate privata. CCR a declarat neconstitutionala Legea pensiilor, intrucat formula folosita pentru a materializa dreptul la pensie este complet neclara si permite arbitrariul. Dispozitiile CCR nu au fost transpuse in acest proiect de lege", a declarat deputatul PNL Valeria Schelean.
La randul sau, deputatul USR Cristian Seidler a spus ca Legea pensiilor reprezinta o farsa si nu exista bani pentru majorarea pensiilor.
"Aceasta lege este o farsa. Sa-ti propui cresterea punctului de pensie cu 40% inaintea alegerilor, evident ca se face in scopuri politice. Bani nu exista, ca Lia Olguta Vasilescu arata in expunerea de motive ca aceasta lege doar in anul curent are un impact negativ... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 13:39
Legea pensiilor, reexaminata dupa ce a fost declarata partial neconstitutionala de catre CCR, va fi votata, miercuri, in Camera Deputatilor, for decizional.
Secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, Lia Olguta Vasilescu, a declarat marti dupa sedinta comsiilor reunite juridica si de munca, unde legea a primit raport de adoptare, ca s-au facut clarificari dupa cerintele CCR.
"Curtea a cerut la trei paragrafe sa fie niste clarificari, mai precis cine este obligat sa plateasca darile catre stat pentru bugetul asigurarilor sociale si acolo s-a facut precizarea ca, desi trebuie sa le plateasca angajatul, cel care le colecteaza si le distribuie mai departe este angajatorul.
A fost o corelare pentru pensiile de invaliditate. In mod normal, ar trebui sa venim cu o lege privind indemnizatia sociala minima, care ar avantaja persoanele care au in prezent pensie de invaliditate, dar pentru ca asa a solicitat CCR ca sa fie foarte clar am operat si aceste modificari", a spus fostul ministru al Muncii.
Lia Olguta Vasilescu a subliniat ca, din cauza ca noua lege a pensiilor a fost amanata 6 luni, Casa Nationala de Pensii (CNP) a pierdut timp important pentru ca pana acum ar fi trebuit sa inceapa recalcularea tuturor pensiilor din Romania.
"Din pacate, aceasta lege a fost amanata o perioada de 6 luni pentru aceste clarificari, timp pierdut de Casa Nationala de Pensii, care ar fi trebuit deja sa inceapa de la 1 ianuarie recalcularea tuturor pensiilor din Romania,... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 07:07
Noua lege a pensiilor a fost respinsa, miercuri, de Senat, prima camera sesizata, din cauza ca nu s-a intrunit numarul necesar de voturi.
Urmeaza ca legea sa ajunga, in toamna, la Camera Deputatilor, for decizional.
Au fost 67 de voturi "pentru", dar numarul necesar pentru trecerea legii in Senat era de 68. Proiectul nu se afla pe ordinea de zi, a fost introdus la cererea PSD-ALDE si a fost respins tocmai din cauza ca senatorii coalitiei nu s-au aflat in sala.
Social-democratii au majoritate absoluta in Senat, cu 68 de alesi. Daca sunt pusi la socoteala si cei de la ALDE, legea ar fi trecut fara probleme in situatia in care toti senatorii coalitiei ar fi fost prezenti la vot.
Premierul Viorica Dancila a declarat ca va discuta cu social-democratii care au absentat de la vot.
"Am sa discut cu ei (social democratii care au lipsit - n.red.) si am sa vad de ce au lipsit de la Senat astazi. Poate au lipsit justificat. Voi avea o analiza. Dar sa ii vedem pe cei care au votat impotriva Legii Pensiilor", a spus Dancila.
Cu toate astea, ministrul Muncii, Marius Budai, i-a acuzat pe senatorii Opozitiei ca "pun bete in roate" majorarii pensiilor si a dat asigurari ca legea va trece de Camera Deputatilor.
"Opozitia ne pune bete-n roate majorarii pensiilor pentru parintii si bunicii nostri si, in general, majorarilor de venituri. Ce am spus noi, alianta austeritatii, dovedeste ca isi merita cuvantul. Eu ii asigur pe romani si pe pensionari ca noi, la Camera, cu... mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2019, ora 14:12
In cazul in care Legea pensiilor nu va fi adoptata la timp, anul acesta, anumite reglaje se pot face prin ordonanta de urgenta sau hotarare de guvern, afirma ministrul Muncii, Marius Budai.
Totodata, el a precizat ca legea are sustinerea coalitiei de guvernare si nu stie de ce a fost amanat votul de azi.
"Legea are sustinerea coalitiei. Vedem ce s-a intamplat. Va fi votata si trimisa la promulgare. Legea pensiilor este ceruta pentru vot la plen. Vedem. Ma duc sa ma informez. Anumite reglaje, daca vor trebui fi facute, le vom regla prin ordonanta de orgenta", a subliniat Marius Budai, citat de Mediafax.
Printre reglajele la care a facut referire ministrul Muncii este punctul de pensie din 2019.
"Majorarea punctului de pensie poate trece prin orice reglementare legala se poate trece, fie ordonanta, lege sau hotarare de guvern. Ne vom sfatui cu Ministerul Justitiei si vom decide ca atare", a explicat Budai.
Proiectul Legii Pensiilor ar fi trebuit sa fie pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor de miercuri.
Potrivit Digi24, dezbaterea si votul au fost amanate pentru ca Puterea nu are majoritate in Camera.
Intrebat de ce nu va fi votata azi Legea Pensiilor, liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a spus ca nu stie, pentru ca nu a discutat cu deputatii.
El a dat, insa, asigurari ca nu exista probleme cu majoritatea in Camera Deputatilor.
"Nu pot sa va spun de ce nu se voteaza. Eu inca sunt la Senat. Nu am discutat cu colegii mei. Azi eram la... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 12:58
Proiectul legii pensiilor a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputatilor, cu 170 voturi "pentru", 2 "impotriva" si 3 abtineri, in absenta reperezentantilor PSD si PNL, dupa o dezbatere maraton in care parlamentarii care sustin Guvernul au reusit sa isi impuna amendamentele dorite, informeaza Mediafax.Dezbaterile in plenul Camerei au durat circa 10 ore, timp in care deputatii au luat si doua pauze de consultari. Premierul Emil Boc a participat la prima parte a dezbaterii, in timp ce ministrul Muncii, Ioan Botis, a ramas in sala pana la finalul sedintei.
Discutiile asupra legii au fost marcate de controverse intre reprezentantii puterii si cei ai opozitiei, un moment semnificativ fiind cel in care deputatii s-au pronuntat asupra varstei standard de pensionare.
Dupa ce au votat de trei ori asupra aceluiasi amendament, deputatii au adoptat varianta initiala aprobata de Senat, potrivit careia varsta de pensionare va fi atat pentru femei cat si pentru barbati de 65 de ani.
Ei au respins astfel propunerea Comisiei de munca, potrivit careia varsta de pensionare pentru femei urma sa fie de 63 de ani.
Discutiile pe tema punctului de pensie au generat de asemenea dezbateri aprinse. PSD a parasit sala inaintea votului, cerand majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut lunar.
Deputatii PNL, la randul lor, au parasit sala, dupa votul asupra articolului referitor la punctul de pensie.
Catre finalul dezbaterii, deputatii au ajuns la un larg consens in ceea ce... mai mult
Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 23:47