Reprezentantii PNL si USR din comisiile reunite de industrii, administratie publica si buget din Camera Deputatilor au lipit, marti, inainte de inceperea dezbaterilor privind legea offshore, mai multe afise despre modificarile aduse legii in Senat si Camera, pe unele afise fiind prezent liderul PSD.
"Nu vom incepe sedinta cu acele materiale acolo, daca nu le dati jos", le-a spus deputatul PSD Marius Budai celor din Opozitie. "E prostie si needucatie ce ai facut tu!", i-a strigat un deputat din coalitia de guvernare unui deputat din opozitie care lipea afisele.
"Duceti-va in Piata Victoriei!", le-au mai strigat cei din PSD-ALDE colegilor din opozitie in timp ce lipeau afisele cu Liviu Dragnea.
Momentul a provocat rumoare in sala, deputatii de la putere si opozitie vorbind in acelasi timp.
Materialele lipite de PNL si USR pe peretii unor camere speciale destinate traducatorilor afiseaza modificarile succesive operate la Legea Offshore in Parlament, precum si calcule cu variantele de castig ale statului roman si ale investitorilor in diferitele variante ale legii.
Sedinta a inceput cu o intarziere de 30 de minute, fara ca afisele lipite de opozitie sa fie date jos.
Zona de protectie din jurul descoperirilor arheologice, redusa
Comisiile reunite de industrii, administratie publica si buget din Camera Deputatilor au admis, marti, amendamente la proiectul legii offshore, astfel incat zona de protectie in cazul unor descoperiri arheologice s-a redus de la 200... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2018, ora 15:05
Presedintele Senatului, liderul ALDE Calin Popescu-Tariceanu, a afirmat, sambata, ca vrea ca proiectul legii offshore sa intruneasca consensul tuturor partidelor politice reprezentate in Parlament, astfel incat sa rezulte "cea mai buna forma" a acestui act normativ.
"In urmatoarele doua saptamani, pana cand legea va fi repusa in discutie, este timp sa gasim cele mai bune solutii si sa actionam conform unui principiu sanatos: 'masoara de doua ori si taie o data'. Deci sa nu ne grabim, ci sa trecem prin Parlament cea mai buna forma a legii. Mi-as dori ca aceasta lege extrem de utila pentru viitorul economiei (si implicit al sectorului energiei) romanesti sa intruneasca consensul tuturor partidelor politice reprezentate in Parlament pentru a asigura stabilitatea legislativa pe care un astfel de proiect o presupune", a scris Tariceanu sambata, pe Facebook.
El a explicat ca in Parlament a avut loc o dezbatere "consistenta si utila, chiar daca pe alocuri tensionata" pe tema legii offshore si a subliniat principiile ALDE referitoare la acest proiect.
"Primul principiu este ca legea offshore sa maximizeze veniturile bugetului Romaniei pentru viitorul apropiat, dar si pe termen lung. Romania are resurse naturale care pot aduce venituri insemnate ce pot fi folosite pentru proiecte de investitii pe termen lung. Rolul dezbaterii in Parlament este si de a asigura ca forma finala a legii va aduce aceste venituri, ceea ce poate fi realizat doar printr-o analiza serioasa a... mai mult
Sambata, 06 Octombrie 2018, ora 22:17
Amendamentele votate marti seara la Legea offshore vor avea consecinte negative asupra industriei romanesti de petrol si gaze si vor descuraja investitiile din Marea Neagra, potrivit unui comunicat al Federatiei Patronale de Petrol si Gaze (FPPG), remis, miercuri, AGERPRES.
"Noile modificari aduse legislatiei offshore, dezbatute in cadrul sedintei celor trei comisii reunite din Camera Deputatilor, afecteaza principii de baza pentru orice investitie, respectiv stabilitatea cadrului fiscal. Stabilitatea si predictibilitatea mediului legislativ romanesc, in general, si a regimului fiscal, in particular, pe intreaga perioada a contractelor de concesiune, reprezinta o conditie esentiala pentru dezvoltarea cu succes a resurselor de hidrocarburi offshore", au aratat reprezentantii companiilor petroliere.
Potrivit acestora, investitorii din upstream isi asuma riscuri mari prin investitiile in sectorul offshore din Romania: riscul de esec al explorarii, riscul de pret pentru petrol si gaze, riscurile tehnice si operationale.
In aceste conditii, amendamentele adoptate vor avea un impact negativ semnificativ asupra industriei de petrol si gaze offshore din Romania si vor descuraja investitiile din Marea Neagra, cu consecinta diminuarii potentialului de productie suplimentara de hidrocarburi din zona offshore.
Reprezentantii FPPG subliniaza ca dezvoltarea sectorului offshore de gaze naturale este o oportunitate istorica pentru tara noastra, putand aduce beneficii de... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2018, ora 13:48
Comisiile economica si pentru energie ale Senatului vor da, luni, un raport comun pentru proiectul care stabileste masuri pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra, in urma cererii de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis. Legea offshore va primi luni votul Senatului, a anuntat Liviu Dragnea.
In sedinta comuna de luni, ora 12:00, a Comisiei economice si a Comisiei pentru energie ale Senatului va fi adoptat un raport comun pentru proiectul de lege privind unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de catre titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore, potrivit ordinii de zi a celor doua foruri legislative.
Plenul Senatului se va reuni in sedinta, de la ora 16:00, pentru dezbaterea proiectelor inscrise pe ordinea de zi, votul urmand sa aiba loc la ora 17:00.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, vineri seara, la finalul CExN al partidului in care a primit vot de sustinere la sefia formatiunii, ca Legea offshore va intra la vot in plenul de luni al Senatului, iar miercuri Camera Deputatilor va vota, decizional, initiativa legislativa. Acesta a adaugat ca nu va ceda fata de ce ceea ce a fost decis in legatura cu proiectul de lege in sesiunea parlamentara anterioara.
"Legea offshore a fost adoptata in comisie la Senat saptamana aceasta, luni intra in plen la Senat, luni seara ajunge la Camera Deputatilor, marti in comisii la Camera Deputatilor si miercuri vrem sa intram pe ea la votul final.... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2018, ora 07:53
Liderul Pro Romania, Victor Ponta, a sustinut joi, la Constanta, ca modul in care coalitia de guvernare a votat Legea off-shore, pentru exploatarea resurselor naturale ale Romaniei din platoul continental al Marii Negre, denota satisfacerea intereselor unui grup in detrimentul necesitatilor statului roman.
"Dupa tot circul si situatia fara precedent pe care am trait-o in ultimele luni, si anume Guvernul propune o lege, Senatul adopta acea lege cu voturile PSD - ALDE, Camera Deputatilor, in comisie, adopta acea lege; cu o ora inainte de vot vine domnul Dragnea si schimba total legea cu ceva ce nu a inteles nimeni, despre ce e vorba, dupa care tot domnul Dragnea vine si spune ca nu e buna legea si trebuie ordonanta de urgenta, eu va zic concluzia: in Romania nu se va face nicio investitie, nu se va scoate niciun metru cub de gaz, nu vom incasa niciun leu redeventa, taxe si vom importa gaze din Rusia.
Acesta este finalul, si concluzia si rezultatul demersului unui grup de infractori care au putere in Romania si care au vrut sa foloseasca aceasta tema a resurselor naturale ale Romaniei ca sa isi faca poze cu Trump si ca sa participe la deschideri de ambasade la Ierusalim", a declarat Ponta.
In opinia liderului Pro Romania, Legea off-shore a suferit modificari in Parlament fata de proiectul initial transmis de Guvern si aprobat in comisia de specialitate dupa ce liderul PSD a fost condamnat in instanta.
"Este vorba despre infractori politico-economici, si ma refer... mai mult
Vineri, 24 August 2018, ora 09:16
Presedintele Klaus Iohannis a retrimis, joi, Parlamentului, spre reexaminare, legea care reglementeaza masurile de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagra.
Seful statului sustine ca un astfel de subiect este unul de interes maxim pentru Romania, iar o asemenea lege trebuie sa asigure un echilibru si o echitate in ceea ce priveste beneficiile atat pentru statul roman, cat si pentru investitori.
Iohannis critica lipsa de predictibilitate si stabilitate a Legii offshore, in forma trimisa spre promulgare.
"Exploatarea zacamintelor de petrol si gaze naturale din perimetrele offshore, situate in zona economica exclusiva din bazinul Marii Negre, are o importanta deosebita pentru Romania, din perspectiva dezvoltarii pietei interne, a contributiei benefice la prosperitatea economiei si a cetatenilor romani, dar si prin prisma consolidarii securitatii energetice regionale.
In acest sens, la nivel de principiu, este necesar un cadru normativ eficient si durabil, capabil sa asigure o distributie echitabila a beneficiilor intre stat si investitori, care sa contribuie la stabilirea unui parteneriat pe termen lung intre cele doua parti, precum si la consolidarea increderii in perspectivele economiei nationale.
Pentru aceste motive, consideram ca legea supusa reexaminarii se impune a fi reanalizata de Parlament din perspectiva stabilitatii si predictibilitatii pe termen lung a cadrului legal aplicabil acestui sector si pentru evitarea potentialelor efecte negative",... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 16:54
OMV Petrom va lua anul acesta o decizie privind investitia in blocul Neptun Deep din Marea Neagra, insa aceasta va depinde de existenta unui cadrul fiscal stabil si clar, de liberalizarea pietei de gaze si de dezvoltarea infrastructurii de gaze, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, CEO-ul companiei, Christina Verchere.
"Vom lua decizia privind investitiile anul acesta, dar va depinde de posibilitatea de a vedea un regim fiscal stabil si clar, de liberalizarea pietei de gaze si de dezvoltarea infrastructurii", a spus Verchere.
Aceasta a subliniat ca Romania are o mare oportunitate de a-si asigura securitatea energetica, ca miliarde de euro sa vina in tara, insa valorificarea acestei oportunitati depinde de regimul fiscal si ca asteapta clarificari de la Guvern privind Legea offshore.
"Exista o mare oportunitate pentru Romania sa-si asigure siguranta energetica, vedem posibilitatea ca miliarde de euro sa vina in tara. (...) Pentru a putea valorifica aceasta oportunitate avem nevoie de un regim fiscal stabil si clar, o dezvoltare clara a infrastructurii de gaze. Claritatea sistemului fiscal este foarte importanta si asteptam clarificari de la Guvern in acest sens", a afirmat Christina Verchere.
Ea a mentionat ca, in momentul in care Legea offshore a ajuns in Comisia de industrii din Senat, compania nu a putut comenta, insa in varianta aceea a legii a vazut semnificative deficiente. De asemenea, a fost adaugata o taxa suplimentara, diferita fata de varianta... mai mult
Joi, 02 August 2018, ora 15:28
Titularii de acorduri petroliere din perimetrele offshore au primit, pe data de 9 iulie 2018, vesti importante din partea Parlamentului, care a inaintat spre promulgare, cu rapiditate, dar si cu niste noi modificari, proiectul de Lege privind unele masuri necesare pentru implementarea operatiunilor petroliere de catre titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore (denumita in mod generic "Legea offshore").
S-a produs - ca urmare - un val de reactii din partea reprezentantilor industriei petroliere romanesti, atat din cauza noilor articole de fiscalitate din proiectul de Lege (modificate semnificativ fata de varianta propusa de Senat), cat si din perspectiva procedurii de aprobare a proiectului de Lege (fara o consultare prealabila, evaluari de impact sau dezbateri publice transparente).
Principalele probleme ridicate sunt, cum era de asteptat, referitoare la modificarile de ordin fiscal aduse de ultima varianta a Legii offshore. Pe scurt, aceste modificari se refera, printre altele, la:
Prevederile privind creditul fiscal (care ar fi reprezentat o garantie a stabilitatii cadrului fiscal) au fost eliminate;Se introduce o impozitare progresiva a veniturilor suplimentare obtinute din vanzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore. Cotele variaza intre 15% si 50%, in functie de nivelul pretului pe MWh practicat;Se introduce posibilitatea deducerii investitiilor in segmentul upstream, in limita maxima de 60% din totalul... mai mult
Marti, 17 Iulie 2018, ora 13:15